Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa dziewczyny policzyłam..mamy przewagę dziewczynek jak na razie <3

Myszaq lubi tę wiadomość

p19udqk3biqtk3ub.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Zagladacie na wrzesniowki?

Nie, a co tam się dzieje?

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Już weszłam na wrześniówki. Jedna z wrześniówek urodziła w 24+4. Bartuś jest w inkubatorze i walczy dzielnie

Co się stało, że tak wczesny poród był?

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze żadnych ruchów nie czuję, ale cierpliwie czekam :)

Co do poduchy... Uważam, że fajna, ale zrezygnowałam z zakupu. Kupiłam za to piżamkę :D

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    patulla, to ja aaniluap=paulina. nadal płaska, chociaż wieczorami jak się dobrze najem to widać :P

zdjęcie 16+5 zrobione wieczorem (sztuczne oświetlenie), po komunijnym obżarstwie.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb94e5c57642.jpg

Gdzie Twój Dzidziuś się chowa jak brzusio taki malutki? :D

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Co się stało, że tak wczesny poród był?
    Kilka stron przerzuciłam, ale nie znalazłam odpowiedzi, pęcherz płodowy pękł i musieli zakończyć ciążę, ale coś musiało być wcześniej... Dziewczyny, które tam są "na stałe" może więcej powiedzą.

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Gdzie Twój Dzidziuś się chowa jak brzusio taki malutki? :D

Normalnie mam wrażenie, że Paulina w 38 tc wrzuci nam podobne zdjęcie :D

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    kurde wasze brzuski takie fajne ksztaltne u gory a moj bebenek u dolu nadal czy to normalne? :)

Mój też jest na dole ;)

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia wrote:
    brzuchatki wszystkie sliczne! ksztaltne i urocze :D
    kulkami tez sie chyba nie ma c martwic, tzn mowie na swoim przykladzie, moj sie czasami uklada tak smiesznie jak karolove kiedys wrzucila, taka kuleczka dokladnie taki sam mialam juz kilka razy hahah :D :D :D
    wrzuce pozniej moj w koncu, ale najpierw musze lazienke posprzatac :P

mam pytanie do dziewczyn, ktore kupuja bebetto albo sie orientuja. okazuje sie ze murano musze zamawiac, jakies problemy sa czy cus, ze nawet do 4 tygodni mi powiedzieli :O
    wyglada na to ze zaden sklep nie ma na stanie czy co? kazdy egzemplarz trzeba zamawiac u producenta?!

Z wózkami chyba zawsze tak jest, że trzeba zamawiać a na sklepie tylko są pokazowe.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:
    Nie kochana mialan je wlasnie bardziej widoczne tydzien temu juz myslalam ze moze skora nienawilzona sycha czy cos.Moja skora niewidziala slonca rok wiec niemozliwe

W ciąży może się ujawnić bielactwo, może to jest to? Dermatolog oceni ;)

madlene88 lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    U mnie uczucie dziecka jest czymś absolutnie nowym i innym niż np. gazy jelitowe. Po pierwsze czuję je zaraz pod skórą, nisko, nad spojeniem łonowym, po drugie to takie dziwne pęknięcia małego balonika, a po trzecie czuję je tylko jak jestem wyciszona i leżę na płasko (na plecach lub brzuchu).

Mam tak samo :) To zupełnie nowe uczucie i nawet jak próbuje wytłumaczyć Mojemu jak top jest to nie wiem do czego to porównać :D

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Raz miałam szczęście zobaczyć na usg jak doktor jeździł i maluch kopnął a ja poczułam, a poza tym miałam już takie kilka mocnych, że aż podskoczyłam ;) jak leżę na brzuchu (tak bokiem nie na płasko) to mi taki lata motylek w brzuszku i mój mąż też już czuł pod ręką więc jakoś nie mam wątpliwości. Wyraźne są te puknięcia już. Chociaż na początku też były delikatne i nie miałam pewności tak do 19 tygodnia, a od półtora tygodnia dokazuje radośnie. Wczoraj chyba pierwszy raz czułam czkawkę - nie wiem czy to możliwe, pewnie zweryfikuję później :) bo to były takie rytmiczne podskoki na brzuszku :). Maluszek też jest dosyć spory bo z usg wychodzi na 21t 5d więc może stąd czuję wyraźniej.

Niemniej jednak ja też jestem praktycznie 3 tyg. dalej z ciążą niż Ty a wyraźnie czuję naprawdę od 1,5 tyg. że nie mam wątpliwości więc myślę, że za tydzień spokojnie będziesz wiedziała, że tamto smyranko to był bąbelek :)

Aaaa i jeszcze jedno :) Pierwsze ruchy czułam późno w nocy, koło 23, jak się kładłam do łóżka. Pytałam wtedy gina czy to może być maluch jak mnie spytał czy czuję ruchy (ok 18 tyg.), to powiedział, że to nocne stworzonka i jak najbardziej pewnie maluch. Tak poza tamtymi o 23, to dopiero od niedawna czuję w ciągu dnia.

