Październikowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Duśka202 wrote:Mi znajoma bardzo polecała uszaka z Ikei do karmienia. Na razie nie mam miejsca, więc przy tym dziecku po prostu chyba będę oparta o lozko, ale jakbym miala miejsce to bym szła w tego uszaka, bo rzeczywiście bardzo wygodny byl - jak na nim siedziałam u nich (a to było wtedy że nie moglam siedzieć dłużej bo plecy mnie strasznie bolaly) to akurat na nim wszystko było gicik i to przez długie godziny.
O tak, uszak z Ikei bardzo wygodny, co prawda jeszcze nie karmiłam, ale jak jestem u rodziców to uwielbiam na nim siedzieć 😊12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
Dzień dobry!
Gratuluje wszystkich pozytywnych informacji z wczoraj! 😍
@Mama współczuje bardzo tej cukrzycy. 🥺 Mam nadzieję, że dasz radę ogarnąć sobie to ładnie dietą.
@Patka trzymam kciuki za Twojego synka, myślę, że stres jest zupełnie normalny, a na pewno sobie świetnie poradzi! 🥹🤍 Wzruszające muszą być takie występy szkolne dla Was rodziców!
My wczoraj spędziliśmy fajny dzień, rano byłam na długim spacerze na plaży z moją psinką, mała się wypływała w morzu za wszystkie czasy haha, a potem pojechaliśmy na działkę do rodziców mojego M. była tak cudna pogoda w Gdańsku, w końcu… można było sobie posiedzieć do późna przy ognisku, no cudownie. 🌞
A teraz zmykam na zajęcia fitnes „Aktywna Ciąża” 🤰🏼😁
Miłego dnia dla Was! 🫶🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 09:32
przyszłamama96, Nadzieja_95, Anettka10, szlamek lubią tę wiadomość
28 👩🏼 + 28 🧔🏻♂️ + 🐶 -
Duśka202 wrote:O jejku, ja nawet nie widziałam że są jakieś pozycje do karmienia 🫣. Chyba muszę do tego przysiąść w końcu i poczytać.
I np tu opis tej najwygodniejszej królowej pozycji: https://karmiuszka.pl/blog/karmiuszka-blog/pozycja-odchylonaDuśka202 lubi tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
🩷 Wanda nadchodzi około 4.10 👶🏼
Prenatalne 3 17.07
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Nati_96 wrote:Dzień dobry!
Gratuluje wszystkich pozytywnych informacji z wczoraj! 😍
@Mama współczuje bardzo tej cukrzycy. 🥺 Mam nadzieję, że dasz radę ogarnąć sobie to ładnie dietą.
@Patka trzymam kciuki za Twojego synka, myślę, że stres jest zupełnie normalny, a na pewno sobie świetnie poradzi! 🥹🤍 Wzruszające muszą być takie występy szkolne dla Was rodziców!
My wczoraj spędziliśmy fajny dzień, rano byłam na długim spacerze na plaży z moją psinką, mała się wypływała w morzu za wszystkie czasy haha, a potem pojechaliśmy na działkę do rodziców mojego M. była tak cudna pogoda w Gdańsku, w końcu… można było sobie posiedzieć do późna przy ognisku, no cudownie. 🌞
A teraz zmykam na zajęcia fitnes „Aktywna Ciąża” 🤰🏼😁
Miłego dnia dla Was! 🫶🏻Nati_96 lubi tę wiadomość
-
U nas też dziś zakończenie roku szkolnego. Kończy się przedszkole a od września pierwsza klasa 🥹❤️ kiedy to minęło nie mam pojęcia 🫣
Maluch w brzuchu już taki aktywny że szok. Pierwszy syn tak nie brykał.. albo już nie pamiętam 😅 Mamy problem z imieniem dla drugiego synka.. no nic mi się nie podoba 😅 a jak się podoba to w rodzinie już takie jest. Powoli zaczynam się rozglądać za wyprawką... Narazie tylko kilka ciuszków upolowanych w lumpeksie i tyle 😬🫣Nati_96 lubi tę wiadomość
-
Polecam zajrzeć też na stronę Świat Dziecka (mają też sklep na Allegro)
