X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Essencya Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2021, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, przeraża mnie fakt, ze jako kobiety (mówię teraz ogólnie, bo przecież każda ma inne podejście, wiec zaznaczam, ze teraz generalizuję) często nie potrafimy się wspierać.. O ile każdy potrzebuje różną ilość czasu, żeby się uporać ze swoim bólem, smutkiem, żalem... to szkoda, że w pewnym momencie przerzucamy swoje problemy/traumy na inne kobiety, które mają prawo do tego, żeby w danym momencie swojego życia cieszyć się swoim szczęściem:) o ile byłoby łatwiej i piękniej, gdyby po takich przejściach była zapewniona pomoc psychologiczna albo bylybysmy w stanie w odpowiednim momencie z własnej woli chcieć sobie taką pomoc zapewnić.
    Przytulam każdą z Was z całej siły za to, co przeszlyscie i podziwiam, że sobie z tym poradzilyście ❤️ Nie wyobrażam sobie bólu kobiet, które doświadczyły utraty dziecka... ale nie można wyładowywać się na szczęściu i spokoju kobiety, która ma prawo być szczęśliwa, żeby ukoić swoj ból i frustrację🥺

Praskovia, Kacha_88, Kaarola, zozo lubią tę wiadomość

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja się wtrącę nie w temacie, tylko powiem ,że jestem po połówkowych
    Wszystko dobrze , zdrowa dziewczynka, ładnie rośnie, długie nogi ma wg lekarza🤭
    parametry organy wszystko jest w normach

Córa nasza nie lubi chyba zdjęć , bo znów pokazała buzię jedynie na chwilę , pozwoliła szybko sprawdzić i się odwróciła...
    a liczyłam że zobaczę dziś trochę tą buźkę 🙈
    No nic , może za miesiąc 😏

A i łożysko mam na przedniej ścianie ,dlatego też ruchy mogę czuć delikatniejsze / bardziej w głębi brzucha , ale to nic złego taka anatomia.

Tyle ode mnie , kładę się spać … trzymajcie się brzuchatki ;)

July, Praskovia, Dominika283, Gosia9, Kaarola, Gela093, Angelka93, Filcek, Essencya, zozo, Kalina32 lubią tę wiadomość

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • July Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2021, 14:00

Essencya lubi tę wiadomość

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mysle, że jesteśmy wobec siebie czasem zbyt krytyczne. Każda emocja jest dobra - ta "zła" emocja również. Jeśli ciąża do tej pory była dla nas jedynie bólem to nie możemy się obwiniać za to że ciąża przyjaciółki czy kogoś innego jest dla nas ciężka.

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem po pierwszych połówkowych.
    Powiem szczerze, że mam mieszane uczucia. najważniejsze, że z bobisiem wszystko ok. Zdrowy chłop 💙

Ale lekarka bardzo czepiała się mojej wagi .. przytyłam w ciąży 1.5kg więc to chyba nie jest przestępstwo. Ale ciągle od niej słyszałam przytyki jeśli chodzi o BMI, otłuszczony brzuch, że badanie słabe bo jestem gruba, bo tkanka tłuszczowa jej przeszkadza w manewrowaniu. No szczupła nie jestem ..ale myślę że nie ja jedyna przychodzę do niej na kontrolę a może nawet i osoby nieco większe ode mnie. Leon też jest większy..waży prawie 400g i próbowała mi wmówić że mam cukrzyce, mimo że co miesiąc kontroluje cukry które są w normie przez co krzywa cukrowa będzie robione zgodnie z terminarzem.

Idę za tydzień do innego lekarza, bo chce mieć pewność że ok a przy okazji moze się uda zdjęcia 4D pierdzielnac...Choc młody wtulony mocno w tył brzucha więc nie wiem czy sie uda

Angelka93, Filcek lubią tę wiadomość

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Moni* Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za lekarka 🤦 top model się znalazła. U mnie trudno nie przytyć jak jem i leżę tylko WC i posiedzieć na ogrodzie. A jem normalne posiłki nie objadam się czy coś. Ja mam wizytę w poniedziałek na 8 już nie mogę się doczekać.

Filcek lubi tę wiadomość

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:
    Powiem szczerze, że mam mieszane uczucia. najważniejsze, że z bobisiem wszystko ok. Zdrowy chłop 💙

Ale lekarka bardzo czepiała się mojej wagi .. przytyłam w ciąży 1.5kg więc to chyba nie jest przestępstwo. Ale ciągle od niej słyszałam przytyki jeśli chodzi o BMI, otłuszczony brzuch, że badanie słabe bo jestem gruba, bo tkanka tłuszczowa jej przeszkadza w manewrowaniu. No szczupła nie jestem ..ale myślę że nie ja jedyna przychodzę do niej na kontrolę a może nawet i osoby nieco większe ode mnie. Leon też jest większy..waży prawie 400g i próbowała mi wmówić że mam cukrzyce, mimo że co miesiąc kontroluje cukry które są w normie przez co krzywa cukrowa będzie robione zgodnie z terminarzem.

