🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
anakonda wrote:No u mnie jutro nawet połowy ciąży nie będzie , wiem że norma jest do 2,5 . Wiem że moja dr nie jest zwolennikiem zakładania ani szwu ani pessera tylko leżenie plackiem . Będę jutro rozmawiała o tym jak i o tym gdzie mam rodzić muszę sobie jakoś to wszystko poukładać . Zdaję sobie sprawę że ta szyjka nagle nie będzie 4 cm bo nie ma takiej możliwości ale chociaż żeby utrzymywała się na tym poziomie.
Mi ostatnio lekarz tłumaczył, że ten pomiar w 16tc to jest trochę tak, że ta szyjka może się jeszcze wydłużyć (przynajmniej u mnie, bo długo się przyglądał na usg, bo u mnie się jeszcze ciesn nie otworzyła, zmierzył mniej optymistyczną wersję, ale jest szansa, że to co uznał już za ciesn, będzie jeszcze kawałkiem szyjki), no ale może też się zacząć już skracać, dopiero kolejny pomiar prawdę powie w którym kierunku idziemy.
Co ważne, szyjkę powinien zawsze mierzyć ten sam ultrasonografista i na tym samym sprzęcie, pęcherz powinien być pusty.
Leżenie plackiem to coś od czego się odchodzi, oszczędny tryb życia jak najbardziej, ale takie leżenie plackiem to już bardzo rzadko jest zalecane przy szyjce (teraz według stsndardow to chyba tylko przy przedwczesnym odpływaniu płynu owodniowego). Ja osobiście sobie tego nie wyobrażam, jednak na koniec trzeba mieć sile żeby urodzić, zająć się dzieckiem, a takie leżenie plackiem to murowany zanik mięśni, o złym stanie psychicznym nie wspomniawszy, także dla mnie to nie jest leczenie pierwszego rzutu. -
Nowa9224 wrote:Mi w sumie wydrukowała tylko na pierwszym USG potwierdzającym ciąże, także to chyba norma (a i tak na plus, bo niektórzy lekarze nawet nie podglądają na USG czy wszystko ok 🫣)FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
8dpt 30
10dpt 77
12dpt 175
14dpt 438
16dpt 1109
18dpt 2316 (103%)
19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
21-23dpt krwawienie - krwiak?
28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
9+5 wizyta 2.91 cm / 150
11+0 4.45 cm / 164
12+4 6.55 cm / 154
prenatalne ✅️
Pappa ✅️
NIPT ✅️
8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań
-
Ja chodzę do szpitala na NFZ i niestety też mi nie drukują zdjęć co wizytę, ostanie mam z prenatalnych. Czekam na połówkowe i poproszę żeby chociaż jedno dwójki mi zrobiły, może coś 3D jak się uda, bo tam zawsze takie świetne zdjęcia w szpitalu robią a ja nie mam żadnego zdjęcia dzieci tak naprawdę
-
adu wrote:Ja chodzę do szpitala na NFZ i niestety też mi nie drukują zdjęć co wizytę, ostanie mam z prenatalnych. Czekam na połówkowe i poproszę żeby chociaż jedno dwójki mi zrobiły, może coś 3D jak się uda, bo tam zawsze takie świetne zdjęcia w szpitalu robią a ja nie mam żadnego zdjęcia dzieci tak naprawdę
Moja lekarka mi daje zdjęcia na każdej wizycie ale są wyjątkowo słabe, często nic nie widać. Za tydzień mam połówkowe to na 100% nie wyjdę bez zdj 3D 😂adu, Nowa9224 lubią tę wiadomość
Życie na pustyni📍Abu Dhabi
34 👩 🧔♂️31
2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
🌸 córeczka z 2cs 💛
2024 - starania o rodzeństwo
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
02/04 - następna wizyta 🤞
17/03 - połówkowe 🤞
-
Sunday_92 wrote:Na spokojnie, z porodem to gdyby się odpukać okazało, że coś zacznie się dziać przed 32/34 tc to w Poznaniu, tylko Polna jest opcją, bo ma III stopień referencyjnosci. Po 34tc to już spokojnie, którykolwiek poznański szpital, bo wszystkie mają II stopień. Ja decyzję będę podejmować pewnie dopiero jak się dokulam do 34tc (mimo że mam swoje typy).
