#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
assialbnn wrote:A to nie jest tak że zanim lekarz zleci amniopunkcję to powinno się wykonać w pierwszej kolejności dodatkowe testy z krwi ? 🤔
Rodząc córkę 10 lat temu oceniali ryzyko chorób tylko na podstawie usg (mówię o badaniach realizowanych przez nfz) wtedy nie było refundacji na testy itp. Wtedy lekarz robił usg potwierdzaj obecność kości nosowej i prawidłowej przeziarnistosci karkowej i kobieta chodziła dalej w ciąży w poczucie że dziecko jest zdrowe 🙂 Zastanawia mnie więc fakt vzy dzisiejsza dostępność do tego wszystko robi nam dobrze czy wręcz przeciwnie 🤷♀️
Dodatkowe badania krwi to w dalszym ciągu nie są badania diagnostyczne tylko statystyka.
Testy nipt są czułe, ale dalej możliwe są fałszywe dodatnie i fałszywe ujemne wyniki.
Także można je wykonać dla swojego spokoju, ale nie ma takiego obowiązku.
Przy tak wysokim ryzyku lekarz ma obowiązek wystawić skierowanie na amniopunkcję.
Syna urodziłam 7 lat temu i również nie miałam tych badań. Wiem, że te badania potrafią namieszać, ale myślę też, że dzięki nim część kobiet dowiaduje się o wadach dość szybko, a nie dopiero po porodzie.
-
Według mnie to super, że medycyna rozwinęła się na tyle, że możemy diagnozować choroby dzieci jeszcze w brzuchu mamy.
Osobiście bardzo nie lubię argumentu, że “kiedyś tego nie było, a nasze matki ….”
Nawet sprawdziłam przed chwilą wskaźnik zgonów noworodków w Polsce. Według AI od Google:
“ Umieralność niemowląt w Polsce:
W Polsce, w ostatnich dekadach, nastąpił znaczny spadek umieralności niemowląt.
W latach 50. XX wieku wskaźnik ten wynosił 108 na 1000 urodzeń, a obecnie wynosi około 3,57.
Mimo postępu, Polska nadal znajduje się w grupie krajów OECD o średnim wskaźniku umieralności niemowląt.
Istnieją jednak znaczne różnice między regionami, np. w województwie kujawsko-pomorskim wskaźnik w 2021 roku wyniósł aż 5,6.
W Polsce, podobnie jak w innych krajach, przyczyną wielu zgonów niemowląt są choroby, którym można zapobiegać.”Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia, 09:32
Dariaa^ lubi tę wiadomość
-
Dariaa^ wrote:Dodatkowe badania krwi to w dalszym ciągu nie są badania diagnostyczne tylko statystyka.
Testy nipt są czułe, ale dalej możliwe są fałszywe dodatnie i fałszywe ujemne wyniki.
Przy tak wysokim ryzyku lekarz ma obowiązek wystawić skierowanie na amniopunkcję.
Syna urodziłam 7 lat temu i również nie miałam tych badań. Wiem, że te badania potrafią namieszać, ale myślę też, że dzięki nim część kobiet dowiaduje się o wadach dość szybko, a nie dopiero po porodzie.
Każda z nas może sobie gdybać, co zrobiłaby w takiej sytuacji, ale prawda jest taka, że tego nie wiemy, dopóki w niej nie jesteśmy.
Na innym wątku była dziewczyna, której wyszła nieprawidłowość w Nipt. Nie miała jeszcze nawet badań prenatalnych. Nie chciała czekać do amniopunkcji, którą można wykonać dopiero po 15 tc i podeszła do biopsji kosmówki. Z tego co wiem, to wiąże się to z trochę wyższym ryzykiem poronienia, także nie wiem, czy rozważałabyś taką opcję.Dariaa^ lubi tę wiadomość
-
Dariaa^ wrote:Dodatkowe badania krwi to w dalszym ciągu nie są badania diagnostyczne tylko statystyka.
Syna urodziłam 7 lat temu i również nie miałam tych badań. Wiem, że te badania potrafią namieszać, ale myślę też, że dzięki nim część kobiet dowiaduje się o wadach dość szybko, a nie dopiero po porodzie.Dariaa^ lubi tę wiadomość
-
assialbnn wrote:Hej Zosia 😉❤️
Takie gorące newsy zawsze szybko się rozchodzą 😆🤣
Jak się czujesz? 😊
Po urlopie o niebo lepiej.
Nawet śniadania zaczęłam znowu jeść 😱
Najgorzej że rano chce mi się strasznie spać, a tu trzeba wstać do pracy, w pracy też monotonnie to idealna melodia do spania 😃 i tak byle do 16.
