X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia wrote:
    no ja na wizycie w czwartek zapytam mojego czy nie widzi przeciwwskazań, wtedy już na pewno z czymś rusze, choćby na poczatek joga dla ciężarnych. A poza tym życzę nam żeby nie było bardzo czego zrzucać :D na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że od 3 miesiecy próbujemy wyremontować mieszkanie, długo zeszło bo nie byliśmy caly czas namiejscu no i było w maskarycznym stanie, w sensie WSZYSTKO trzeba było nowe. teraz już koncówka, wiec lada dzien sie w koncu wprowadzimy i będzie koniec mieszkania na kartonach :P cały ten czas mieszkaliśmy z teściami albo moimi rodzicami wiec chyba nie musze mówić że te 5kg to wina mojej mamy? :P

dziewczyny, które pokoiki mają albo będą miały wrzućcie jakieś fotki ;) chociaż na Wasze popatrze ;) my robimy na biało i w ogóle minimalizm :P więc mało ciekawie, ale oczywiscie nie omieszkam się pochwalić jak już wszystkie graty zrzuce, ciuszków kupionych i "dostanych" mam wystarczająco dużo, Młody będzie miał więcej ode mnie :D

Też się przymierzałam na fitness ale jakoś ten basen bardziej mi pasuje w letni klimat ;) Przynajmniej w wodzie się pomoczę, którą uwielbiaaam.. Generalnie uwielbiam sporty wodne.. żeglarstwo, windsurfing kajakarstwo czy pływanie wpław.. Sport na wodzie to mój ulubiony gatunek, niestety w okresie zimowym poza basenem niedostępny a co więcej i basen zimą jest uciążliwy, bo trzeba być takim suchutkim wychodząc.. i te wszystkie warstwy do ubrania.a teraz zarzucam na siebie kieckę i lecę szybko do samochodu. Kiedyś bym pojechała rowerem, ale w ciąży się jakoś boję.

Co do tycia w remoncie to doskonale rozumiem. My mieliśmy remont październik-styczeń (taki mega intensywny) w domu brak kuchni więc jedzenie z firmy męża mieszkaliśmy niestety w remoncie bo uznaliśmy to za lepszą opcję. Lepsze to niż nic, ale oczywiście 3,5 kg miałam właśnie w grudniu więcej. Z rodzicami to bym się pocięła mieszkając. ;P

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • Ewa25 Przyjaciółka

Wysłany: 19 czerwca 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    Dziewczyny ,wiadomo co z tymi zastojami u, waszych maluszkow?
    Mi po usg wyszla jedna nerka 3,3mm druga zastoj sie powiekszyl z 4,7do 6,4... powiedziala ze jeszcze jest w normie i z dziewczynki zrobil sie chlopak :)
    Przepraszam z góry za dociekliwosc :) można wiedzieć w którym tygodniu stwierdzono i Ciebie dziewczynkę i czy widziałaś na usg ze to dziewczynka? Ładnie dzidzia rozlozyla się ? Pytam bo i mnie w pierwszej ciąży do końca był syn. Tydzień przed porodem siusiak mu odleciał i mam córeczkę hehe :) teraz w 19 tyg stwierdzono dziewczynkę a ja czuję chłopca. Jestem ciekawa czy może zmienić się jeszcze. Tylko podobno dzidzia ładnie rozłożył nogi i pokazała się ładnie :) zdrówka dla Ciebie i maleństwa :)

hchylbetu4umr7yv.png hchylbetznxbei2w.png
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia - jeśli mogę zapytać - masz może podejrzenie hipotrofii płodu ? Nie denerwuj się za bardzo (choć znam to głupie gadanie...) moja siostra urodziła dzidzię przed czasem właśnie z hipotrofią (dziewczynka jest w wieku Miki ma 7 lat, jest drobniutka i tyle a tak to wygadany, fajny dzieciak dzieciak ;)). Trzymam kciuki ! oby tylko przejść 30 tc i potem znowu małe odliczanie ... ja tak robię.

chcebardzobycmama - wiem, wiem że najważniejsze to zdrowe dziecko .... sama jestem mamą 3 aniołków (2 wczesne ciąże i jedna w 21tc - dokładnie jutro będę na tym etapie ciąży). Tylko że teraz ja tak się nastawiłam, że ciężko by było się przestawić ... choć na początku obstawiałam u mnie chłopaka.

