X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale poszalałyście dzisiaj z tematami 😄 witam się wieczorową porą. Gratuluję wizyt, córeczek, synków ❤️ cudownie się czyta takie informacje. Co do karmienia. Starszą córkę kp 3 m-ce i potem poszło mm. Dałam sobie wmówić, że mleka nie ma, mała głodna. Trudny czas, pełen łez, zwątpienia, wyrzutów sumienia, że nie jestem w stanie jej karmić. Młodsza była na piersi 15 m-cy. Z racji wcześniactwa odciągałam mleko, żeby miała zapas w szpitalu i poszło z górki. Cudownie wspominam i gorzej odstawienie zniosłam ja niż Zosia. Teraz mam otwartą głowę, pełną radości na myśl o kp malucha. Mam nadzieję, że się uda.

👱🏻‍♀️ 34 🧑 35
    01.2017 Antosia ❤️ 39+2
    06.2018 Zosia ❤️ 34+2

Starania o 3 szczęście
    04.2024 wyjęcie spirali
    07.2024 💔cp 7tc (uratowano jajowód) 😢
    11.2024💔 cb 5tc 😢

17.12.2024 ⏸️❤️
    21.12.2024 beta 912 ❤️
    23.12.2024 beta 1927 ❤️
    10.01.2025 jest ❤️ 0,84 cm Cudu ❤️
    21.01.2025 2 cm Wojownika ❤️ 8+4
    18.02.2025 6 cm Okruszka ❤️ 12+4
    19.02.2025 USG prenatalne - zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
    18.03.2025 kontrola
    23.04.2025 II USG prenatalne

preg.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahossik, dla mnie mamy KPI to prawdziwe heroski. Także bardzo bardzo podziwiam was wszystkie!

Dziękuję wam dziewczyny za podpowiedzi z guzem w tarczycy, uspokoilyscie mnie :)

A mam pytanie z serii rozkmin przy zastrzyku 😂 jak już brzuch urośnie, dzieci będą duże… moja rozkmina jest taka, że przecież jak bobasy tak kopią to ma się uczucie że ich ciało jest przy samej skórze. A co jak je ukłuje ta igła od clexane? 😅

Sreberko lubi tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    03.01 mamy dwa ♥️♥️🙈 2k2o
    04.0 prenatalne 7,1 i 5,8 cm ludzików 🥹
    preg.png
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adu wrote:
    Ahossik, dla mnie mamy KPI to prawdziwe heroski. Także bardzo bardzo podziwiam was wszystkie!

Dziękuję wam dziewczyny za podpowiedzi z guzem w tarczycy, uspokoilyscie mnie :)

A mam pytanie z serii rozkmin przy zastrzyku 😂 jak już brzuch urośnie, dzieci będą duże… moja rozkmina jest taka, że przecież jak bobasy tak kopią to ma się uczucie że ich ciało jest przy samej skórze. A co jak je ukłuje ta igła od clexane? 😅
    Nie ma szansy, że igła przebije brzuch przez tyle warstw 😄

👱🏻‍♀️ 34 🧑 35
    01.2017 Antosia ❤️ 39+2
    06.2018 Zosia ❤️ 34+2

Starania o 3 szczęście
    04.2024 wyjęcie spirali
    07.2024 💔cp 7tc (uratowano jajowód) 😢
    11.2024💔 cb 5tc 😢

17.12.2024 ⏸️❤️
    21.12.2024 beta 912 ❤️
    23.12.2024 beta 1927 ❤️
    10.01.2025 jest ❤️ 0,84 cm Cudu ❤️
    21.01.2025 2 cm Wojownika ❤️ 8+4
    18.02.2025 6 cm Okruszka ❤️ 12+4
    19.02.2025 USG prenatalne - zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
    18.03.2025 kontrola
    23.04.2025 II USG prenatalne

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Ja teraz syna odstawiłam od piersi, miał 19 miesięcy, wcześniej kp na żądanie. Nie podaje mm, on uznaje tylko wodę do picia, zjada wszystko, ogólnie z rozszerzeniem diety nie było raczej problemów (blw od początku). Idzie cały czas i waga i wzrostem na 90 centylu, najgorzej teraz nosić to 13.5kg 🤦🏻‍♀️

