Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja po prenatalnych w ProFamilii.
Dzieć ma 5,8cm. Kość nosowa obecna, przezierność 1,5, serduszko 170 ud/min.
Łożysko z tyłu i wysoko, wszystkie przepływy w normie.
Ryzyko trisomii 21 - 1:3459
Co do płci to prof stwierdził, że wyrostek płciowy mały i na tym etapie ciężko o pewne wskazanie, ale gdyby miał określać to dla niego na 70% dziewczynka.OlinkowA, Patka0205, Ewelka Elka, Blu, Mamusia_Ksawusia, gosia1991, Cukierniczka, Szimi, Marsylia lubią tę wiadomość
-
Kurcze, a ja wczoraj na "zwykłej" wizycie byłam. Mały / Mała ma 7 cm, wszystko ok, ale lekarce nie podobała sie moja twarda macica - rzeczywiście czasami czułam ją, ale myślałam, że to normalne. Mam przyjmować luteinę na noc, kurcze martwię sie bo dzisiaj rzeczywiście napina mi sie brzuch mimo leżenia. Dużo z Was bierze jeszcze luteinę? Czy któraś miała podobną sytuację?
Brzuch nie boli, ale twardnieje co jakiś czas... Martwię się...Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 11:16
2011_Synek
24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami -
Blu wrote:Papaver Na twardy brzuch pomaga jeszcze magnez. Kiedy masz następną wizytę?
Niecierpliwa Karolina gratuluję zdrowej fasolinki
Niestety dopiero za miesiąc - a magnez można na własną rękę brać w ciąży?2011_Synek
24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami -
PAPAVER wrote:Kurcze, a ja wczoraj na "zwykłej" wizycie byłam. Mały / Mała ma 7 cm, wszystko ok, ale lekarce nie podobała sie moja twarda macica - rzeczywiście czasami czułam ją, ale myślałam, że to normalne. Mam przyjmować luteinę na noc, kurcze martwię sie bo dzisiaj rzeczywiście napina mi sie brzuch mimo leżenia. Dużo z Was bierze jeszcze luteinę? Czy któraś miała podobną sytuację?
Brzuch nie boli, ale twardnieje co jakiś czas... Martwię się...
Cześć miałam identycznie w pierwszej ciąży. Właśnie w okolicach 13-14 tyg zaczęłam czuć twardniejącą macicę. Mino brania luteiny od wczesnych tygodni ciąży ze względu na krwawienia, twardniejący brzuch miałam do samego porodu. U mnie nie przekładało się to na stan zdrowia dziecka, nie wynikły z tego, żadne komplikacje, ale dużo odpoczywałam i wtedy te skurcze ustępowały. Brałam też spore dawki magnezu.PAPAVER lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny ... witam się w 12 tygodniu ( hurra!! )
Miałam mała przerwę od forum bo mnie dopadło takie zapalenie gardła .. ze byłam dentka ..
Melduje się po wizycie
Wszystko ok:)
Moje dziecię ma 4,6 cm
Serduszko bije 167 ASP ( słyszałam prace serca - niesamowite uczucie )
To była wizyta na NFZ ale moja Pani doktor przepisała kolejna dawkę badań i ku mojemu przerażeniu skierowanie na usg prenatalne i test pappa .. ale szybko mi wytłumaczyła , ze może dać mi takie skierowanie z powodu silnej infekcji w młodej ciąży i ze mam korzystaćtakże jestem miło zaskoczona
idę w przyszla przyszła środę i jeśli wszystko będzie ok to ta prywatna która miałam umówiona tydzień później odwołam ...
Moje mdlosci prawie całkowicie już odpuściły ... gdyby nie choroba to ciążowo czuje się o niebo lepiej
Natomiast przez chorobę zdecydowaliśmy się zrezygnować z wakacji ( mieliśmy lecieć w niedziele na tydzień )
Przekładamy urlop na koniec kwietnia początek maja .. lekarka tez odradziła mi podróżowanie po tak silnej chorobie ..
Także święta zamiast pod palma jednak w śnieżnej Polsce
Mam jeszcze do was jedno pytanie ... bo zauważyłam to dopeiro po powrocie do domu ..
W opisie usg jest napisane .. coś takiego :
„Kosmowka na ściśnie przedniej , nisko " czy to coś złego ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 14:19
gosia1991, Blu, Flavia, NiecierpliwaKarolina, Mamusia_Ksawusia lubią tę wiadomość
-
PAPAVER wrote:Niestety dopiero za miesiąc - a magnez można na własną rękę brać w ciąży?
