X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka95 wrote:
    Mam glukometr w domu, ale nie mam pojęcia jak mam sprawdzać. Czy któraś może mi podpowiedzieć kiedy i jak mam mierzyć?
    Jutro na pewno zadzwonię do swojej doktor bo nie daje mi to spokoju i się stresuje..
    Powinnaś mierzyć na czczo i godzinę po głównych posiłkach, z tym że słyszałam, że jak glukometr jest stary to zaniża pomiary. Nie wiem czy to prawda i jak długo masz swój glukometr ale warto zapytać o to lekarza

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam głupie pytanie, ale pierwszy raz zamierzam skorzystać z prawa do pierwszeństwa w kolejce do labu i nie wiem jak to zrobić?🤦‍♀️ Zawsze grzecznie czekałam, ale ostatnio mam już tak, że jak dłużej postoję to mega się męczę. Z tą moją szyjką dłuższe siedzenie na krześle też odpada i przyznam szczerze, że chciałabym po prostu wejść na korytarz, ominąć długą kolejkę, pobrać krew i wrócić do domu.
    Zawsze walczę o swoje i nie sprawia mi problemu rozmowa z kimś, ale jakoś w ciąży mi się wszystko pozmieniało i boję się odezwać, że ktoś mnie tam opieprzy🙈 wiecie jacy są ludzie... starsza babcia się odezwie, że ona też czeka to i ja mogę, a jakiś facet powie, że trzeba było przyjść szybciej. I już rozmyślam jak mam podejść do tych ludzi, żeby mnie przepuścili bez zbędnego biadolenia🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 14:07

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Dziewczyny, mam głupie pytanie, ale pierwszy raz zamierzam skorzystać z prawa do pierwszeństwa w kolejce do labu i nie wiem jak to zrobić?🤦‍♀️ Zawsze grzecznie czekałam, ale ostatnio mam już tak, że jak dłużej postoję to mega się męczę. Z tą moją szyjką dłuższe siedzenie na krześle też odpada i przyznam szczerze, że chciałabym po prostu wejść na korytarz, ominąć długą kolejkę, pobrać krew i wrócić do domu.
    Zawsze walczę o swoje i nie sprawia mi problemu rozmowa z kimś, ale jakoś w ciąży mi się wszystko pozmieniało i boję się odezwać, że ktoś mnie tam opieprzy🙈 wiecie jacy są ludzie... starsza babcia się odezwie, że ona też czeka to i ja mogę, a jakiś facet powie, że trzeba było przyjść szybciej. I już rozmyślam jak mam podejść do tych ludzi, żeby mnie przepuścili bez zbędnego biadolenia🙄
    Ja też mam z tym problem i zawsze grzecznie czekam w kolejce. A ludzie widzą i nikt nie puści. Raz tylko jedna babka mnie puściła ale byłam zaraz za nią więc przeskoczyłam tylko jedna osobe

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja generalnie też zawsze stoję w kolejce ale póki co się dobrze czułam. Ostatnio pierwszy raz skorzystałam z pierwszeństwa na lotnisku, bo były duże kolejki do odprawy i nie miałam dość siły, więc po prostu podeszłam bokiem do stanowiska jak się zwolniło i spytałam pracownicy lotniska czy mogę ominąć kolejkę że względu na ciążę. Nie było problemu a co myśleli ludzie w kolejkach to już nie moje zmartwienie 🙈
    Proponuję po prostu w laboratorium zwrócić się bezpośrednio do pielęgniarki jak wyjdzie prosić kolejną osobę. Wiem że np diagnostyka przy pobieraniu numerków ma jakoś specjalny kod dla ciężarnych, ale znam szczegółow, ja wszystkie badania robię w luxmedzie.

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie w diagnostyce ale nie pobiera się tu żadnych numerków tylko czeka w kolejce

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma takich cudów jak diagnostyka czy luxmed🤪 ja muszę badać w laboratorium szpitalnym i tam się zjeżdżają wszyscy z miasta i okolic więc wyobraźcie sobie tą przeprawę przez tłum ludzi🙈 zwłaszcza starsze Panie, które ustawiają się w kolejce 2godz przed otwarciem😒

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2021, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale masz możliwość zagadać do pielęgniarki? Tak by było najbardziej komfortowo, bo dyskusja że starszymi paniami to faktycznie nieraz przeprawa życia.

