☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Piret wrote:Gratuluje kolejnych wizyt prenatalnych i kciuki za te najbliższe 🤞🤞🤞 ja czekam jeszcze tydzień 🥹 a czy wchodźcie na prenatalne ze swoimi partnerami/mężami? Mam nadzieję, że lekarz pozwoli, bo nie robie u swojego tylko na NFZ.
Też jem monotematycznie najbardziej na obiady wchodzą makarony, dania obiadowe lub mięsne nie daję rady zjeść, owoców wcinam zdecydowanie więcej niż przed ciążą i nad czym najbardziej ubolewam jajka przestały mi smakować wręcz mam odruch 🤮 ani na twardo, jajecznica, sadzone no nie przejdzie oby to szybko minęło bo na śniadania uwielbiałam 😒
Dziewczyny jak Wy dajecie radę łykać te duże kapsułki w tych kompleksowych witaminach 🥴 ja biorę wszystko osobno dlatego że mam Wit d w kropelkach oleje tak samo kwas foliowy się rozpuszcza a Wit b się trzyma pod językiem 🙈 właśnie dzisiaj oglądałam te wszystkie witaminy w komplecie bo mam dosyć brania osobno ale jak zobaczyła te duże kapsułki z proszkiem w środku to jest dla mnie nie do przyjęcia 🫣 no koszmar. A tajnym chciał brać jedną tabletkę zamiast wszystkiego osobno ehhhh
Jak wzięłam pierwsza tabletkę femibionu 1 to dostałam takiego odruchu wymiotnego, że siedziałam 5 minut i walczyłam z tym aby nie puścić pawia ale niestety i tak wylądowałam w toalecie 😂🙈 nie wiem czy chodziło właśnie o to, że jest w miarę duża czy o zapach. Ale już się przyzwyczaiłam i więcej się to nie powtórzyło. Dodatkowo biorę jeszcze Wit d3 bo mam wrażenie, że w tych kompleksach witamin to zawsze za mało jej dają. No i wieczorem biorę magnez, bo trochę odczuwam zmęczenie nóg wieczorami -
Ja na prenatalne od razu weszłam z mężem, pani od razu ze fajnie ze jesteśmy razem, miał w kącie krzesełko przygotowane i nawet swoj mniejszy ekranik

Nie wiem czy któraś zna, ale nam usg robila Pani dr Wioletta Rozmus-Warcholińska, przesympatyczna Pani
Amber86, Liyss🧚🏻, Piret, rozia lubią tę wiadomość
👱♀️29 ♥️ 33👦
10.2025 💔
05.12 ⏸️
08.12 beta 73.4
10.12 beta 72.6
12.12 beta 115
15.12 beta 424
17.12 beta 860
30.12 1.1cm i ♥️
Rośniemy 🥹♥️ -
ŚWIEŻYNKA97 wrote:Ja również przyjmuje wszystko oddzielnie Amber89, chociaz moja lista jest krótsza niz u Ciebie i az sie troche martwię czy nie jem za malo 🙉🤭
U mnie wit.D, b12, kwas foliowy, cholina, magnez z b6, DHA i EPA 🤔
Chodziło mi czy zwiększacie / zmniejszacie czegoś dawke
Mysle o wprowadzeniu małej ilości żelaza, bo ferrytyny za wysokiej nie mialam ostatnio🫣 ale gin oczywiście nic nie wspomniała 🫣
Super ze na wizytach wszystko dobrze dziewczyny 🥰
Ja mam podobny zestaw, D3 4000, dha 600, b12, foliany, laktofetyna, jod, cholina i magnez. Nie wiem w sumie czy coś zmieniać w II trymestrze, nie interesowałam się tym jeszcze 😅
Żelazo organiczne chce dołączyć od 16 tygodnia, bo ferrytyne miałam tylko 17 przy pierwszych badaniach (jakoś 8-9 tydzień). Pani doktor jednak mówiła, że żelaza mam nie supleentowac, dopiero od 16 tygodnia można. Hemoglobinę póki co mam w normie na szczęście chociaż się obniża troszkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego, 12:48
10.2024 rozpoczęcie starań
05.12 planowana kolejna histeroskopia (polip endometrium)
2.12 blada druga kreska 🤞
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
12.12 USG 5+6: pęcherzyk ciążowy 10,7mm + żółtkowy
23.12 robaczek 12mm i serduszko ❤️
08.01 2,8cm szczęścia
27.01 prenatalne - wszystko super maluch 6,3cm 🧸

-
Umówiłam się do luxmed na USG w przyszłym
tygodniu, bo nie wytrzymam do kolejnej u mojej prowadzącej (03.03), ale mam obawy, że mnie lekarka opierniczy 😂 Bo to będzie prawie 16 tydzień, a ja będę pierwszy raz na USG w luxmedzie.
