X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 8 marca, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet - dla tych większych i zupełnie malutkich 🥰 Dzisiaj nasz dzień, zróbmy dla siebie coś miłego!

Bardzo dziękuję za polecajki promocji, dziś bez skrupułów możemy sprawić sobie jakiś prezent 😊

Ależ Wam zazdroszczę tych kopniaczków, to musi być cudowne uczucie! Pierwszy raz poczułyście je z zaskoczenia, czy skupiałyście się na tym? Jak zjecie coś słodkiego to po jakim czasie maleństwa zaczynają się ruszać? Ja coś czasem poczuję, ale nie jest to na tyle specyficzne, żebym miała 100% pewności 🙈 Za to ostatnio mam wrażenie, że brzuszek mocno wyskoczył. I faktycznie - 17 lutego 84 cm w najszerszym miejscu, dziś 6 cm więcej na czczo 🥰

Wiecie co jest fajne w tych naszych letnich ciążach? Że przez zimę nic nie widać, a jak tylko ściągniemy kurtki, to świat ujrzy nasze piłeczki. Somsiedzi będą w szoku 🤪

smoothie, magda87, Domi94, Dziewiarka, Bbbuuu, Britta, Luna_, Platynova55 lubią tę wiadomość

⛈️ kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
    Ja 28, mąż 38 🎂

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔

25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
    7dpt ⏸️, beta 32 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
    22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
    16.01: 3,08 cm ruszającego się misia 🐻
    06.02: I prenatalne + NIPT, 7,3 cm zdrowego chłopca 🩵
    27.02: 14 cm dzieciątka 🌈

preg.png
  • Domi94 Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to się marzyła jesienno-zimowa ciąża, żeby na wiosnę się rozpakować 😅 o ciąży sąsiadki się dowiedziałam w 30 którymś tygodniu, a urodziła na początku kwietnia, nie było nic widać😂

👱‍♀️'94👦'86
    2x❄️

Grudzień ’24 naturalny Cud 🥹
    preg.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 8 marca, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi94 wrote:
    Mi to się marzyła jesienno-zimowa ciąża, żeby na wiosnę się rozpakować 😅 o ciąży sąsiadki się dowiedziałam w 30 którymś tygodniu, a urodziła na początku kwietnia, nie było nic widać😂
    Ja jak tak będę dalej leżeć to dowiedzą się jak z wózkiem wyjdę 😂

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 8 marca, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia. wrote:
    Hej dziewczyny, wszystkiego najlepszego z okazji dnia kobiet - dla tych większych i zupełnie malutkich 🥰 Dzisiaj nasz dzień, zróbmy dla siebie coś miłego!

Bardzo dziękuję za polecajki promocji, dziś bez skrupułów możemy sprawić sobie jakiś prezent 😊

Ależ Wam zazdroszczę tych kopniaczków, to musi być cudowne uczucie! Pierwszy raz poczułyście je z zaskoczenia, czy skupiałyście się na tym? Jak zjecie coś słodkiego to po jakim czasie maleństwa zaczynają się ruszać? Ja coś czasem poczuję, ale nie jest to na tyle specyficzne, żebym miała 100% pewności 🙈 Za to ostatnio mam wrażenie, że brzuszek mocno wyskoczył. I faktycznie - 17 lutego 84 cm w najszerszym miejscu, dziś 6 cm więcej na czczo 🥰

Wiecie co jest fajne w tych naszych letnich ciążach? Że przez zimę nic nie widać, a jak tylko ściągniemy kurtki, to świat ujrzy nasze piłeczki. Somsiedzi będą w szoku 🤪
    Ja zupełnie z zaskoczenia miałam kopniaki , nie jem słodyczy wcale więc to chyba raczej nie ma znaczenia ( bynajmniej u mnie ). Z tym odkąd dostałam stawianie się macicy nie leżę na wznak więc ja na boku czuję .