U nas dokładnie tak samo, karmiłam starszą 14 miesięcy, teraz 17miesięcy drugą i po odstawieniu też tylko woda :)
    Ale,że dzieci są różne to ja widzę każdego dnia. Starsza od odstawienia śpi u siebie i potrafiła od początku zasypiać sama, a młodszą już drugi raz próbujemy przenieść do starszej,wychodzi różnie. W ogóle sama nie zasypia i nocki są naprawdę słabe :<

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego, 20:14

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adu wrote:

Nie ma takiej opcji, zastrzyk wstrzykujesz podskórnie. Do bobasa jeszcze jest kilka warstw :)

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Santal3 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Wasze wszystkie posty i przecieram oczy ze zdumienia ile mnie czeka rzeczy do nauki. Dziś np. Googlowałam KPI 🙈 to może macie jakaś książkę do polecenia? Tak na dobry początek? :)

Patabr lubi tę wiadomość

preg.png
  • SandraH.97 Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę Was jutro o kciuki 😊 o 9:20 mam prenatalne I bardzo się stresuje...mam nadzieję, że będę mogła jutro podzielić się dobrymi wieściami 😊

Sunday_92, osiecka89, Domi94, anakonda, Zielona2024, Sreberko, Santal3, smoothie, Nowa9224, Luna_, adu, Roxanne, Patabr, Kinia__, Dziewiarka, magda87, GoleM lubią tę wiadomość

Ona👱‍♀️ 27 On🧔 28 Starania 👶 od 12.2021
    2022-->CP w p.jajowodzie 2022-->HSG, ok 2023-->kolejna CP💔, metotr. Potem krwotok wew. i usunięcie l. jajowodu...04. 2024--> pierwsza wizyta u M.P. 06. 2024--> histeroskopia,(adenomioza)08.2024--> 1 stym.😍--> 0 blasto.💔
    11.2024-->2 stymu. ❤️ 5 zarodków ^^ świeży transfer 5AA i 4 ❄️
    5DPT 12.8 mIU 6DPT 26.0 mIU,Prog.17.4 ng,7DPT 46.5 mIU, 9DPT 131,0 mIUProg. 23.0 ng11DPT 285.0 mIU, 12DPT 412.0 mIU,
    14DPT 858.0 mIU Prog. 35.4 ng
    16 DPT 1758,0 mIU pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🥹😍
    21DPT CRL 1.8 mm Orzeszka z bijącym ❤️🥹
    6w6d CRL 1,11 cm Orzeszka❤️
    8w6d CRL 2.16 cm Orzeszka❤️
    10w2d Tańczący Orzeszek ❤️🥰
    11w6d I prenatalne -->5.57 cm,160 ud/min.❤️ Prenatal Karyo Plus zdrowa córeczka 🥹🩷
    14w1d brykająca Księżniczka 😍
    preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sandra, mocne kciuki 🤞
    @smoothie, u nas młody w miarę przesypia noce, czasem budzi się na wodę, teraz czasem stęka, bo wychodzą mu piątki, ale niestety śpi z nami. Kupiliśmy łóżko podłogowe do jego pokoju i chcemy go przenieść, ale coś nam nie idzie, niemniej do sierpnia musimy to jakoś ogarnąć.

SandraH.97 lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 02.2021
  • Domi94 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra trzymamy kciuki i czekamy na wieści 🤞

👱‍♀️'94👦'86
    2x❄️

Grudzień ’24 naturalny Cud 🥹
    preg.png
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday92 jest spora różnica miedzy kpi rocznego a kp 19 miesiecznego😅 jak dziecko przyzwyczajone do butelki i to takich ilości...ale ciekawe ze jak odstawiacie takie dzieci od piersi po roku to nie potrzebują mleka. Wszedzie głoszą ze roczne dziecko ma w wiekszosci zjadac mleko wlasnie, a rozszerzanie diety to dodatek do mleka a nie odwrotnie. To jak ktores lubi bardzo czy z piersi czy mm to ciekawe jak to odstawić.....zeby nie było moja córka tez nie jadła mleka. Odrzuciła przed rokiem. I kp i butelke-ogolnie mleko przemycałam w kaszkach az zostala fanką platek owsianych gorskich -do teraz uwielbia owsianki. Ale u syna nie wyobrażalam sobie mu zabrać glownych posilkow. A wysiadałam zwlaszcza jak w nocy jadl i bardzo wtedy chcialam zeby przestał.

