X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2025
Odpowiedz

Październikowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • OniloraK Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:
    Dziewczyny hej, ratunku, bo zaraz zejdę na zawał, przysięgam! 😵‍💫

W pierwszej ciąży lekarz nie kazał mi robić w ogóle PAPP-A. Powiedział, że wyniki USG są idealne.
    Teraz normalnie zlecił.

Dostałam wyniki i prawie zeszłam na zawał. Nie umiem tego przeliczyć na MoM, cała się trzęsę, bo wydaje mi się że to jest kosmicznie niska wartość PAPPY. Pomóżcie proszę.

Wolna podjednostka B-HCG wynosi 33.36 IU/l
    PAPP-A 0.78 IU/l.

Nie mam żadnej innej informacji niż ta, że wynik sprawdzono dwukrotnie.
    Spróbuj z tym linkiem tu można wklepac wyniki w IU/I i pozostałe dane 🤔 tylko jak będziesz wpisywać wartości z pappy to musisz zaznaczyć czy to było delfia, Roche czy coś innego

https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 20:36

🙋🏻‍♀️41 🫣
    Okolice Poznania
    17/01/03♂️Mateusz
    17/12/16♂️Antoni
    25/01/25⏸️🫣 to nie menopauza 🤯
    29/01/25⏸️⏸️⏸️🫣😅
    06/02/25🩺👀🥚
    27/02/25🩺1,96cm💓160bpm

⬇️ focia dzidziula ⬇️
    https://zapodaj.net/plik-D6weXFhtIq

20/03/25 🩺4,62cm💓162bpm
    27/03/25 🩺6,00cm💓172bpm,
    kość 👃🏻👍🏻, przepływy ok, przezierność 1,7mm,
    wyniki PAPPA i ryzyka ⏳
    10/04/25🩺⏳
    05/10/25⏳....🤰🏻...🤱🏻

preg.png
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patkaa94 wrote:
    Ja Kochana mam w Invicta w Gdańsku ;)
    Ale Ci fajnie ! ❤️ oni są naprawdę w porządku. Brzóska prowadziła moja poprzednią ciążę 😉

Starania naturalne od 2019r.
    Ona, on- badania ok
    Stymulacja, Gameta, inseminacja, prawy jajowód niedrożny, macica dwurożna, polip- łyżeczkowanie

8.03.2023r. test pozytywny (drugi cykl po łyżeczkowaniu, II z niedrożnej strony!!)

14.11.2023r. synuś ♥

23.01.2025r. test pozytywny, beta 245 (pierwszy cykl starań!!)

Czekamy na nasz drugi cud ♥♥♥
  • Po_prostu_Ola Debiutantka

Wysłany: 4 kwietnia, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam szczerze, że od dłuższego czasu się zastanawiam, czemu Wy (chyba) wszystkie macie najpierw robione z krwi testy Pappa, a dopiero później USG prenatalne? Ja w obu udanych ciążach miałam najpierw USG prenatalne, bezpośrednio po nim pobranie krwi do Pappy i omówienie wyników całościowych na następnej wizycie. Przy czym w drugiej ciąży dzwoniła położna jeszcze przed wizytą, że już są moje wyniki i żebym się nie przestraszyła jak je będę odbierać, bo mam odrobinę podwyższone ryzyko wewnątrzmacicznego ograniczenienia wzrastania płodu, i żeby się tym nie przejmować.

Nie wiem, może to dlatego tak wygląda, że prowadzę ciąże u lekarki, która robi też prenatalne?

