Październikowe mamy 2022! 💜
-
WIADOMOŚĆ
-
Martka_Marti wrote:Dzięki za odpowiedź, na opisie badania mam napisane, że przepływy przez zastawki są prawidłowe, ale tak jak mówisz zapiszę się za 3-4 tygodnie na echo dla świętego spokoju 😊
Echo serca wykonuje się między 22-28 Tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2022, 14:55
-
Hej, trochę wcześniej pisałam, potem na długo zniknęłam, ale poczytuję
Jestem po USG połówkowym, na którym wszystko ok. Zastanawiam się jedynie nad różnicą w wieku ciąży i terminie porodu po pomiarach dziecka. U mnie wychodziło 20+6 z pierwszego USG (wtedy termin był 22.10), po połówkowym było 21+1 (termin 20.10). Wcześniej po USG I trymestru było jeszcze inaczej - termin 18.10.
Z racji cukrzycy ciążowej i z zaleceń diabetologa mam zwracać uwagę na obwód brzuszka dziecka w stosunku do innych pomiarów. Na razie ta różnica nie jest zbyt duża, brzuszek idzie na równi z obwodem główki, więc nie martwię się jakoś szczególnie. Waga też jest ok. Ale może wiecie jaka różnica jest dopuszczalna? Kiedy te rozbieżnosci w pomiarach powinny zacząć niepokoić, a kiedy jest jeszcze ok?
-
Klarnecistka wrote:Hej, trochę wcześniej pisałam, potem na długo zniknęłam, ale poczytuję
Jestem po USG połówkowym, na którym wszystko ok. Zastanawiam się jedynie nad różnicą w wieku ciąży i terminie porodu po pomiarach dziecka. U mnie wychodziło 20+6 z pierwszego USG (wtedy termin był 22.10), po połówkowym było 21+1 (termin 20.10). Wcześniej po USG I trymestru było jeszcze inaczej - termin 18.10.
Z racji cukrzycy ciążowej i z zaleceń diabetologa mam zwracać uwagę na obwód brzuszka dziecka w stosunku do innych pomiarów. Na razie ta różnica nie jest zbyt duża, brzuszek idzie na równi z obwodem główki, więc nie martwię się jakoś szczególnie. Waga też jest ok. Ale może wiecie jaka różnica jest dopuszczalna? Kiedy te rozbieżnosci w pomiarach powinny zacząć niepokoić, a kiedy jest jeszcze ok?
Przy ciazy naturalnej taka różnica to nie różnica;-) Po ivf zdarzają się nawet takie różnice i to też jest normalne a co dopiero u Was jak ciąża naturalna i nie do końca wiadomo czy owilka była wtedy i wtedy -
Mama_Basia wrote:Ale dostałaś skierowanie? Bo ja mam normalnie skierowanie na NFZ na to echo serca, bo takie było zalecenie w moim przypadku.
Echo serca wykonuje się między 22-28 Tc.
Nie dostałam skierowania, ta babeczka od prenatalnych stwierdziła wtedy na wizycie, że wystarczą badania prenatalne w 3 trymestrze, a mój lekarz prowadzący też stwierdził, że nie jest to powód do niepokoju. Także jedynie mogę zrobić sobie echo serca na własną rękę. -
Klarnecistka wrote:Hej, trochę wcześniej pisałam, potem na długo zniknęłam, ale poczytuję
Problem się robi kiedy jest różnica 2-3 tygodnie, albo duże dysproporcje różnych części ciała. Ale kilka dni, czy nawet tydzień to żaden problem -
Martka_Marti wrote:Nie dostałam skierowania, ta babeczka od prenatalnych stwierdziła wtedy na wizycie, że wystarczą badania prenatalne w 3 trymestrze, a mój lekarz prowadzący też stwierdził, że nie jest to powód do niepokoju. Także jedynie mogę zrobić sobie echo serca na własną rękę.
-
Mama_Basia wrote:To ja bym nie robiła jeśli nie ma wskazania lekarza. U mnie w opisie USG połówkowego jest wskazanie do dalszej diagnostyki.
Dzięki, tak myślę, że nasz rację i muszę przestać wariować, bo niedługo wszyscy ze mną oszaleją 🤦🏻♀️ Ja w zaleceniach mam tylko kiedy wykonać kolejne badanie prenatalne, że pomiędzy 28 a 32 drugim tygodniem.Mama_Basia lubi tę wiadomość
-
Ja też już po połówkowych. Wszystko w porządku. Dziewczyna potwierdzona już na 100%. Teraz krzywa cukrowa mnie czeka przed kolejna wizyta i usg piersi(nie wiem po co). Jakoś nie dociera do mnie ze to juz 6msc. Jakoś szybko to zleciało. Niby jeszcze do terminu 4 msc... Brzuch całkowicie inaczej wygląda w tej ciąży niż w poprzedniej. Jakiś taki mniejszy, ledwo co się pokazał. Aż się boję, że jak się pojawi to nagle.