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty❤️

Ja dzisiaj pierwszy raz w sumie w ciazy zjadlam kupnego slodycza. Do tej pory mnie odrzucało(jedyny slodycz to byl dzem dosc kwasny i 2 razy miód) Mialam wieczor w wc dołem, wracalismy z naszej 2 dniowej wycieczki do łodzi, dobrze ze zdazylam do domu. Dziekuje juz wole wyrzec się do konca ciazy slodkiego. Mam nadzieje ze fruktoza z owoców latem tak na mnie nie bedzie dzialala😖

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego, 20:53

preg.png

age.png

age.png
  • Maggy_88 Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Miałam dzisiaj prenatalne. Ryzyka niskie. Ogólnie wszystko w normie. Badanie też szybkie, bo Bobas się dobrze ułożył. Mąż miał okazję zobaczyć po raz pierwszy. Jego reakcje zawsze mnie rozczulają. Dobrze, że teraz chociaż nie chciał mdleć. Co do płci to nie wiadomo. Lekarz powiedział, że może być chłopczyk, ale to nic pewnego. Plus taki, że w końcu mam potwierdzoną datę porodu i wyszło że 23.08.

Odnośnie historii z karmieniem to córka była na kp i mm, bo miałam za mało pokarmu. Ani wizyty cdl ani laktator nie pomogły. Po drugie jeszcze problemy z alergiami. Karmiłam kp przez niecałe 6 msc i zrezygnowałam. Nawet nie sądziłam że to u mnie tyle emocji wywoła.

Zielona2024, SandraH.97, dzikaplaża, Santal3, smoothie, anakonda, Nowa9224, adu, Kinia__, Dziewiarka, Domi94, magda87, Britta, Platynova55 lubią tę wiadomość

zi13gov36gutrlme.png
  • dzikaplaża Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adu wrote:

Dlatego za juz teraz dbam o odpowiednią warstwę ochronną (czytaj: tluszczyku) xD Zartuje, nie zabiegam o to, ale waga rzeczywiście urosla troche :p Też się zastanawiałam jak to potem będę wbijac, ale tak jak dziewczyny napisaly, na pewno nie ma takiej możliwości przy tej igle.

FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
    8dpt 30
    10dpt 77
    12dpt 175
    14dpt 438
    16dpt 1109
    18dpt 2316 (103%)
    19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
    21-23dpt krwawienie - krwiak?
    28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
    7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
    9+5 wizyta 2.91 cm / 150
    11+0 4.45 cm / 164
    12+4 6.55 cm / 154
    prenatalne ✅️
    Pappa ✅️
    NIPT ✅️

8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahossik91 wrote:
    Sunday92 jest spora różnica miedzy kpi rocznego a kp 19 miesiecznego😅 jak dziecko przyzwyczajone do butelki i to takich ilości...ale ciekawe ze jak odstawiacie takie dzieci od piersi po roku to nie potrzebują mleka. Wszedzie głoszą ze roczne dziecko ma w wiekszosci zjadac mleko wlasnie, a rozszerzanie diety to dodatek do mleka a nie odwrotnie. To jak ktores lubi bardzo czy z piersi czy mm to ciekawe jak to odstawić.....zeby nie było moja córka tez nie jadła mleka. Odrzuciła przed rokiem. I kp i butelke-ogolnie mleko przemycałam w kaszkach az zostala fanką platek owsianych gorskich -do teraz uwielbia owsianki. Ale u syna nie wyobrażalam sobie mu zabrać glownych posilkow. A wysiadałam zwlaszcza jak w nocy jadl i bardzo wtedy chcialam zeby przestał.