Lia. lubi tę wiadomość

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 8 marca, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam książki z empiku więc plan na weekend jest ;)

IMG-20250308-123457.jpg

Chcemy przed pojawieniem się drugiego dziecka załatwić dwa duże tematy w rozwoju Gucia, odpieluchowanie i spanie we własnym pokoju 🙈 oby się udało 🤞

Lia., anakonda, Dziewiarka lubią tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 02.2021
  • Jasmin1517 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:

IMG-20250308-123457.jpg

Chcemy przed pojawieniem się drugiego dziecka załatwić dwa duże tematy w rozwoju Gucia, odpieluchowanie i spanie we własnym pokoju 🙈 oby się udało 🤞
    U nas identyczne plany 🤭 Od tygodnia robimy siusiu na „sosniczek”, 3 dni wpadek i przebierania x razy dziennie, ale idzie coraz lepiej 🤞

👩‍🦳 33 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 2 l.

29.11.24 ⏸️
    2.12.24 beta 135,7 mIU/mL
    4.12.24 beta 290,0 mIU/mL progesteron 33,4 ng/mL
    20.12.24 wizyta ❤️
    23.01.25 kolejna wizyta 🤞
    31.01.25 prenatalne 🤞

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 8 marca, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    U nas identyczne plany 🤭 Od tygodnia robimy siusiu na „sosniczek”, 3 dni wpadek i przebierania x razy dziennie, ale idzie coraz lepiej 🤞
    My zaczniemy chyba akcje odpieluchowanie w maju, czekam aż będzie ciepło żeby mógł z gołym 🍑 polatać po ogrodzie, na razie przygotowanie teoretyczne 😂
    Daj znać jak Wam się uda, chętnie przyjmę rady (i na przeprowadzke do pokoju też, u nas na razie plan, że któreś z nas na początek będzie spać razem z nim).
    Chciałabym te dwie rzeczy ogarnąc, bo później z bobasem będzie ciężko...

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
  • Ania89gdynia Nowa

Wysłany: 8 marca, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, chciałam się przywitać :-) termin z miesiączki mam na 03.09 ale według USG koniec sierpnia 😅 jest to moja druga ciąża, ale czuję jakby była pierwsza. Córka kończy w tym roku 15 lat.
    Staraliśmy się siedem lat, chodziliśmy do kliniki niepłodności, nie mogli zdiagnozować co jest nie tak... Podejrzewali niepłodność immunologiczną. Zrezygnowaliśmy że starań, nie chcieliśmy już przeżywać zawodu co miesiąc... Kosztowało mnie to wiele, załamanie nerwowe, unikanie spotkań z koleżankami którym się udało...
    Gdy już zaczęliśmy planować podróże na 2025 rok stał się cud. Okres spóźniał mi się tydzień, ale zero zaskoczenia- norma- problemy z hormonami. Umówiłam się do endokrynologa na konsultacje, zrobiłam test ciążowy żeby wykluczyć ciążę i niespodzianka, dwie grube wyraźne kreski. Beta zrobiona następnego dnia ponad 20 tys. 😅
    I tak teraz trwa 16 tydzień, dziewczynka. Ciążę znoszę ciężko, szybko się męczę, mam problem z ciśnieniem, biorę acard. Dochodzi do tego poranny ból głowy 😏 pierwszą córkę urodziłam w wieku 21 lat, teraz mam 35 i ciąża daje mi w kość.

Zielona2024, Krysia23, anakonda, smoothie, Domi94, Nowa9224, Luna_, Ahossik91, magda87, Rudzieleec, aswalda lubią tę wiadomość

• smoothie Autorytet

Wysłany: 8 marca, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    My zaczniemy chyba akcje odpieluchowanie w maju, czekam aż będzie ciepło żeby mógł z gołym 🍑 polatać po ogrodzie, na razie przygotowanie teoretyczne 😂
    Daj znać jak Wam się uda, chętnie przyjmę rady (i na przeprowadzke do pokoju też, u nas na razie plan, że któreś z nas na początek będzie spać razem z nim).