Maleństwo w brzuszku może mieć już czkawkę od 19tc więc Twoje Bobo mogło ją mieć ;)

A może by... lubi tę wiadomość

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka87 wrote:
    ja nie wiem, czy nie czuła, czy pragmatyczna, ale głupio mi przed samą sobą - w pierwszej ciąży, to odkąd test wyszedł pozytywnie gadałam z Maleństwem (do 11 tygodnia, bo wtedy poroniłam), a teraz? czasem coś tam 'zagadam / powiem' ale tak jakoś prawie w ogóle....:/ i mi z tym źle, aż mam czasem wyrzuty sumienia :/

a Wy jak macie? może w ogóle pytanie trochę głupie, ale tak mnie teraz naszło?

Ja zaczęłam gadać do brzuszka jak poczułam pierwsze ruchy dopiero :)

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też raczej nie rozmawiam z brzuchem ;) ale lubię go pogłaskać ;) Czekam na porządne ruchy i poznanie kto to, to będę mogła mówić po imieniu :)
    Choć zaczynam mówić o sobie w liczbie mnogiej ;)

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • almaanies Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Ja też jeszcze żadnych ruchów nie czuję, ale cierpliwie czekam :)

Co do poduchy... Uważam, że fajna, ale zrezygnowałam z zakupu. Kupiłam za to piżamkę :D

ja kupiłam leginsy czarne i piżamę różową ;) poduszka była ale się jeszcze waham ;)

pola89 lubi tę wiadomość

eikt9n733qx6yvg8.png
  • candela Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mnie nastraszyła ginekolog.
    Wprawdzie z synkiem wszystko w porządku. 299g zdrowego chłopca.
    Natomiast ja mam ponoć poważna infekcje bakteryjną. Powiedziała że to może grozić przedwczesnym porodem :(

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    druga ciąża <3 złoty strzał!
    RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję wyraźnie maluszka, jednak się nie da tego pomylić z jelitami, bo to zupełnie inaczej się czuje :) Dziś już przed południem kilka razy poczułam, a najczęściej wieczorem koło 22/23:)

Ja w sumie nie gadam z brzuchem, czasem jak sobie coś piszę w kalendarzu ciąży to coś tam powiem, myślę, że to indywidalnie zależy, a nie, że to jakiś wymóg każdej ciężarnej :)

Za to z psem gadam codziennie :D Zwłaszcza jak mąż w delegacji, 2h byliśmy nad wodą, ledwo doszłam z powrotem, kawał drogi zrobiliśmy, a słońce prażyło. A ten mój piesek nie usiedzi spokojnie, tylko praktycznie cały czas trzeba mu rzucać zabawkę, nie ma lekko :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e199ca3fab93.jpg :)

India26, dżdżownica lubią tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candela, a jakies leczenie gin wdrożyła?

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    Ja czuję wyraźnie maluszka, jednak się nie da tego pomylić z jelitami, bo to zupełnie inaczej się czuje :) Dziś już przed południem kilka razy poczułam, a najczęściej wieczorem koło 22/23:)

Ja w sumie nie gadam z brzuchem, czasem jak sobie coś piszę w kalendarzu ciąży to coś tam powiem, myślę, że to indywidalnie zależy, a nie, że to jakiś wymóg każdej ciężarnej :)

Za to z psem gadam codziennie :D Zwłaszcza jak mąż w delegacji, 2h byliśmy nad wodą, ledwo doszłam z powrotem, kawał drogi zrobiliśmy, a słońce prażyło. A ten mój piesek nie usiedzi spokojnie, tylko praktycznie cały czas trzeba mu rzucać zabawkę, nie ma lekko :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e199ca3fab93.jpg :)
    Ja tez zamiast z brzuszkiem gadam z psem jak do dziecka.Moi znajomi mowia ze jak suczka bedzie zazdrosna to bedzie problem z nia przy dziecku,a twoj piesek jest zazdrosny?ile ma?moja 8,5moesiaca ,rasa putbull i nie przejawia zadnej zazdrosci ani tym bardziej agresji.Ucze ja spokoju i pokory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 17:37

ckai9n73kv974yz0.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze ruchy poczułam już na przełomie 16/17 tygodnia i było to jakby bulgotanie w brzuchu , cos podobnego do burczenia w brzuchy z tym ,że pojawiało się nawet wtedy kiedy byłam w pełni najedzona. Wcześniej nie zwracałam na to uwagi myślałam ,że jelita :P ale teraz moge stwierdzić ,że to dzidzia była. Miedzy 17/18 tygodniem byly lekkie pukniecia a teraz w 20 tygodniu czuje pukniecie i takie mini kopniaki ,ktore sa wyczowalne pod reka ,ale ich nie widac. Dodam ,że mam lozysko na przedniej scianie .
    Jak poczujecie malucha to na pewno bedziecie wiedziały ,ze to on bo takiego uczucia sie nie ma wczesniej ,nawet kiedy jelita wariuja xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 17:38

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
‹‹ 740 741 742 743 744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