A jak u Ciebie? Jak remont? My zaczęliśmy miesiąc temu i końca nie widać tylko coraz to nowe kwiatkiStarania od 10/2024
Euthyrox od luty, Duphaston od kwiecień
Cyt+hpv: luty_ok
USG tarczycy: ok
TSH: luty_2.7 | kwiecień_4.25 | kwiecień_3,62 | maj_1.75
FT3, FT4: luty_ok | kwiecien_ok | maj_ok
E, FSH, LH, T: luty_ok | kwiecień_ok
AMH: 1.340 (mediana 2.81)
D3: luty_>150 | maj_141
PROG: luty_20(7dpo) | kwiecień_19(7dpo) 8.57(9dpo) 2.51(11dpo) | maj_9.96
EST: luty_192 | maj_241 (oestrogel)
PRL: luty_ok | kwiecień_↑ | maj_ok
USG: luty: pecherzyk 17mm(13dc)_ciałko żółte i płyn w zatoce D.(17dc) | kwiecien : pęcherzyk 15mm(6dc)? | pęcherzyki 12mm(9dc) | maj_owu w trakcie(14dc) | czerwiec_brak owu
Pierwsza wizyta w klinice 06/2025
Ja: Duphaston | Acard 75 | DHEA | Melatonina | Ten Feertil Ona AMH
10cs Cud 😍
24.06 beta 410 | prog 25,40
26.06 beta 1217
02.07 beta 13.641 | prog 29,64 | TSH 2.06 | ft3 4,73 | ft4 17,8
03.07 pęcherzyk ciążowy (4t6d)
17.07 1,2cm ❤️
12.08 5,19cm 😍
20.08 🩺 prenatalne 😍 -
Daria, bardzo mi przykro że przez to przechodzisz. Myślę że otrzymując taka wiadomość zrobiłabym nipta, ale również amniopunkcję.
♀️'89 ♂️'87
starania od 06.2023
AMH 1.2 🤔 drożność ✅ biopsja endo ➡️ 💊 histeroskopia ✅ IUI ❌ KIR BX ✅ Kariotypy ✅
13.06 kwalifikacja in vitro ✅
16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
30.06 5+3 CRL 2,8mm zarodek z echem
8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
14.07 7+3 CRL 1,5cm tętno 154/min
24.07 9+0 CRL 2,6cm
29.07 9+5 CRL 3,1cm
11.08 11+4 CRL 4,9cm ♥️ 163/min
18.08 prenatalne ⏳🤞
-
Hej dziewczyny dawno nie pisałam, bo trochę zmiotło mnie z planszy i oprócz mdłości, ogromnego refluksu jeszcze ta bostonka. Dodatkowo ciągle się coś działo, koleżanka na urlopie, więc zapieprz konkretny.
Ja jestem zrozpaczona, bo miałam mieć wizytę 18.08 u gina po czym wczoraj zadzwonili, że gin musi przełożyć wizyty z 18 na 19.08 bo przedłuża urlop, a ja nie mogę iść 19.08, więc idę dopiero 26.08... Do tego zawsze stres, bo wyliczył mi heparynę do 18.08 i wiem, że z reguły odpisuje na smsy, ale nie wiem jak będzie na urlopie. Więc idę totalnie w ciemno na prenatalne 22.08, bo wcześniejszą wizytę miałam 21.07, więc szczerze nie wiem jak dotrwam 😂😂
Gratuluję tych danych wizyt, a Tobie Daria życzę, żeby okazało się, że dziecko jest zdrowe🤞Dariaa^ lubi tę wiadomość
-
O matko, Daria współczuję nerwów! Sanco jest z tego wszystkiego najszybsze bo idzie do labolatorium w Polsce, ja czekałam na wyniki 4 dni. Pamiętaj że można mieć duże ryzyko a wszystko może być w porządku, a można mieć małe ryzyko i źle trafić. Tak niestety działa statystyka. 99,9% skuteczności na nipt to dupochron dla labolatorium jakby się pomylili, choć osobiście nie słyszałam o takim przypadku. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze 🤞🤞
👩🏽 + 🧔🏻 + 💙
6.06 ⏸️
11.06 pęcherzyk + pierścień żółtkowy
2.07 ❤️ 150/1min
30.07 💙 5 centymetrowy rozrabiaka -
Papillon wrote:Hej dziewczyny dawno nie pisałam, bo trochę zmiotło mnie z planszy i oprócz mdłości, ogromnego refluksu jeszcze ta bostonka. Dodatkowo ciągle się coś działo, koleżanka na urlopie, więc zapieprz konkretny.
