Październikowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziękuję bardzo dziewczyny za odpowiedzi
Dzisiaj zaszczepiłam się na krztusiec a za 2 tygodnie (31+6) mam zaplanowany RSV. Trochę za wcześnie ale lekarka idzie na urlop.
Po szczepieniu ręka trochę boli ale poza tym jest ok.
Byłam też na wizycie u gin. Łożysko już się podniosło i córcia jest ułożona główką w dół. Waży trochę ponad 1,5 kg. 🥰KASIEEK, EwiczekM, Klaudia89, Anettka10, Emusiowa, przyszłamama96, Korki, OniloraK, Patkaa94, sofiz, Nati_96, Zło_snica, szlamek, pupuś, Wera92, ananas123, Nadzieja_95, Carolyn, Duśka202, Pdes lubią tę wiadomość
-
Emusiowa wrote:@Korki dzięki za odpowiedź
rzeczy od nich wyglądają na bardzo wygodne
Włascicielka firmy też jest taka kochana, można podpytać o rozmiar przez stronę lub ig ❣️Nati_96 lubi tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
🩷 Wanda nadchodzi około 4.10 👶🏼
Prenatalne 3 17.07
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Korki wrote:Tak, dla mnie to rewelacja. W sumie długo szukałam jakiegoś biustonosza, który by w miarę przyzwoicie trzymał, a nie był z tych wszystkich poliestrów itd. Jak myślę że spędzamy caaaale dnie w totalnie sztucznych materiałach najbliżej ciała, to mi przykro. A też serio mnie zawsze biustonosze obcierają pod pachami, a tu zero tego. No i fajnie, że jest dużo opcji rozmiarów, jak normalnie w biustonoszach, a nie jak czasem te bardziej bawełniane mają coś typu S M i L, czyli w sumie na nikogo niedopasowane 🙃
Włascicielka firmy też jest taka kochana, można podpytać o rozmiar przez stronę lub ig ❣️
O cudnie! 🥰 Ja się rozglądałam za biustonoszami w itsdropless i chyba zamówię w końcu jeden na próbę tu, a drugi gdzie polecacie i tak chyba warto mieć 2/3 na zmianę.
Korki lubi tę wiadomość
28 👩🏼 + 28 🧔🏻♂️ + 🐶 -
Nati_96 wrote:O cudnie! 🥰 Ja się rozglądałam za biustonoszami w itsdropless i chyba zamówię w końcu jeden na próbę tu, a drugi gdzie polecacie i tak chyba warto mieć 2/3 na zmianę.
A ilościowo to tak, na pewno warto mieć więcej. Choć też myślę, że warto np teraz z 2, a dokupić potem, jak się już rozkrecinkarmienie, bo przy tych różnych produkcjach mleka to naprawdę piersi potrafią zmienić rozmiar kilka razychoć może właśnie te bawełniane bardziej tolerują jakąś tam małą zmianę w jedną czy drugą stronę, zobaczymy
Nati_96 lubi tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
Prenatalne 3 17.07
-
Ja chyba niestety też dołączę do grona szpitalnych mam, wczoraj po prenatalnych dostałam skierowanie na Oddział. Podejrzenie hipotrofii, "tragedii nie ma, ale z ciążą trzeba ostrożnie" - tak powiedział lekarz. Druga opcja to kontrole co tydzień u swojego prowadzącego, ale jak już Wam tutaj pisałam, mój prowadzący uważa, że moje dziecko jest małe, bo ja jestem mała. Nie sprawdza mi na wizytach przepływów, nie robi KTG, kolejną kontrolę wyznaczył po 4 tyg, więc mam giga rozdźwięk między tymi opiniami. Prawdopodobnie zmienię lekarza prowadzącego, co pod koniec ciąży nie jest chyba normalne, ale ten wczorajszy był pewien, że te pomiary są za małe. Obwód brzuszka 2.4 centyl, hipotrofia zaczyna się poniżej 3. Z plusów - żadnych wad anatomicznych nie uwidocznił, przepływy i ilość wód prawidłowa. No i teraz mam problem co robić.. W dodatku jestem też mega zniesmaczona postawą tego lekarza od prenatalnych, z pięć razy mnie zapytał, czy jestem zadowolona z przebiegu badania, i jednocześnie poprosił o wystawienie pozytywnej opinii, bo dostaje za to kasę. Ja w środku przeżywałam dramat, a ten mi p***oli o pozytywnej recenzji. Na wychodne ponowił prośbę, serio totalnie nie na miejscu. Gdyby nie to, że sama też pracuję w służbie zdrowia, w szpitalu obok, to bym go obsmarowała tak, że hej, no ale syfu "koledze po fachu" robić nie będę. Rozumiem, że każdy pracuje dla pieniędzy, a nie dla idei, ale wypadałoby okazać się czasem odrobiną empatii, czy zwykłego profesjonalizmu.
