Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sory polubilo mi się kilka postów przypadkowo ;)

Znalazłam takie usrednione normy progesteronu :) także jak widzicie ten zakres jest dosyć szeroki. Martwiłabym się dopiero gdyby był niższy niż 10.

progesterone-levels.gif

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 22:32

Ona_, Natikka123 lubią tę wiadomość

f5b59272af.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    No większej głupoty nie słyszałam niż to że mierzenie temperatury może zapobiec poroniemiu ...
    Może nie tyle zapobiec co można szybko interweniować w razie spadku temperatury... więc i w pewnym sensie zapobiec poronieniu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 22:31

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Może nie tyle zapobiec co można szybko interweniować w razie spadku temperatury... więc i w pewnym sensie zapobiec poronieniu
    Dokładnie tak :)

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Interweniować jak niby ? Iść do lekarza i powiedzieć: zaraz poronię bo temperatura mi spadła ? Na tym etapie najlepiej jest zbadać poziom progesteronu jeśli jest niski bierzesz sztuczny prog nic więcej zrobić nie możesz. Absolutnie to nie jest prawda , mierzenie temperatury teraz nic nie da.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • mgielka1983 Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Mgiełka progesteron mógłby być większy Ale nie jest tragiczny, masz w domu luteinie albo duphaston? Gin na pewno jedno z dwóch Ci przepisze
    Mam i biorę od soboty duphka, bo mam plamienie... Ale on jest i tak nisko, więc w czwartek zobaczę co ginka mi powie.

08.11.2001 mama 2 bliźniaczek w niebie [*]
    19.09.2002 synuś Dawidek :)

CP-22.01-2015
    CP-09.03.2017-9 tydz (*)syn, usunięcie drugiego jajowodu.
  • patulla Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrazz... Widać, że temat jest Ci obcy i tyle...
    Spadek temperatury = niski progesteron = wizyta u lekarza = zapisanie np. luteiny.
    Powodzenia w codziennym badaniu progesteronu...

Ewcia_92 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat obcy mi nie jest ale to bzdura ze każdy spadek temperatury to niski progesteron. Nie twierdzę że trzeba badać mierzyć prog codziennie, wystarczy na początku ciąży. Owszem może później spaść ale temperatura tego nie wykaże. I to tyle w temacie

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • patulla Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie tylko niski progesteron, po prostu uproscilam wypowiedź. Ale jeżeli ktoś prowadzi obserwacje to zalecane jest mierzenie temperatury do końca pierwszego trymestru, więc tak zupełnie po nic ktoś tego nie wymyślił. Na pewno nie z głupoty...

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Interweniować jak niby ? Iść do lekarza i powiedzieć: zaraz poronię bo temperatura mi spadła ? Na tym etapie najlepiej jest zbadać poziom progesteronu jeśli jest niski bierzesz sztuczny prog nic więcej zrobić nie możesz. Absolutnie to nie jest prawda , mierzenie temperatury teraz nic nie da.
    Hehe :D. Gdybym nie wiedziała o czym piszę to po prostu tego nie pisałabym. Znam to z przykładu osoby bliskiej z rodziny. Nie wyssałam sobie tej informacji z palca. Zresztą w różnych źródłach jest na prawdę dużo na ten temat. Każdemu wolno wyrazić swoje zdanie, więc szanuję Twoje :).

patulla lubi tę wiadomość

• KaroLove Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za dopisanie do listy.

Kimmy lubi tę wiadomość

mhsvqps6xtrui0qr.png
    nzjdvkcblpclr0lc.png
    12t 3w- 6,38cm drugi SYN <3
    17t 4w- 220g, SYN <3
    29.05 badanie połówkowe potwierdzono -SYNUŚ! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę w kimono, bo padam na ryjek :). Spokojnych nocy! :* <3

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie każdy ma swoje zdanie , owszem było takie zalecenie 30 lat temu , bo teraz lekarze zalecają wręcz wyrzucenie termometru przez okno po zajściu w ciążę bo to tylko niepotrzebne nakręcanie się i nerwy. Byłam nawet swiadkiem gdy na praktykach z położnictwa kobieta mierzyła temperaturę i lekarz pukał się w głowę. Ciąża to rewolucja w organizmie, organizm różnie może zareagować, nawet spadkiem temperatury. Np przy wymiotach człowiek jest wycieńczony, temperatura i ciśnienie są wtedy niższe.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze maleństwo mam nadzieję, że u ciebie wszystko dobrze. Odezwij się :*

Ja już też idę spać. Mam nadzieję, że jutro mdłości będą słabsze.

