X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:
    Pytanie do dziewczyn na L4 na zwykłej umowie o pracę. Minęło już 30 dni od kad ZUS przejął moje chorobowe,kiedy dostalyście przelewy?
    to zalezy jaki duzu zaklad pracy u mnie zaklad pract ok 5tys pracownikow wiec pracodawxa calu czas wyplaca a zus mu zwraca i maja moje kolezanki normalnie 10go jak wyplate bo to z zakladu pracy.
    Ty podejrzewam ze maly zaklad pracy? sa jakies wytyczne powyzej ilu osob jak zaklad zatrudnia to placi pracodawca/zus ;)

6sutskjolve431gm.png
  • India26 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak was ostatnio tylko podczytuje w chwilach przerwy od nauki, bo sesja... ale dziś pierwszy egzamin za mną, najłatwiejszy z 3. No i zaliczony :) Także jest motywacja, żeby kuć dalej :)
    Ja mam w sumie sporo na plusie, teraz to nie wiem, ale na ost. wizycie 4 tyg. temu miałam juz +7kg, także sporo, a miałam nadzieję nie przytyć więcej niż 12... ale to pewnie nie wyjdzie.

dżdżownica, Pampcia lubią tę wiadomość

59a17bd566875.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    to zalezy jaki duzu zaklad pracy u mnie zaklad pract ok 5tys pracownikow wiec pracodawxa calu czas wyplaca a zus mu zwraca i maja moje kolezanki normalnie 10go jak wyplate bo to z zakladu pracy.
    Ty podejrzewam ze maly zaklad pracy? sa jakies wytyczne powyzej ilu osob jak zaklad zatrudnia to placi pracodawca/zus ;)

Jeśli się nie mylę, to powyżej 20 pracowników wypłaty są realizowane za pośrednictwem pracodawcy. Poniżej bezpośrednio płaci ZUS. Z tego co ja słyszałam to przy ZUSie różnie jest z wypłatami i oni generalnie mają straszny bajzel. Dla mnie to jakiś koszmar. Chorobowe powinno być tak samo płacone przez ZUS jak przez pracodawcę a nie wolna amerykanka.

Co do Waszych brzuszków to mój okropnie wystrzelił teraz przez 3-4 tygodnie :( Szczerze jakoś mnie to zaczyna dołować. Może gdyby nie to beznadziejne wesele w sierpniu mniej bym się tym przejmowała.. a tak mam podejście, że każdy cm więcej to skończy się tym, że nie pójdę na nie :(

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png

Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Jeśli się nie mylę, to powyżej 20 pracowników wypłaty są realizowane za pośrednictwem pracodawcy. Poniżej bezpośrednio płaci ZUS. Z tego co ja słyszałam to przy ZUSie różnie jest z wypłatami i oni generalnie mają straszny bajzel. Dla mnie to jakiś koszmar. Chorobowe powinno być tak samo płacone przez ZUS jak przez pracodawcę a nie wolna amerykanka.

Co do Waszych brzuszków to mój okropnie wystrzelił teraz przez 3-4 tygodnie :( Szczerze jakoś mnie to zaczyna dołować. Może gdyby nie to beznadziejne wesele w sierpniu mniej bym się tym przejmowała.. a tak mam podejście, że każdy cm więcej to skończy się tym, że nie pójdę na nie :(
    tak myslalam ze powyzej 20osob ale wolalam nie pisac bzdur i lepiej zeby sie ktos madry wypowrdzial :D
    ja sie wlasnie ciesze ze mam duzy zaklad i nie musze na pieniadze wyczekiwac bo roznie bywa ...

a to my i nasze 6-7kg na plusie :D chyba spory co?;D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a6e0d38be145.jpg

Zielona_konczynka, AlicjaaA, kiti, patulla, E_w_c_i_a, Dziobuś, MałaMi88 lubią tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    tak myslalam ze powyzej 20osob ale wolalam nie pisac bzdur i lepiej zeby sie ktos madry wypowrdzial :D
    ja sie wlasnie ciesze ze mam duzy zaklad i nie musze na pieniadze wyczekiwac bo roznie bywa ...

a to my i nasze 6-7kg na plusie :D chyba spory co?;D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a6e0d38be145.jpg

To i ja w takim razie. Wybaczcie piżamkowy strój, ale no cóż.. Robię zdjęcia co tydzień rano więc jakoś tak mi najłatwiej..