-
Ja wczoraj wylądowałam na IP bo nagle moje ciśnienie zwariowało.. nigdy nie przekraczało 115 a tu nagle 150 i puls ponad 120, mroczki przed oczami, twarz czerwona i jeszcze czułam smak krwi w ustach bo aż mi dziąsła zaczeły krwawić..
W szpitalu po czasie mi się już unormowało, ale się wystraszyłam bardzo.
Z dzieckiem na szczęście wszystko ok, tzn. lekarz pytał czy nie mam cukrzycy bo aktualnie odpowiada wiekowi ciąży 28t + 3 dzień, więc jest sporo większe, ale pisałyście, że u Was też są większe dzieciaczki, więc chyba nie będę tego rozkminiać.
Starania od 05/2022
Ona 29 lat👱♀️
✔️Hormony w normie
✔️Regularne owulacje
❌️MTHFR hetero
❌️PAI-homo
❌️Kir BX (brak 4/5 kirów implantacyjnych)
On 31 lat🙋
✔️Badania w normie
08.2023 r. Histeroskopia (usunięcie polipa)
09.2024 r. Laparoskopia (endometrioza, niedrożny prawy jajowód)
09.2024 r. Kwalifikacja do in vitro
11.2024 r. Punkcja
11/2024 r. Transfer 4AA❌️
01/2025 r. Transfer 4AA cb 💔❌️
02/2025 r. Transfer 3BA ❤️
(Luteina, cyclogest, clexane, acard, encorton, estrofem)
5 dpt - 28,3
7 dpt - 103
9 dpt - 340
12 dpt - 1230
23 dpt - jest ❤️
Prenatalne - ryzyka niskie, dziewczynka 💗
17+6 223g szczęścia 🥰
20+5 400g szczęścia 🥰
Czeka ❄️
-
Redrum wrote:Ja chyba niestety też dołączę do grona szpitalnych mam, wczoraj po prenatalnych dostałam skierowanie na Oddział. Podejrzenie hipotrofii, "tragedii nie ma, ale z ciążą trzeba ostrożnie" - tak powiedział lekarz. Druga opcja to kontrole co tydzień u swojego prowadzącego, ale jak już Wam tutaj pisałam, mój prowadzący uważa, że moje dziecko jest małe, bo ja jestem mała. Nie sprawdza mi na wizytach przepływów, nie robi KTG, kolejną kontrolę wyznaczył po 4 tyg, więc mam giga rozdźwięk między tymi opiniami. Prawdopodobnie zmienię lekarza prowadzącego, co pod koniec ciąży nie jest chyba normalne, ale ten wczorajszy był pewien, że te pomiary są za małe. Obwód brzuszka 2.4 centyl, hipotrofia zaczyna się poniżej 3. Z plusów - żadnych wad anatomicznych nie uwidocznił, przepływy i ilość wód prawidłowa. No i teraz mam problem co robić.. W dodatku jestem też mega zniesmaczona postawą tego lekarza od prenatalnych, z pięć razy mnie zapytał, czy jestem zadowolona z przebiegu badania, i jednocześnie poprosił o wystawienie pozytywnej opinii, bo dostaje za to kasę. Ja w środku przeżywałam dramat, a ten mi p***oli o pozytywnej recenzji. Na wychodne ponowił prośbę, serio totalnie nie na miejscu. Gdyby nie to, że sama też pracuję w służbie zdrowia, w szpitalu obok, to bym go obsmarowała tak, że hej, no ale syfu "koledze po fachu" robić nie będę. Rozumiem, że każdy pracuje dla pieniędzy, a nie dla idei, ale wypadałoby okazać się czasem odrobiną empatii, czy zwykłego profesjonalizmu.