0202oliwcia lubi tę wiadomość

iv09mg7ynbajyosc.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiecie czy ginekolog może wystawić zwolnienie z wyprzedzeniem? Mam w tę środę wizytę i chciałabym iść na L4 od początku lipca, będzie mógł mi tak wystawić, czy muszę umówić się jeszcze raz? Wolałabym tego uniknąć, bo z terminami u niego krucho. Tak mi się już nie chce pracować, że szok :P Lubię swoją pracę, ale teraz nie mam cierpliwości i zrzucam wszystko na kolegów, którzy będą mnie zastępować, niech się wdrażają :P

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smeg wrote:
    Dziewczyny, wiecie czy ginekolog może wystawić zwolnienie z wyprzedzeniem? Mam w tę środę wizytę i chciałabym iść na L4 od początku lipca, będzie mógł mi tak wystawić, czy muszę umówić się jeszcze raz? Wolałabym tego uniknąć, bo z terminami u niego krucho. Tak mi się już nie chce pracować, że szok :P Lubię swoją pracę, ale teraz nie mam cierpliwości i zrzucam wszystko na kolegów, którzy będą mnie zastępować, niech się wdrażają :P

Nie może. Może w wypadku jeśli jest to kontynuacja poprzedniego zwolnienia, a i tak wielu nie chce tego robić na dalej niż np. 3 dni w przód (zresztą nie wiem czy w tym zakresie nie ma jakiś ograniczeń). Lekarz może wystawić jedynie zwolnienie od dnia wizyty, dnia następnego po wizycie i jak dobrze pamiętam dnia poprzedzającego wizytę.

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika2009 wrote:
    0202oliwcia - jeśli mogę zapytać - masz może podejrzenie hipotrofii płodu ? Nie denerwuj się za bardzo (choć znam to głupie gadanie...) moja siostra urodziła dzidzię przed czasem właśnie z hipotrofią (dziewczynka jest w wieku Miki ma 7 lat, jest drobniutka i tyle a tak to wygadany, fajny dzieciak dzieciak ;)). Trzymam kciuki ! oby tylko przejść 30 tc i potem znowu małe odliczanie ...
    Na ta chwile niby trochę nadrobila i mieści się w swoich centylach ale jest tydzień w tył z data na razie o hipotrofi niema mowy żadnej ale podejrzewam że właśnie na tym może się skoczyć w 20 TC mała miała 251 g i 14 cm ostatnio na wizycie 24 TC miala juz 561 g a cm nie wiem bo jak gin wspomniał o zastoju na nerce to przestałam go słuchać wyłączyłam się i kapke sie podłamałam ... Kolejna wizyta 1 lipca będzie kontrolować zarówno przyrost jak i nerkę :-)

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko psychiatra ma szerokie pole do wystawiania zwolnień w tył i przód. Innych lekarzy obowiazuja max 3 dni

02502cdf1c.png
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia - słońce, to się nie nakręcaj, jak przybiera to jest OK i tego się trzymajmy !!! A nerka, tak jak pisałam u mojej córci też były problemy a po porodzie wszystko wróciło do normy, u Ciebie też tak będzie !albo jeszcze przed porodem ;)

0202oliwcia lubi tę wiadomość

iv09mg7ynbajyosc.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smeg wrote:
    do przodu nie ma szans, moze chyba 3 dni do tył

6sutskjolve431gm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, bo już nie jedna tu pisała, że sie pożarła ze swoim chłopem. Czy wy w ciąży też sie tak kucicie, że najchętniej to byście tależami rzucały? Przecież we mnie sie tak dzisiaj zagorowało przez tego durnia... A nigdy taka nie byłam, wolałam wyjsć, dać spokój...

• Treselle Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    To najlepsza sytuacja. Mam podobnie jak Ty. Duży zakład pracy i trochę premii było w ciągu roku. Specjalnie poszłam wcześniej na L4 żebym miała wyższe wynagordzenie za l4 bo jeszcze załapało się na sporą premię z zeszłego roku i dużo nadgodzin które robiłam i miałam wypłacane. Poczekałabym jeszcze 2-3 miesiące i dostawałabym 400 zł mniej.. Robi mi to różnicę. Tym bardziej, że w pracy już mi było mega ciężko przez trudny początek ciąży więc nie czułam się na siłach dalej ponosić tyle odpowiedzialności, bałam się, że zrobię jakiś poważny błąd i będzie mi to potrącone z pensji.
    No właśnie według moich obliczen powinnam na zwolnieniu dostawać około 400 zł więcej :) wyjdzie w praniu :)

dqpr3e5e0v8168du.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz nie widzi problemu w wypisywaniu zwolnien dłuższych, ale wiadomo co lekarz to inne zdania i inne prowadzenie ciąży :) ale do przodu i wstecz nie wypisuje, tylko kontynuację. Jak zmieniałam ginekologa i właśnie zwolnienie miałamtydzień dłuższe niż wizyta to mi gin kazał przyjść za tydzień po nowe.