A z innych kwestii muszę się pochwalić, że odnaleźliśmy w odmętach piwnicy detektor serca płodu - baliśmy się, że to będzie więcej stresu niż pożytku, bo to dopiero 10tc i nie znajdziemy serduszka - na szczęście mąż znalazł (naprawdę nisko, pod blizną po cc🫣) i teraz gdy mam chwilę zwątpienia, coś mnie dziwnie boli itd., to mogę się momentalnie uspokoić słuchając tego cudownego dźwięku 😍

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implantacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne, CZEKAMY!!!
    27.10.2025 TP

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • Maltra Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OniloraK wrote:
    Spróbuj z tym linkiem tu można wklepac wyniki w IU/I i pozostałe dane 🤔 tylko jak będziesz wpisywać wartości z pappy to musisz zaznaczyć czy to było delfia, Roche czy coś innego

https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies

Ja myślę że nawet bez sensu jest je przeliczać samemu. To na prawdę nic da bo tak jak któraś dziewczyna tu napisała lekarz interpretuje to przez program z usg

age.png
  • Maltra Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po_prostu_Ola wrote:
    Powiem Wam szczerze, że od dłuższego czasu się zastanawiam, czemu Wy (chyba) wszystkie macie najpierw robione z krwi testy Pappa, a dopiero później USG prenatalne? Ja w obu udanych ciążach miałam najpierw USG prenatalne, bezpośrednio po nim pobranie krwi do Pappy i omówienie wyników całościowych na następnej wizycie. Przy czym w drugiej ciąży dzwoniła położna jeszcze przed wizytą, że już są moje wyniki i żebym się nie przestraszyła jak je będę odbierać, bo mam odrobinę podwyższone ryzyko wewnątrzmacicznego ograniczenienia wzrastania płodu, i żeby się tym nie przejmować.

Nie wiem, może to dlatego tak wygląda, że prowadzę ciąże u lekarki, która robi też prenatalne?

A z innych kwestii muszę się pochwalić, że odnaleźliśmy w odmętach piwnicy detektor serca płodu - baliśmy się, że to będzie więcej stresu niż pożytku, bo to dopiero 10tc i nie znajdziemy serduszka - na szczęście mąż znalazł (naprawdę nisko, pod blizną po cc🫣) i teraz gdy mam chwilę zwątpienia, coś mnie dziwnie boli itd., to mogę się momentalnie uspokoić słuchając tego cudownego dźwięku 😍

Ja miałam po usg 😊

age.png
  • OniloraK Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po_prostu_Ola wrote:

Nie wiem, może to dlatego tak wygląda, że prowadzę ciąże u lekarki, która robi też prenatalne
    Właśnie chyba w tym jest problem, że nie każdy ginekolog ma uprawnienia do przeprowadzenia badań prenatalnych, pomimo iż moze oczywiście wszystko zinterpretować, zwyczajnie nie ma papierka 🤷🏻‍♀️ a PAPPE pobierają (o ile jest robiona) w okolicy prenetalnego, lekarz robi USG wszystko pięknie, czekamy na wynik pappy nieszczęsnej by wrzucić całość w maszynę i wysyłamy gotowe kalkulacje ryzyk na maila badanych.. a że pappa potrafi do zawału doprowadzić nie jedną... O tym nikt z nich nie myśli... Ile stresu to wyrządza, osobiście uważam, że wyniki pappy w ogóle nie powinny trafiać w ręce ciężarnych, a już na pewno nie przed całą kalkulacją ryzyka, powinny trafiać prosto do ośrodka gdzie było USG. Dla dobra zdrowia psychicznego. Wystarczy wpisać w google hasło złe wyniki pappa forum i pojawia się mooooorze, laaaaawina stresu, czarne myśli, palpitacje nie jednokrotnie histeria i nieprzespane noce. Nie powinno się tego fundować ciężarnym 😞😞😞😞

Po_prostu_Ola lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️41 🫣
    Okolice Poznania
    17/01/03♂️Mateusz
    17/12/16♂️Antoni
    29/01/25⏸️⏸️⏸️🫣😅
    06/02/25🩺👀🥚
    27/02/25🩺1,96cm💓160bpm

⬇️ focia dzidziula ⬇️

20/03/25 🩺4,62cm💓162bpm
    27/03/25 🩺6,00cm💓172bpm,
    wyniki PAPPA i ryzyka ⏳
    10/04/25🩺⏳
    05/10/25⏳....🤰🏻...🤱🏻

preg.png
  • Pdes Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po_prostu_Ola wrote:

Ja będę mieć test pappa w tym samym dniu co USG i później się czeka na wynik do 10 dni roboczych 🫣