Może spróbuj jeszcze się skonsultować u innego lekarza?Starania od 05/2022
Ona 29 lat👱♀️
✔️Hormony w normie
✔️Regularne owulacje
❌️MTHFR hetero
❌️PAI-homo
On 31 lat🙋
✔️Badania w normie
11.2024 r. Punkcja
5 dpt - 28,3
7 dpt - 103
9 dpt - 340
12 dpt - 1230
23 dpt - jest ❤️
17+6 223g szczęścia 🥰
20+5 400g szczęścia 🥰
Czeka ❄️
-
@Redrum całe szczęście, że anatomicznie żadnych wad dzidzia nie ma, a wielkościowo może faktycznie jest mniejsze bobo po prostu i nic w tym nieprawidłowego. Mimo wszystko nie zostawiłabym tego tak o. Myślałaś moze o konsultacji u jeszcze innego ginekologa? Tak sobie myślę, ze szpital to juz taka ostateczność. Poradziłabym sie jeszcze jednego lekarza i wtedy zdecydowała.
@Nadzieja o kurcze, a wiadomo co mogło być przyczyną takiego nagłego skoku ciśnienia? Zdenerwowałaś sie czyms czy samoistnie sie zadziało? Po unormowaniu wróciłaś do domu?
A w temacie staników do karmienia. Jeśli jest tutaj osoba, która szuka stanika podobnego do tradycyjnego to zamówiłam z Esotiq biustonosz do karmienia entri i jest rewelacyjny. Miękki, ale super podtrzymuje, łatwo się rozpina. Aktualnie sa duze promocje, wiec wzięłam w dwóch kolorach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 09:23
-
Redrum wrote:Ja chyba niestety też dołączę do grona szpitalnych mam, wczoraj po prenatalnych dostałam skierowanie na Oddział. Podejrzenie hipotrofii, "tragedii nie ma, ale z ciążą trzeba ostrożnie" - tak powiedział lekarz. Druga opcja to kontrole co tydzień u swojego prowadzącego, ale jak już Wam tutaj pisałam, mój prowadzący uważa, że moje dziecko jest małe, bo ja jestem mała. Nie sprawdza mi na wizytach przepływów, nie robi KTG, kolejną kontrolę wyznaczył po 4 tyg, więc mam giga rozdźwięk między tymi opiniami. Prawdopodobnie zmienię lekarza prowadzącego, co pod koniec ciąży nie jest chyba normalne, ale ten wczorajszy był pewien, że te pomiary są za małe. Obwód brzuszka 2.4 centyl, hipotrofia zaczyna się poniżej 3. Z plusów - żadnych wad anatomicznych nie uwidocznił, przepływy i ilość wód prawidłowa. No i teraz mam problem co robić.. W dodatku jestem też mega zniesmaczona postawą tego lekarza od prenatalnych, z pięć razy mnie zapytał, czy jestem zadowolona z przebiegu badania, i jednocześnie poprosił o wystawienie pozytywnej opinii, bo dostaje za to kasę. Ja w środku przeżywałam dramat, a ten mi p***oli o pozytywnej recenzji. Na wychodne ponowił prośbę, serio totalnie nie na miejscu. Gdyby nie to, że sama też pracuję w służbie zdrowia, w szpitalu obok, to bym go obsmarowała tak, że hej, no ale syfu "koledze po fachu" robić nie będę. Rozumiem, że każdy pracuje dla pieniędzy, a nie dla idei, ale wypadałoby okazać się czasem odrobiną empatii, czy zwykłego profesjonalizmu.Małopolska
Starania od 09.2024
Cud w ostatnim cyklu stymulacji przed laparo
19.02 ⏸️
28.02 🩺 pecherzyk ciazowy 0.86cm
07.03 🩺 malutki czlowieczek 0.26cm z ❤️
14.03 kolejna wizyta
22.04 I prenatalne - wszystko w porządku, CRL 6.38cm, na 90% chłopczyk 🩵🩵
2.05 wizyta u prowadzacego
30.05 kolejna wizyta - chłopiec potwierdzony🩵
10.06 II prenatalne
-
@Carolyn no właśnie samo z siebie się tak zadziało, siedziałam na kanapie i wtedy..