U nas nocnik od dawna w kręgu zainteresowań ale ja planuję nie ściągać jej pampka do lata właśnie :)

Przenosiny do pokoju się udały, Mąż odkłada i zasypia obok na materacu. Tylko oczywiście idą nam trójki, ostatnia czwórka, wszystko naraz 😶‍🌫️ i nocki są znowu okropne. Pobudka i krzyk co chwilę.
    Dla mnie największym wyzwaniem będzie nauka zasypiania w łóżku, a nie na rękach 😵‍💫 Z tym dalej stoimy w miejscu.

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔

Wysłany: 8 marca, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Też chcieliśmy zacząć jak będzie trochę cieplej, ale jakoś tak spontanicznie wyszło.. Już od jakiegoś czasu robiła sobie siusiu rekreacyjnie na nocnik codziennie przed kąpaniem. W niedziele poinformowała, że zrobiła siusiu i że robi pupu to zapytałam czy nie chciałaby sprobować na nocniczek.. i tak już jakoś poszło, że od razu zdjeliśmy pamperka i założyliśmy majtki (na szczęście miałam jakieś gratisy z vinted 🙈). W poniedziałek była akcja zakupy i powybierała sobie jakie tylko chce majtki i teraz pamperek wlatuje tylko na wyjście, na drzemkę i na noc. Ogólnie pierwsze dni to nocnik co 5 minut plus wpadki (aż jej groziłam że wyrzucimy wszystkie nowe majtki i wracamy do pamperka 🙈). U nas był mały kryzys z pupu - trochę nie trafiło do nocniczka i kolejne dni wstrzymywała cały dzień i nie mogła się przemóc. Pomogło włączenie piosenek na telefonie i odwrócenie uwagi (wiem, bardzo wychowawcze 🤭) i już jest coraz lepiej. Ale zobaczymy co będzie, jak w poniedziałek wróci do żłoba 🤷🏻‍♀️
    Co do przeniesienia do swojego pokoju to nie mam jeszcze na to ani siły ani pomysłu, bo mała przylepa najchętniej by spała tylko na mnie.. 😮‍💨

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 15:08

👩‍🦳 33 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 2 l.

29.11.24 ⏸️
    20.12.24 wizyta ❤️
    31.01.25 prenatalne 🤞

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 8 marca, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smoothie wrote:
    U nas nocnik od dawna w kręgu zainteresowań ale ja planuję nie ściągać jej pampka do lata właśnie :)

Przenosiny do pokoju się udały, Mąż odkłada i zasypia obok na materacu. Tylko oczywiście idą nam trójki, ostatnia czwórka, wszystko naraz 😶‍🌫️ i nocki są znowu okropne. Pobudka i krzyk co chwilę.
    Dla mnie największym wyzwaniem będzie nauka zasypiania w łóżku, a nie na rękach 😵‍💫 Z tym dalej stoimy w miejscu.
    Ech, tak to już jest nigdy nie jest idealnie 🙈 u nas póki co nocnik czeka, ale młody sygnalizuje po fakcie, że zrobił 💩 i zdarza się, że budzi się ze sucha pieluchą więc pierwsze oznaki gotowości są.
    U nas nocki raczej bez pobudek, mimo że dwie piątki już są, idą powoli dwie ostatnie. Na noc zasypia bez problemu, książeczka, przytulaski, chyba dlatego tak zwlekamy z tą przeprowadzką, bo on śpi 20-8, rzadko kiedy ma pobudki. U nas za to drzemki bywają trudne, chociaż dzisiaj bez problemu usnął na drzemkę też przy książeczce. Z resztą on ma teraz gruby update softa, bo nagle zaczął dużo mówic.
    My się staramy go za bardzo nie nosić, więc o usypianiu na rękach nie ma mowy, ma już prawie 14kg, więc dla mnie teraz w ciąży, to już powoli za duże obciążenie.

No ogólnie, czuję lekką presję żeby ogarnąc te dwie duże rzeczy przed lipcem. Z mniejszych bilans dwulatka, szczepienie i dentysta.