Mi ostatnio lekarz tłumaczył, że ten pomiar w 16tc to jest trochę tak, że ta szyjka może się jeszcze wydłużyć (przynajmniej u mnie, bo długo się przyglądał na usg, bo u mnie się jeszcze ciesn nie otworzyła, zmierzył mniej optymistyczną wersję, ale jest szansa, że to co uznał już za ciesn, będzie jeszcze kawałkiem szyjki), no ale może też się zacząć już skracać, dopiero kolejny pomiar prawdę powie w którym kierunku idziemy.
Co ważne, szyjkę powinien zawsze mierzyć ten sam ultrasonografista i na tym samym sprzęcie, pęcherz powinien być pusty.
Leżenie plackiem to coś od czego się odchodzi, oszczędny tryb życia jak najbardziej, ale takie leżenie plackiem to już bardzo rzadko jest zalecane przy szyjce (teraz według stsndardow to chyba tylko przy przedwczesnym odpływaniu płynu owodniowego). Ja osobiście sobie tego nie wyobrażam, jednak na koniec trzeba mieć sile żeby urodzić, zająć się dzieckiem, a takie leżenie plackiem to murowany zanik mięśni, o złym stanie psychicznym nie wspomniawszy, także dla mnie to nie jest leczenie pierwszego rzutu.
Podczytalam co piszesz o kolagenie. Z jakiej firmy i jaki konkretnie pijesz?. Chciałabym zacząć suplementowac może pomoże chociaż na moją głowę.
Dziekuje za odpowiedz -
Sunday_92 wrote:Na spokojnie, z porodem to gdyby się odpukać okazało, że coś zacznie się dziać przed 32/34 tc to w Poznaniu, tylko Polna jest opcją, bo ma III stopień referencyjnosci. Po 34tc to już spokojnie, którykolwiek poznański szpital, bo wszystkie mają II stopień. Ja decyzję będę podejmować pewnie dopiero jak się dokulam do 34tc (mimo że mam swoje typy).
Leżenie plackiem to coś od czego się odchodzi, oszczędny tryb życia jak najbardziej, ale takie leżenie plackiem to już bardzo rzadko jest zalecane przy szyjce (teraz według stsndardow to chyba tylko przy przedwczesnym odpływaniu płynu owodniowego). Ja osobiście sobie tego nie wyobrażam, jednak na koniec trzeba mieć sile żeby urodzić, zająć się dzieckiem, a takie leżenie plackiem to murowany zanik mięśni, o złym stanie psychicznym nie wspomniawszy, także dla mnie to nie jest leczenie pierwszego rzutu.
Czyli jest możliwość że ta szyjka będzie chociaż ciut dłuższa ? Szyjkę będzie mi mierzyć ta sama osoba na tym samym sprzęcie ostatnio wydaje mi się że pęcherz miała opróżniony 30 min przed .Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
17.08 2019 7tc :💔
24.11 2024 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Dziewczyny czy kupując fotelik z adapterem jest przeznaczony tylko do jednego auta czy do wszystkich . Mamy dwa auta docelowo miał być kupiony nowy i pod niego dobrany ale właśnie chyba zainwestowaliśmy w kolejną działkę nad jeziorem i musimy przełożyć plany. W zasadzie auto miałoby być to samo tylko nowy model .Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
-
Anakonda, domyślam się, że nie chodzi o adapter do fotelika tylko bazę.
zasadniczo fotelik zawsze mierzymy do auta, a później kolejny już do auta i dziecka. Może być tak, że na bazie będzie miał zły kąt w jednym samochodzie i będzie musiał być na pasy, a w drugim z bazą będzie wszystko ok. Wszystko zależy od aut i fotelików.