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty❤️

Ja dzisiaj pierwszy raz w sumie w ciazy zjadlam kupnego slodycza. Do tej pory mnie odrzucało(jedyny slodycz to byl dzem dosc kwasny i 2 razy miód) Mialam wieczor w wc dołem, wracalismy z naszej 2 dniowej wycieczki do łodzi, dobrze ze zdazylam do domu. Dziekuje juz wole wyrzec się do konca ciazy slodkiego. Mam nadzieje ze fruktoza z owoców latem tak na mnie nie bedzie dzialala😖

Ale kto odstawił roczniaka? ani ja ani Sunday. Rozszerzanie diety od 6 msc więc takie bobo mając 12msc to już zjada konkretne posiłki :)
    U mnie starsza jadła dużo lepiej posiłki niż młodsza, ta druga poprawiła się całkiem niedawno i pewnie dlatego udało się odstawić pierś.
    U nas drogą redukcji karmień po roku, stopniowo zostały dwa, trzy, potem jedno i poszło.
    To nie zazdroszczę wieczoru :o ale chciałabym nie dotykać słodyczy, serio 🫣

@ Sunday my mamy piętrowe, młoda ma niski dół ale ona nie potrafi zasypiać, tylko ręce i tulenie :/ a do tego budzi się w nocy i od razu krzyk i płacz. Najgorsze, że często Mąż ją nosi 2-3 h bo nie zasypia 🙄 I też jej idą zęby, ostatnia czwórka, potem tróje będą 😶‍🌫️ ale to jest jakiś kosmos.
    Naiwnie liczę, że do lata to się zmieni ale już się nieźle zamartwiam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego, 21:32

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SandraH.97 wrote:
    Proszę Was jutro o kciuki 😊 o 9:20 mam prenatalne I bardzo się stresuje...mam nadzieję, że będę mogła jutro podzielić się dobrymi wieściami 😊

Czekamy na dobre wieści 🤞🫶

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 10 lutego, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze od siebie dodam wszystkim pierwszorazowym mamusiom żeby naprawdę poczytały o KP i KPI. Polecam bardzo np. Hafije i jej blog.

W 80% przypadkach KP to najgorsze co nas czeka, zaczynając od potwornego bólu brodawek w pierwszych dobach karmienia kiedy to się hartują pierwszymi karmieniami, poprzez nawał o którym wszyscy mówią ale nikt nie opisuje że w piersiach robią się wielkie guzy, laktator nie da rady nic ściągnąć, dziecko ściąga za mało, piersi potwornie bolą, a porady o liściach kapusty doprowadzają co płaczu, aż po kryzys laktacyjny gdzie wydaje się że karmimy non stop, że dziecko ciągle na nas wisi a okazuje się że to i tak za mało bo kryzys i trzeba dołączyć laktator i wtedy to już wogole nie ma czasu na nic, a w tle wyje niemowlę bo ma kolki, bo ma nietolerancję laktozy, albo alergie na bmk albo z zupełnie nieznanego powodu.
    Dla mnie KP była bardzo ważne. Ale jak o tym myślę, to chociaż minęło 6 lat, nadal zaczynam się trząść w środku z niemocy jaką wtedy ciągle czułam.
    U mnie skończyło się odkryciem, że dodatkowo uaktywnił mi się zespół Raynauda. Na codzień nie mam go, nic mi się nie dzieje, nigdy. Ale w trakcie kp atakował piersi. Podczas karmienia i pomiędzy karmieniami piersi paliły mnie z bólu. Położne i CDL wmawiały mi że to mleko napływa 🤦🏻‍♀️😱 a ja mając dziecko przy piersi momentami z bólu nie dałam rady oddychać. O tym że to zespół Raynauda dowiedziałam się z blogu Hafiji kilka tyg. po zakończeniu KP. Bo nie byłam w stanie tego znieść.

Mam nadzieję że każda z Was będzie miała łatwą i prostą ścieżkę do KP, ale musicie poczytać, i pogadać z kim się da.
    Żeby wiedzieć, że nawał to guzy/kamienie w piersiach i jak sobie z tym radzić, żeby wiedzieć że u niektórych kobiet jedna pierś będzie produkowała mniej i w większości takich przypadków po czasie karmi się jedna piersią i to jest normalne (tego mi też nikt nie powiedział..), żeby wiedzieć że pojedyncze karmienie może trwać nawet półtorej godziny i zanim przebierzecie i odłożycie po nim dziecko to ono znowu zaczyna być głodne, i że takie dzieci też się zdążają i to też jest ok.
    KP jest mega trudne, napewno bardzo warto o nie walczyć jeśli się chce i się to czuje w serduchu. Ale warto się też przygotować na niezły hardcore 😀

