Październikowe mamy 2022! 💜
-
WIADOMOŚĆ
-
Tymianek wrote:Cześć mamuśki ☺ chciałam się przywitać. Kiedyś tam pisałam jakiś post ale potem zniknelam. Mamy termin na 31 października ☺ jesteśmy po ivf, pierwszym i udanym 💞 widzę kilka znajomych nickow z wątków miesiecznych, wspaniale że spotykamy się po tej stronie ☺
Przerobilam trochę stron wstecz ale nie trafiłam na temat szkół rodzenia, co Wy o nich sądzicie, czekające na pierwsze dziecko chcecie iść na taki kurs? Mamy doświadczone, polecacie? Online czy przyszpitalne? Ja się strasznie bije z myślami 🤔
Ja w sumie w pierwszej ciąży zrobiłam dwie szkoły rodzenia, jedna stacjonarna a potem druga online😆 ale to z nudów, bo zaczął się covid i tak sobie zrobiłam druga.
Generalnie ważne żeby wybrać dobrą szkołę, moja była całkiem ok i dużo mi dała. I po części dzięki temu mój poród był taki jaki był, czyli szybki i przyjemny o ile można tak powiedzieć o porodzie 😂Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
To ja mam pytanie odnośnie wózka. Najprawdopodobniej wybiorę 3w1 w kolorze czarnym. Tylko teraz moje pytanie brzmi: czy macie jakieś konkretne modele, które polecacie z doświadczenia lub kojarzycie, że są warte kupienia? 😏
-
U nas dziś po USG połówkowy raczej dobre wieści.
Anatomia w porządku, ogólnie wszystkie pomiary zgadzają się z terminem porodu.
W sercu jedynie niedomknięta na razie zastawka trójdzielna. Będę musiała zrobić echo serca płodu między 22-28tc, ale lekarz powiedział że na tym etapie się to zdarza i jeśli pozostałe parametry są w normie a przepływy przez serce też prawidłowe to z dużym prawdopodobieństwem domknie się to samo w ciągu miesiąca czy dwóch. No ale skontrolować trzeba.
A z takich nowinek to jednak zamiast dziewczynki będzie chłopiec 🙂 Długo się ukrywał 😁 Niespodzianka 😃
Można zmienić na pierwszej stronie.Swatka, Kath, Karolaaa8, mrsmiki lubią tę wiadomość
-
Tymianek wrote:Cześć mamuśki ☺ chciałam się przywitać. Kiedyś tam pisałam jakiś post ale potem zniknelam. Mamy termin na 31 października ☺ jesteśmy po ivf, pierwszym i udanym 💞 widzę kilka znajomych nickow z wątków miesiecznych, wspaniale że spotykamy się po tej stronie ☺
Przerobilam trochę stron wstecz ale nie trafiłam na temat szkół rodzenia, co Wy o nich sądzicie, czekające na pierwsze dziecko chcecie iść na taki kurs? Mamy doświadczone, polecacie? Online czy przyszpitalne? Ja się strasznie bije z myślami 🤔Tymianek lubi tę wiadomość
-
Mama_Basia wrote:U nas dziś po USG połówkowy raczej dobre wieści.
W sercu jedynie niedomknięta na razie zastawka trójdzielna. Będę musiała zrobić echo serca płodu między 22-28tc, ale lekarz powiedział że na tym etapie się to zdarza i jeśli pozostałe parametry są w normie a przepływy przez serce też prawidłowe to z dużym prawdopodobieństwem domknie się to samo w ciągu miesiąca czy dwóch. No ale skontrolować trzeba.
A z takich nowinek to jednak zamiast dziewczynki będzie chłopiec 🙂 Długo się ukrywał 😁 Niespodzianka 😃
Można zmienić na pierwszej stronie.
A to Ci niespodzianka!!
A powiedzcie mi drogie Panie czy warto iść do szkoły rodzenia jak planuje się cesarkę??
-
Paulina12345 wrote:A to Ci niespodzianka!!
A powiedzcie mi drogie Panie czy warto iść do szkoły rodzenia jak planuje się cesarkę??