Tak, w szpitalu kilka razy mierzyli i było już ok. Lekarz kazał mi teraz codziennie mierzyć i faktycznie rano już było poniżej 100 (czyli u mnie klasycznie).Starania od 05/2022
Ona 29 lat👱♀️
✔️Hormony w normie
✔️Regularne owulacje
❌️MTHFR hetero
❌️PAI-homo
On 31 lat🙋
✔️Badania w normie
11.2024 r. Punkcja
5 dpt - 28,3
7 dpt - 103
9 dpt - 340
12 dpt - 1230
23 dpt - jest ❤️
17+6 223g szczęścia 🥰
20+5 400g szczęścia 🥰
Czeka ❄️
-
Carolyn wrote:@Redrum całe szczęście, że anatomicznie żadnych wad dzidzia nie ma, a wielkościowo może faktycznie jest mniejsze bobo po prostu i nic w tym nieprawidłowego. Mimo wszystko nie zostawiłabym tego tak o. Myślałaś moze o konsultacji u jeszcze innego ginekologa? Tak sobie myślę, ze szpital to juz taka ostateczność. Poradziłabym sie jeszcze jednego lekarza i wtedy zdecydowała.
@Nadzieja o kurcze, a wiadomo co mogło być przyczyną takiego nagłego skoku ciśnienia? Zdenerwowałaś sie czyms czy samoistnie sie zadziało? Po unormowaniu wróciłaś do domu?
A w temacie staników do karmienia. Jeśli jest tutaj osoba, która szuka stanika podobnego do tradycyjnego to zamówiłam z Esotiq biustonosz do karmienia entri i jest rewelacyjny. Miękki, ale super podtrzymuje, łatwo się rozpina. Aktualnie sa duze promocje, wiec wzięłam w dwóch kolorach.Nati_96, Carolyn lubią tę wiadomość
Małopolska
Starania od 09.2024
Cud w ostatnim cyklu stymulacji przed laparo
19.02 ⏸️
28.02 🩺 pecherzyk ciazowy 0.86cm
07.03 🩺 malutki czlowieczek 0.26cm z ❤️
14.03 kolejna wizyta
22.04 I prenatalne - wszystko w porządku, CRL 6.38cm, na 90% chłopczyk 🩵🩵
2.05 wizyta u prowadzacego
30.05 kolejna wizyta - chłopiec potwierdzony🩵
10.06 II prenatalne
-
Tak, myślę o konsultacji u innego lekarza, ale mieszkam na końcu świata i terminy do dobrych i znanych lekarzy są odległe, na razie udało mi się uprosić termin na 11.08, ale ten lekarz z wczoraj bezwzględnie kazał najpóźniej po tygodniu skontrolować wszystko ;/ więc w przyszłym tygodniu obowiązkowo ktoś musi mnie zbadać. No, ale będę jeszcze szukała i dzwoniła.