• Praskovia Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane, myślę, że ja bym weszła i oznajmiła coś w stylu: "bardzo państwa przepraszam, ale źle się czuję i muszę skorzystać z pierwszeństwa". Nie pytać i nie prosić o pozwolenie, ale jednak z jakimś komentarzem. Większość na pewno zrozumie, a jak się ktoś będzie burzył, to już tak jak pisze CiepłaKluska- bezpośrednio do pracownika labu. Ja na razie czuję się dobrze, więc czekam, ale jak to się zmieni albo kolejka będzie naprawdę długa to chyba będę próbować w ten sposób. :)

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
  • jane789 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarki siedzą w osobnym pomieszczeniu w rejestracji przy swoich biurkach za szybą i nie wychodzą po pacjentów. Przyjmują tego kto wejdzie i tyle.
    Wiec faktycznie najpierw zagadam do ludu stojącego w kolejce i mam nadzieję, że okażą się łaskawi😅

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w przyszpitalnym laboratorium też zawsze takie kolejki ale dzieci i kobiety w ciąży maja pierwszeństwo i nikt z tym nie dyskutuje.
    Tam gdzie ja chodzę aktualnie do laboratorium pobiera się numerki. Ja pobieram uprzywilejowany i idę niemal bez kolejki.

Od paru dni jak chwilkę pochodzę łapią mnie skurcze. Jak leżę to też czasem czuje skurcze. Nie raz tylko czuje jak wszysyko się spina a nie raz pojawią się nawet ból. Jutro wizyta u gin aż się boję co mi powie 😔

• jane789 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia9 wrote:
    U nas w przyszpitalnym laboratorium też zawsze takie kolejki ale dzieci i kobiety w ciąży maja pierwszeństwo i nikt z tym nie dyskutuje.
    Tam gdzie ja chodzę aktualnie do laboratorium pobiera się numerki. Ja pobieram uprzywilejowany i idę niemal bez kolejki.

Od paru dni jak chwilkę pochodzę łapią mnie skurcze. Jak leżę to też czasem czuje skurcze. Nie raz tylko czuje jak wszysyko się spina a nie raz pojawią się nawet ból. Jutro wizyta u gin aż się boję co mi powie 😔

Ja też tak mam. Mój lekarz powiedział, że na tym etapie to normalne, byleby to nie były skurcze powtarzające się np co kilka minut przez dłuższy czas.
    Bierzesz jakiś magnez?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2021, 16:38

• Kalina32 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ostatnio dzwoniłam do diagnostyki zapytać o badanie krzywej cukrowej (u nas też nie ma numerków tylko kolejka) to panie kazały mi przyjść do nich od razu, a nie stać w długiej kolejce 😉
    Jutro lub we wtorek idę na krzywą 😬

klz99vvjaj2t13p9.png
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jane789 wrote:
    Ja też tak mam. Mój lekarz powiedział, że na tym etapie to normalne, byleby to nie były skurcze powtarzające się np co kilka minut przez dłuższy czas.
    Bierzesz jakiś magnez?
    Biorę magnez. Skurcze zdaza się że się powtórzą 2-3 razy z rzędu. Ale muszę się dokładniej poobserwować.

• jane789 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia9 wrote:
    Biorę magnez. Skurcze zdaza się że się powtórzą 2-3 razy z rzędu. Ale muszę się dokładniej poobserwować.

Ciekawa jestem co na to powie Twój lekarz. Daj znać jutro.
    Mi mój gin zlecił branie magnezu 3x1 ale ja zwiększyłam do 3x2 Asmag Forte, bo magnez ogólnie słabo się wchłania i trochę lepiej mam z tymi skurczami.

