Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Patka95 wrote:Mam glukometr w domu, ale nie mam pojęcia jak mam sprawdzać. Czy któraś może mi podpowiedzieć kiedy i jak mam mierzyć?
Jutro na pewno zadzwonię do swojej doktor bo nie daje mi to spokoju i się stresuje.. -
Dziewczyny, mam głupie pytanie, ale pierwszy raz zamierzam skorzystać z prawa do pierwszeństwa w kolejce do labu i nie wiem jak to zrobić?🤦♀️ Zawsze grzecznie czekałam, ale ostatnio mam już tak, że jak dłużej postoję to mega się męczę. Z tą moją szyjką dłuższe siedzenie na krześle też odpada i przyznam szczerze, że chciałabym po prostu wejść na korytarz, ominąć długą kolejkę, pobrać krew i wrócić do domu.
Zawsze walczę o swoje i nie sprawia mi problemu rozmowa z kimś, ale jakoś w ciąży mi się wszystko pozmieniało i boję się odezwać, że ktoś mnie tam opieprzy🙈 wiecie jacy są ludzie... starsza babcia się odezwie, że ona też czeka to i ja mogę, a jakiś facet powie, że trzeba było przyjść szybciej. I już rozmyślam jak mam podejść do tych ludzi, żeby mnie przepuścili bez zbędnego biadolenia🙄Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 14:07
-
jane789 wrote:Dziewczyny, mam głupie pytanie, ale pierwszy raz zamierzam skorzystać z prawa do pierwszeństwa w kolejce do labu i nie wiem jak to zrobić?🤦♀️ Zawsze grzecznie czekałam, ale ostatnio mam już tak, że jak dłużej postoję to mega się męczę. Z tą moją szyjką dłuższe siedzenie na krześle też odpada i przyznam szczerze, że chciałabym po prostu wejść na korytarz, ominąć długą kolejkę, pobrać krew i wrócić do domu.
Zawsze walczę o swoje i nie sprawia mi problemu rozmowa z kimś, ale jakoś w ciąży mi się wszystko pozmieniało i boję się odezwać, że ktoś mnie tam opieprzy🙈 wiecie jacy są ludzie... starsza babcia się odezwie, że ona też czeka to i ja mogę, a jakiś facet powie, że trzeba było przyjść szybciej. I już rozmyślam jak mam podejść do tych ludzi, żeby mnie przepuścili bez zbędnego biadolenia🙄 -
nick nieaktualnyJa generalnie też zawsze stoję w kolejce ale póki co się dobrze czułam. Ostatnio pierwszy raz skorzystałam z pierwszeństwa na lotnisku, bo były duże kolejki do odprawy i nie miałam dość siły, więc po prostu podeszłam bokiem do stanowiska jak się zwolniło i spytałam pracownicy lotniska czy mogę ominąć kolejkę że względu na ciążę. Nie było problemu a co myśleli ludzie w kolejkach to już nie moje zmartwienie 🙈
Proponuję po prostu w laboratorium zwrócić się bezpośrednio do pielęgniarki jak wyjdzie prosić kolejną osobę. Wiem że np diagnostyka przy pobieraniu numerków ma jakoś specjalny kod dla ciężarnych, ale znam szczegółow, ja wszystkie badania robię w luxmedzie. -
U nas nie ma takich cudów jak diagnostyka czy luxmed🤪 ja muszę badać w laboratorium szpitalnym i tam się zjeżdżają wszyscy z miasta i okolic więc wyobraźcie sobie tą przeprawę przez tłum ludzi🙈 zwłaszcza starsze Panie, które ustawiają się w kolejce 2godz przed otwarciem😒
-
nick nieaktualny
-
Jane, myślę, że ja bym weszła i oznajmiła coś w stylu: "bardzo państwa przepraszam, ale źle się czuję i muszę skorzystać z pierwszeństwa". Nie pytać i nie prosić o pozwolenie, ale jednak z jakimś komentarzem. Większość na pewno zrozumie, a jak się ktoś będzie burzył, to już tak jak pisze CiepłaKluska- bezpośrednio do pracownika labu. Ja na razie czuję się dobrze, więc czekam, ale jak to się zmieni albo kolejka będzie naprawdę długa to chyba będę próbować w ten sposób.
-
Pielęgniarki siedzą w osobnym pomieszczeniu w rejestracji przy swoich biurkach za szybą i nie wychodzą po pacjentów. Przyjmują tego kto wejdzie i tyle.
Wiec faktycznie najpierw zagadam do ludu stojącego w kolejce i mam nadzieję, że okażą się łaskawi😅 -
U nas w przyszpitalnym laboratorium też zawsze takie kolejki ale dzieci i kobiety w ciąży maja pierwszeństwo i nikt z tym nie dyskutuje.
Tam gdzie ja chodzę aktualnie do laboratorium pobiera się numerki. Ja pobieram uprzywilejowany i idę niemal bez kolejki.
Od paru dni jak chwilkę pochodzę łapią mnie skurcze. Jak leżę to też czasem czuje skurcze. Nie raz tylko czuje jak wszysyko się spina a nie raz pojawią się nawet ból. Jutro wizyta u gin aż się boję co mi powie 😔 -
Gosia9 wrote:U nas w przyszpitalnym laboratorium też zawsze takie kolejki ale dzieci i kobiety w ciąży maja pierwszeństwo i nikt z tym nie dyskutuje.
