WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Essencya Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2021, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, przeraża mnie fakt, ze jako kobiety (mówię teraz ogólnie, bo przecież każda ma inne podejście, wiec zaznaczam, ze teraz generalizuję) często nie potrafimy się wspierać.. O ile każdy potrzebuje różną ilość czasu, żeby się uporać ze swoim bólem, smutkiem, żalem... to szkoda, że w pewnym momencie przerzucamy swoje problemy/traumy na inne kobiety, które mają prawo do tego, żeby w danym momencie swojego życia cieszyć się swoim szczęściem:) o ile byłoby łatwiej i piękniej, gdyby po takich przejściach była zapewniona pomoc psychologiczna albo bylybysmy w stanie w odpowiednim momencie z własnej woli chcieć sobie taką pomoc zapewnić.
    Przytulam każdą z Was z całej siły za to, co przeszlyscie i podziwiam, że sobie z tym poradzilyście ❤️ Nie wyobrażam sobie bólu kobiet, które doświadczyły utraty dziecka... ale nie można wyładowywać się na szczęściu i spokoju kobiety, która ma prawo być szczęśliwa, żeby ukoić swoj ból i frustrację🥺

Praskovia, Kacha_88, Kaarola, zozo lubią tę wiadomość

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja się wtrącę nie w temacie, tylko powiem ,że jestem po połówkowych
    Wszystko dobrze , zdrowa dziewczynka, ładnie rośnie, długie nogi ma wg lekarza🤭
    parametry organy wszystko jest w normach

Córa nasza nie lubi chyba zdjęć , bo znów pokazała buzię jedynie na chwilę , pozwoliła szybko sprawdzić i się odwróciła...
    a liczyłam że zobaczę dziś trochę tą buźkę 🙈
    No nic , może za miesiąc 😏

A i łożysko mam na przedniej ścianie ,dlatego też ruchy mogę czuć delikatniejsze / bardziej w głębi brzucha , ale to nic złego taka anatomia.

Tyle ode mnie , kładę się spać … trzymajcie się brzuchatki ;)

July, Praskovia, Dominika283, Gosia9, Kaarola, Gela093, Angelka93, Filcek, Essencya, zozo, Kalina32 lubią tę wiadomość

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • July Autorytet

Wysłany: 18 maja 2021, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2021, 14:00

Essencya lubi tę wiadomość

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mysle, że jesteśmy wobec siebie czasem zbyt krytyczne. Każda emocja jest dobra - ta "zła" emocja również. Jeśli ciąża do tej pory była dla nas jedynie bólem to nie możemy się obwiniać za to że ciąża przyjaciółki czy kogoś innego jest dla nas ciężka.

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem po pierwszych połówkowych.
    Powiem szczerze, że mam mieszane uczucia. najważniejsze, że z bobisiem wszystko ok. Zdrowy chłop 💙

Ale lekarka bardzo czepiała się mojej wagi .. przytyłam w ciąży 1.5kg więc to chyba nie jest przestępstwo. Ale ciągle od niej słyszałam przytyki jeśli chodzi o BMI, otłuszczony brzuch, że badanie słabe bo jestem gruba, bo tkanka tłuszczowa jej przeszkadza w manewrowaniu. No szczupła nie jestem ..ale myślę że nie ja jedyna przychodzę do niej na kontrolę a może nawet i osoby nieco większe ode mnie. Leon też jest większy..waży prawie 400g i próbowała mi wmówić że mam cukrzyce, mimo że co miesiąc kontroluje cukry które są w normie przez co krzywa cukrowa będzie robione zgodnie z terminarzem.

Idę za tydzień do innego lekarza, bo chce mieć pewność że ok a przy okazji moze się uda zdjęcia 4D pierdzielnac...Choc młody wtulony mocno w tył brzucha więc nie wiem czy sie uda

Angelka93, Filcek lubią tę wiadomość

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Moni* Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za lekarka 🤦 top model się znalazła. U mnie trudno nie przytyć jak jem i leżę tylko WC i posiedzieć na ogrodzie. A jem normalne posiłki nie objadam się czy coś. Ja mam wizytę w poniedziałek na 8 już nie mogę się doczekać.

Filcek lubi tę wiadomość

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:
    Powiem szczerze, że mam mieszane uczucia. najważniejsze, że z bobisiem wszystko ok. Zdrowy chłop 💙

Ale lekarka bardzo czepiała się mojej wagi .. przytyłam w ciąży 1.5kg więc to chyba nie jest przestępstwo. Ale ciągle od niej słyszałam przytyki jeśli chodzi o BMI, otłuszczony brzuch, że badanie słabe bo jestem gruba, bo tkanka tłuszczowa jej przeszkadza w manewrowaniu. No szczupła nie jestem ..ale myślę że nie ja jedyna przychodzę do niej na kontrolę a może nawet i osoby nieco większe ode mnie. Leon też jest większy..waży prawie 400g i próbowała mi wmówić że mam cukrzyce, mimo że co miesiąc kontroluje cukry które są w normie przez co krzywa cukrowa będzie robione zgodnie z terminarzem.

Idę za tydzień do innego lekarza, bo chce mieć pewność że ok a przy okazji moze się uda zdjęcia 4D pierdzielnac...Choc młody wtulony mocno w tył brzucha więc nie wiem czy sie uda
    Super ze z dzieckiem wszystko ok 🙂 a co do lekarki to brak słów

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 11 dni bez krwawienia ❤️ oby było już tak do końca. Ale codziennie jak idę do toalety to patrzę czy nic nie leci 🥺🤦

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni to super ze w końcu jest poprawa

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Mag91 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michalina, super ze z dzisiusiem wszystko ok😄 lekarką sie nie przejmuj,

Moni, wspaniałe wieści, trzymam kciuki żeby już tak zostało, bez plamień i stresu😚

zrz6i09kjbhnyse8.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję, bardzo bym tego chciała ❤️

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Co za lekarka 🤦 top model się znalazła. U mnie trudno nie przytyć jak jem i leżę tylko WC i posiedzieć na ogrodzie. A jem normalne posiłki nie objadam się czy coś. Ja mam wizytę w poniedziałek na 8 już nie mogę się doczekać.