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b19156f1e594.jpg

25 t + 3 d... Ech.. 4 kg na plusie.. :(

Zielona_konczynka, Pampcia, AlicjaaA, E_w_c_i_a, Dziobuś, MałaMi88 lubią tę wiadomość

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png

Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    To i ja w takim razie. Wybaczcie piżamkowy strój, ale no cóż.. Robię zdjęcia co tydzień rano więc jakoś tak mi najłatwiej..

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b19156f1e594.jpg

25 t + 3 d... Ech.. 4 kg na plusie.. :(
    serio przezywasz ze masz raptem 4kg na plus w 25tc? jesli cie to martwi ze za duzo to sorry ale normalne to nie jest.. :|

6sutskjolve431gm.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    serio przezywasz ze masz raptem 4kg na plus w 25tc? jesli cie to martwi ze za duzo to sorry ale normalne to nie jest.. :|

Wiesz, przeżywam nie tyle 4 kg na plusie tylko wzrost o 3 kg w ciągu miesiąca. Poza tym inaczej bym podeszła do tematu gdybym nie była na skraju nadwagi na początku ciąży. Sama mama ginekolog mówiła, że przy BMI 25 nie powinno się przytyć więcej niż 8 kg więc jeśli w tym tempie będzie to szło to na pewno przekroczę te 8 kg i to już w przyszłym miesiącu..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 14:39

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
  • chcebardzobycmama Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ,wiadomo co z tymi zastojami u, waszych maluszkow?
    Mi po usg wyszla jedna nerka 3,3mm druga zastoj sie powiekszyl z 4,7do 6,4... powiedziala ze jeszcze jest w normie i z dziewczynki zrobil sie chlopak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 14:41

Treselle lubi tę wiadomość

grudzień2015 mama aniołka (*)
    październik2017 mama Oskarka <3
    maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    Mi po usg wyszla jedna nerka 3,3mm druga zastoj sie powiekszyl z 4,7do 6,4... powiedziala ze jeszcze jest w normie i z dziewczynki zrobil sie chlopak :)

Ja będę wiedzieć w środę lub czwartek. Przynajmniej mam taką nadzieję :). Kurcze :) co Ty na to, że z dziewuszki jednak chłopczyk?

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Ja będę wiedzieć w środę lub czwartek. Przynajmniej mam taką nadzieję :). Kurcze :) co Ty na to, że z dziewuszki jednak chłopczyk?
    A jakiej wielkosci ostatnio wyszly ci zastoje u maluszka ?;)
    Troszke szok bo przygotowalam sie na dziewuszke ,nawet z algorytmow tak sobie wyliczylam ze wiecej w rodzinie dziewczynek :D ale na synka rowniez bardzo sie ciesze t:) a u ciebie jaka plec ???
    Tym bardziej ze czytalam ze te zastoje czesciej u chlopcow sa..

maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    Ogólnie tego co mi wiadomo to zastój na nerkach u maleństwa zazwyczaj jest to przypadłość u chłopców u Ciebie by się sprawdziło bo z dziewusi zrobił się chłopiec u ans jak na razie bez zmian mamy mieć córeczkę choć przyznam że nie obraziła bym się na chłopca <3 (jedną córcie już mamy w domku )
    U nas będzie wiadomo coś więcej na kolejnej wizycie która ma być 1 lipa , z jedną nerką było ok natomiast druga miała 6,8 mm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 14:55

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • A może by... Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    A jakiej wielkosci ostatnio wyszly ci zastoje u maluszka ?;)
    Troszke szok bo przygotowalam sie na dziewuszke ,nawet z algorytmow tak sobie wyliczylam ze wiecej w rodzinie dziewczynek :D ale na synka rowniez bardzo sie ciesze t:) a u ciebie jaka plec ???
    Tym bardziej ze czytalam ze te zastoje czesciej u chlopcow sa..