mnóstwo rzeczy i bardzo przyzwoite ceny, a wiadomo czasem za niektóre nie warto przepłacać
Powodzenia dla Waszych dzieciaczków na zakończeniach roku ✊🏻Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 10:18
Judyta_ lubi tę wiadomość
👩🏼29 🧔🏻♂️31
01.2023 Eurofertil CZ 6x❄️
02.2023 I FET bhcg 0
03.2023 II FET bhcg 0, 1❄️ źle rozmrożona
07.2023 I histeroskopia dr Janowiec (zapalenie endometrium)
09.2023 II histeroskopia dr Janowiec (adenomioza -> 6xDipherline)
12.2023 immunologia, dr Paśnik
02.2024 III FET CB💔 bhcg max 650 i spadek
03.2024 IV FET CB💔 bhcg 23 i złe przyrosty
05.2024 ciąża naturalna, puste jajo💔
07.2024 V FET 2x❄️ 💔bhcg 220, złe przyrosty
09.2024 Invimed Warszawa 6x❄️
09.2024 immunologia, dr Jarosz
10.2024 polip w USG
12.2024 histeroskopia
01.2025 VI FET 6dpt - 38; 7dpt - 84; 9dpt - 256; 10dpt - 370; 12dpt - 926; 14dpt - 2475; 16dpt - 4973; 20dpt mamy ❤️; 29dpt- CRL 1,12cm, FHR 150 ; 7+5 1,62cm; 8+5 2,27cm; 9+5 3,21cm; 10+5 4,13cm
12+0 prenatalne 5,44cm, niskie ryzyka 🩷🧸
-
https://zapodaj.net/plik-etHaWIePMa
Właśnie przyszedł mi śpiworek, jest 62/68 i to ten grubszy więc myślę że na zimę będzie akurat, był na promocji a ten wzór tak mi się spodobał że musiałam wziąć 🙈 teraz muszę dokupić jeszcze mniejszy i zastanawiam się ile, dwa wystarczą żeby mieć na zmianę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 10:17
Aszzz, Nati_96, Anettka10, szlamek lubią tę wiadomość
👩🏼29 🧔🏻♂️31
02.2023 I FET bhcg 0
10.2024 polip w USG
12.2024 histeroskopia
01.2025 VI FET 6dpt - 38; 7dpt - 84; 9dpt - 256; 10dpt - 370; 12dpt - 926; 14dpt - 2475; 16dpt - 4973; 20dpt mamy ❤️; 29dpt- CRL 1,12cm, FHR 150 ; 7+5 1,62cm; 8+5 2,27cm; 9+5 3,21cm; 10+5 4,13cm
-
Carolyn wrote:Taaak, udało sie. Nawet kilka ujęć mamy, jedne z rączką przy buzi, a inne bez. 🥰 doktor jest prześmieszny, co i rusz sie śmiałam, a brzuch skakał. Chyba mały wymęczony, bo mam spokój od wizyty 😆 czyli dalej sie nie dowiem nic o tych centylach 🤭
A tak apropos cukrzycy ciążowej, zapytałam doktora czy bobo jest większe niż dziecko ze zdrowej ciąży. I powiedział, ze nie, ze te duże cukrzycowe dzieci rodza sie tylko jak kobieta nie wie ,ze ma cukrzyce, albo totalnie nie pilnuje cukrow. No to zapytałam czemu w takim razie mówią mi o wcześniejszym porodzie, to powiedział, ze to ma związek z wydolnością łożyska itd, ale znow mowi, ze jak cukry w normie to porod o czasie i mam sie nie nastawiać na wcześniejsze wywołanie. 🤔 Także może będę jednak listopadowa, a nie październikowa. 🤭
Dzięki za te informacje.Chciałabym dotrwać do terminu porodu i urodzić w swoim czasie a nie mieć indukcję. Jesteś pod opieką poradni patologii ciąży?
-
przyszłamama96 wrote:https://zapodaj.net/plik-etHaWIePMa
Właśnie przyszedł mi śpiworek, jest 62/68 i to ten grubszy więc myślę że na zimę będzie akurat, był na promocji a ten wzór tak mi się spodobał że musiałam wziąć 🙈 teraz muszę dokupić jeszcze mniejszy i zastanawiam się ile, dwa wystarczą żeby mieć na zmianę?przyszłamama96 lubi tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
Prenatalne 3 17.07
-
przyszłamama96 wrote:https://zapodaj.net/plik-etHaWIePMa
Właśnie przyszedł mi śpiworek, jest 62/68 i to ten grubszy więc myślę że na zimę będzie akurat, był na promocji a ten wzór tak mi się spodobał że musiałam wziąć 🙈 teraz muszę dokupić jeszcze mniejszy i zastanawiam się ile, dwa wystarczą żeby mieć na zmianę?