Też mam wizytę w poniedziałek :) i też nie mogę się już doczekać <3

preg.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MichaLina wrote:

Lekarka jak widać nie ma dobrego podejścia do pacjentek. Nie przejmuj się nią - to ona powinna umieć wykonać badanie bez względu na to ile ktoś waży i ile ma tłuszczu. I nie wypowiadać się na temat cukrzycy jeśli wyniki masz w normie a ona zakładam na oczy ich nie widziała. A 1,5kg to nie jest dużo. Nie wszystkie wyglądamy tak samo i to jest fajne. Mam nadzieję, że inna lekarka Cię uspokoi :) i trzymam kciuki za to 4D :) sama rozważam ale chyba w późniejszym terminie :)

July lubi tę wiadomość

preg.png
  • smagliczka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacha_88 wrote:
    Z przyjaźniami różnie bywa. Dziecko często je weryfikuje. Moja przyjaciółka ma faceta i średnio mu się z nim układa, nie są małżeństwem, narzeczeństwem a wiem że jej to przeszkadza. Jak się dowiedziała o moim ślubie nie była zachwycona, ale mnie wspierała. Jak zaczęłam mówić o tym że planuje zajść w ciążę to twierdziła że za wcześnie (mam 33 lata). Na wiadomość o ciąży zareagowała średnio optymistycznie.
    Mam nadzieję że zmieni nastawienie.
    Mi z różnych powodów nie dane było zajść wcześniej w ciążę, ale zawsze na wiadomość o czyjeś ciąży nie potrafiłam się nie cieszyć ale każdy z nas może mieć inaczej.
    Wiesz, może to właśnie dlatego, że jej się nie uklada, a bardzo chciałaby i męża i dziecko.
    Czasem taka złośliwość niezamierzona wynika z frustracji i poczucia niesprawiedliwości losu.

Ja starałam się o dziecko najpierw bezskutecznie naturalnie potem trzy procedury in vitro. Pamiętam, że jak dowiadywałam się o kolejnej ciąży, czy to w pracy, czy w rodzinie, podczas gdy ja cały czas walczyłam, nie umiałam się cieszyć. Ryczałam potajemnie w poduszkę, mialam wrażenie, że los mnie dodatkowo biczuje tymi ciążami dookoła i tym, że inni mają to czego ja tak cała dusza pragnę i nadal nie mogę osiągnąć.
    Nikomu w twarz nie powiedziałabym nic przykrego o jego ciąży, ale w środku wyłam ze smutku, i być może byłoby to widać - że mój uśmiech na wieść o czyjejś ciąży jest maską.
    Co absolutnie nie znaczy, że źle życzyłam tym wszystkim dziewczynom w ciąży. Po prostu za bardzo mnie raniły takie wieści.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2021, 19:24

Diagnoza grudzień 2019
    JA -endometriozia III/IV st. AMH 2.08
    ON - mała ilość plemników w nasieniu, ale dobra fragmentacja i reszta ok
    Oboje kariotypy i mutacje -ok

1IVF - 03.2020 - długi protokół IMSI - nieudany, 8 dobrych komórek, ale zero zarodków w 5 dobie

2IVF - 05.2020 - krótki protokół IMSI+EmbryoGen - 6 dobrych komórek - jedna blastka ❄️

3IVF - 08.2020- długi protokół IMSI+EmbryoGen- 7 dobrych komórek - 3 blastki ❄️❄️❄️

4 mrozaczki do badania PGS - 3 prawidłowe

18.1.2021 - kriotransfer BL.5.2.2
    5 dpt - beta 6,4
    10 dpt - beta 145,3
    17 dpt - beta 2752 pęcherzyk ciążowy 😊
    24 dpt - mamy serduszko ♥️
    1.10.2021 - urodziny Stasia 😃

Kwiecień 2023 - nieudana próba z rodzeństwem. Brak zarodków.
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak rozpoznać skurcze braxtona?
    Kilka już razy miałam tak, że złapał mnie silny ból brzucha, taki że aż mnie zginęło w pół, ale trwało to krótko, po kilkanaście sekund. Czy to mogą być te skurcze przepowiadajace?

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • July Autorytet

Wysłany: 19 maja 2021, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2021, 14:01

• Moni* Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam takie napinanie brzucha i puszcza, w pon jestem u ginekologa to się dopytam. Mnie trochę ciągną wiązadła zwłaszcza po prawej stronie.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was jeszcze nie odczuwa ruchów? To moja pierwsza ciąża

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Dominika283 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)
    Patka, ja pierwsze ruchy poczułam tak naprawdę dopiero tydzień temu, 18t4d. Wcześniej czułam tylko "przelewanie"

Praskovia lubi tę wiadomość

Ania ❤ ur. 27.09.2021
    12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
    mutacja MTHFR, PAI1
    "Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się."
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2021, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka, ja tylko jak się bardzo skupie to czuje po jedzeniu i bardzo delikatnie. Ale gdybym nie wiedziała, ze to to po poprzedniej ciąży to w życiu bym nie zgadła, ze to ruchy 🤣

Praskovia lubi tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