A co do bety, progesteronu to powiem wam, że w innych krajach tak nie ma. Mam kilka znajomych koleżanek, które prowadziły ciążę za granicą i tam nikt nie robi takich badań. A na 1 wizytę idą ok 12 tc na usg, wcześniej bodajże jakaś wizyta u położnej.
    Nikt tam nie podtrzymuje ciąży luteina, decyduje natura i z takiego założenia wychodzą lekarze. Nie wiem czy tu jest jakaś mamusia z innego kraju czy z Uk Ja nie ale tak jak pisałam znam z doświadczenia moich koleżanek. (UK,Irl, Norwegia). Więc można by uznać, że chyba tylko u nas w pl tak dbają o przyrost naturalny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 23:12

mgielka1983 lubi tę wiadomość

f5b59272af.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak słyszałam o UK, Irl. Nie zmienia to jednak faktu, że nie jest to zdrowe podejście w XXI wieku, gdzie już na tak wczesnym etapie ciąży można dzięki odpowiednim lekom ciążę utrzymać i urodzić zdrowe dziecko. Ciesze się, że żyję w Polsce i mimo tego okropnego podejścia do ludzi w szpitalach (sama wiem już z własnego doświadczenia) i wizytach u specjalistów, do których czekać trzeba kilka miesięcy, ale to już inny temat... Natura i tak decyduję swoją drogą, chociażby, wtedy kiedy starasz się o dzidziusia kilkanaście miesięcy i niby wszystko jest ok, a jednak to nie czas, czasem nawet leki nie pomogą... no ale dla mnie ważniejsze jest to, że mam możliwość w porę zareagować, jeśli coś jest nie tak.

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do temperatury to ja nie mierzę, bety też na razie nie robiłam. Czekam na kolejną wizytę u gin i bijące serducho <3

Diddlina lubi tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • Diddlina Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2017, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mierze. Progesteron zrobiłam i jest ok.

Matko ale wy pisze dużo :D

Kochane naprawdę nie porównujcie ze sobą bety bo to nic nie da a tylko się nakrecac ie i stresujecie. ;) u każdej w tym samym dniu mogę się założyć, że beta wyglądałaby inaczej i nie ma się co sugerować innymi. Jedynie można patrzeć na swój wynik i przyrost. Ten przyrost jest najważniejszy czy beta rośnie. Chociaż później zwalnia i też nie ma co panikowac jak już nie będzie 100% przyrostu :)

smeg, Kimmy lubią tę wiadomość

Antosia 10tc[*] 17.03.2017 :(
    Tomuś 39tc [*] 6.03.2016 :(
  • smeg Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Demetria wrote:
    Smeg mam pytanie. Bo ty leciałas ostatnio samolotem? Nie miałaś żadnych przeswietlen? Mówiłaś coś o ciąży?
    Tak, leciałam ;) Na polskich lotniskach są tylko bramki-wykrywacze metalu, więc przechodziłam przez nie bez problemu. Ale później już w USA miałam lot międzystanowy, a tam już są te prześwietlacze całego ciała. Powiedziałam strażnikowi, że nie mogę przez to przejść z "powodów zdrowotnych", a on zawołał panią ochroniarz, która mnie zmacała ręcznie :P Nie mówiłam wprost że jestem w ciąży. Na to wszystko patrzył mój szef i koledzy, ale jakoś zajęci własną kontrolą nie zauważyli, że nie przeszłam przez bramkę, myśleli że to wyrywkowa kontrola bezpieczeństwa mnie spotkała, bo krzywo spojrzałam na panią czy coś :P Więc mi się upiekło :) Ciekawe co pomyślą, jak w drodze powrotnej znowu "przypadkiem" mnie zgarną na macanie :D

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wercia2601 wrote:
    Dziewczyny, a jak u Was z temperaturą? Ja do wczoraj miałam podwyższoną tzn 36.8/37 a dziś 36.6...

Ja nie mierze już ;)

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    No większej głupoty nie słyszałam niż to że mierzenie temperatury może zapobiec poroniemiu ...

Chodzi o to że zaobserwujesz spadek poniżej Twojej drugiej fazy a to może oznaczać problem z progesteronem i możesz zareagować. Nie pisz w ten sposób bo możesz urazić osobę, która o tym wspomniała....
    Fakt, że nie każdy spadek oznacza problem. Ale nie przekazuj swojej wiedzy tutaj w ten sposób. Takie jest moje zdanie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 06:22

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • Czupyna Nowa

Wysłany: 8 lutego 2017, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Jestem w waszym gronie ! Jupi! Dzisiaj pierwsza wizyta u gina. Aktualnie 5 tydzien. Termin porodu 13.10.

Kimmy, patulla, Natikka123, kiti, Diddlina lubią tę wiadomość

vc8dhjh.png
‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