🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Lia. wrote:Hej Domi, miło Cię tu widzieć i fajnie będzie częściej popisać 🥹
Platynova, gratuluję!
Adu, przepiękne zdjęcie i zdecydowanie najlepszy plan na życie! 😃 Będziesz miała co robić przy dwóch bobasach! ❤️ Jak ta mamaginekolog na żywo, miła jest? 🙈
Smoothie, zostajesz, nie ma innej możliwości! Trzymam kciuki za jutro ❤️
Mam dziewczynki pytanie odnośnie badania NIFTY.. Czy ono pomaga wykryć też wady, które można ewentualnie "naprawić" jeszcze w łonie matki, a co za tym idzie, działać szybko i pozwolić dziecku urodzić się zdrowym? Czy robi się je wyłącznie dla informacji, czy maluch nie ma wady chromosomalnej (z którą i tak nie da się nic zdziałać)? Zgóry przepraszam za moje totalne niezorientowanie w temacie 🙈
Z tego co wiem to nifty wykrywa tylko wady chromosomalne i w wersji pro mikrodelecje. Sa to zmiany niestety nieodwracalne.
Usg I trymestru + test podwójny pappa liczy prawdopodobieństwo chorób: zespół downa, Pateau, Edwardsa - dwa ostatnie sa letalne; oraz co chyba ważniejsze: ryzyko zaburzeń wzrastania i wystąpienia preeklampsji czy porodu przedwczesnego.
O ile z genetycznym problemem niestety nic nie da sie zrobić o tyle ze zwiększonym ryzykiem preeklampsji juz tak. Także jest to bardzo ważne badaniem i warto zrobić je w jak najlepszym czasie. Słyszałam, ze lepiej nie czekać do momentu 13 + cos, bo różnie może byc , tym bardziej jak ktos mial nieregularne miesiączki.
Ja pobieram pappe 12+1 a usg 12+4, ide prywatnie, zapłacę za to kosmicznie duzo, ale oszczędzam sobie stresów. Po prostu bylam pewna z USG genetyczne robi mi moja ginekolog a jak dowiedziałam sie ze nie to już bylo za późno cos zmieniać i zapisywac sie na nfz.
Nifty nie daja 100% odpowiedzi na to czy dziecko urodzi sie zdrowe czy chore, sprawdza te same choroby co pappa ale jest to pewniejszy wynik. Moze tez np wyjść Zespół Turnera czy Klinefeltera czyli wady chromosomów płci X i Y.
Nifty da Ci tez odpowiedz jakiej płci jest dziecko.
Ja wyszłam z założenia ze poczekam na prenatalne - mam jedno usg juz w piątek i kolejne + pappa za tydzień w czwartek.
Zobaczymy jakie bedzie ryzyko - jak będzie cos nie tak to rozważę z ginekolog czy robimy amniopunkcje czy nie.
Jeśli w nifty cos wyjdzie nie tak to też lepiej zrobić amniopunkcje.
Wiex jedno i drugie badanie sprowadza sie do tego ze jak cos nie tak to amniopunkcja.
Druga sprawa ze nie zdecydowałam sie na nifty bo można jes robić od 10 tc jak dobrze kojarzę, a genetyczne mam dosłownie chwilę później. Wiec wolę cierpliwie poczekać.
Gdyby dzieki nifty można by było zrobić cos u dziecka, jakis zabieg ratujacy zycie to zupełnie zmieniłoby moje podejście.
Mam nadzieję ze wyjaśniałam Twoje wątpliwości i nie nagadałam głupot.
Nie chce zniechęcać do nifty, napisałam moje podejście, ale jeśli kogoś to badanie ma uspokoić to uważam ze święty spokój w ciąży jest bezcenny.
Lia., Wojcinka lubią tę wiadomość
-
Emma_ wrote:Czy któraś z was pamięta, o której dziś wizytowała anakonda?
Wszystko ok mały ładnie rośnie . I zakochałam się w tych jego nóżkach😍😍 nawet nie miałam pojęcia jak piękne to uczucie . Nie wiadomo skąd plamienia może bakterie która wyszła w posiewie co prawda jeden plusik ale zobaczymy posiew moczu jak wyjdzie . Od dziś oficjalnie jestem na l4
https://ibb.co/G2G8bFc
Przepraszam że dopiero się odezwałam ale wizyta była późno i chciałam wrócić jak naszybciej bo pogoda tragiczna się zapowiada .