@Jasmin, a ile ma miesięcy Twoja córka? Ja trochę jeszcze czekam, bo u nas młody nie ma jeszcze dwóch lat. Ja z odpieluchowaniem spróbuję według tego co w tej książce "Mamo, chce kupę", czyli faza pierwsza goły 🍑, druga same spodenki, dopiero faza trzecia majtki plus spodenki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 15:16

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎

Wysłany: 8 marca, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Ech, tak to już jest nigdy nie jest idealnie 🙈 u nas póki co nocnik czeka, ale młody sygnalizuje po fakcie, że zrobił 💩 i zdarza się, że budzi się ze sucha pieluchą więc pierwsze oznaki gotowości są.
    U nas nocki raczej bez pobudek, mimo że dwie piątki już są, idą powoli dwie ostatnie. Na noc zasypia bez problemu, książeczka, przytulaski, chyba dlatego tak zwlekamy z tą przeprowadzką, bo on śpi 20-8, rzadko kiedy ma pobudki. U nas za to drzemki bywają trudne, chociaż dzisiaj bez problemu usnął na drzemkę też przy książeczce. Z resztą on ma teraz gruby update softa, bo nagle zaczął dużo mówic.
    My się staramy go za bardzo nie nosić, więc o usypianiu na rękach nie ma mowy, ma już prawie 14kg, więc dla mnie teraz w ciąży, to już powoli za duże obciążenie.

No ogólnie, czuję lekką presję żeby ogarnąc te dwie duże rzeczy przed lipcem. Z mniejszych bilans dwulatka, szczepienie i dentysta.

@Jasmin, a ile ma miesięcy Twoja córka? Ja trochę jeszcze czekam, bo u nas młody nie ma jeszcze dwóch lat. Ja z odpieluchowaniem spróbuję według tego co w tej książce "Mamo, chce kupę", czyli faza pierwsza goły 🍑, druga same spodenki, dopiero faza trzecia majtki plus spodenki.
    Młodej właśnie stuknęło 2,5 roku, a ostatnio to faktycznie się zrobiła strasznie kumata bestia, więc różnica z dwulatkiem pewnie ogromna.. Z pół roku temu już podejmowaliśmy pierwsze próby odpieluchowania, ale wtedy było takie przerażenie po pierwszej 💩, że nie chciała już nawet na nocnik spojrzeć.. Odczekaliśmy trochę i teraz podeszliśmy do tego całkowicie na luzie i sama mówi, że już nie chce wracać do pamperka 🤷🏻‍♀️

👩‍🦳 33 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 2 l.

29.11.24 ⏸️
    20.12.24 wizyta ❤️
    31.01.25 prenatalne 🤞

preg.png
  • smoothie Autorytet

Wysłany: 8 marca, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:

To u nas sygnalizuje od paru miesięcy, że idzie na kupę ale ma swoje dwa ulubione miejsca, najczęściej za stolikiem do zabawy 🙂 Fajne jest to, że taki maluch wie i szuka ustronnego miejsca.
    Na nocniku siada na siku ale nie zdarzyło się jej zrobić.
    U nas też gada jak najęta, wcześnie zaczęła ale nie miała wyjścia bo musiała dogadać się z siostrą co do zabaw i życia😄
    Waży 10 kg ale bez noszenia jest krzyk i płacz, co jakiś czas próbujemy to zmienić ale tak się przykleja do Taty, że będzie ciężko😵‍💫
    Gorzej, że wszystko sama ! wszystko bo jak nie to krzyk 😶‍🌫️
    U mnie odpieluchowanie to też jest najpierw faza gołej pupy :) Ze starszą poszło szybko i bezproblemowo.Uważam, że lato jest do tego idealne :)
    Z młodszą wszystko jest inaczej więc nawet nie rozmyślam jak pójdzie 🙈