A gdzie kupiłaś ten śpiworek?bo ja się zastanawiam nad Światem dziecka i Tulilov.
-
Mama4 wrote:Dzięki za te informacje.
Chciałabym dotrwać do terminu porodu i urodzić w swoim czasie a nie mieć indukcję. Jesteś pod opieką poradni patologii ciąży?
Nie, nie jestem. Jestem tylko pod opieką poradni diabetologicznej. Nic dalej mnie nie kierowali. 🤔 a cos tam dodatkowo kontrolują czy na czym to polega?
Hej dziewczyny, jeju obudziłam sie dzisiaj dwie godziny przed budzikiem i cały dzień mam jakiś taki totalnie bez energii. Już wiem, ze to dzien z serii tych zeby tylko przeżyć.
Widziałam, ze przewinal sie temat wyprawki aptecznej. Ile tych gatków siateczkowych zamawiacie? I totalnie rozmiarowo nie mam pojęcia jak to wyjdzie. Skoro jestem taką standardową M to celować w L? -
Carolyn wrote:Nie, nie jestem. Jestem tylko pod opieką poradni diabetologicznej. Nic dalej mnie nie kierowali. 🤔 a cos tam dodatkowo kontrolują czy na czym to polega?
Hej dziewczyny, jeju obudziłam sie dzisiaj dwie godziny przed budzikiem i cały dzień mam jakiś taki totalnie bez energii. Już wiem, ze to dzien z serii tych zeby tylko przeżyć.
Widziałam, ze przewinal sie temat wyprawki aptecznej. Ile tych gatków siateczkowych zamawiacie? I totalnie rozmiarowo nie mam pojęcia jak to wyjdzie. Skoro jestem taką standardową M to celować w L?03.2021 synek 👦🏼
Prenatalne 3 17.07
-
Carolyn wrote:Nie, nie jestem. Jestem tylko pod opieką poradni diabetologicznej. Nic dalej mnie nie kierowali. 🤔 a cos tam dodatkowo kontrolują czy na czym to polega?
Widziałam, ze przewinal sie temat wyprawki aptecznej. Ile tych gatków siateczkowych zamawiacie? I totalnie rozmiarowo nie mam pojęcia jak to wyjdzie. Skoro jestem taką standardową M to celować w L?
Ja miałam przy pierwszym siateczkowe wielorazowe 4 pary a byłam w szpitalu 7 dni i starczyło. Tak jak @Korki pisała one mega szybko schną 😁 -
Któraś z was (już nie pamiętam kto) pytał o wyprawkę apteczną - nie wiem czy moja lista jest kompletna i dobra, ale jakiś czas temu zrobiłam sobie excela w oparciu o tą książkę wyprawka lekarskim okiem, webinar bezpieczny maluszek i rady od znajomych. Przepraszam za formę, bo zrobiłam to tak żeby sobie łatwo odznaczać co już mam a co nie
. Mam nadzieję że takie wklejone będzie czytelne ^^
Zaznaczę tylko że nie mam dzieci także apteczka jest przygotowana dosłownie na każdą teoretycznie możliwą katastrofę 😆 🙈
Te sztuki ile trzeba zakupić to podejdźcie z przymrużeniem oka - część jest z książki, część tak szacowana przeze mnie. Gdyby ktoś zauważył że nie mam czegoś ważnego to z chęcią się dowiem ^^
Apteczka
sól fizjologiczna 10-20 sztuk
spray z oktenidyną ?