-
adu wrote:Anakonda, domyślam się, że nie chodzi o adapter do fotelika tylko bazę.
zasadniczo fotelik zawsze mierzymy do auta, a później kolejny już do auta i dziecka. Może być tak, że na bazie będzie miał zły kąt w jednym samochodzie i będzie musiał być na pasy, a w drugim z bazą będzie wszystko ok. Wszystko zależy od aut i fotelików.
Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
-
@Gosiaczek, ja mam kolagen z norsa pharma, nie wiem czy to coś daje, ale zaszkodzić nie zaszkodzi.
Ostatnio na Ig jedna dietetyczką polecała też coś takiego:
https://zapodaj.net/plik-R0S07EkhHC
Ale sama nie stosuje, nie wiem na ile to bezpieczne itp., tylko zescreenowalam bo mi mignęło, więc tylko informacyjnie.
@anakonda, to Ty z powidzkich okolic jesteś?
Ja jeszcze biorę pod uwagę szpital w Gnieźnie, ale to kwestia czy ciąża będzie donoszona, czy nie będę mieć insuliny na tą cukrzycę ciążową itp. W Gnieźnie jest nowy ordynator i podobno bardzo na plus się zmieniło. To chyba dobry kolega mojego prowadzącego. My w Gnieźnie mamy dziadków więc byłoby gdzie synka podrzucić, ale póki co nie planuje, bo nie wiem jak wyjdzie.
Pierwszy fotelik, to tak +- na rok. I tak jak adu pisała, dobiera się do auta, ale na pasy zawsze zapniesz, natomiast na bazie niekoniecznie kąty w obu samochodach będą odpowiednie.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:49
-
dzikaplaża wrote:Tak, na polowkowych mierzy się szyjke.
U mnie na NFZ na wizytach tez tylko sprawdzają bicie serca i koniec, zero mierzenia. Ostatnio nawet zdjęcia nie drukowała 🙄 -
Sunday_92 wrote:@Gosiaczek, ja mam kolagen z norsa pharma, nie wiem czy to coś daje, ale zaszkodzić nie zaszkodzi.
Ostatnio na Ig jedna dietetyczką polecała też coś takiego:
https://zapodaj.net/plik-R0S07EkhHC
Ale sama nie stosuje, nie wiem na ile to bezpieczne itp., tylko zescreenowalam bo mi mignęło, więc tylko informacyjnie.
@anakonda, to Ty z powidzkich okolic jesteś?
Ja jeszcze biorę pod uwagę szpital w Gnieźnie, ale to kwestia czy ciąża będzie donoszona, czy nie będę mieć insuliny na tą cukrzycę ciążową itp. W Gnieźnie jest nowy ordynator i podobno bardzo na plus się zmieniło. To chyba dobry kolega mojego prowadzącego. My w Gnieźnie mamy dziadków więc byłoby gdzie synka podrzucić, ale póki co nie planuje, bo nie wiem jak wyjdzie.
Pierwszy fotelik, to tak +- na rok. I tak jak adu pisała, dobiera się do auta, ale na pasy zawsze zapniesz, natomiast na bazie niekoniecznie kąty w obu samochodach będą odpowiednie.
Podasz link do swojego? Bo mi milion różnych rodzajów wyskakuje 😂 -
Zielona2024 wrote:Może głupie pytanie, ale to badanie odbywa się dopochwowo? I całe połówkowe są dopochwowo?Chciałabym pierwszy raz wejść z mężem, ale tylko jeśli będzie przez brzuch.
Zielona2024 lubi tę wiadomość
-
Zielona2024 wrote:Może głupie pytanie, ale to badanie odbywa się dopochwowo? I całe połówkowe są dopochwowo?Chciałabym pierwszy raz wejść z mężem, ale tylko jeśli będzie przez brzuch.