• Moni* Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pielęgniarki mówią bez kolejki jak byk napisane kobiety w ciąży poza kolejnością i tak robię. Zawsze grzecznie czekałam aż w sklepie w kasie z pierwszeństwem ustawił się facet około lat 30 z tobą zakupów i zadowolony. Mówię mu że to kasa z dziećmi i dla kobiet w ciąży on patrzy i zero reakcji. To mu wygarnelam i tyle pani z kasy kazała mu zabrać rzeczy

jane789, Karo11, Patka95 lubią tę wiadomość

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2021, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie laboratorium czynne od 8 a w sumie i tak ludzie siedzą od 7...
    Wystarczy zajść chwilę przed 8 ,przychodzi Pani od pobierania i od razu pyta czy jest ktoś na krzywą cukrową , i czy są Panie w ciąży / dzieci , i bierze takie osoby poza kolejką

Są czasami bunty i jakieś komentarze głupie, ale no cóż, trzeba pamiętać, że są ludzie i taborety na tym świecie 🤷‍♀️🙈

Ostatnio taki stary facet coś skomentował że dziecko ( z 3/4 latka ) płacze po pobraniu.

Tak z pogardą że "oo kiedyś to nie miało by prawa nawet pisnąć ! teraz to takie oo wychowanie "

(wiecie płakało tak dość mocno histerycznie, ale co z tego ? To dziecko ludzieeee )

Matka dziecka sama w stresie też i czerwona z gorąca , wszystkie oczy na nią oczywiście 🤦🏽‍♀️szkoda mi jej było..
    To powiedziałam mu
    "Panie a ktoś Pana prosił o komentarz?! Kiedyś to mężczyźni też więcej mieli kultury i cierpliwości a teraz to tacy oo "

Nie mogę po prostu znieść takich dziadów i chamów 😬

Praskovia, Filcek, Gosia9, Patka95, Kalina32 lubią tę wiadomość

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • makatka Ekspertka

Wysłany: 12 lipca 2021, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milu, w sprawie karmienia piersią pozbądź się presji, że musisz. Jestem całym sercem za kp. Sama pokonałam spore trudności po porodzie i przeszłam długą drogę. Przez co dużo się nauczyłam. Pamiętaj, że możesz skorzystać dla wcześniaka z banku mleka. Wiem, że dla wcześniaków naturalne mleko jest bardzo cenne. Maja jest dzielna i silna, super że przełączający ją z respiratora, ale i tak czeka Was kilka tygodni w szpitalu. A zanim będzie mogła sama chwycić pierś minie trochę czasu. To nie jest łatwa sytuacja i masz prawo czuć się tym przytłoczona. Nie dokładaj sobie presji.
    Z technicznych porad, jeśli chcesz podtrzymać karmienie piersią, to znajdź doradcę laktacyjnego z certyfikatem. On Ci najlepiej doradzi. Jeśli jest w szpitalu to pomęcz go, że Ci zależy. Po drugie dobry laktator elektryczny. Femaltiker warto spróbować. Ściąganie mleka w dzień co 2,5-3h. W nocy max. co 4h. Nie liczy się ile mleka ściągniesz do butelki. To mogą być dwie krople albo nic. Liczy się czas stymulacji 15min na każdą pierś. W trakcie ściągania myśl o Córci :) Karmienie piersią w dużej mierze jest w głowie. Można tak ściągać wyłącznie laktatorem i pół roku :)

h84fanlifj6ps8sf.png
    h84fcwa1b8cv6fcl.png
  • Patka95 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzyłam cukier i wyszło na czczo 83, 1 h po posiłku 120 .. Ja już nic z tego nie rozumiem. Zjadłam śniadanie takie jak zwykle (2 kromki białego chleba, sałata, wędlina, pomidor, ogórek i do tego herbata z cukrem) 😑

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2021, 11:24

👶Wikusia 💕 21.10.2021
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milu ze swojej strony tylko dodam, że dobra metoda ma rozkręcenie laktacji oprócz metody 7-5-3 jest power pumping, czyli ściągasz na zmianę z każdej piesi po 10 minut przez godzinę. Z tego co pamiętam to chyba raz albo dwa dziennie tak można 🙂

age.png
  • Praskovia Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane, Karo, wspominałyście, że wybrałyście Momme. Jaki one mają zapach? Skład jest super, ale budzi u mnie podejrzenie, że kosmetyki pachną cytrusowo/lemongrasowo, a ja niestety nie cierpię... Możecie jakoś opisać? Bo ja przez internet nie wywącham... :)

👦🏻 26.10.2021

👶🏻 02.10.2023

preg.png
‹‹ 303 304 305 306 307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