gaziki jałowe
witamina D
paracetamol w syropie
woda morska
termometr
inhalator pneumatyczny (nebulizator)
aspirator do nosa
hydrożel w sprayu
rękawiczki
nożyczki ratownicze żeby przeciąć ubranie przy opażeniu)
hydrożel w opatrunku 10x10
gazy tetrowe
gaziki 5x5
gaziki 10x10
Siatka kodofiks 6 (na głowę) i 3 (na kończyny)
kompres chłodzący
Kosmetyki
krem/maść do okolicy krocza mogą zawierać: pentanol/alantoinę/lanolinę
maść/krem na odparzenia z cynkiem
płyn/mydło do pielęgnacji dla noworodków
chusteczki nawilżane
krem do twarzy SPF mineralny (nie chemiczny) 50; nie na bazie wody (na pewno nie pierwsza w składzie)
podkłady jednorazowe
waciki kosmetyczne
cążki dla niemowlaków
pieluchy
A to lista co spakować do torby do porodu:
koszula porodowa (może być T-shirt XXL) krótki rękaw 1 szt
koszule po porodzie 2 szt
szlafrok 1 szt
klapki do chodzenia
klapki pod prysznic
skarpetki
ręcznik duży 2 szt
mały ręcznik do rąk 1 szt
papierowy ręcznik kuchenny 1 szt
mokre chusteczki opakowanie
papier toaletowy
delikatne mydło w płynie
pomadka do ust
krem nawilżajacy
szczoteczka i pasta do zębów
grzebień
podpaski poporodowe 2 szt.
majtki poporodowe siateczkowe 5 szt jednorazowych i 2-3 sztuki wielorazowych
staniki do karmienia 2 szt
podkłady poporodowe 5 szt
maść z lanoliną na brodawki
wkładki laktacyjne
woda mineralna
kubek i sztućce
przekąski
ładowarka do telefonu
ginexid
venus pianka do higieny intymnej kroczaJudyta_, Pdes, Emusiowa, Anettka10 lubią tę wiadomość
-
Judyta_ wrote:A gdzie kupiłaś ten śpiworek?
bo ja się zastanawiam nad Światem dziecka i Tulilov.
To śpiworek od Traumeland i kupiłam go na stronie BabymarktJudyta_ lubi tę wiadomość
👩🏼29 🧔🏻♂️31
02.2023 I FET bhcg 0
10.2024 polip w USG
12.2024 histeroskopia
-
@ananas zdradzisz jakie to ćwiczenia?
Też mam problem z nietrzymanim moczu a boje się , że po kolejnym porodzie będzie gorzej.
Hej mamusie 🤰
Dziś zakończenie trzeciej klasy u Artura 🤩 dostał odznakę wzorowego ucznia i wynik bardzo dobry z Kangura jako jedyny ze szkoły 🥳🤩🥹🥇💐 no dumna no😉
Klasycznie lody zaliczone, kompot z czereśni się gotuje, chwilowo odpoczywam ale trzeba ruszyć się ogarnąć co nieco do remontu a popołudniu idziemy na Mszę 😉
Muszę w końcu szukać dostawki do łóżka dla Marysi ale z uwagi na ten remont nie mam gdzie tego trzymać więc sama nie wiem heh. Chyba zabezpiecze na to finanse a kupi się w sierpniu 😉
Miłego dnia 😎przyszłamama96, Judyta_, Pdes, ananas123, Anettka10, Nati_96 lubią tę wiadomość
-
Zło_snica wrote:Ale nie bardzo rozumiem co w zakwasie niepasteryzowanym jest nie tak? Możesz rozwinąć o co chodzi?
tzn. ogolnie przeczytałam, że lepiej wybrać pasteryzowany sok z buraków a nie niepasteryzowany ze względu na "możliwy" rozwój bakterii w tym niepasteryzowanym typu. e cola albo listeria. No ale tu juz pewnie schizuje i za duzo czytam - w kazdym razie juz nie cofnę czasu i trudno.
Chyba tez wyżej nie wspomniałam, ze zepsuła nam się lodówka przed urlopem i niestety ten zakwas przez kilka dni w niej nie był (choć starałam się go dawać w te najchłodniejsze miejsca w mieszkaniu). A ja oszczędnisia nie potrafiłam go tak po prostu wylać, bo mi było go szkoda (a zamówiłam na allegro 5litrów tego xdd)
Teraz jestesmy na urlopie więc i tak Feroplex wjeżdża zamiast zakwasu. Przyjadę po urlopie i zrobię morfologie i zobacze co tam wyszłooby się coś podniosło
👩31 👨33
OM 24.01
20.02 ⏸️
14.04 I prenatalne: 5,3 cm bejbika 🍀
16.06 II prenatalne
__
20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