Tam gdzie ja chodzę aktualnie do laboratorium pobiera się numerki. Ja pobieram uprzywilejowany i idę niemal bez kolejki.
Od paru dni jak chwilkę pochodzę łapią mnie skurcze. Jak leżę to też czasem czuje skurcze. Nie raz tylko czuje jak wszysyko się spina a nie raz pojawią się nawet ból. Jutro wizyta u gin aż się boję co mi powie 😔
Ja też tak mam. Mój lekarz powiedział, że na tym etapie to normalne, byleby to nie były skurcze powtarzające się np co kilka minut przez dłuższy czas.
Bierzesz jakiś magnez?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 16:38
-
jane789 wrote:Ja też tak mam. Mój lekarz powiedział, że na tym etapie to normalne, byleby to nie były skurcze powtarzające się np co kilka minut przez dłuższy czas.
Bierzesz jakiś magnez? -
Gosia9 wrote:Biorę magnez. Skurcze zdaza się że się powtórzą 2-3 razy z rzędu. Ale muszę się dokładniej poobserwować.
Ciekawa jestem co na to powie Twój lekarz. Daj znać jutro.
Mi mój gin zlecił branie magnezu 3x1 ale ja zwiększyłam do 3x2 Asmag Forte, bo magnez ogólnie słabo się wchłania i trochę lepiej mam z tymi skurczami. -
Mi pielęgniarki mówią bez kolejki jak byk napisane kobiety w ciąży poza kolejnością i tak robię. Zawsze grzecznie czekałam aż w sklepie w kasie z pierwszeństwem ustawił się facet około lat 30 z tobą zakupów i zadowolony. Mówię mu że to kasa z dziećmi i dla kobiet w ciąży on patrzy i zero reakcji. To mu wygarnelam i tyle pani z kasy kazała mu zabrać rzeczy
jane789, Karo11, Patka95 lubią tę wiadomość
-
U mnie laboratorium czynne od 8 a w sumie i tak ludzie siedzą od 7...
Wystarczy zajść chwilę przed 8 ,przychodzi Pani od pobierania i od razu pyta czy jest ktoś na krzywą cukrową , i czy są Panie w ciąży / dzieci , i bierze takie osoby poza kolejką
Są czasami bunty i jakieś komentarze głupie, ale no cóż, trzeba pamiętać, że są ludzie i taborety na tym świecie 🤷♀️🙈
Ostatnio taki stary facet coś skomentował że dziecko ( z 3/4 latka ) płacze po pobraniu.
Tak z pogardą że "oo kiedyś to nie miało by prawa nawet pisnąć ! teraz to takie oo wychowanie "
(wiecie płakało tak dość mocno histerycznie, ale co z tego ? To dziecko ludzieeee )
Matka dziecka sama w stresie też i czerwona z gorąca , wszystkie oczy na nią oczywiście 🤦🏽♀️szkoda mi jej było..
To powiedziałam mu
"Panie a ktoś Pana prosił o komentarz?! Kiedyś to mężczyźni też więcej mieli kultury i cierpliwości a teraz to tacy oo "
Nie mogę po prostu znieść takich dziadów i chamów 😬
Praskovia, Filcek, Gosia9, Patka95, Kalina32 lubią tę wiadomość
-
Milu, w sprawie karmienia piersią pozbądź się presji, że musisz. Jestem całym sercem za kp. Sama pokonałam spore trudności po porodzie i przeszłam długą drogę. Przez co dużo się nauczyłam. Pamiętaj, że możesz skorzystać dla wcześniaka z banku mleka. Wiem, że dla wcześniaków naturalne mleko jest bardzo cenne. Maja jest dzielna i silna, super że przełączający ją z respiratora, ale i tak czeka Was kilka tygodni w szpitalu. A zanim będzie mogła sama chwycić pierś minie trochę czasu. To nie jest łatwa sytuacja i masz prawo czuć się tym przytłoczona. Nie dokładaj sobie presji.
Z technicznych porad, jeśli chcesz podtrzymać karmienie piersią, to znajdź doradcę laktacyjnego z certyfikatem. On Ci najlepiej doradzi. Jeśli jest w szpitalu to pomęcz go, że Ci zależy. Po drugie dobry laktator elektryczny. Femaltiker warto spróbować. Ściąganie mleka w dzień co 2,5-3h. W nocy max. co 4h. Nie liczy się ile mleka ściągniesz do butelki. To mogą być dwie krople albo nic. Liczy się czas stymulacji 15min na każdą pierś. W trakcie ściągania myśl o CórciKarmienie piersią w dużej mierze jest w głowie. Można tak ściągać wyłącznie laktatorem i pół roku
-
Mierzyłam cukier i wyszło na czczo 83, 1 h po posiłku 120 .. Ja już nic z tego nie rozumiem. Zjadłam śniadanie takie jak zwykle (2 kromki białego chleba, sałata, wędlina, pomidor, ogórek i do tego herbata z cukrem) 😑
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 11:24
👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
Jane, Karo, wspominałyście, że wybrałyście Momme. Jaki one mają zapach? Skład jest super, ale budzi u mnie podejrzenie, że kosmetyki pachną cytrusowo/lemongrasowo, a ja niestety nie cierpię... Możecie jakoś opisać? Bo ja przez internet nie wywącham...