Dziewiarka, Ahossik91, dzikaplaża, anakonda lubią tę wiadomość

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    Ale kto odstawił roczniaka? ani ja ani Sunday. Rozszerzanie diety od 6 msc więc takie bobo mając 12msc to już zjada konkretne posiłki :)
    U mnie starsza jadła dużo lepiej posiłki niż młodsza, ta druga poprawiła się całkiem niedawno i pewnie dlatego udało się odstawić pierś.
    U nas drogą redukcji karmień po roku, stopniowo zostały dwa, trzy, potem jedno i poszło.
    To nie zazdroszczę wieczoru :o ale chciałabym nie dotykać słodyczy, serio 🫣

@ Sunday my mamy piętrowe, młoda ma niski dół ale ona nie potrafi zasypiać, tylko ręce i tulenie :/ a do tego budzi się w nocy i od razu krzyk i płacz. Najgorsze, że często Mąż ją nosi 2-3 h bo nie zasypia 🙄 I też jej idą zęby, ostatnia czwórka, potem tróje będą 😶‍🌫️ ale to jest jakiś kosmos.
    Naiwnie liczę, że do lata to się zmieni ale już się nieźle zamartwiam.
    Ułoży się jakiś z tym spaniem, myślę, że dzieci jak wyczuwają zmiany to też się do nich dostosowują (tak sobie mówię i na to liczę 😂).
    W ostateczności, ja wyląduje z bobo u nas w sypialni, a mąż ze starszakiem u niego w pokoju, ale to taka opcja awaryjna, wolałabym nie 🙈 i teraz sobie obiecuje, że nie będzie wspolspania, ale jak znam siebie, to pewnie i tak bobas wyląduje u nas w łóżku 🤷🏻‍♀️
    Szczerze, to mój młody w okolicy 14 miesięcy i tak już super zjadał posiłki, myślę, że dla niego pierś to już była głównie funkcja regulacyjna, emocjonalna, a nie jedzenie. Ale dzieci są bardzo różne, więc nie ma co porównywać, ale czasem warto się dzielić historiami, bo ja wiele rzeczy wyobrażałam sobie zupełnie inaczej :) i macierzyństwo mnie mocno zaskoczyło (a też byłam typem przed urodzeniem dziecka, że spanie tylko w łóżeczku, na materacu o odpowiedniej twardości ze względu na ryzyko sids - no cóż, pobudki co godzinę, zaśnięcie z młodym dwa razy w fotelu, ogromne zmęczenie, do tego stopnia, że jak zmieniałam w nocy pieluchę, zapomniałam mu założyć nowej i zapielam po prostu bodziaka, zweryfikowały mój punkt widzenia 😂).
    Nawet po tych zębach widać jak dzieci są różne, u Was dopiero czwórki, a Gucio już ma wszystkie zęby oprócz 3 piątek (bo jedna już ma 🙈).

smoothie lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 02.2021
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 10 lutego, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Ułoży się jakiś z tym spaniem, myślę, że dzieci jak wyczuwają zmiany to też się do nich dostosowują (tak sobie mówię i na to liczę 😂).
    W ostateczności, ja wyląduje z bobo u nas w sypialni, a mąż ze starszakiem u niego w pokoju, ale to taka opcja awaryjna, wolałabym nie 🙈 i teraz sobie obiecuje, że nie będzie wspolspania, ale jak znam siebie, to pewnie i tak bobas wyląduje u nas w łóżku 🤷🏻‍♀️
    Szczerze, to mój młody w okolicy 14 miesięcy i tak już super zjadał posiłki, myślę, że dla niego pierś to już była głównie funkcja regulacyjna, emocjonalna, a nie jedzenie. Ale dzieci są bardzo różne, więc nie ma co porównywać, ale czasem warto się dzielić historiami, bo ja wiele rzeczy wyobrażałam sobie zupełnie inaczej :) i macierzyństwo mnie mocno zaskoczyło (a też byłam typem przed urodzeniem dziecka, że spanie tylko w łóżeczku, na materacu o odpowiedniej twardości ze względu na ryzyko sids - no cóż, pobudki co godzinę, zaśnięcie z młodym dwa razy w fotelu, ogromne zmęczenie, do tego stopnia, że jak zmieniałam w nocy pieluchę, zapomniałam mu założyć nowej i zapielam po prostu bodziaka, zweryfikowały mój punkt widzenia 😂).
    Nawet po tych zębach widać jak dzieci są różne, u Was dopiero czwórki, a Gucio już ma wszystkie zęby oprócz 3 piątek (bo jedna już ma 🙈).