Raczej nie zaszkodzi. Ja w każdej ciąży w 1 trymestrze brałam 1 tabletkę, w 2 trym dwie i w 3 już trzy dziennie. Mi gin polecił asparaginianPAPAVER lubi tę wiadomość
-
Megsss gratuluje
to ciekawe bo mi prywatnie gin tez dała skierowanie na pappa i napisała, że infekcja , natomiast w poradni genetycznej powiedzieli mi, ze to nie jest wskazanie. Kobieta była bardzo miła i mimo wszystko sprawdziła termin i mnie zapisała. Ciekawe jak to wyglada.
Megsss lubi tę wiadomość
-
Czesc, z radoscią witam siŕ dzisiaj i ja
Dzidziolek 5.5 cm cały piękny i zdrowy ale płci jeszcze nie znamy
Mi lekarka zalecila magnez 3 razy dziennie magne b6Megsss, NiecierpliwaKarolina, Lunitari, Mamusia_Ksawusia, Flavia, PAPAVER, Blu lubią tę wiadomość
-
1Malinka1 wrote:Megsss gratuluje
to ciekawe bo mi prywatnie gin tez dała skierowanie na pappa i napisała, że infekcja , natomiast w poradni genetycznej powiedzieli mi, ze to nie jest wskazanie. Kobieta była bardzo miła i mimo wszystko sprawdziła termin i mnie zapisała. Ciekawe jak to wyglada.
U mnie sytuacja wyglada tak , ze genetycznie będzie robiła dokładnie ta sama lekarkaona w tej poradni pracuje i prywatnie i na NFZ ... i można to badanie u nich robić i prywatnie i na NFZ ... co prawda ja prywatnie byłam umówiona do innej poradni .. ale skoro mam możliwość skorzystania tu bezpłatnie to czemu nie
Mamusia_Ksawusia, 1Malinka1 lubią tę wiadomość
-
Magnez mozna smialo brac w ciazy. Mi gin zalecila 3 tabletki Magne B6 dziennie "na start", bo chwilowo nie pije kawy. Jakbym chciala wrocic do kawy to zwiekszymy dawke.
"Kosmowka na przedniej scianie nisko" to nic zlegokosmowka moze sie ulokowac na przedniej, tylnej, bocznych lub na dnie (na samej gorze) macicy. Na przedniej jest tylko ten "minus", ze pewnie ruchy maluszka bedziesz pozniej czuc. Mniej wiecej do 16 tc, jezeli akurat kosmowka nie jest na dnie macicy tylko w dowolnej innej lokalizacji to zasadniczo zawsze jest nisko, bo macica jest jeszcze mala. Jak macica bedzie rosnac to 98% przypadkow kosmowka (a potem juz lozysko) podnosi sie wyzej
Megsss lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Witam. Odebrałam wyniki nifty. Brak nieprawidłowości. I będzie dziewczynka
Miru możesz dopisać na 1 stronę
Szimi, *SmoczycA*, OlinkowA, edka85, 1Malinka1, Flavia, Mamusia_Ksawusia, PAPAVER, Blu, NiecierpliwaKarolina, Karo_Wi, Cukierniczka, Lunitari, Avarred, tym_janek, plemniczka, Milano, Ewelka Elka, Pikapik, MP25, sald lubią tę wiadomość
-
Moja krew właśnie odjechała wraz z kurierem do USA i za 2 tygodnie dostanę maila z wynikami.
A wiecie co jest najśmieszniejsze? Rozmawiałam z lekarzem. Powiedział, że do wyliczenia skorygowanego ryzyka bierze się pod uwagę tylko dwa parametry z usg: NT i fhr. Na moją prośbę zrobił mi ponowne przeliczenie tego ryzyka przy uwzględnieniu pozostałych parametrów z badania tj. NB, DV, przepływy. I moje ryzyko ZD z 1:198 nagle skoczyło do 1:7000. Szybko jednak mi wyjaśnił, że "odgórnie" mają narzucone, że przy pappa biorą wyłącznie czynność serca i NT. To ja już chyba wiem dlaczego tak musi być. Inaczej większość wyników pappa byłaby prawidłowa, no i biznes nipt by się nie kręcił. No nic. Zrobiłam panoramę i czekam. Rożnie przecież może być. Dobre usg daje 80% szans na zdrowe dziecko. A nigdy nie wiadomo, czy nie trafiłam na tę nieszczęśliwa 20-tkę. Poza tym oprócz tych podstawowych trisomii 18, 13, 21 jest jeszcze masa innych wad, które można wykazać tylko przez te indywidualne testy.
No i opowiem wam jeszcze taką smutną historię. Do mojego lekarza przyszła pacjentka, 17 tc, cała ciąża wzorowa, genetyczne super, nifty super. Lekarz przykłada głowicę, serce nie bije...Zdołowało mnie to, bo sama mam następną wizytę w 17 tc...