X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga ja bym już pędziła na IP. Szyjka powinna trzymać wysoko, skrócona jest chyba od 1,5cm

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • aga94 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam do lekarza, jeszcze nie dostałam odpowiedzi, nie chce znów jechać na IP, bo ostatnio mi dali do zrozumienia, żeby z byle "gównem" nie przyjeżdżać. Czuć, że jest zamknięta, krwawienia nie ma, brzuch nie boli. JAk mi nie odpisze to zaczekam do rana i zadzwonię.

p19uyx8dljo0zhvp.png

Starania od lipca 2017.
    11.12.2017 - pierwsza IUI na cyklu stymulowanym - cb
    01.02.2018 - HCG 8748,4 mlU - naturalny cud / 03.02.2018 - HCG 11482,1 mlU / 05.02 - <3 110/min
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, a to możliwe, że w I trym się skraca? Myślałam, że to zmora II trym, gdy szyjka nie daje sobie rady z naporem macicy.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Blu Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia82 wrote:

Ja mam moją pierwszą wizytę jutro.Okaże się czy jestem faktycznie ciężarna

Ja też i już mam stresa :/ o której masz wizyte?

Milano trzymaj się w tym szpitalu! Z tego co napisałaś to pewnie problemy z jelitami, ale dobrze że pojechałaś sprawdzić.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga94 wrote:
    Napisałam do lekarza, jeszcze nie dostałam odpowiedzi, nie chce znów jechać na IP, bo ostatnio mi dali do zrozumienia, żeby z byle "gównem" nie przyjeżdżać. Czuć, że jest zamknięta, krwawienia nie ma, brzuch nie boli. JAk mi nie odpisze to zaczekam do rana i zadzwonię.

A byłaś już na wizycie u gina? Mówił coś o szyjce? Może jest po prostu długa, twarda i stąd takie odczucie?

• aga94 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, wcześniej musiałam cały palec włożyć żeby ją poczuć a teraz wkładam opuszek palca i już ją czuć

p19uyx8dljo0zhvp.png

Starania od lipca 2017.
    01.02.2018 - HCG 8748,4 mlU - naturalny cud / 03.02.2018 - HCG 11482,1 mlU / 05.02 - <3 110/min
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja to nigdy nie potrafiłam badać tej szyjki. Kompletnie nie wiedziałam jak odróżnić tę w dni płodne od tej w dni niepłodne. W ogóle nadal nie wiem, czy to co dotykałam to jest właśnie ta szyjka. W końcu sobie odpuściłam i przestałam tam gmerać. Ale zapytam o tę kwestię lekarza przy najbliższej okazji.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Basia82 Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego 2018, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, o 12.45. Trzymam za Ciebie kciuki

Basia
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na USG, serduszko pracuje 135/min, widzieliśmy, słyszeliśmy :) Tym razem maluch się nie chował, więc można było sobie dokładnie obejrzeć i pomierzyć i na 100% jesteśmy dziś 6 tc + 6 dni, czyli ciąża 4 dni młodsza niż wynikało z miesiączki, a 3 dni młodsza niż wynika z owulacji, więc maluch sobie długo szukał miejsca do usadowienia się :) Więc można mnie na 1 stronie przepisać, zamiast 12.10 na 16.10 :)

Kolorowapani, Blu, Iwona27091991, Du-Dulia, edka85, Lunitari, Mamusia_Ksawusia, Megsss, Bajka111, aria40, NiecierpliwaKarolina, Cukierniczka, Katiuszaaaa, Marsylia, 1000, Ewelka Elka, Mamma-mia lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • aga94 Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2018, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wracam z IP, lekarz powiedział, że nic złego nie widzi, a jak zapytałam dlaczego tak się zrobiło to powiedział, że nie wie i puścił mnie do domu. I kazał nie szukać sobie choroby.

tym_janek, NatkaZ lubią tę wiadomość

p19uyx8dljo0zhvp.png

Starania od lipca 2017.
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Obawiam się, że zmiany terminu porodu na suwaku zgodnie z USG to niestety błąd :) Kiedyś myślałam tak jak Ty, mój łobuz zawsze był nieco większy, aczkolwiek lekarka dość logicznie uświadomiła mnie, że wiek ciąży to wiek liczony od OM, ewentualnie od daty owulacji/poczęcia jeśli w jakiś sposób to jesteś w stanie to sprawdzić :) To, że dziecko jest większe to nie oznacza, że jest starsze i jeśli nawet będzie cięższe, albo dłuższe to nie znaczy, że urodzi się wcześniej :) Są dzieciaki co mają 2,7 kg przy porodzie i takie co mają 4,5 kg przy porodzie, a są w tym samym wieku :)

