Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Jesteśmy po połówkowych, córa zdrowiutka, wszystko w porządku ❤
Angelka93, Gela093, Patka95, Gosia9, Praskovia, MichaLina, Kaarola, Filcek, Kacha_88, Maison3, Dominika283 lubią tę wiadomość
25.01.2021 II kreski 🙏❤
03.02.2021 beta 2506 ❤
29.03.2021 -7cm zdrowego maluszka 👶
21.04.2021 - NIFTY wynik prawidłowy ❤🙏 córa ❤❤❤ -
Dziewczyny, może któraś z was się zna.
Byłam u okulistki ale trafiłam na bardzo niekompetentna lekarkę która nic mi nie tłumaczyła. Widzę ewidentną różnice na jedno oko, do tego boli mnie często głowa. Po prostu mnie to wkurza...w badaniu wyszło AR-0.25D oraz -0.25/-0.5/165. To było po kroplach, nie mogłam sprobowac w okularach
. Wada chyba ewidentnie mała i co dalej? Jestem skazana w ciąży na to? Czy mogę zrobić gdzieś okulary żeby lepiej mi się funkcjonowało. Wcześniej nie miałam żadnych problemów ze wzrokiem -
W ciąży podobno trochę się wzrok pogarsza. Możesz spróbować iść do innego okulisty. Sama mam wadę i to sporą bo aż prawie -5.0 i chce iść teraz zbadać wzrok bo w sumie dawno nie byłam i wymienić oprawki+szkła. Nie wiem czy mam brać jakieś zaświadczenie że mogę/nie moge rodzić naturalnie?👶Wikusia 💕 21.10.2021
-
Patka95 wrote:W ciąży podobno trochę się wzrok pogarsza. Możesz spróbować iść do innego okulisty. Sama mam wadę i to sporą bo aż prawie -5.0 i chce iść teraz zbadać wzrok bo w sumie dawno nie byłam i wymienić oprawki+szkła. Nie wiem czy mam brać jakieś zaświadczenie że mogę/nie moge rodzić naturalnie?
PCOS, IO, hiperinsulinemia, NT, RIF
MTHFR_677C>T hetero, PAI-1 4G homo, ANA1 ujemne, KIR AA, NK 20.6%; allo mlr 27.7%
AsthenoTeratozoospermia, fDNA=31%
1 IVF ICSI 11.2019 ❄❄❄❄
FET 4.02.2020 ❄5.2.2+ encorton
FET 7.03.2020 ❄5.3.3+ atosiban, encorton, embrioglue, AH
04.2020 histeroskopia OK
FET 11.07.2020❄❄4.3.3+ accofil, intralipid, encorton, AH
2 IVF ICSI + fertil chip 08.2020 11x❄
FET 29.01.2021❄5.1.1 + accofil, intralipid, encorton🍀 beta 6dpt 38.66; 8dpt 121.5; 10dpt 251.4; 15dpt 1423🍀
Sanco - czekamy na chłopca 💙 -
W ciąży się może poprawić wzrok. Ja w poprzedniej tak dobrze widziałam, że chodziłam bez okularów i tak samo prowadziłam samochód. Jak byłam u okulisty na kontroli to sam lekarz był w szoku, ale stwierdził że to pozorna i chwilowa sytuacja bo po urodzeniu dziecka wszystko wróci do normy albo może być gorzej. No i miał rację, bo po porodzie sn bez okularów ani rusz, świat mi się zamazał, wadę mam teraz około -2 na każdym oku. Teraz też jest może lepiej ale chodzę ciągle w okularach. Moja siostra z kolei miała koło -6, aż robiła korekcję laserową wzroku i musiala mieć CC, bo przy sn groziła jej utrata wzroku, wiem że po 30 tyg chodziła na konsultacje do okulistów i dostala zaświadczenie ze wskazaniem na cc
-
Patka95 wrote:Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi. Będę 1 czerwca na wizycie to muszę mojej gin spytać dokładnie co i jak. Nie ukrywam, że chyba chciałabym rodzić sn.
Też bardzo chciałabym rodzić sn, a najprawdopodobniej będę mieć wskazanie do cc.Miałam kiedyś problemy neurologiczne, kilka lat temu się uspokoiło, ale muszę się wybrać do neurologa i zobaczyć co on powie... A może nam się uda? Na razie na to liczę.