Liyss🧚🏻 lubi tę wiadomość
10.2024 rozpoczęcie starań
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
08.01 2,8cm szczęścia

-
zoltyjesiennylisc wrote:Dziewczyny u mnie dzisiaj 13 stopni, full słońce, niebieskie niebo, ptaszki cwierkają. Byłam na mini spacerze i az mi się gęba sama uśmiechała. Pomyślałam sobie że może po tej całej niepłodności, a potem po tych tygodniach leżenia, mdłości, fatalnego samopoczucia i okropnej pogody, wlasnie wychodzi dla mnie sloneczko 🥹
Jejku, zazdroszczę. U mnie zero słońca, szaro, buro i ponuro. Nawet nie wiem czy mimo wolnego dnia zmuszę się, żeby na spacer wyjść bo śnieg się topi i jest breja straszna.👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
styczeń 2025 - skierowanie na IVF
SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni
Naturalsik 💚
22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
Wsparcie: Duphaston
29.12.2025 -beta HCG 1401
30.12- wdrożony Accofil
13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
2.02 - ostatni Accofil
17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Już po wizycie. Wszystko ok.
Słodziaczek jest wielki, na 15+5, a nie 15+1 ma 9,86 cm. Myślę, że to kwestia sterydów. Łożysko jest na przedniej ścianie, nisko. W pierwszej ciąży miałam na tylnej ścianie też nisko i się samo podniosło. Rzeczywiście widać, że to chłopiec. 🧒🏼 Następna wizyta za 4 tyg. Póki co wzięłam l4 do 2.03. Mam nadzieję, że dalej będę się czuć jak teraz i może wrócę do pracy na jakieś skrócone godziny. Moja głowa tego potrzebuje.
borowinka, Luna11, Irynka, Amber86, Frajda, Liyss🧚🏻, Misia114, Piret, Mart0511, Sigi133, Flora96, palinnka, ŚWIEŻYNKA97, Anilamk, rozia, Falka93., Ewelajna95 lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g

-
borowinka wrote:Ja mam podobny zestaw, D3 4000, dha 600, b12, foliany, laktofetyna, jod, cholina i magnez. Nie wiem w sumie czy coś zmieniać w II trymestrze, nie interesowałam się tym jeszcze 😅
Żelazo organiczne chce dołączyć od 16 tygodnia, bo ferrytyne miałam tylko 17 przy pierwszych badaniach (jakoś 8-9 tydzień). Pani doktor jednak mówiła, że żelaza mam nie supleentowac, dopiero od 16 tygodnia można. Hemoglobinę póki co mam w normie na szczęście chociaż się obniża troszkę.
Z żelazem to wiem, ze są kontrowersje (WHO zaleca, polscy ginekolodzy dopiero w II trymestrze) i może rzeczywiście je odstawię do tego 16 tygodnia. Z tego co szukałam nie jest teratogenne, ale duże dawki (powyżej 100mg mogą robić stres oksydacyjny).
Generalnie ja mam problem z ferrytyną od wielu lat, kiedyś miałam 11, potem suple i leki na receptę to wzrosło do 20. Jak siadły jelita na początku roku to odstawiłam nabiał m.in. i co ciekawe bez supli ferrytyna wzrosła do 35.
Dodałam suple na jesieni i trochę później zaszłam w ciążę. Od razu powiedziałam gin, że biorę bo ferrytyna 35 i powiedziała, że ok (miałam wtedy konsultację telefoniczną po duphaston), na pierwszej wizycie z usg powiedziałam o tym żelazie znowu i też było, że ok. A na ostatniej wizycie zapomniałam o tym wspomnieć, bo już mój ciążowy ziemniaczany mózg daje się we znaki:( Problem polega na tym, że ja mało, które żelazo będę tolerować, teraz biorę gentle iron z Solgara, to jest glicynian żelaza w dawce 25mg i jest super łagodny dla jelit. Dawka jest też malutka.
Jak wcześniej próbowałam innego żelaza, które niby miało być super to skończyło się 3 dniami bólu brzucha po 2 tabletkach, więc doprowadzenie u mnie do złego stanu, aby była konieczność leków na receptę jest ryzykowne.
Z tego co szukałam to tak mała dawka nie jest szkodliwa, zwłaszcza że mam zbadany poziom żelaza i ferrytyny w organizmie i nie jest powyżej normy żaden. Ale rzeczywiście odstawię chyba dla spokoju na te kilka tygodni.
Ferrytynę i tak zamierzałam powtórzyć w najbliższym czasie to zobaczę co się tam dzieję, bo przy Accofilu to badanie nie miało sensu.
