Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Pampcia wrote:no ja na wizycie w czwartek zapytam mojego czy nie widzi przeciwwskazań, wtedy już na pewno z czymś rusze, choćby na poczatek joga dla ciężarnych. A poza tym życzę nam żeby nie było bardzo czego zrzucać
na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że od 3 miesiecy próbujemy wyremontować mieszkanie, długo zeszło bo nie byliśmy caly czas namiejscu no i było w maskarycznym stanie, w sensie WSZYSTKO trzeba było nowe. teraz już koncówka, wiec lada dzien sie w koncu wprowadzimy i będzie koniec mieszkania na kartonach
cały ten czas mieszkaliśmy z teściami albo moimi rodzicami wiec chyba nie musze mówić że te 5kg to wina mojej mamy?
dziewczyny, które pokoiki mają albo będą miały wrzućcie jakieś fotkichociaż na Wasze popatrze
my robimy na biało i w ogóle minimalizm
więc mało ciekawie, ale oczywiscie nie omieszkam się pochwalić jak już wszystkie graty zrzuce, ciuszków kupionych i "dostanych" mam wystarczająco dużo, Młody będzie miał więcej ode mnie
Też się przymierzałam na fitness ale jakoś ten basen bardziej mi pasuje w letni klimatPrzynajmniej w wodzie się pomoczę, którą uwielbiaaam.. Generalnie uwielbiam sporty wodne.. żeglarstwo, windsurfing kajakarstwo czy pływanie wpław.. Sport na wodzie to mój ulubiony gatunek, niestety w okresie zimowym poza basenem niedostępny a co więcej i basen zimą jest uciążliwy, bo trzeba być takim suchutkim wychodząc.. i te wszystkie warstwy do ubrania.a teraz zarzucam na siebie kieckę i lecę szybko do samochodu. Kiedyś bym pojechała rowerem, ale w ciąży się jakoś boję.
Co do tycia w remoncie to doskonale rozumiem. My mieliśmy remont październik-styczeń (taki mega intensywny) w domu brak kuchni więc jedzenie z firmy męża mieszkaliśmy niestety w remoncie bo uznaliśmy to za lepszą opcję. Lepsze to niż nic, ale oczywiście 3,5 kg miałam właśnie w grudniu więcej. Z rodzicami to bym się pocięła mieszkając. ;P
-
chcebardzobycmama wrote:Dziewczyny ,wiadomo co z tymi zastojami u, waszych maluszkow?
Mi po usg wyszla jedna nerka 3,3mm druga zastoj sie powiekszyl z 4,7do 6,4... powiedziala ze jeszcze jest w normie i z dziewczynki zrobil sie chlopakmożna wiedzieć w którym tygodniu stwierdzono i Ciebie dziewczynkę i czy widziałaś na usg ze to dziewczynka? Ładnie dzidzia rozlozyla się ? Pytam bo i mnie w pierwszej ciąży do końca był syn. Tydzień przed porodem siusiak mu odleciał i mam córeczkę hehe
teraz w 19 tyg stwierdzono dziewczynkę a ja czuję chłopca. Jestem ciekawa czy może zmienić się jeszcze. Tylko podobno dzidzia ładnie rozłożył nogi i pokazała się ładnie
zdrówka dla Ciebie i maleństwa
-
0202oliwcia - jeśli mogę zapytać - masz może podejrzenie hipotrofii płodu ? Nie denerwuj się za bardzo (choć znam to głupie gadanie...) moja siostra urodziła dzidzię przed czasem właśnie z hipotrofią (dziewczynka jest w wieku Miki ma 7 lat, jest drobniutka i tyle a tak to wygadany, fajny dzieciak dzieciak
). Trzymam kciuki ! oby tylko przejść 30 tc i potem znowu małe odliczanie ... ja tak robię.
chcebardzobycmama - wiem, wiem że najważniejsze to zdrowe dziecko .... sama jestem mamą 3 aniołków (2 wczesne ciąże i jedna w 21tc - dokładnie jutro będę na tym etapie ciąży). Tylko że teraz ja tak się nastawiłam, że ciężko by było się przestawić ... choć na początku obstawiałam u mnie chłopaka.