@ Nadzieja, trzymam kciuki, żeby to był jednorazowy incydent!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia, 09:40
-
Redrum wrote:Ja chyba niestety też dołączę do grona szpitalnych mam, wczoraj po prenatalnych dostałam skierowanie na Oddział. Podejrzenie hipotrofii, "tragedii nie ma, ale z ciążą trzeba ostrożnie" - tak powiedział lekarz. Druga opcja to kontrole co tydzień u swojego prowadzącego, ale jak już Wam tutaj pisałam, mój prowadzący uważa, że moje dziecko jest małe, bo ja jestem mała. Nie sprawdza mi na wizytach przepływów, nie robi KTG, kolejną kontrolę wyznaczył po 4 tyg, więc mam giga rozdźwięk między tymi opiniami. Prawdopodobnie zmienię lekarza prowadzącego, co pod koniec ciąży nie jest chyba normalne, ale ten wczorajszy był pewien, że te pomiary są za małe. Obwód brzuszka 2.4 centyl, hipotrofia zaczyna się poniżej 3. Z plusów - żadnych wad anatomicznych nie uwidocznił, przepływy i ilość wód prawidłowa. No i teraz mam problem co robić.. W dodatku jestem też mega zniesmaczona postawą tego lekarza od prenatalnych, z pięć razy mnie zapytał, czy jestem zadowolona z przebiegu badania, i jednocześnie poprosił o wystawienie pozytywnej opinii, bo dostaje za to kasę. Ja w środku przeżywałam dramat, a ten mi p***oli o pozytywnej recenzji. Na wychodne ponowił prośbę, serio totalnie nie na miejscu. Gdyby nie to, że sama też pracuję w służbie zdrowia, w szpitalu obok, to bym go obsmarowała tak, że hej, no ale syfu "koledze po fachu" robić nie będę. Rozumiem, że każdy pracuje dla pieniędzy, a nie dla idei, ale wypadałoby okazać się czasem odrobiną empatii, czy zwykłego profesjonalizmu.
Bardzo mi przykro kochana 🥺 Jeśli chcesz wiedzieć co ja bym zrobiła, to na pewno zmiana lekarza prowadzącego i jeszcze jedne prenatalne u innego lekarza, jeśli masz oczywiście taką możliwość, ale ja jestem zawsze tego zdania, że spokój nie zna swojej ceny no i świadomość tego co się dzieje. Generalnie w szpitalu jeśli dostałaś skierowanie na pewno też Was też dokładnie przebadają i pewnie nie jeden, a kilku lekarzy + położne więc po prostu daj sobie chwilkę czasu i zdecyduj co uważasz dla Was najlepsze.Redrum lubi tę wiadomość
28 👩🏼 + 28 🧔🏻♂️ + 🐶 -
Nadzieja_95 wrote:Ja wczoraj wylądowałam na IP bo nagle moje ciśnienie zwariowało.. nigdy nie przekraczało 115 a tu nagle 150 i puls ponad 120, mroczki przed oczami, twarz czerwona i jeszcze czułam smak krwi w ustach bo aż mi dziąsła zaczeły krwawić..
Z dzieckiem na szczęście wszystko ok, tzn. lekarz pytał czy nie mam cukrzycy bo aktualnie odpowiada wiekowi ciąży 28t + 3 dzień, więc jest sporo większe, ale pisałyście, że u Was też są większe dzieciaczki, więc chyba nie będę tego rozkminiać.
Przykro mi kochana również. 😞 Ale najważniejsze, że już wszystko jest w porządku, dbajcie o siebie. Z tym większym dzieciaczkiem jak nie masz cukrzycy to raczej nie ma powodu do niepokoju, nasza jest starsza o tydzień, ja też nie mam cukrzycy, wszyscy mówią, że to geny.
Mi wczoraj zrobiło się na spacerze na jarmarku słabo, na szczęście byłam już blisko auta, napiłam się wody, zjadłam mus owocowy (noszę zawsze w torebce na wypadek super głodu, który czasem się zdarza), posiedziałam w klimatyzacji, wróciłam do domu i poszłam spać. Ten 3 trymestr u mnie już troszkę daje się we znaki. No, ale cóż, ciąża uczy mnie odpuszczać, może to i dobrze, przed pojawieniem się maleństwa.28 👩🏼 + 28 🧔🏻♂️ + 🐶 -
Nati_96 wrote:Przykro mi kochana również. 😞 Ale najważniejsze, że już wszystko jest w porządku, dbajcie o siebie. Z tym większym dzieciaczkiem jak nie masz cukrzycy to raczej nie ma powodu do niepokoju, nasza jest starsza o tydzień, ja też nie mam cukrzycy, wszyscy mówią, że to geny.