Przy okazji ciekawostka, czytałam że u dzieci niski poziom ferrytyny wpływa np. na to, że gorzej jedzą, śpią albo że mają zachowania, która są częściej łączone z ADHD. Nie w sensie, że niska ferrytyna powoduje ADHD, ale że objawy niskiej ferrytyny mogą przypominać ADHD.
borowinka, rozia lubią tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Locus wrote:Już po wizycie. Wszystko ok.
Słodziaczek jest wielki, na 15+5, a nie 15+1 ma 9,86 cm. Myślę, że to kwestia sterydów. Łożysko jest na przedniej ścianie, nisko. W pierwszej ciąży miałam na tylnej ścianie też nisko i się samo podniosło. Rzeczywiście widać, że to chłopiec. 🧒🏼 Następna wizyta za 4 tyg. Póki co wzięłam l4 do 2.03. Mam nadzieję, że dalej będę się czuć jak teraz i może wrócę do pracy na jakieś skrócone godziny. Moja głowa tego potrzebuje.
Ale fajnie, że już taki duży jest
.
Mam pytanie o L4, czy ciążowe L4 jest chodzone czy trzeba w domu być cały czas?
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
ŚWIEŻYNKA97 wrote:Ja na prenatalne od razu weszłam z mężem, pani od razu ze fajnie ze jesteśmy razem, miał w kącie krzesełko przygotowane i nawet swoj mniejszy ekranik

Nie wiem czy któraś zna, ale nam usg robila Pani dr Wioletta Rozmus-Warcholińska, przesympatyczna Pani
Byliśmy u niej! Cudowna kobieta 🥰 może na drugich prenatalnych się spotkamy na korytarzu 😆
ŚWIEŻYNKA97 lubi tę wiadomość
-
Amber86 wrote:Ale fajnie, że już taki duży jest
.
Mam pytanie o L4, czy ciążowe L4 jest chodzone czy trzeba w domu być cały czas?
L4 z kodem B ( ciąża) to zależy co lekarz Ci wypisze. Czy chodzące czy leżące. Chodzące to wyjście do sklepu, apteki, lekarza i ewentualnie spacer jeśli masz zalecenia od lekarza.
Dziewczyny, jakie ja jadłam sajgonki 😌 ale było mi tego trzeba. Jakie to było pyszne!!
Locus duży chłopak już ☺️
Ja miałam brać folian metylowany 800 w 1 trym a od 2 trym 400. Do tego wit B, wit D. Wszystko osobno. Folian i B metylowane a D w kroplach. Któraś pisała, że nie lubi połykać tabletek. Też nie znoszę. Robię to w trakcie jedzenia i jest o niebo lepiej niż popijane wodą i mówię to osoba, której gorącą na samą myśl brania tabletek 🙊
ŚWIEŻYNKA97, Carrie12 lubią tę wiadomość
-
Zgapilam od was i sobie kupiłam detektor tętna na olx
na początku nie mogłam nic znaleźć i wpadałam już trochę w panikę, ale potem usłyszałam takie bardzo szybciutkie stukotanie (to musiało być to, co innego by mi tak szybko stukało w brzuchu? 😂), ale detektor miał trochę problem obliczyć tętno, dosłownie na chwilę wyświetlił 150 i tyle. A ja nie chciałam długo bobaska męczyć więc odpuściłam. Może za kilka dni znowu spróbuję
ŚWIEŻYNKA97, Falka93. lubią tę wiadomość
👀
17 TC, dziewczynka 🩷 -
Ja miałam tylko badanie ogólne moczu, i wyszło tam wszystko ok, ale miałam to 7 tygodniu więc dość wcześnieMart0511 wrote:Dziewczyny, a czy wychodzą wam w moczu bakterie? Ostatnim razem miałam i dziś robiłam badania i znowu są. Lekarz ostatnim razem mówił, że to normalne w czasie ciąży jest, a po drugie probke łatwo można zanieczyścić. Objawów zapalenia pęcherza nie mam.👀
17 TC, dziewczynka 🩷 -
Miałam b. liczne bakterie w moczu. Dr kazał zrobić posiew, który wyszedł ujemny. Zgadzam się, że łatwo zanieczyszczać próbkę. Do mnie dzwonili z labu, że muszę jeszcze raz dać ten mocz na posiew bo widać zanieczyszczenie.Mart0511 wrote:Dziewczyny, a czy wychodzą wam w moczu bakterie? Ostatnim razem miałam i dziś robiłam badania i znowu są. Lekarz ostatnim razem mówił, że to normalne w czasie ciąży jest, a po drugie probke łatwo można zanieczyścić. Objawów zapalenia pęcherza nie mam.👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g

-
Mart0511 wrote:Dziewczyny, a czy wychodzą wam w moczu bakterie? Ostatnim razem miałam i dziś robiłam badania i znowu są. Lekarz ostatnim razem mówił, że to normalne w czasie ciąży jest, a po drugie probke łatwo można zanieczyścić. Objawów zapalenia pęcherza nie mam.