To jak Wam młody ładnie śpi, bez pobudek to już bym dawno spróbowała przenieść go do pokoju :)

preg.png

👩🏼 '86
    07.2023 👧🏼❤️
    04.2020 👧🏼❤️

06.2021 - 7tc/11tc 👼💔
    06.2022- 19tc 👼💔
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 8 marca, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:

IMG-20250308-123457.jpg

Hejo

W temacie odpieluchowania to polecam też zaopatrzyć się w książeczki dla dziecka w tej tematyce.
    Moje ulubionce to pucio robi siusiu i "ale kupa! Co masz w pieluszce"

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
    02/04 - następna wizyta 🤞
    17/03 - połówkowe 🤞

age.png

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 8 marca, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Moja rada z odpieluchowaniem to żeby jednak nie nakładać sobie takiej presji że musi się udać przed pojawieniem się drugiego dziecka 🙈
    na prawdę widzę wśród znajomych taki mix jeśli chodzi o sukcesy i ich braki w odpieluchowaniu.
    My odpieluchowanie Mai zaczęliśmy jak miała 2L i 3 mies i poszło dość sprawnie (siusiu bez problemu, z kupą był problem przez miesiąc - nawykowe zaparcia - ale się udało) natomiast mam na prawdę sporo znajomych u których idzie bardzo ciężko mimo że dzieci mają już skończone 3l.
    Trzymam kciuki żeby się wam udało sprawnie ale serio bez presji bo może się to obrócić przeciwko wam jeski mały nie będzie gotowy

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    17/03 - połówkowe 🤞

age.png

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 8 marca, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    Też chcieliśmy zacząć jak będzie trochę cieplej, ale jakoś tak spontanicznie wyszło.. Już od jakiegoś czasu robiła sobie siusiu rekreacyjnie na nocnik codziennie przed kąpaniem. W niedziele poinformowała, że zrobiła siusiu i że robi pupu to zapytałam czy nie chciałaby sprobować na nocniczek.. i tak już jakoś poszło, że od razu zdjeliśmy pamperka i założyliśmy majtki (na szczęście miałam jakieś gratisy z vinted 🙈). W poniedziałek była akcja zakupy i powybierała sobie jakie tylko chce majtki i teraz pamperek wlatuje tylko na wyjście, na drzemkę i na noc. Ogólnie pierwsze dni to nocnik co 5 minut plus wpadki (aż jej groziłam że wyrzucimy wszystkie nowe majtki i wracamy do pamperka 🙈). U nas był mały kryzys z pupu - trochę nie trafiło do nocniczka i kolejne dni wstrzymywała cały dzień i nie mogła się przemóc. Pomogło włączenie piosenek na telefonie i odwrócenie uwagi (wiem, bardzo wychowawcze 🤭) i już jest coraz lepiej. Ale zobaczymy co będzie, jak w poniedziałek wróci do żłoba 🤷🏻‍♀️
    Co do przeniesienia do swojego pokoju to nie mam jeszcze na to ani siły ani pomysłu, bo mała przylepa najchętniej by spała tylko na mnie.. 😮‍💨
    U nas na problemy z kupą (właśnie też się czegoś wystraszyła, nie wiem czego, I zaczęła się wstrzymywać i doprowadza o to to zaparc :/) pomogło dużo kibicowania. Kupę od początku robiła do toalety ze schodkami i nakładka i jak zrobiła kupę to z mężem i niania zbiegalismy się biliśmy brawo itd. Był też rytuał pożegnania "papa kupko" i wspólne spuszczanie wody. W końcu jej się na szczęście spodobało :)