Gratuluje wizyt i trzymam kciuki za jutrzejsze . My teraz prenatalne 3.02Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 21:48
Sunday_92, Dziewiarka, Agat99, Lia., smoothie, onalola, Sreberko, dzikaplaża, Santal3, Platynova55 lubią tę wiadomość
Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc
3 IUI
03.2016 I procedura krótki protokół ICSI
05.2016 II procedura krótki protokół ICSI
Zmiana kliniki MedArt
09.2016 długi protokół 21.09 punkcja mamy 3 zarodki
29.11.2016 crio 4AA cb
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
08.2018 IV IVF cykl naturalny transfer 17.08 7tc
V IVF grudzień 6 zarodków 4 prawidłowe genetycznie
10.04. 2019transfer
24.11 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
url=https://www.tickerfactory.com][/url] -
Lia. wrote:Hej Domi, miło Cię tu widzieć i fajnie będzie częściej popisać 🥹
Platynova, gratuluję!
Adu, przepiękne zdjęcie i zdecydowanie najlepszy plan na życie! 😃 Będziesz miała co robić przy dwóch bobasach! ❤️ Jak ta mamaginekolog na żywo, miła jest? 🙈
Smoothie, zostajesz, nie ma innej możliwości! Trzymam kciuki za jutro ❤️
Mam dziewczynki pytanie odnośnie badania NIFTY.. Czy ono pomaga wykryć też wady, które można ewentualnie "naprawić" jeszcze w łonie matki, a co za tym idzie, działać szybko i pozwolić dziecku urodzić się zdrowym? Czy robi się je wyłącznie dla informacji, czy maluch nie ma wady chromosomalnej (z którą i tak nie da się nic zdziałać)? Zgóry przepraszam za moje totalne niezorientowanie w temacie 🙈
Wady chromosomalne, których w łonie się nie leczy, ale można się dobrze przygotować na dziecko z nimi.
Lia. lubi tę wiadomość
'94
AMH 0,29
MTHFR A1298 heterozygota
PAI-1 4G/5G heterozygota
kariotypy prawidłowe
niedoczynność tarczycy- pod kontrolą
ANA1 wysoko dodatnie
18.02 ⏸️ naturalnie
27.03 poronienie zatrzymane 💔
👼 Miłosz trisomia 22
11.09 start stymulacji do procedury IVF w programie MZ
26.09 ET 4BB nieudany 💔
11.10 start drugiej stymulacji
26.10 mamy 1 zarodek 4AB
W oczekiwaniu na transfer na cyklu naturalnym… 12/24? Chyba trzeba będzie poczekać dłużej!
Euthyrox 75, Acard 75, Glucophage XR 750, Cyclogest 400x2
1.12 ⏸️ naturalnie
2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
23.12 USG jest ❤️ CRL 4,5 mm
13.01 USG ❤️ 167bpm CRL 26,34 mm -
Anakonda, super wieści ❤️ Już w sierpniu wycałujesz te małe nóżki 😘
Dziękuję Wam. No właśnie z tego powodu zastanawiam się nad wykonaniem tego badania. Choć jeśli jest tak jak pisały dziewczyny, że w Niemczech są NIFTY, a później połówkowe, to raczej nie będę wybrzydzać. Mam wizytę w czwartek to podpytam lekarza 😊⛈️ PCO, kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
Ja 28, mąż 38 🎂
Starania od czerwca '21
marzec '22 - cb 💔
listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔
25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
7 dpt ⏸️, beta 33 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
8+2 tc: 1,7 cm misia z rączkami i nóżkami 🐻
9+0 tc: 2,39 cm 🩷
-
Jeszcze ja! Jestem po wizycie 10 tydzień i 1 dzień. Wszystko dobrze, serce bije jak dzwon, maluszek 3.25cm. Nawet pomachał mi rączką niesamowite uczucie. Prenatalne umówiłam na 30.01. Zdecydowałam, że zrobię nifty pro, myślę ze teraz jakoś będę umawiać. Myslicie że lepiej przed usg prenatalnym?
Agat99, Iskierka_, Platynova55, osiecka89, Roxanne, Dziewiarka, onalola, Sreberko, Lia., Patka123 lubią tę wiadomość
30.11 ⏸️ -