Muszę się częściowo nie zgodzić. Do 8 tc skończonego wszystkie dzieci są mniej więcej takie same, różnice wynoszą 0,1-0,4 mm więc niewiele. Im ciąża młodsza tym pomiar jest bardziej wiarygodny, im starsza, tym różnice stają się większe. Przesunięcia względem OM mogą wynikać z wielu przyczyn - akurat ten cykl był innej długości niż zwykle, albo w ogóle kobieta ma nieregularne cykle, zdrowe plemniki mogą żyć w kobiecie od 2 do 5 dni, do zapłodnienia może dojść do 24h po owulacji. A do tego kwestie zagnieżdżenia, które może mieć miejsce między 6 a 12 dpo, dopóki komórka się nie zagnieździ to nie powstanie ani zarodek ani pęcherzyk żółtkowy, więc zasadniczo ciąża 2 kobiet, które miały w tym samym dniu owulację, w zależności od dnia zagnieżdżenia mogą się różnić wiekiem nawet o 6 dni.
    I dlaczego dzieci są tak różne finalnie skoro są takie same na początku? Bo później za wzrost dziecka odpowiadają już geny, stan zdrowia matki, stan zdrowia dziecka, czynniki środowiskowe (np. dzieci kobiet mieszkających w miastach z problemem smogu są statystycznie mniejsze, za to np. dzieci kobiet z cukrzycą ciążową często są większe itd.).
    Reasumując, pomiar długości ciała dziecka na usg do skończonego 8 tc jest najbardziej wiarygodnym wskaźnikiem wieku ciąży i na tej podstawie ustala się później wszystkie usg genetyczne, w tym połówkowe, ustala się badania krwi, moczu itd. Jeżeli różnica między OM i USG wynosi więcej niż 5 dni, to lekarze zawsze przyjmują datę z USG za ostateczną :)
    To tyle z mojego mądrzenia się, dużo się dokształcam i czasem tak się dzielę. Jak będzie Was to irytować to już nie będę, tylko dajcie znać :)

Mamusia_Ksawusia, NatkaZ, NatkaZ, Flavia, Bajka111 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Leira Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Reasumując, pomiar długości ciała dziecka na usg do skończonego 8 tc jest najbardziej wiarygodnym wskaźnikiem wieku ciąży i na tej podstawie ustala się później wszystkie usg genetyczne, w tym połówkowe, ustala się badania krwi, moczu itd. Jeżeli różnica między OM i USG wynosi więcej niż 5 dni, to lekarze zawsze przyjmują datę z USG za ostateczną :)

Ciekawe jest to co piszesz - z tym ustalaniem wieku na podstawie USG. Może to od podejścia lekarza zależy, bo u mnie na pierwszym USG, jeszcze przed końcem 5 tygodnia, zarodek był 6 dni większy niż wskazywałby na to wiek ciąży z OM. Mimo to, termin porodu dalej mam ustalony z OM.

Potem na prenantalnych dziecko "wyrównało" i długość dziecka była idealna z normami dla wieku ciąży, a aktualnie, po połówkowych, wszystkie obwody dziecka (już się nie mierzy długości) są też właściwe dla wieku z OM, poza brzuszkiem który jest ponad tydzień "większy" niż wskazywałby OM.

Jak urodzę to dam znać, czy było bliżej daty OM czy OM - 6 DNI ;D

Ciekawy temat.

tym_janek lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataeb wrote:
    My też po wizycie serduszko biło, i na chwilę obecną wszystko w porządku. Ciąża młodsza o tydzień, bo wydłużył mi się cykl. Dostałam skierowanie na prenatalne i kolejna wizyta za miesiąc.
    a na którego masz termin porodu?

• Milano Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzę dzisiaj ze szpitala. Zrobili mi wszystkie badania ale nie potrafią powoedziec od czego mogły być te skurcze. Z małym w porządku. Jak się powtórzą znowu takie silne mam wrócić.

edka85, aga94, Marsylia, Iwona27091991, tym_janek lubią tę wiadomość

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • neska7 Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano wrote:
    Wychodzę dzisiaj ze szpitala. Zrobili mi wszystkie badania ale nie potrafią powoedziec od czego mogły być te skurcze. Z małym w porządku. Jak się powtórzą znowu takie silne mam wrócić.

Milano super wiadomość ,dobrze że u Was wszystko w porządku :)

Milano lubi tę wiadomość

erj7q7y.png
  • *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano wrote:
    Dobrze że już do domu idziecie ;) a bóle przeszły? Dali Ci coś czy samo minęło?

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, troche mnie nie było, bo dzieciaki miały bostonke i w domu armagedon :/

Byłam u gina i termin wychodzi na 30.09, dziec rosnie, prenatalne mam 22.03 w szpitalu, a jak u Was z planami na prenatalne? Ktoras dodatkowo robi testy z krwi?

Du-Dulia lubi tę wiadomość

512ee1ecf0.png
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dere wrote:
    Hej, troche mnie nie było, bo dzieciaki miały bostonke i w domu armagedon :/

Byłam u gina i termin wychodzi na 30.09, dziec rosnie, prenatalne mam 22.03 w szpitalu, a jak u Was z planami na prenatalne? Ktoras dodatkowo robi testy z krwi?
    Ja robię test z krwi, badania mam 26.03, łącznie z usg

Dziewczyny jakie witaminy polecacie? Wczoraj pytałam lekarza, ale mówił że nie potrzeba witamin, do 12 tygodnia tylko kwas foliowy.

qdkkk6nllsldr26a.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia82 wrote:
    Blu, o 12.45. Trzymam za Ciebie kciuki

To ja później na 16.30. daj znać jak poszło ;) kciuki zaciśnięte!

Kto jeszcze dzisiaj idzie na wizytę?

• Dere Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkowA wrote:
    Ja robię test z krwi, badania mam 26.03, łącznie z usg

Dziewczyny jakie witaminy polecacie? Wczoraj pytałam lekarza, ale mówił że nie potrzeba witamin, do 12 tygodnia tylko kwas foliowy.

Nie biore zadnych witamin, ale juz widze ze paznkocie mi strasznie pekaja, wlosy do bani, wiec chyba cos w koncu bedzie trzeba zaczac.
    A robisz ze wzgledu na wiek czy grupe ryzyka?

512ee1ecf0.png
‹‹ 185 186 187 188 189 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