Po zębach, po spaniu, po karmieniu, charakterze dziecka 🙈
    Starszej pierwszy ząb wyszedł jak miała 5 msc a młodszej jak 9msc 😉 więc trochę to musi potrwać.
    U nas młodsza to przylepa Taty więc jak nie odłoży jej u siebie to śpią razem w sypialni, a ja ze starszą 😃 Dlatego jak nie nauczy się w końcu zasypiać to serio nie wiem co to będzie :/
    Przespać całą noc potrafi bo zdarzyło się kilka razy ale jakie to cudowne warunki muszą być spełnione to nie wiem. Może lato, wiosna i więcej szaleństw podwórkowych nam pomoże, oby ! 🍀
    Myślę, że macierzyństwo zawsze mocno zaskakuje 😶‍🌫️

Sunday_92 lubi tę wiadomość

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • adu Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak odstawiałam Nadię od piersi to nie widziałam potrzeby wprowadzania mm i tak też zalecił pediatra, bo ładnie jadła już posiłki. Do 3 rz była dzieckiem nabiałem, jogurty, kefirek maślanki to jej miłość największa 😅 a babyccino z mamą przy kawce obowiązkowe :D

Dobrze piszecie, że zakładać to sobie można, a życie weryfikuje.. Ja się dość trzymałam swoich zasad i po roku córka poszła do siebie do pokoju, ale wiadomo że o jakiejś 1 przychodziła do nas 🤣 teraz już raczej dopiero nad ranem przed samym wstaniem na przytulasy przychodzi :) Bliźniaki też na pewno przy nas wylądują jak będą się budzić z taką częstotliwością jak ona (póki karmiłam piersią 10-20 pobudek to był codzienny standard) aczkolwiek nie wiem gdzie się zmieścimy razem w łóżku 🤣

Sunday_92 lubi tę wiadomość

👧 07.2021
    03.12 bhcg 123
    03.01 mamy dwa ♥️♥️🙈 2k2o
    04.0 prenatalne 7,1 i 5,8 cm ludzików 🥹
    preg.png
  • Dziewiarka Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Santal3 wrote:
    Czytam Wasze wszystkie posty i przecieram oczy ze zdumienia ile mnie czeka rzeczy do nauki. Dziś np. Googlowałam KPI 🙈 to może macie jakaś książkę do polecenia? Tak na dobry początek? :)

Natuli „Karmienie piersią” i blog Hafija.

adu, Santal3 lubią tę wiadomość

'94 AMH 0,29, MTHFR A1298 heterozygota PAI-1 4G/5G heterozygota, kariotypy ok
    18.02 ⏸️ naturalnie
    27.03 poronienie zatrzymane 💔
    👼 Miłosz trisomia 22
    Sierpień ciąża biochemiczna 💔
    11.09 IVF MZ
    26.09 ET 4BB nieudany 💔
    11.10 start drugiej stymulacji
    26.10 mamy 1 zarodek 4AB transfer odroczony
    Euthyrox 75, Acard 150
    1.12 ⏸️ naturalny cud
    2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
    4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
    6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
    10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
    23.12 USG jest ❤️ CRL 4,5 mm
    13.01 USG ❤️ 167bpm CRL 26,34 mm
    21.01 USG ❤️ 171bpm CRL 36 mm plus pobranie Nifty Pro
    28.01 Wyniki Nifty Pro- ryzyka niskie, czekamy na Córeczkę 🥹❤️
    6.02 I prenatalne ❤️ 7,2 cm Cudu 🥰
    17.02 9,5 cm Bobasa 💖
    preg.png
  • dzikaplaża Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra, kciuki za wizyte 🫶 Dawaj znać po :)

FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
    8dpt 30
    10dpt 77
    12dpt 175
    14dpt 438
    16dpt 1109
    18dpt 2316 (103%)
    19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
    21-23dpt krwawienie - krwiak?
    28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
    7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
    9+5 wizyta 2.91 cm / 150
    11+0 4.45 cm / 164
    12+4 6.55 cm / 154
    prenatalne ✅️
    Pappa ✅️
    NIPT ✅️

8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań

preg.png
‹‹ 213 214 215 216 217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