♀️'95 ♂️ '92
    🧒 04.2018
    💔 04.2024 cb
    ⏸️ 18.02.2025
    04.03.2025 beta 5369,00
    11.03.2025 USG 6+2(OM 7+0) pęcherzyk ciążowy z echem zarodka, crl 0,54 cm
    preg.png
  • Nadziejka26 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Wami dziewczyny.
    Chociaż ja chodzę do lekarza, który jest moim prowadzącym i wykonuje badania prenatalne, zalecił przyjść na wizytę już z wynikiem PAPP-A.
    Przeczytałam dzisiaj biliard artykułów, a CHAT GPT ma mnie zapewne dość.
    Wypłakałam morze łez, miałam okropnie stresujący tydzień, jeszcze to mnie dobiło i się przelało.
    Naczytałam się, że przy takich wynikach to wysokie ryzyko i Trisomii 13 i 21.
    Zasypiam jednak z myślą, że noszę w sobie zdrowe dziecko, że wszystko będzie dobrze, a poniedziałek 14-tego okaże się być dniem, w którym zacznę się cieszyć ciążą na maksa.
    Podjęłam dziś decyzję, że przyszły tydzień jest jednocześnie ostatnim tygodniem mojej pracy.
    Stwierdziłam też, że na wynik duży wpływ miała data jego wykonania - 10+2 TC, gdzie zaleca się po skończonym 11.
    I tak - pacjentki nie powinny mieć wglądu do tego wyniku, zdecydowanie.
    Co ma być to i tak będzie, a ile stresu w międzyczasie zostaje wyprodukowane, wiemy tylko my same...
    Dobrej nocy Mamusie 🩷

👩26 👨 29
    2021 - córeczka Niespodzianka 🌸
    Od 06/2024 - starania o rodzeństwo 🍀
    09/11 - ⏸️
    12/11 - 787.23 🌱
    14/11 - 1226.20 🤞
    03/12 ...💔👼
    .........

1 CS po poronieniu
    12.02 - ⏸️ 14.1 🌱
    14.02 - 77.0 🌱

preg.png
  • OniloraK Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maltra wrote:
    Ja myślę że nawet bez sensu jest je przeliczać samemu. To na prawdę nic da bo tak jak któraś dziewczyna tu napisała lekarz interpretuje to przez program z usg
    Samemu nie ma opcji przeliczyć bo nie znamy konkretnej mediany dla konkretnej grupy, pod tym linkiem jest program FMF, który przelicza po dokładnym wprowadzeniu danych, daje wyniki. Wiadomo że interpretacja należy do lekarza, tym bardziej że różnie oni parametry wybierają, które wpisują, ktoś tu pisał wcześniej że w zależności od tego co wziął pod uwagę lekarz wychodziły różne ryzyka, nie wiemy czym się kierują, że komuś uwzględnia kość nosowa a komuś nie.. tu trzeba wpisać konkretnie to czego program wymaga
    Inaczej nie przeliczy nic. A sama strona jest właśnie FMF.
    Jednak dalej twierdzę, że pappa wielu osobom przynosi masę nie potrzebnego stresu 😔 a wcześniej kazali jeszcze za to płacić.. może kiedyś wpadną i na refundację nifty. Oby 🤞🏻🤞🏻

This software is based on research carried out by The Fetal Medicine Foundation. Neither the FMF​ nor any other party involved in the development of this software shall be held liable for results produced using data from unconfirmed sources. Clinical risk assessment requires that the ultrasound and biochemical measurements are taken and analyzed by accredited practitioners and laboratories.