U mnie własnie synek będzie i też lekarz mówił, że to powszechne u chłopców bo związane z dłuższą i węższą cewką moczową. Zresztą moi znajomi mieli to u swojego synka i to startowali z 7 mm i 9 mm, jeździli do Łodzi na konsultacje i wszystko było później ok. Mój maluch miał 4,9 mm jedną druga 4,2 więc druga ok. Teraz będę własnie sprawdzać czy się ta jedna nie powiększyła.

Ja bym była teraz w głębokim szoku jakby jednak okazała się dziewusia.. Tu wszystkie ciuszki na chłopca kupione, farba do pokoju też już czeka na malowanie a tu takie zaskoczenie :D Chociaż jeszcze na początku ciąży marzyłam o dziewczynce. Teraz cieszę się z mojego synka. :)

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może by... wrote:
    Wiesz, przeżywam nie tyle 4 kg na plusie tylko wzrost o 3 kg w ciągu miesiąca. Poza tym inaczej bym podeszła do tematu gdybym nie była na skraju nadwagi na początku ciąży. Sama mama ginekolog mówiła, że przy BMI 25 nie powinno się przytyć więcej niż 8 kg więc jeśli w tym tempie będzie to szło to na pewno przekroczę te 8 kg i to już w przyszłym miesiącu..
    no coz ja tez bmi jak zaczynalam mialam 25 bez kilku setnych a w jeden miesiac chyba od 15-19 przytylam 4kg wiec chyba nie masz najgorzej.
    artykuly z neta to jedno rzeczywistosc to drugie. nie ludz sie ze trzymaniem diety uttzymasz maly przyrost wiekszosc z nas mniej badz bardziej dopadnie odkladanie wody w organizmie. moja kolezanka przytyla 35kg wiekzzosc woda. dwie doby po porodzie ubylo jej ponad 25kg

6sutskjolve431gm.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do brzuszków to macie piękne mój zaczyna mnie przerażać :-) Dodam że jak na razie + 3kg startuje z nadwagi

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4077f0af77c3.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5d34d0d53a86.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 14:58

Zielona_konczynka, Mika2009, Pampcia, kiti, patulla, E_w_c_i_a, Agnesqe, Treselle, pola89, Dziobuś, MałaMi88 lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Aniołki <3 <3 <3 <3
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    No przez pierwsze 33dni chorobowe płaci mi pracodawca a po 33 dniach ZUS, Niechodzi mi o to kto jak placu bo jestem w kilku osobowej firmie tylko po jakim czasie ZUS wypłaca pieniądze i jak liczą czy za pełne zwolnienie czy pełne 30 dni itd

ckai9n73kv974yz0.png

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwcia, a moze by.. jesli mozecie to dajcie mi znac po wizycie co u was lekarzpowiedzial na te zastije bo moja lekarz dzis oszczedna w slowach byla.. w sumie poniedzialek...pytam sie jej czy to po porodzie dopiero sie leczy a ona : jak bedzie trzeba to I w ciazy sie leczy.. a mi sie az slabo zrobilo bo juz sie zdazylam naczytac wczesniej jak to w ciazy lecza..
    Oliwka u mnie 3tygodnie temu tez mowili ze dziewczynka :D I ze to na 70procent a dzis nozki pieknie rozlozylo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2017, 15:00

0202oliwcia lubi tę wiadomość

maj2019 mama Mikusia <3

oar8skjou77gkdir.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:
    No przez pierwsze 33dni chorobowe płaci mi pracodawca a po 33 dniach ZUS, Niechodzi mi o to kto jak placu bo jestem w kilku osobowej firmie tylko po jakim czasie ZUS wypłaca pieniądze i jak liczą czy za pełne zwolnienie czy pełne 30 dni itd
    Mordko może Ja pomogę firma 5 osobowa biuro umowa o prace na stałe ZUS płaci za dane zwolnienie ja mam powtarzane co miesiąc od wizyty do wizyty i dla przykładu zwolnienie miałam teraz od 2 maja do 3 czerwca wypłatę dostałam 6/7 czerwca za dane zwolnienie teraz księgowa zawiozła kolejne zwolnienie które jest do 1 lipca (sobota) wypłatę będę miała wtorek/środa czyli 4/5 lipca