0202oliwcia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, wiecie czy ginekolog może wystawić zwolnienie z wyprzedzeniem? Mam w tę środę wizytę i chciałabym iść na L4 od początku lipca, będzie mógł mi tak wystawić, czy muszę umówić się jeszcze raz? Wolałabym tego uniknąć, bo z terminami u niego krucho. Tak mi się już nie chce pracować, że szok
Lubię swoją pracę, ale teraz nie mam cierpliwości i zrzucam wszystko na kolegów, którzy będą mnie zastępować, niech się wdrażają
Gdańsk, 31 l., kp -
smeg wrote:Dziewczyny, wiecie czy ginekolog może wystawić zwolnienie z wyprzedzeniem? Mam w tę środę wizytę i chciałabym iść na L4 od początku lipca, będzie mógł mi tak wystawić, czy muszę umówić się jeszcze raz? Wolałabym tego uniknąć, bo z terminami u niego krucho. Tak mi się już nie chce pracować, że szok
Lubię swoją pracę, ale teraz nie mam cierpliwości i zrzucam wszystko na kolegów, którzy będą mnie zastępować, niech się wdrażają
Nie może. Może w wypadku jeśli jest to kontynuacja poprzedniego zwolnienia, a i tak wielu nie chce tego robić na dalej niż np. 3 dni w przód (zresztą nie wiem czy w tym zakresie nie ma jakiś ograniczeń). Lekarz może wystawić jedynie zwolnienie od dnia wizyty, dnia następnego po wizycie i jak dobrze pamiętam dnia poprzedzającego wizytę. -
Mika2009 wrote:0202oliwcia - jeśli mogę zapytać - masz może podejrzenie hipotrofii płodu ? Nie denerwuj się za bardzo (choć znam to głupie gadanie...) moja siostra urodziła dzidzię przed czasem właśnie z hipotrofią (dziewczynka jest w wieku Miki ma 7 lat, jest drobniutka i tyle a tak to wygadany, fajny dzieciak dzieciak
). Trzymam kciuki ! oby tylko przejść 30 tc i potem znowu małe odliczanie ...
Synek Piotruś 2019Córeczka Oliwia 2013
. Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
0202oliwcia - słońce, to się nie nakręcaj, jak przybiera to jest OK i tego się trzymajmy !!! A nerka, tak jak pisałam u mojej córci też były problemy a po porodzie wszystko wróciło do normy, u Ciebie też tak będzie !albo jeszcze przed porodem
0202oliwcia lubi tę wiadomość
-
smeg wrote:Dziewczyny, wiecie czy ginekolog może wystawić zwolnienie z wyprzedzeniem? Mam w tę środę wizytę i chciałabym iść na L4 od początku lipca, będzie mógł mi tak wystawić, czy muszę umówić się jeszcze raz? Wolałabym tego uniknąć, bo z terminami u niego krucho. Tak mi się już nie chce pracować, że szok
-
nick nieaktualnyDziewczyny mam pytanie, bo już nie jedna tu pisała, że sie pożarła ze swoim chłopem. Czy wy w ciąży też sie tak kucicie, że najchętniej to byście tależami rzucały? Przecież we mnie sie tak dzisiaj zagorowało przez tego durnia... A nigdy taka nie byłam, wolałam wyjsć, dać spokój...
-
A może by... wrote:To najlepsza sytuacja. Mam podobnie jak Ty. Duży zakład pracy i trochę premii było w ciągu roku. Specjalnie poszłam wcześniej na L4 żebym miała wyższe wynagordzenie za l4 bo jeszcze załapało się na sporą premię z zeszłego roku i dużo nadgodzin które robiłam i miałam wypłacane. Poczekałabym jeszcze 2-3 miesiące i dostawałabym 400 zł mniej.. Robi mi to różnicę. Tym bardziej, że w pracy już mi było mega ciężko przez trudny początek ciąży więc nie czułam się na siłach dalej ponosić tyle odpowiedzialności, bałam się, że zrobię jakiś poważny błąd i będzie mi to potrącone z pensji.
wyjdzie w praniu
-
Mój lekarz nie widzi problemu w wypisywaniu zwolnien dłuższych, ale wiadomo co lekarz to inne zdania i inne prowadzenie ciąży
ale do przodu i wstecz nie wypisuje, tylko kontynuację. Jak zmieniałam ginekologa i właśnie zwolnienie miałamtydzień dłuższe niż wizyta to mi gin kazał przyjść za tydzień po nowe.