Wg mnie jak ktoś jest "zielony" w temacie dzieci to szkoła rodzenia dużo rozjaśnia 😊Paulina12345, Celinka. lubią tę wiadomość
-
Ja wczoraj byłam na połówkowym i wszystko dobrze. Zdrowy chłopiec, waga 419g , serduszko i wszytskie parametry dobre. Łożysko 1 stopień na tylnej ścianie , przepływy też ok. Trochę zszedł ze mnie stres 🙈
Mama_Basia o jednak też chłopiec hehe , to niezła armia chłopaków się szykuje 😀
Co do szkoły rodzenia to ja nie chodziłam w pierwszej ciąży. Rodziłam sn ale wiedziałam co mnie mniej więcej czeka , bo trochę o tym czytałam i jakoś spokojnie podchodziłam do tematu porodu/pologu itp. Teraz też nie planuje chodzić do szkoły rodzenia i mam nadzieję że uda mi się kolejny raz rodzić sn bo cesarka mnie przeraża 😕Mama_Basia lubi tę wiadomość
-
A słuchajcie czy na zajęciach zawsze musi być towarzysz w sensie partner lub inna osoba? Z racji pracy i innych obowiązków mężowi może być trudno zawsze byc 😌 kiedy najlepiej isc? Około 26tc byłoby ok?💃Ona:
35 lat
PAI-1 homo ❎
👮 On:
34 lata
❎Tetrazoospermia, oligospermia, ŻPN III st.
bardzo słabe nasienie
fragmentacja 24%
IVF 2022:
Transfer 3dniowego Kropka i mamy córeczkę 🥰
IVF 2024:
8.02 criotransfer blastka 4BB cykl naturalny 🍀✊
4dpt cień cienia cienia na teście
5dpt beta 8,0
7dpt beta 44,6
9dpt beta 126,2
13dpt beta 666,4
Połówkowe 🥳 będzie synuś -
Paulina12345 wrote:A to Ci niespodzianka!!
Paulina a czemu planujesz cc? Jeśli już pisałaś to przepraszam, nie trafiłam na ten wpis💃Ona:
35 lat
PAI-1 homo ❎
👮 On:
34 lata
bardzo słabe nasienie
fragmentacja 24%
IVF 2022:
IVF 2024:
5dpt beta 8,0
7dpt beta 44,6
9dpt beta 126,2
13dpt beta 666,4
Tymianek wrote:A słuchajcie czy na zajęciach zawsze musi być towarzysz w sensie partner lub inna osoba? Z racji pracy i innych obowiązków mężowi może być trudno zawsze byc 😌 kiedy najlepiej isc? Około 26tc byłoby ok?
Paulina12345 lubi tę wiadomość
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Tymianek wrote:Paulina a czemu planujesz cc? Jeśli już pisałaś to przepraszam, nie trafiłam na ten wpis
Mam.zespoly uciskowe mts, niewydolne sploty żylne jeszcze bez ciazy.
Kurcze fajnie brzmi w takim razie szkola rodzenia!! MOZE i ja się wybiorę bo to że zielona jak ogorek jestem to już mówiłam 😆
Jedyny minus to to, że.mieszkam daleko od dużego miasta więc nie wiem jak to ogarnąć. A te szkoły online są czegokolwiek warte??Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2022, 13:27
-
Paulina12345 wrote:Mam.zespoly uciskowe mts, niewydolne sploty żylne jeszcze bez ciazy.
Kurcze fajnie brzmi w takim razie szkola rodzenia!! MOZE i ja się wybiorę bo to że zielona jak ogorek jestem to już mówiłam 😆
Jedyny minus to to, że.mieszkam daleko od dużego miasta więc nie wiem jak to ogarnąć. A te szkoły online są czegokolwiek warte??
Rozumiem. Ten Twój problem to pamiętam z miesięcznego wątku.
Mam podobnie, dosyć daleko do miasta gdzie jest sensowna szkoła przy szpitalu, ale chyba mimo tego zdecyduje się, bo tam chce rodzić.