34 👩 🧔‍♂️31
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    17/03 - połówkowe 🤞

age.png

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 8 marca, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Moja rada z odpieluchowaniem to żeby jednak nie nakładać sobie takiej presji że musi się udać przed pojawieniem się drugiego dziecka 🙈
    na prawdę widzę wśród znajomych taki mix jeśli chodzi o sukcesy i ich braki w odpieluchowaniu.
    My odpieluchowanie Mai zaczęliśmy jak miała 2L i 3 mies i poszło dość sprawnie (siusiu bez problemu, z kupą był problem przez miesiąc - nawykowe zaparcia - ale się udało) natomiast mam na prawdę sporo znajomych u których idzie bardzo ciężko mimo że dzieci mają już skończone 3l.
    Trzymam kciuki żeby się wam udało sprawnie ale serio bez presji bo może się to obrócić przeciwko wam jeski mały nie będzie gotowy
    Nie nakładam presji, że musi się koniecznie udać, ale jednak fizjologicznie najlepszy moment to zazwyczaj między 2 a 2.5 roku. Jak urodzi się drugi bobas to planowo młody będzie miał 2lata i 2 miesiące i raczej nie będziemy mieć czasu przez najbliższych kilka miesięcy na odpieluchowanie, plus taki czas kiedy pojawia się rodzeństwo, też temu nie sprzyja, a jak się przegapi odpowiedni moment to faktycznie później jest często trudniej. Nie wspomniawszy o tym, że przedszkole zazwyczaj jednak wymaga odpieluchowania, a my chcemy żeby zaczął przedszkole od stycznia, jak będzie miał 2l i 7miesiecy. Dlatego plan jest taki żeby przeprowadzić proces teraz jak pogoda będzie sprzyjająca, jak się nie uda to trudno, ale jakoś myślę, że powinno być ok. Ogólnie takie duże zmiany typu odpieluchowanie i przeprowadzka do pokoju, chcemy zrobić przed pojawieniem się rodzeństwa, później trzeba będzie się skupić na zaopiekowaniu emocji, nie wyobrażam sobie na to dowalać czegoś dodatkowego.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 8 marca, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane z okazji dzisiejszego dnia śle życzenia , niech każdy dzień przynosi Nam radość, siłę i piękne chwile! 💐

Dziewiarka, dzikaplaża, Lia. lubią tę wiadomość

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

Rośnij dalej Skarbie! 🌱✊🏻

preg.png
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz zapomniałam troche trudu odpieluchowania, odsmoczkowania czy spania😊 córka odpieluchowała sie na 2l3 w 3 dni zero wpadek-byla akurat gotowa. Probowalam z nia na rowne 2l i nie poszlo.
    Syn oporniejszy probowalam na 2l3m jak z corka i odpuscilam, dopiero na 2.5r udalo sie, w 2 dni tez zero wpadek-byl gotowy.
    Nocki to osobny temat. Obydwoje do 3.5-4l spali w pieluchomajtkach. Córka wpadka moze raz w miesiacu az zdjelam i bylo ok. Syn posikiwal mi w nocy do 4lat czasem 3 razy w tygodniu. Jakos przed 4 urodzinami jak z 3 tygodnie bylo sucho zaczal spac bez pieluchomajtek.
    Moje dzieci poszly do swoich pokoi na 2 l. Wszystko robione tak samo. Moja Kaja nigdy do nas nie wróciła. Ona nawet siku raz na pol roku wstaje. A Julek rok dwa pospal calkiem spokojnie a od 4rz mam 4 razy w tygodniu średnio wedrówke okolo godziny 2-4 do nas do łozka. Przy czym sam idzie siku a potem do nas.

preg.png

age.png

age.png
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie usypiałam na rękach,chyba kregoslup by mi odpadł😄 Kladlam do lozeczka i glaskałam lub spiewałam az zasneli. Potem siadałam obok lozka po przeczytaniu ksiązeczki. I jakoś tak bez krzykow zawsze o tej samej godzinie. To uważam za swoj sukces. Bo to co widzialam u rodziny jak bylam mlodsza....MASAKRA. Usypianie przy TV , przy bajkach , ganianie za dzieckiem wynoszenie w nocy do innego pokoju. Wrzaski krzyki do 22-23...u mnie jak byly 2-3 latki chodzily spac rowno 20. Czytalismy zawsze przed 20.
    Polecam rutune i konsekwencje. I czytanie bajek przed snem:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 19:29

Krysia23 lubi tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png
‹‹ 281 282 283 284 285
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