Idę za tydzień do innego lekarza, bo chce mieć pewność że ok a przy okazji moze się uda zdjęcia 4D pierdzielnac...Choc młody wtulony mocno w tył brzucha więc nie wiem czy sie uda
    Super ze z dzieckiem wszystko ok 🙂 a co do lekarki to brak słów

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 11 dni bez krwawienia ❤️ oby było już tak do końca. Ale codziennie jak idę do toalety to patrzę czy nic nie leci 🥺🤦

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni to super ze w końcu jest poprawa

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Mag91 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michalina, super ze z dzisiusiem wszystko ok😄 lekarką sie nie przejmuj,

Moni, wspaniałe wieści, trzymam kciuki żeby już tak zostało, bez plamień i stresu😚

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, bardzo bym tego chciała ❤️

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Co za lekarka 🤦 top model się znalazła. U mnie trudno nie przytyć jak jem i leżę tylko WC i posiedzieć na ogrodzie. A jem normalne posiłki nie objadam się czy coś. Ja mam wizytę w poniedziałek na 8 już nie mogę się doczekać.

Też mam wizytę w poniedziałek :) i też nie mogę się już doczekać <3

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:

Lekarka jak widać nie ma dobrego podejścia do pacjentek. Nie przejmuj się nią - to ona powinna umieć wykonać badanie bez względu na to ile ktoś waży i ile ma tłuszczu. I nie wypowiadać się na temat cukrzycy jeśli wyniki masz w normie a ona zakładam na oczy ich nie widziała. A 1,5kg to nie jest dużo. Nie wszystkie wyglądamy tak samo i to jest fajne. Mam nadzieję, że inna lekarka Cię uspokoi :) i trzymam kciuki za to 4D :) sama rozważam ale chyba w późniejszym terminie :)

July lubi tę wiadomość

preg.png
  • smagliczka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Z przyjaźniami różnie bywa. Dziecko często je weryfikuje. Moja przyjaciółka ma faceta i średnio mu się z nim układa, nie są małżeństwem, narzeczeństwem a wiem że jej to przeszkadza. Jak się dowiedziała o moim ślubie nie była zachwycona, ale mnie wspierała. Jak zaczęłam mówić o tym że planuje zajść w ciążę to twierdziła że za wcześnie (mam 33 lata). Na wiadomość o ciąży zareagowała średnio optymistycznie.
    Mam nadzieję że zmieni nastawienie.
    Mi z różnych powodów nie dane było zajść wcześniej w ciążę, ale zawsze na wiadomość o czyjeś ciąży nie potrafiłam się nie cieszyć ale każdy z nas może mieć inaczej.
    Wiesz, może to właśnie dlatego, że jej się nie uklada, a bardzo chciałaby i męża i dziecko.
    Czasem taka złośliwość niezamierzona wynika z frustracji i poczucia niesprawiedliwości losu.

Ja starałam się o dziecko najpierw bezskutecznie naturalnie potem trzy procedury in vitro. Pamiętam, że jak dowiadywałam się o kolejnej ciąży, czy to w pracy, czy w rodzinie, podczas gdy ja cały czas walczyłam, nie umiałam się cieszyć. Ryczałam potajemnie w poduszkę, mialam wrażenie, że los mnie dodatkowo biczuje tymi ciążami dookoła i tym, że inni mają to czego ja tak cała dusza pragnę i nadal nie mogę osiągnąć.
    Nikomu w twarz nie powiedziałabym nic przykrego o jego ciąży, ale w środku wyłam ze smutku, i być może byłoby to widać - że mój uśmiech na wieść o czyjejś ciąży jest maską.
    Co absolutnie nie znaczy, że źle życzyłam tym wszystkim dziewczynom w ciąży. Po prostu za bardzo mnie raniły takie wieści.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2021, 19:24

Diagnoza grudzień 2019
    JA -endometriozia III/IV st. AMH 2.08
    ON - mała ilość plemników w nasieniu, ale dobra fragmentacja i reszta ok
    Oboje kariotypy i mutacje -ok

1IVF - 03.2020 - długi protokół IMSI - nieudany, 8 dobrych komórek, ale zero zarodków w 5 dobie

2IVF - 05.2020 - krótki protokół IMSI+EmbryoGen - 6 dobrych komórek - jedna blastka ❄️

3IVF - 08.2020- długi protokół IMSI+EmbryoGen- 7 dobrych komórek - 3 blastki ❄️❄️❄️

4 mrozaczki do badania PGS - 3 prawidłowe

18.1.2021 - kriotransfer BL.5.2.2
    5 dpt - beta 6,4
    10 dpt - beta 145,3
    17 dpt - beta 2752 pęcherzyk ciążowy 😊
    24 dpt - mamy serduszko ♥️
    1.10.2021 - urodziny Stasia 😃

Kwiecień 2023 - nieudana próba z rodzeństwem. Brak zarodków.
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak rozpoznać skurcze braxtona?
    Kilka już razy miałam tak, że złapał mnie silny ból brzucha, taki że aż mnie zginęło w pół, ale trwało to krótko, po kilkanaście sekund. Czy to mogą być te skurcze przepowiadajace?

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • July Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2021, 14:01

• Moni* Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam takie napinanie brzucha i puszcza, w pon jestem u ginekologa to się dopytam. Mnie trochę ciągną wiązadła zwłaszcza po prawej stronie.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was jeszcze nie odczuwa ruchów? To moja pierwsza ciąża

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)
    Patka, ja pierwsze ruchy poczułam tak naprawdę dopiero tydzień temu, 18t4d. Wcześniej czułam tylko "przelewanie"

Praskovia lubi tę wiadomość

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka, ja tylko jak się bardzo skupie to czuje po jedzeniu i bardzo delikatnie. Ale gdybym nie wiedziała, ze to to po poprzedniej ciąży to w życiu bym nie zgadła, ze to ruchy 🤣

Praskovia lubi tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