Natomiast polowkowe przez brzuch.
Nie wpuszczali Was razem do tej pory? Na NFZ bywało ze byłam świadkiem jak lekarz mial opory (zenujace), albo u nas zapraszał dopiero na samo usg. Dla mnie bez sensu, jeżeli ja nie mam oporow, ale chyba od lekarza zależy.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:15
Zielona2024 lubi tę wiadomość
FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
8dpt 30
10dpt 77
12dpt 175
14dpt 438
16dpt 1109
18dpt 2316 (103%)
19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
21-23dpt krwawienie - krwiak?
28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
9+5 wizyta 2.91 cm / 150
11+0 4.45 cm / 164
12+4 6.55 cm / 154
prenatalne ✅️
Pappa ✅️
NIPT ✅️
8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań
-
Ja za to zdjęć z usg mam tyle, że mogę album wykleić.
Oczywiście nie narzekam
Ale wszędzie chodzę prywatnie. Tak to u nas w kraju jest jak zapłacisz to masz full lux.Ona 37 lat
On 35 lat
Starania od: 2020
Ciąża 2021 - poronienie w7tyg
Sono hsg - drożne oba jajowody
2023: 2x IUI ❌
2024 sierpień: stymulacja do IVF ✔️
2024 sierpień: punkcja: otrzymano 4 zarodki 5 dniowe ❄️❄️❄️❄️ ✔️
Zagrożenie hiperstymulacją- transfer przesunięty na październik
3.10. pierwszy criotransfer 4bb❄️❌
9dpt beta < 2.4 mlU/ml
13dpt beta: 134,4 mlU/ml - błąd laboratoryjny?
15dpt beta < 2.4 mlU/ml
14.11. drugi criotransfer 3bb❄️ embryoglue
8dpt ⏸️
9dpt 109,57 mlU
11dpt 244,61 mlU
13dpt 538,71 mlU
19dpt pierwsze usg, jest zarodek 🥹
20.12 wizyta usg - mamy ♥️🥹
16.01 wizyta usg - mam już 5cm ☺️
27.01 I badania prenatalne, wszystko ok 🙂 6,34 cm chłopczyka 🩵
17.03 II badania prenatalne
Na zimowisku 4bc❄️ i 5cc❄️
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Podasz link do swojego? Bo mi milion różnych rodzajów wyskakuje 😂
https://norsapharma.com/sklep/produkt/collagen-nucleo/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwm7q-BhDRARIsACD6-fWDwwh9AMU_H3ZtFXp57NqgJnPWyrjvwH6KwoVmr6HCHM4DJfPI-HAaAqgZEALw_wcB
Ale jakby co, to z tego co wiem można każdy bez zakazanych w ciąży dodatków (typu witamina A). Ja wolę bezsmakowy, bo im mniej dodatków tym w ciąży lepiej, no ale najsmaczniejszy to on nie jest 🙈 -
Anakonda, generalnie do roku maksymalnie, obecne zalecenia są, żeby przesądzać dziecko jak już siedzi. Te cztery lata temu było jeszcze, że w łupinie jak najdłużej, bo to najbezpieczniejsza opcja, więc to się zmienia. No ale rok to według mnie taki max.