Mi wczoraj zrobiło się na spacerze na jarmarku słabo, na szczęście byłam już blisko auta, napiłam się wody, zjadłam mus owocowy (noszę zawsze w torebce na wypadek super głodu, który czasem się zdarza), posiedziałam w klimatyzacji, wróciłam do domu i poszłam spać. Ten 3 trymestr u mnie już troszkę daje się we znaki. No, ale cóż, ciąża uczy mnie odpuszczać, może to i dobrze, przed pojawieniem się maleństwa.
No właśnie też myślę, że malutka po tatusiu jest po prostu większa 🤭
Kurcze, to też miałaś przygody.. Tak, z tym odpuszczaniem to bardzo ważne, do niedawna też nie umiałam i czasami taka niemoc mnie dobijała psychicznie, ale też już się nauczyłam odpuszczać.
No i dziś już sierpień, więc tak naprawdę ten październik to już zaraz..Nati_96 lubi tę wiadomość
Starania od 05/2022
Ona 29 lat👱♀️
✔️Hormony w normie
✔️Regularne owulacje
❌️MTHFR hetero
❌️PAI-homo
On 31 lat🙋
✔️Badania w normie
11.2024 r. Punkcja
5 dpt - 28,3
7 dpt - 103
9 dpt - 340
12 dpt - 1230
23 dpt - jest ❤️
17+6 223g szczęścia 🥰
20+5 400g szczęścia 🥰
Czeka ❄️
-
@Redrum bardzo mi przykro, a podejście lekarza przeprowadzającego badania pozostawia wiele do życzenia. Niestety w branży medycznej coraz bardziej liczy się zarobek. Oczywiście nie mówię, że powinni pracować charytatywnie i być w pełni oddani pacjentowi, ale to dla mnie nie do pomyślenia - jakim wybitnym specjalistą by nie był zapominając o empatii na pewno nie zasługuje na pochwałę.
Niemniej, myślę że skoro rozwój anatomiczny Dzidzi jest bez zastrzeżeń to wszytko będzie dobrze i po prostu będzie małym noworodkiem,z resztą tak samo jak moja.
Oby kolejna wizyta przyniosła same dobre wieści!
Redrum lubi tę wiadomość
-
Nadzieja_95 wrote:Ja wczoraj wylądowałam na IP bo nagle moje ciśnienie zwariowało.. nigdy nie przekraczało 115 a tu nagle 150 i puls ponad 120, mroczki przed oczami, twarz czerwona i jeszcze czułam smak krwi w ustach bo aż mi dziąsła zaczeły krwawić..
Ojej:( bardzo współczuję, najważniejsze że wszystko szybko wróciło do normy i że z Dzidziusiem jest dobrze.
A to że jest większy - to chyba trzeba się cieszyć.
Mnie to przeraża obecne podejście lekarzy do rozwoju dzieciaczków, jedne za małe, drugie za duże, a przecież wzrastanie nie jest zero jedynkowe. -
Ja po wizycie, bobo 1775 gr, 49pc, i oczywiście już fiknęła głowa znów do góry, tak wczoraj chyba czułam tego fikołka. Ale może, na wzór brata, obróci się jeszcze z 5 razy. A jak nawet nie, to pani doktor mówi że na luzaczku mi obróci w szpitalu.
Dostałam rozpiskę wizyt do końca ciąży tak co 3 tygodnie mniej więcej i mnoooostwo badań takich, co chyba już do poronińskiego przydają, te różne kiły hiv grupy krwi coś tam coś tam dużoKASIEEK, Duśka202, Wera92, Nati_96, przyszłamama96, Patkaa94, Nadzieja_95, OlgaB87, Anettka10, Mama4, Carolyn, szlamek, OniloraK, Pdes lubią tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
Prenatalne 3 17.07