Ja chyba jestem dziwna bo ja się nie kłócę ze swoim i nie mam humorków, co miało miejsce za czasów PMS
Mój synuś wagą jest taki jak u Ciebie Oliwcia i nie ma stwierdzonej hipotrofii, ani takich podejrzeń, także nie myślę w ten sposób nawet, ja się urodziłam z wagą 1,750 to też bym wielka nie była jakbym się urodziła w terminie, więc może najzwyczajniej synuś będzie niedużyWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 19:58
-
A może by... wrote:Nie może. Może w wypadku jeśli jest to kontynuacja poprzedniego zwolnienia, a i tak wielu nie chce tego robić na dalej niż np. 3 dni w przód (zresztą nie wiem czy w tym zakresie nie ma jakiś ograniczeń). Lekarz może wystawić jedynie zwolnienie od dnia wizyty, dnia następnego po wizycie i jak dobrze pamiętam dnia poprzedzającego wizytę.
Zwykły lekarz może wystawić 3 dni wstecz i dzień do przodu jeśli jest kontynuacja. A psychiatra może 30 dni wstecz więc w razie czego można skorzystać -
Agnesqe wrote:Dziewczyny mam pytanie, bo już nie jedna tu pisała, że sie pożarła ze swoim chłopem. Czy wy w ciąży też sie tak kucicie, że najchętniej to byście tależami rzucały? Przecież we mnie sie tak dzisiaj zagorowało przez tego durnia... A nigdy taka nie byłam, wolałam wyjsć, dać spokój...
Tak zdecydowanie jest gorzej z moimi humorkamia jeszcze on jest tak mało wyrozumiały i bierze wszystko do siebie zamiast machnąc ręką i odpuścić.
-
nick nieaktualnydżdżownica wrote:Tak zdecydowanie jest gorzej z moimi humorkami
a jeszcze on jest tak mało wyrozumiały i bierze wszystko do siebie zamiast machnąc ręką i odpuścić.
O matko to samo... Zamiast sobie pomyśleć : " dobra to hormony, dam sobie spokój nie będę jej denerwować" to on jeszcze bardziej! No myślałam, że wyjdę z siebie i stanę obok:/
Ale chociaż przeprosił ;p
-
Tak jak już dziewczyny wspominały może być maks 3 dni w przód.
Ja miałam podobną sytuację. Byłam na wizycie w poniedziałek i udało mi się 'wyprosić' zwolnienie dopiero od czwartku.Październik 2017 synek -
ja też mam humorki!!! Ale na szczęście obrywa tylko uczelnia, bo z mężem to nie mam czasu rozmawiać, w kółko tylko od rana do nocy siedzę i się uczę, a on jak zawsze w sesji po prostu wie, że ma odciążyć mnie ze wszystkiego co się da, bo nie mam czasu na nic, nawet specjalnie na spanie, a że człowiek odstresowania potrzebuje, to przychodzę do niego na masaż z happy endem
-
info z portalu kadrowego (nie dotyczy l4 od psychiatry)
1. Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania, jeżeli:
bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy.
Jeżeli zachodzi taka sytuacja, to tak jak to określono w pytaniu, mamy do czynienia z sytuacją wystawienia zwolnienia „ do przodu” i jest to zgodne z przepisami.
2. Zaświadczenie lekarskie może być także wystawione na okres wsteczny, tj. „do tyłu”. Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.aaniluap lubi tę wiadomość
-
A ja dzisiaj zawaliłam. Podrzuciłam koleżance klucze do pracy. Wracam z pracy, grzebię w torebce, a tam te klucze z pracy. Okazało się, że dałam jej moje klucze do domu. Musiałam czekać 1,5h na męża i przełożyć wizytę u ginekologa, bo ani nie miałam karty ciąży i wyników badań, ani po całym dniu nie byłam przygotowana do badania.