Dzięki mama Basi i drzemka, to mnie bardzo przekonuje, bo jakiś tam kontakt z maluchem miałam ale nie noworodkiem, a mąż to zielony całkiem 🙈takie przeszkolenie zmniejszy stres jak już trzeba będzie tego malucha ogarnąć 😉💃Ona:
35 lat
PAI-1 homo ❎
👮 On:
34 lata
bardzo słabe nasienie
fragmentacja 24%
IVF 2022:
IVF 2024:
5dpt beta 8,0
7dpt beta 44,6
9dpt beta 126,2
13dpt beta 666,4
Paulina12345 wrote:Mam.zespoly uciskowe mts, niewydolne sploty żylne jeszcze bez ciazy.
Jedyny minus to to, że.mieszkam daleko od dużego miasta więc nie wiem jak to ogarnąć. A te szkoły online są czegokolwiek warte??
Znam też położną, która robi kursy (szkołę rodzenia) indywidualne z dojazdem do domu przyszłych rodziców (w małopolsce). To też jest fajne rozwiązanie jeśli ktoś nie ma jak dojeżdżać, choć pewnie trochę droższe. -
A ja dzisiaj trafiłam na YouTube na szkołę rodzenia online. Wiadomo, że to nie to samo co na żywo, ale po komentarzach widzę, że ludzie zadowoleni (filmik był nagrany w pandemii, kiedy nie odbywały się nigdzie zajęcia stacjonarne).
Na pewno posłucham i oglądnę. Może ktoś już kojarzy lub będzie zainteresowany: Szkoła rodzenia - Joanna Mróz 😉 -
Karolaaa8 wrote:A ja dzisiaj trafiłam na YouTube na szkołę rodzenia online. Wiadomo, że to nie to samo co na żywo, ale po komentarzach widzę, że ludzie zadowoleni (filmik był nagrany w pandemii, kiedy nie odbywały się nigdzie zajęcia stacjonarne).
Na pewno posłucham i oglądnę. Może ktoś już kojarzy lub będzie zainteresowany: Szkoła rodzenia - Joanna Mróz 😉
Ooo zerkne!
-
Mama_Basia wrote:U nas dziś po USG połówkowy raczej dobre wieści.
Można zmienić na pierwszej stronie.
W którym tygodniu miałaś robione połówkowe?
Mama_Basia lubi tę wiadomość
-
Jeżeli chodzi o wózek podwójny to tak mamy wybrany i już kupiony.
Najpierw miał być ten jeden obok drugiego Xlander Xdouble bo mamy mały bagażnik, ale ze nasz syn jest z tych dzieci lubiących spacerować, a od września idzie do przedszkola to stwierdziliśmy że taki stricte wózek podwójny będzie upierdliwy. Dlatego zaopatrujemy sie w jeden za drugim baby jogger city select, który może być podwójnym ale i pojedynczym wózkiem , dodatkowo jest mały i mieści się do mojego mini autka (kiedyś zmienimy :'D)
A jeżeli chodzi o szkole rodzenia. W pierwszej ciąży wystarczająco wyedukowałam się z yt Joanna Mróz. Obejrzałam wtedy po kilka razy jej filmiki. Teraz mam zamiar jedynie sobie odświeżyć przed porodem .05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
A i jeszcze jedna ważna rzecz odnośnie szkoły rodzenia, warto znaleźć taką gdzie w programie jest poruszany baby blues i depresja poporodowa. Bo mimo że większość z nas o tym nie myśli, zwłaszcza w pierwszej ciąży, to niestety dużą część dopadnie. Pamiętam jak byłam w szoku jak usłyszałam w szkole rodzenia, że będę miała ochotę wyrzucić swoje dziecko przez okno. Wydawało się to nierealne. A niestety po porodzie perspektywa zmienia się zupełnie i ważne żeby się w tym nie pogubić. Niestety macierzyństwo nie wygląda na jak Instagramie 🙃
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2022, 23:16
Mama_Basia, Kath lubią tę wiadomość
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Drzemka masz całkowitą rację.
Ja też nigdy nie myślałam, że mnie może dopaść jakiś baby blues czy depresja.
Ale dopóki nie znajdziemy się w jakiejś nowej sytuacji to nie wiemy jak nasz organizm zareaguje. Warto wiedzieć jak sobie pomóc.Drzemka lubi tę wiadomość