#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Giosiek wrote:Dziewczyny, jak często macie wizyty?
Ja niestety co 4 tygodnie (kolejna 2 września - można wpisać 😉 📅 ) i dla mnie osobiście, to zbyt długi odstęp. Ostatnio tak mi się dłużyło, że poszłam po 2 tygodniach do kogoś innego prywatnie (prowadzę ciążę na kasę chorych w DE).
Teraz tak umówiłam sobie prenatalne, żeby wypadły pomiędzy wizytami, także będę widywała bobo co 2 tygodnie. Moim zdaniem, to taki idealny odstęp 😊
Wiem już, że będzie mi ciężko przetrwać odstęp między 15 a 19 tc. Żeby nie zwariować, to będę ratowała się detektorem tętna. Byle do momentu aż poczuję ruchy. Wtedy będzie już łatwiej 😊
A że mam łożysko na tylnej ścianie (ostatnio na przedniej), to liczę, że dość szybko poczuję kopniaki córki 😊
A tak w ogóle, to taka podekscytowana powiedziałam wczoraj o tym łożysku mojemu mężowi. A on na to:
„Tak! Będziesz cieszyła się parę dni, a później będziesz chodziła zgięta w pół i narzekała, że cię kopie i cię wszystko boli”.
Ten to potrafi cieszyć się z każdej małej rzeczy 🙄😂Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷
-
Nickki wrote:Ja mam wizyty co 3 tygodnie 😊 Teraz jak jestem już po prenatalnych i wiem, że wszystko dobrze z maleństwem to spokojniej będę czekać na kolejną wizytę 😀Lillka wrote:Ja mam wizyty co 3 tygodnie, powiem, że do prenatalnych też myślałam, że to za długa przerwa. Po prenatalnych uspokoiłam się wiedząc, że z maluchem wszystko jest w porządku, także mogę czekać tyle aż go znowu zobaczę😌
Mogłabym sobie robić kontrolę w medicoverze pomiędzy wizytami u mojego prowadzącego ale stwierdziłam, że nie ma sensu i nie będę małego męczyć 😅
Zazdroszczę i mam nadzieję, że też tak będę miała 🙃
Lillka lubi tę wiadomość
-
Giosiek wrote:Ale macie super, że czekacie grzecznie na kolejne wizyty bez stresu 😊
Zazdroszczę i mam nadzieję, że też tak będę miała 🙃👰♀️29 🤵32
Starania od 2021
Z pomocą medyczną od 2024 👩⚕️
07.04 sonoHSG
3x IUI ❌
04.06 ⏸️ 😍 naturals
30.07 I prenatalne 🩵 -
Ja dziewczyny prowadzę ciążę u 2 lekarzy pani dr która też jest Perinatologiem i u gin/położnika na NFZ i wizyty u Pano dr mam co 4 tygodnie a NFZ jeżdzę tak żeby wizytę mieć co 2 tygodnie:) to mnie uspokaja zwłaszcza ze to moja 2 ciąża ale niestety pierwsza (puste jajo płodowe) dodatkowo mam 39 lat więc dmucham na zimne
Dodatkowo ciążę przechodzę bezobjawowo od 10 tygodnia mam poranne mdłości ale jest ok. Delikatne i do zniesienia i cierpię na bezsenność i straszne zaparciaW dodatku mam problem z piciem wody nigdy jej nie lubiłam
jak sobie z tym radzicie ??
bo ja jak w ciągu dnia wypije 1 litr płynów to jest cud nad Wisłą
Natomiast mam perypetie zdrowotne bo wyszła mi toksoplazmoza (diagnozuje się czy jest aktywna czy nie ) ostateczny wynik w piątek
I wyszły mi podwyższone leukocyty i bakterie w moczu (dużo bo ponad 2000 ) na 5 dni dostałam urosept potem kontrola
12 sierpnia mam prenatalne i już nie moge się doczekać bo ostatnio dzidziusia widziałam w poniedziałek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia, 13:18
-
Mi na zaparcia pomógł Colon C i odstawienie dodatkowego progesteronu.
Co do picia wody to też miałam z tym problem, trochę lepiej wchodzi mi woda gazowana, której nigdy nie lubiłam
Mi teraz też wyszedł średni wynik moczu - muszę chyba zrobić posiewOna 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA,
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
17.06 - bije serduszko ❤️
28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
Bergamotka94 wrote:Mi na zaparcia pomógł Colon C i odstawienie dodatkowego progesteronu.
Co do picia wody to też miałam z tym problem, trochę lepiej wchodzi mi woda gazowana, której nigdy nie lubiłam
Mi teraz też wyszedł średni wynik moczu - muszę chyba zrobić posiew
Mi co do moczu to lekarz powiedział ze moze tak byc w ciąży dostałam urosept (bez recepty) na 5 dni i kontrola i że mogły się namnożyć bo nosiłam wkładki odstawiłam wkładki i biorę ten urosept i zobaczymy
A mi kazda woda śmierdzi i nie dam rady pić wchodzi tylko czarna herbata na samym początku ciąży ratowałam się wodą kokosową ale ona też przestała mi smakować masakra z tym jakaś -
Ja zazwyczaj w ciążach miałam wizyty co miesiąc, bo na tyle lekarz mógł wystawić zwolnienie. Gdyby nie L4 to mogłabym mieć i rzadziej wizyty, jedynie w pierwszym trymestrze częściej bo to jeszcze takie niepewne, nie czuje się ruchów itd.