Ja jestem zrozpaczona, bo miałam mieć wizytę 18.08 u gina po czym wczoraj zadzwonili, że gin musi przełożyć wizyty z 18 na 19.08 bo przedłuża urlop, a ja nie mogę iść 19.08, więc idę dopiero 26.08... Do tego zawsze stres, bo wyliczył mi heparynę do 18.08 i wiem, że z reguły odpisuje na smsy, ale nie wiem jak będzie na urlopie. Więc idę totalnie w ciemno na prenatalne 22.08, bo wcześniejszą wizytę miałam 21.07, więc szczerze nie wiem jak dotrwam 😂😂
Gratuluję tych danych wizyt, a Tobie Daria życzę, żeby okazało się, że dziecko jest zdrowe🤞
Ostatnio pisałam, że mam wizyty co 4 tygodnie i że dla mnie to za długo. Także ja sobie kombinuję tak, żeby co 2 tygodnie podejrzeć bobaska. To nadprogramowa wizyta u innego gina, a to prenatalne idealnie między badaniami 🙃
Tak spojrzałam na Twoją stopkę i prenatalne będziesz miała w 13+3, a nie 12+6 😉 -
Daria bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić 😔Często słyszałam o przypadkach, że ryzyko wychodziło większe a z maleństwem było wszystko dobrze. Mam nadzieję,że i u Ciebie tak będzie. Wszystkie tutaj trzymamy kciuki i wspieramy ❤️🫶🫶
Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷
-
Daria przytulam i wierzę że podejmiesz słuszną decyzję 🫂
U mnie od wczoraj w nocy gorączka, katar i kaszel… leżę bez życia👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
9 cykl starań, 1 cykl stymulowany - udało się 🍀
Maj 2025 - Clostilbegyt + Estrofem
11.06 ⏸️
12.06 beta 882 mln/ml
prog 59.80 ng/ml
16.06 beta 4073 mln/ml
20.06 beta 17047 mln/ml
26.06 mamy dwa 💕
10.07 1.89 cm & 2.07 cm szczęścia 💕
18.07 Krwiak 🩸2.89 cm szczęścia 🩷🩷
8.08 prenatalne - zdrowe Misie dwa 🥹 6.4 cm i 6.7 cm 🩵🩷
-
Zosia667 wrote:Po urlopie o niebo lepiej.
Nawet śniadania zaczęłam znowu jeść 😱
Najgorzej że rano chce mi się strasznie spać, a tu trzeba wstać do pracy, w pracy też monotonnie to idealna melodia do spania 😃 i tak byle do 16.
A jak u Ciebie? Jak remont? My zaczęliśmy miesiąc temu i końca nie widać tylko coraz to nowe kwiatki -
Papillon wrote:Hej dziewczyny dawno nie pisałam, bo trochę zmiotło mnie z planszy i oprócz mdłości, ogromnego refluksu jeszcze ta bostonka. Dodatkowo ciągle się coś działo, koleżanka na urlopie, więc zapieprz konkretny.
Gratuluję tych danych wizyt, a Tobie Daria życzę, żeby okazało się, że dziecko jest zdrowe🤞
Papillon wreszcie jesteś 😅
Bostanka już odpuściła ?
To faktycznie długo musisz teraz czekać 😱
Napewno wszystko dobrze dobrze z dzidziusiem ❤️❤️
Ja mam wizytę 18.08 a na ostatniej byłam 15.07 🙄
Musiałam wspomoc się prywatna wizyta xD -
Cześć. Mało się odzywam ale czytam forum codziennie i gratulacje wszystkim tych cudownych wizyt. Ja prenatalne mam w przyszłym tygodniu i napewno dam znać co i jak. Ale dziś przychodzę z innym problemem dopadło mnie przeziębienie kaszel katar i stan podgorączkowy. Totalnie nie wiem co robić piję herbatę z imbirem i cytryną. Mam domowy syrop z agregatu i nie wiem co dalej robić.
-
Hej. Daria bardzo mi przykro z powodu takich wyników ale głowa do góry. U mnie w rodzinie była podobna sytuacja na początku wysokie ryzyko też zlecili punkcję na szczęście wszystkie badania wyszły dobrze. A teraz moja przyrodnia siostra ma 12 lat i jest najlepszą uczennicą u szkole. Także trzymam kciuki i jestem całym serduszkiem z Tobą.
-
Izabela35 wrote:Cześć. Mało się odzywam ale czytam forum codziennie i gratulacje wszystkim tych cudownych wizyt. Ja prenatalne mam w przyszłym tygodniu i napewno dam znać co i jak. Ale dziś przychodzę z innym problemem dopadło mnie przeziębienie kaszel katar i stan podgorączkowy. Totalnie nie wiem co robić piję herbatę z imbirem i cytryną. Mam domowy syrop z agregatu i nie wiem co dalej robić.
Zosia667 lubi tę wiadomość
-
Izabela35 wrote:Też tak myślę ale czy takie przeziębienie nie wpłynie na zdrowie dziecka?
Izabela mi lekarz zalecił Prenalen Katar i tylko jak jest mega źle Paracetamol - wzięłam dopiero 1 tabletkę. Na gardło dał mi Fiorda👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
9 cykl starań, 1 cykl stymulowany - udało się 🍀
Maj 2025 - Clostilbegyt + Estrofem
11.06 ⏸️
12.06 beta 882 mln/ml
prog 59.80 ng/ml
16.06 beta 4073 mln/ml
20.06 beta 17047 mln/ml
26.06 mamy dwa 💕
10.07 1.89 cm & 2.07 cm szczęścia 💕
18.07 Krwiak 🩸2.89 cm szczęścia 🩷🩷
8.08 prenatalne - zdrowe Misie dwa 🥹 6.4 cm i 6.7 cm 🩵🩷
-
Izabela35 wrote:Też tak myślę ale czy takie przeziębienie nie wpłynie na zdrowie dziecka?
Ale bardzo wysoka gorączka, biegunka czy silne wymioty to leć do lekarza. -
Jeśli będzie się coś działo niepokojącego albo objawy się nasila to leć do lekarza 🙂