My będziemy musieli przesadzić córkę teraz już przodem i mi serduszko krwawi, bo liczyłam, że jeszcze z rok co najmniej pojeździ tyłem. No ale te minimum zalecane 4 lata jeździła, a z racji, ze z tego i tak już wzrostem za chwilę wyrośnie to na dzień dziecka wykorzystamy zniżki w sklepie i kupimy kolejny fotelik. A że my musimy kupować do dwóch samochód, to będzie to już fwf a nie kolejny rwf, bo i tak trzy nam nie wejdą potem tyłem. Właśnie, jeśli któraś nie ma potrzeby kupować wcześniej to na dzień dziecka zawsze sa fajne promocje w Osiem Gwiazdek
anakonda lubi tę wiadomość
-
Leżenie plackiem to coś od czego się odchodzi, oszczędny tryb życia jak najbardziej, ale takie leżenie plackiem to już bardzo rzadko jest zalecane przy szyjce (teraz według stsndardow to chyba tylko przy przedwczesnym odpływaniu płynu owodniowego). Ja osobiście sobie tego nie wyobrażam, jednak na koniec trzeba mieć sile żeby urodzić, zająć się dzieckiem, a takie leżenie plackiem to murowany zanik mięśni, o złym stanie psychicznym nie wspomniawszy, także dla mnie to nie jest leczenie pierwszego rzutu.👱🏻♀️ 34 🧑 35
01.2017 Antosia ❤️ 39+2
06.2018 Zosia ❤️ 34+2
Starania o 3 szczęście
04.2024 wyjęcie spirali
07.2024 💔cp 7tc (uratowano jajowód) 😢
11.2024💔 cb 5tc 😢
17.12.2024 ⏸️❤️
21.12.2024 beta 912 ❤️
23.12.2024 beta 1927 ❤️
10.01.2025 jest ❤️ 0,84 cm Cudu ❤️
21.01.2025 2 cm Wojownika ❤️ 8+4
18.02.2025 6 cm Okruszka ❤️ 12+4
19.02.2025 USG prenatalne - zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
18.03.2025 kontrola
23.04.2025 II USG prenatalne
-
Ja już po wizycie 😊 była godzinna obsuwa u lekarza, ale u Marianki wszystko dobrze 😍 te kłucia w pochwie i reszta dolegliwości to po prostu objawy ciąży 😊 ale zlecił mi kontrolne badania z krwii I moczu jeszcze tak dla pewności i na moją prośbę dostałam już skierowanie na krzywa cukrową 😊
magda87, Domi94, Sreberko, dzikaplaża, migotka_, Nowa9224, Dziewiarka lubią tę wiadomość
Ona👱♀️ 27 On🧔 28 Starania 👶 od 12.2021
2022-->CP w p.jajowodzie 2022-->HSG, ok 2023-->kolejna CP💔, metotr. Potem krwotok wew. i usunięcie l. jajowodu...04. 2024--> pierwsza wizyta u M.P. 06. 2024--> histeroskopia,(adenomioza)08.2024--> 1 stym.😍--> 0 blasto.💔
11.2024-->2 stymu. ❤️ 5 zarodków ^^ świeży transfer 5AA i 4 ❄️
5DPT 12.8 mIU 6DPT 26.0 mIU,Prog.17.4 ng,7DPT 46.5 mIU, 9DPT 131,0 mIUProg. 23.0 ng11DPT 285.0 mIU, 12DPT 412.0 mIU,
14DPT 858.0 mIU Prog. 35.4 ng
16 DPT 1758,0 mIU pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🥹😍
21DPT CRL 1.8 mm Orzeszka z bijącym ❤️🥹
6w6d CRL 1,11 cm Orzeszka❤️
8w6d CRL 2.16 cm Orzeszka❤️
10w2d Tańczący Orzeszek ❤️🥰
11w6d I prenatalne -->5.57 cm,160 ud/min.❤️ Prenatal Karyo Plus zdrowa córeczka 🥹🩷
14w1d brykająca Księżniczka 😍
-
dzikaplaża wrote:Myślę, że szyjke tak, dopochwowo, bo nie za bardzo widze inna możliwość, żeby to zbadac.
Natomiast polowkowe przez brzuch.
Nie wpuszczali Was razem do tej pory? Na NFZ bywało ze byłam świadkiem jak lekarz mial opory (zenujace), albo u nas zapraszał dopiero na samo usg. Dla mnie bez sensu, jeżeli ja nie mam oporow, ale chyba od lekarza zależy.