Teraz mam długą przerwę, bo byłam w 6tym tyg potwierdzić ciążę i dopiero 8.08 kolejna wizyta, USG prenatalne. Ale ja chodzę prywatnie i nie widzę sensu chodzić co 2tyg i płacić po 400zl jak nie ma takiej potrzeby. Na NFZ nie bardzo miałam jak iść bo nie było terminow a nie chciałam też iść do pierwszego lepszego lekarza.
Ale przed piatkiem mam trochę stresa, już nie mogę się doczekać żeby zobaczyć co i jak 🙈 -
Mi na zaparcia pomagają śliwki zalane wrzątkiem. Wieczorem kilka suszonych śliwek zalewam wrzątkiem i tak zostawiam na noc. Z rana na czczo wypijam ten kompocik razem ze śliwkami. Zawsze pomaga 😀Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷
-
Ja między wizytami mam teraz prawie 5 tyg odstępu 😱 (bez 1 dnia) po drodze miałam prenatalne. Ale i tak idzie oszaleć 😂
Mam wrażenie że jeśli chodzi o wielkości i postep w powiększaniu się brzucha to wszystko stanęło obecnie w miejscu 🤔
Giosiek ja dziś nie mogłam znaleźć tętna co spowodowało że aby myślę i myślę 🙄
Zapisałam się ostatnio na usg do Luxmedu, idę w piątek 🙂 jakież dziś było moje rozczarowanie jak mama powiedziała mi że dziś środa a nie czwartek 🙄🙄 dodatkowy dzień oczekiwania 😐 -
U mnie wizyty wypadały co dwa tygodnie. Teraz będę miała miesięczną przerwę, ale myślę, że będzie dla mnie do zniesienia. Nie mam żadnych objawów w ciąży, więc nie zaniepokoi mnie ich brak. Śluz jest ok, czasami podbrzusze zaboli, ale to podobnie jak na początku. Badania prenatalne wyszły ok, ryzyka niskie. Nie pozostaje mi nic innego jak skupić się teraz na odżywianiu, bo diabetolog chciałby żebym zgubiła 2 kg.
-
assialbnn wrote:Giosiek ja dziś nie mogłam znaleźć tętna co spowodowało że aby myślę i myślę 🙄
Tylko spokój w tej sytuacji nas uratuje 😉
-
Frida91 wrote:Dziewczyny z cukrzycą/ryzykiem cukrzycy - mierzycie cukier codziennie po 1h po posiłku i po 2h też? Czy tylko po godzinie albo wyrywkowo parę razy dziennie?
Mierze najpierw na czczo a później po godzinie od głównych posiłków- po śniadaniu, obiedzie i kolacji.👩 32
15.10 ⏸️
29.12 💔 10tc
29.05- ⏸️
09.06- beta 10 250 mUI/ml
18.06- 0.4cm z bijącym serduszkiem ❤️
25.06.- krwawienie, 1,20 cm z bijącym serduszkiem
16.07.- 4,1cm, widoczne rączki i nóżki ❤️
od 20.05- duphaston 2x1
od 25.06.- duphaston 3x1
Letrox 25mg, niedoczynność tarczycy i hashimoto
30.07.- badania prenatalne
13.08.- kolejne usg
-
Frida91 wrote:Dziewczyny z cukrzycą/ryzykiem cukrzycy - mierzycie cukier codziennie po 1h po posiłku i po 2h też? Czy tylko po godzinie albo wyrywkowo parę razy dziennie?
Takie mam zalecenia od diabetologa, ale ja mieszkam w Niemczech.
Z tego co wiem, to w Polsce zalecenia są takie, jak napisała Anulka221. -
Ja mam wizyty co 2-3 tygodnie i dla mnie to okej, ufam swojemu lekarzowi i chodzę kiedy mi wskaże
Co do brzuszka - to ja byłam raczej normalnej budowy (58 kg przed ciążą) więc no już widać 😅 i coraz trudniej to zamaskować w pracy - nadal nic nie powiedziałam 🫠😂Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA,
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
17.06 - bije serduszko ❤️
28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
Frida91 lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie do dziewczyn, które są na L4. Macie wystawione zwolnienie do końca ciazy czy okresowe np. do kolejnej wizyty, na miesiąc itp.?
-
Irashka wrote:Mam pytanie do dziewczyn, które są na L4. Macie wystawione zwolnienie do końca ciazy czy okresowe np. do kolejnej wizyty, na miesiąc itp.?
Z tego co dziewczyny pisały, to zwolnienie ciążowe lekarz może wystawić na maksymalnie miesiąc.
Jeśli się mylę, to mnie poprawcie 🙃