Ja chyba jestem dziwna bo ja się nie kłócę ze swoim i nie mam humorków, co miało miejsce za czasów PMS :D

Mój synuś wagą jest taki jak u Ciebie Oliwcia i nie ma stwierdzonej hipotrofii, ani takich podejrzeń, także nie myślę w ten sposób nawet, ja się urodziłam z wagą 1,750 to też bym wielka nie była jakbym się urodziła w terminie, więc może najzwyczajniej synuś będzie nieduży :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 19:58

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Nie może. Może w wypadku jeśli jest to kontynuacja poprzedniego zwolnienia, a i tak wielu nie chce tego robić na dalej niż np. 3 dni w przód (zresztą nie wiem czy w tym zakresie nie ma jakiś ograniczeń). Lekarz może wystawić jedynie zwolnienie od dnia wizyty, dnia następnego po wizycie i jak dobrze pamiętam dnia poprzedzającego wizytę.

Zwykły lekarz może wystawić 3 dni wstecz i dzień do przodu jeśli jest kontynuacja. A psychiatra może 30 dni wstecz więc w razie czego można skorzystać ;)

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesqe wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, bo już nie jedna tu pisała, że sie pożarła ze swoim chłopem. Czy wy w ciąży też sie tak kucicie, że najchętniej to byście tależami rzucały? Przecież we mnie sie tak dzisiaj zagorowało przez tego durnia... A nigdy taka nie byłam, wolałam wyjsć, dać spokój...

Tak zdecydowanie jest gorzej z moimi humorkami :) a jeszcze on jest tak mało wyrozumiały i bierze wszystko do siebie zamiast machnąc ręką i odpuścić.

1JyDp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2017, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dżdżownica wrote:
    Tak zdecydowanie jest gorzej z moimi humorkami :) a jeszcze on jest tak mało wyrozumiały i bierze wszystko do siebie zamiast machnąc ręką i odpuścić.

O matko to samo... Zamiast sobie pomyśleć : " dobra to hormony, dam sobie spokój nie będę jej denerwować" to on jeszcze bardziej! No myślałam, że wyjdę z siebie i stanę obok:/
    Ale chociaż przeprosił ;p

• malwa88 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smeg wrote:

Tak jak już dziewczyny wspominały może być maks 3 dni w przód.

Ja miałam podobną sytuację. Byłam na wizycie w poniedziałek i udało mi się 'wyprosić' zwolnienie dopiero od czwartku.

Październik 2017 synek <3
  • India26 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też mam humorki!!! Ale na szczęście obrywa tylko uczelnia, bo z mężem to nie mam czasu rozmawiać, w kółko tylko od rana do nocy siedzę i się uczę, a on jak zawsze w sesji po prostu wie, że ma odciążyć mnie ze wszystkiego co się da, bo nie mam czasu na nic, nawet specjalnie na spanie, a że człowiek odstresowania potrzebuje, to przychodzę do niego na masaż z happy endem :D

59a17bd566875.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    info z portalu kadrowego (nie dotyczy l4 od psychiatry)
    1. Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania, jeżeli:

bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
    badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy.
    Jeżeli zachodzi taka sytuacja, to tak jak to określono w pytaniu, mamy do czynienia z sytuacją wystawienia zwolnienia „ do przodu” i jest to zgodne z przepisami.

2. Zaświadczenie lekarskie może być także wystawione na okres wsteczny, tj. „do tyłu”. Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.

aaniluap lubi tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj zawaliłam. Podrzuciłam koleżance klucze do pracy. Wracam z pracy, grzebię w torebce, a tam te klucze z pracy. Okazało się, że dałam jej moje klucze do domu. Musiałam czekać 1,5h na męża i przełożyć wizytę u ginekologa, bo ani nie miałam karty ciąży i wyników badań, ani po całym dniu nie byłam przygotowana do badania.

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://m.facebook.com/emma.fairbairn.5

Boże Święty, widziałyscie to? Pomijam fakt umieszczenia takich zdjęć na fb, ale to jest najgorsze co w życiu widziałam. Kobieta miała wypadek będąc w 23t5d i dziecko zmarło.

1JyDp2.png
‹‹ 882 883 884 885 886 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