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Aniołki <3 <3 <3 <3
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    Oliwcia, a moze by.. jesli mozecie to dajcie mi znac po wizycie co u was lekarzpowiedzial na te zastije bo moja lekarz dzis oszczedna w slowach byla.. w sumie poniedzialek...pytam sie jej czy to po porodzie dopiero sie leczy a ona : jak bedzie trzeba to I w ciazy sie leczy.. a mi sie az slabo zrobilo bo juz sie zdazylam naczytac wczesniej jak to w ciazy lecza..
    Oliwka u mnie 3tygodnie temu tez mowili ze dziewczynka :D I ze to na 70procent a dzis nozki pieknie rozlozylo :)
    Pewnie że dam znać kochana po wizycie mnie też to mega zmartwiło bo wcześniej było że za mało przybiera na wadze teraz ta nerka każda wizyta coś ręce mi opadają , co do chłopiec / dziewczynka to powiem Ci że ja od samego początku szłam na pewniaka że chłopak takie miałam przeczucia dolegliwości no wszystko a już na genetycznych okazało się że kobitka potem co wizyta lekarz powtarza że na 100% kobitka i już się do tego faktu przyzwyczaiłam choć jakoś bardzo długo nie mogło to do mnie trafić

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Aniołki <3 <3 <3 <3
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do zastojów w nerkach to jak piszecie głównie u chłopców, choć i zdarza się u dziewczynek (moja Mika tak miała) po porodzie częste wizyty i badania ale po jakimś czasie wszystko ładnie się wyrównało.

Olwicia - no ja mam podobny brzusio jak Twój (może ciut mniejszy ale jakby nie było mam 21tc.

chcebardzobycmama - to gratulacje synka :) choć szczerze jakbym ja się teraz dowiedziała to pewnie długo by trwało strawienie takiej wiadomości :). Choć moja przyjaciółka kilka lat temu rodziła chłopca (4 USG tak potwierdziło) a wyszła dziewucha - na sali porodowej krzyczała na lekarzy, że miał być chłopak :)Także może lepiej teraz się dowiedzieć ...

iv09mg7ynbajyosc.png
  • A może by... Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    no coz ja tez bmi jak zaczynalam mialam 25 bez kilku setnych a w jeden miesiac chyba od 15-19 przytylam 4kg wiec chyba nie masz najgorzej.
    artykuly z neta to jedno rzeczywistosc to drugie. nie ludz sie ze trzymaniem diety uttzymasz maly przyrost wiekszosc z nas mniej badz bardziej dopadnie odkladanie wody w organizmie. moja kolezanka przytyla 35kg wiekzzosc woda. dwie doby po porodzie ubylo jej ponad 25kg

Z całą pewnością nie mam najgorzej, jakoś dziś po wejściu na tą wagę tak licho mnie dopadło. No nic, nie przeskoczę. Tego nabierania wody boję się okropnie.. przed okresem zawsze puchłam bardzo i myśl, że teraz mam kilkanaście kilo mieć na plusie samej wody... masakra.
    0202oliwcia wrote:
    A co do brzuszków to macie piękne mój zaczyna mnie przerażać :-) Dodam że jak na razie + 3kg startuje z nadwagi

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4077f0af77c3.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5d34d0d53a86.jpg

Wow! Jestem pod wrażeniem brzuszka! i to tylko 3 kg na plusie. Ładny jest Twój okrąglutki. Hmm jakoś dziwnie. Wasze brzuszki mi się wydają wszystkie piękne. Tylko ten mój mam wrażenie, że taki nieciekawy.. może za bardzo się czepiam własnego :D?
    chcebardzobycmama wrote:

Nie ma sprawy :) dam znać :) Może będę mieć zdjęcie 3 d jakieś ładne to też pochwalę się swoim przystojniakiem :)

50c1a0bd9a.png
    34bw43r83m4ak79s.png
‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