🧒🏼 26.10.2021
👦🏼 02.10.2023
👶🏻 14.07.2025 -
MichaLina wrote:Wada chyba ewidentnie mała i co dalej? Jestem skazana w ciąży na to? Czy mogę zrobić gdzieś okulary żeby lepiej mi się funkcjonowało. Wcześniej nie miałam żadnych problemów ze wzrokiem
Może skoro to tymczasowe i wada nieduża, to mogłabyś sobie zrobić okulary w jakimś Fielmannie albo Vision Express? Robią Ci badanie na miejscu, a jak wybierzesz najtańsze oprawki, to pewnie zamkniesz się max w 150zł. Ja ostatnio zapłaciłam 200zł, ale mam astygmatyzm więc automatycznie drożej.
Ewentualnie, jeśli to tylko jedno oko, to może soczewki? Nie mam pojęcia czy można w ciąży nosić, nigdy się tym nie interesowałam... Ale w sumie przy zachowaniu higieny, czemu nie?🧒🏼 26.10.2021
👦🏼 02.10.2023
👶🏻 14.07.2025 -
Ja noszę okulary i soczewki na przemian - nie ma z tym problemu w ciąży, wadę mam spora -3. Aczkolwiek czuje ze widzę słabiej.. Nie zamierzam teraz zmieniać okularów, bo po ciąży wszystko się może wydarzyć - albo polepszyć albo jeszcze bardziej pogorszyć.
Zdecydowaliśmy już ostatecznie co do imienia - będzie u nas AnnaMilu, MichaLina, Filcek, Praskovia lubią tę wiadomość
Ania ❤ ur. 27.09.2021
12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
mutacja MTHFR, PAI1
"Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." -
Ja też z tych co noszą okulary, sporadycznie soczewki. Do okulisty planuje iść jak urodzę bo teraz to się wszystko może wahać. Ja mam wskazanie do CC od neurologa, byłam wczoraj ale zaświadczenie wypisze mi w 34 tygodniu, wtedy mam się pojawić, chyba że coś będzie się pogarszać no to wcześniej na wizytę.
-
Kurczę.. tyle, że ja już naprawdę gorzej widzę i jak mam czekać jeszcze z rok to nie wiem czy dam radę.. 😑
Badałam wzrok 3 lata temu.. I teraz już przed ciąża czułam że się pogorszył, ale zawsze coś wypadało innego.. Nie wiem co mam teraz robić.. A może przejść na soczewki na ten rok? Oczywiście do porodu bez soczewek..Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2021, 11:11
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Moni* wrote:No to witaj w klubie ja też cc 🥺 strasznie się boję.
Ja w cc najbardziej boję się tego, że nie będę miała możliwości natychmiastowego kontaktu skóra do skóry. Bardzo mi na tym zależy. Wiem, że przy znieczuleniu podpajęczynówkowym jest to możliwe, ale co jeśli będzie konieczne znieczulenie ogólne? Do tej pory uzgadnialiśmy z mężem, że jeśli ja nie będę w stanie wziąć od razu maluszka do siebie, to on przejmie moją rolę i będzie tulił od pierwszych sekund. No, ale jest pandemia i nie wiadomo czy w październiku będzie możliwość obecności taty przy cc...
Patka95 wrote:Kurczę.. tyle, że ja już naprawdę gorzej widzę i jak mam czekać jeszcze z rok to nie wiem czy dam radę.. 😑
Patka, myślę, że z niekupowaniem okularów do pół roku po porodzie, nie chodzi o to, że nie można, tylko po prostu szkoda kasy.Ale jeśli już się męczysz, to kupno okularów w sieciówce jest raczej dobrym pomysłem. Wyjdzie też na pewno taniej niż soczewki.
🧒🏼 26.10.2021
👦🏼 02.10.2023
👶🏻 14.07.2025 -
Praskovia wrote:Patka, myślę, że z niekupowaniem okularów do pół roku po porodzie, nie chodzi o to, że nie można, tylko po prostu szkoda kasy.
Ale jeśli już się męczysz, to kupno okularów w sieciówce jest raczej dobrym pomysłem. Wyjdzie też na pewno taniej niż soczewki.
Mam dużą wadę wzroku więc za okulary wychodzi mi tak około 500-600 zł i faktycznie jeśli mam mieć je na kilka miesięcy to mi szkoda kasy.
Za 2 tyg mam wizytę więc spytam mojej gin co sądzi na ten temat. Chyba powinna coś wiedzieć, czy raczej nie?👶Wikusia 💕 21.10.2021