Mama_Basia lubi tę wiadomość
05/03/2021 Szymon
13/10/2022 Aniela -
Mama_Basia wrote:Taka różnica to błąd pomiaru, który przecież jest dość prawdopodobny.
Problem się robi kiedy jest różnica 2-3 tygodnie, albo duże dysproporcje różnych części ciała. Ale kilka dni, czy nawet tydzień to żaden problem
No wlasnie zastanawiałam się, kiedy ta różnica jest już duża i powinna zaniepokoić, głównie chodzi o ogarnięcie cukrzycy. Uspokoiłyście, dziękuję
Moja pierwsza ciąża, która dotarła do tego etapu, łożysko na przedniej ścianie, a i ruchy zaczęłam czuć stosunkowo szybko i brzuch też wywaliło... Ale jestem bardzo plus size, może to dlatego -
Cześć dziewczyny dawno mnie nie było jestem po usg połówkowych aktualnie 22+3 wszystko jest Ok . W dzień wizyty miałam posiew z pochwy bo już wcześniej kontaktowałam się z lekarzem ze kam dużo żółtej wydzieliny wiec na wizycie zrobił mi posiew po 5 dniach przyszły wyniki i wyszły mi nieliczne bakterie jutro mam dostać antybiotyk doustny na 5’dni . I teraz mam pytanie czytałam ze infekcje nie są dobre wywołują przedwczesny poród ogólnie chodzę z tym 2 tyg czy któraś z was tak miała . Od jutra zacznę antybiotyk wiec mam nadzieieje ze szybko przejdzieWalka 2018! Pcos , Ana1 graniczne , niedoczynnosc
Leki : eutyrox 100, encorton 10 mg , neoparin , systen 50
2020-1IUI 😑
2020.06 punkcją -4blastki
2020.08 transfer 5AA beta zero
2020.11 transfer 5 AA beta zero
2021 immunolog
2021 histeroskopia - stany zapalne
2021.09 transfer 4AA beta zero
2022.02 transfer 4 CB na atosiban
12dpt 1222,26🙏🏻
15 dpt 3502,36🙏🏻
19 dpt 12928,9🙏🏻
22 dpt 27147,8🙏🏻
26 dpt mamy serduszko ❤️ -
PannaJoanna wrote:Super! Gratulacje! Ja zawsze marzyłam o bliźniakach a tu drugi raz tylko jedno:)
Długo z mężem staraliśmy się o dzidzie. Po 2 latach postawilismy na inseminację i faktycznie za 2 razem się udało. Więc myślę, że bliźniaki to dzięki lekom i inseminacji.
Na początku szok i niedowierzanie, a teraz już radość i zbieranie wyprawki. A zarazem stres czy damy radę 😅Bliźniaki chłopiec i dziewczynka
Termin na 14.10.2022 -
Olkaa wrote:Cześć dziewczyny dawno mnie nie było jestem po usg połówkowych aktualnie 22+3 wszystko jest Ok . W dzień wizyty miałam posiew z pochwy bo już wcześniej kontaktowałam się z lekarzem ze kam dużo żółtej wydzieliny wiec na wizycie zrobił mi posiew po 5 dniach przyszły wyniki i wyszły mi nieliczne bakterie jutro mam dostać antybiotyk doustny na 5’dni . I teraz mam pytanie czytałam ze infekcje nie są dobre wywołują przedwczesny poród ogólnie chodzę z tym 2 tyg czy któraś z was tak miała . Od jutra zacznę antybiotyk wiec mam nadzieieje ze szybko przejdzie
Ja od początku ciąży mam dużo białej bądź żółtej wydzieliny. Wymaz miałam robiony raz na początku ciąży i na każdej wizycie ginekolog mówi, że nie ma powodu do niepokoju. Ale we wtorek pewnie poproszę o ponowny wymaz. -
Dziewczyny miewacie bóle menstruacyjne z promieniowaniem na plecy ?Walka 2018! Pcos , Ana1 graniczne , niedoczynnosc
Leki : eutyrox 100, encorton 10 mg , neoparin , systen 50
2020-1IUI 😑
2020.06 punkcją -4blastki
2020.08 transfer 5AA beta zero
2020.11 transfer 5 AA beta zero
2021 immunolog
2021 histeroskopia - stany zapalne
2021.09 transfer 4AA beta zero
2022.02 transfer 4 CB na atosiban
12dpt 1222,26🙏🏻
15 dpt 3502,36🙏🏻
19 dpt 12928,9🙏🏻
22 dpt 27147,8🙏🏻
26 dpt mamy serduszko ❤️ -
Pozytywka wrote:Ja od początku ciąży mam dużo białej bądź żółtej wydzieliny. Wymaz miałam robiony raz na początku ciąży i na każdej wizycie ginekolog mówi, że nie ma powodu do niepokoju. Ale we wtorek pewnie poproszę o ponowny wymaz.
Ja za każdym razem w ciąży zawsze mam żółty i bez żadnych infekcji czy bakterii.