🙋🏻‍♀️41 🫣
    Okolice Poznania
    17/01/03♂️Mateusz
    17/12/16♂️Antoni
    29/01/25⏸️⏸️⏸️🫣😅
    06/02/25🩺👀🥚
    27/02/25🩺1,96cm💓160bpm

⬇️ focia dzidziula ⬇️

20/03/25 🩺4,62cm💓162bpm
    27/03/25 🩺6,00cm💓172bpm,
    wyniki PAPPA i ryzyka ⏳
    10/04/25🩺⏳
    05/10/25⏳....🤰🏻...🤱🏻

preg.png
  • OniloraK Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:
    Zgadzam się z Wami dziewczyny.
    Chociaż ja chodzę do lekarza, który jest moim prowadzącym i wykonuje badania prenatalne, zalecił przyjść na wizytę już z wynikiem PAPP-A.
    Przeczytałam dzisiaj biliard artykułów, a CHAT GPT ma mnie zapewne dość.
    Wypłakałam morze łez, miałam okropnie stresujący tydzień, jeszcze to mnie dobiło i się przelało.
    Naczytałam się, że przy takich wynikach to wysokie ryzyko i Trisomii 13 i 21.
    Zasypiam jednak z myślą, że noszę w sobie zdrowe dziecko, że wszystko będzie dobrze, a poniedziałek 14-tego okaże się być dniem, w którym zacznę się cieszyć ciążą na maksa.
    Podjęłam dziś decyzję, że przyszły tydzień jest jednocześnie ostatnim tygodniem mojej pracy.
    Stwierdziłam też, że na wynik duży wpływ miała data jego wykonania - 10+2 TC, gdzie zaleca się po skończonym 11.
    I tak - pacjentki nie powinny mieć wglądu do tego wyniku, zdecydowanie.
    Co ma być to i tak będzie, a ile stresu w międzyczasie zostaje wyprodukowane, wiemy tylko my same...
    Dobrej nocy Mamusie 🩷
    Bo tak jest Kochana, tak jak piszesz i wszystko będzie dobrze❤️ spokojnej nocy 🫂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 22:52

Nadziejka26 lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️41 🫣
    Okolice Poznania
    17/01/03♂️Mateusz
    17/12/16♂️Antoni
    29/01/25⏸️⏸️⏸️🫣😅
    06/02/25🩺👀🥚
    27/02/25🩺1,96cm💓160bpm

⬇️ focia dzidziula ⬇️

20/03/25 🩺4,62cm💓162bpm
    27/03/25 🩺6,00cm💓172bpm,
    wyniki PAPPA i ryzyka ⏳
    10/04/25🩺⏳
    05/10/25⏳....🤰🏻...🤱🏻

preg.png
  • Anettka10 Znajoma

Wysłany: 4 kwietnia, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog powiedział, żeby się nie stresować wynikiem badania z krwi, bo najważniejsze jest USG i że nie spotkał się jeszcze, żeby na USG wszystko było super, a z wyników jednak coś nie tak.
    Nie wiem czy faktycznie tak jest, ale mnie to uspokoiło jakoś. :)

👩🏻31
    📍Szczecin

preg.png
  • Klaudia89 Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dzisiaj tzw USG I trymestru w Luxmedzie, myślałam, że to "zwykłe" USG jak ostatnio, a wyglądało jak to prenatalne USG i doktor na podstawie tego badania podał nam skorygowane ryzyka trisomii i wyszły niskie 🥹
    Mąż był pierwszy raz ze mną na USG, aż mu się oczy zaświeciły 😁
    Bobas zdrowy, ma 6,9 cm, wszystko wygląda w porządku, płeć jest dalej zagadką. Stawał na głowie i chciał trochę utrudnić badanie 😂

Wyniki PAPP-A miały być wczoraj, ale dzisiaj nsdal cisza... Mam nadzieję, że w poniedziałek już dostanę maila.

Kraków

👱‍♀️35 🧑‍🦱 41

Pierwszą ciąża ❤️
    ⏸️ 31/01
    ⏸️ 03/02
    1 wizyta - 21/02 - CRL 1.0 cm, bijące serduszko 🧡
    USG - 07/03 - CRL 2.38 cm, 173 bpm 💗
    2 wizyta - 14/03 - rośniemy 🐻
    Badania prenatalne (USG + PAPP-A) - 27/03
    USG - 04/04
    3 wizyta - 11/04

II prenatalne - 21/05

preg.png
‹‹ 292 293 294 295 296
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