Ja dzisiaj miałam badanie I tez znowu bakterie w moczu.
Ale u kobiet w ciazy to częste zjawisko a ja wczoraj skonczylam brac tabletki dopochwowe.
Wiec pewnie za tydzien będę musiała badanie powtórzyć. -
Mart0511 wrote:Dziewczyny, a czy wychodzą wam w moczu bakterie? Ostatnim razem miałam i dziś robiłam badania i znowu są. Lekarz ostatnim razem mówił, że to normalne w czasie ciąży jest, a po drugie probke łatwo można zanieczyścić. Objawów zapalenia pęcherza nie mam.
Mi wyszły bakterie w moczu, lekarz kazał brać zuravit 2x dziennie. Ja niestety nawet przed ciążą miałam wieczne problemy z zapaleniem pęcherza i bakteriami w moczu. Objawów typowo pod zapalenie nie mam, chociaż czasami z rana czułam, że mnie coś zaszczypie przy sikaniu. Niestety muszę koniecznie pic więcej wody a ciężko z tym u mnie 😅 -
Flora96 wrote:Mi wyszły bakterie w moczu, lekarz kazał brać zuravit 2x dziennie. Ja niestety nawet przed ciążą miałam wieczne problemy z zapaleniem pęcherza i bakteriami w moczu. Objawów typowo pod zapalenie nie mam, chociaż czasami z rana czułam, że mnie coś zaszczypie przy sikaniu. Niestety muszę koniecznie pic więcej wody a ciężko z tym u mnie 😅
U mnie woda powoduje mdłości, z gazowana jest trochę lepiej. Przerzuciłam się na soki i oranżady chociaż niekoniecznie to zdrowe. No ale jakoś trzeba się nawadniać. Ja we wtorek mam lekarza to zobaczymy co mi powie -
Amber86 wrote:Z żelazem to wiem, ze są kontrowersje (WHO zaleca, polscy ginekolodzy dopiero w II trymestrze) i może rzeczywiście je odstawię do tego 16 tygodnia. Z tego co szukałam nie jest teratogenne, ale duże dawki (powyżej 100mg mogą robić stres oksydacyjny).
Generalnie ja mam problem z ferrytyną od wielu lat, kiedyś miałam 11, potem suple i leki na receptę to wzrosło do 20. Jak siadły jelita na początku roku to odstawiłam nabiał m.in. i co ciekawe bez supli ferrytyna wzrosła do 35.
Dodałam suple na jesieni i trochę później zaszłam w ciążę. Od razu powiedziałam gin, że biorę bo ferrytyna 35 i powiedziała, że ok (miałam wtedy konsultację telefoniczną po duphaston), na pierwszej wizycie z usg powiedziałam o tym żelazie znowu i też było, że ok. A na ostatniej wizycie zapomniałam o tym wspomnieć, bo już mój ciążowy ziemniaczany mózg daje się we znaki:( Problem polega na tym, że ja mało, które żelazo będę tolerować, teraz biorę gentle iron z Solgara, to jest glicynian żelaza w dawce 25mg i jest super łagodny dla jelit. Dawka jest też malutka.
Jak wcześniej próbowałam innego żelaza, które niby miało być super to skończyło się 3 dniami bólu brzucha po 2 tabletkach, więc doprowadzenie u mnie do złego stanu, aby była konieczność leków na receptę jest ryzykowne.
Z tego co szukałam to tak mała dawka nie jest szkodliwa, zwłaszcza że mam zbadany poziom żelaza i ferrytyny w organizmie i nie jest powyżej normy żaden. Ale rzeczywiście odstawię chyba dla spokoju na te kilka tygodni.
Ferrytynę i tak zamierzałam powtórzyć w najbliższym czasie to zobaczę co się tam dzieję, bo przy Accofilu to badanie nie miało sensu.
Przy okazji ciekawostka, czytałam że u dzieci niski poziom ferrytyny wpływa np. na to, że gorzej jedzą, śpią albo że mają zachowania, która są częściej łączone z ADHD. Nie w sensie, że niska ferrytyna powoduje ADHD, ale że objawy niskiej ferrytyny mogą przypominać ADHD.
Mam podobne przeboje z ferrytyna, rok temu miałam 7 i lekarz stwierdził, że to żaden problem przy staraniach. Sama się zawzięłam, zaczęłam zgłębiać temat i w październiku doszłam do 37. Suplementowalam żelazo z aliness - organiczne 25mg, ale nie powodowało żadnych skutków ubocznych. Do tego laktoferyna, B12, foliany i kawa z dala od posiłków.
Zamierzam od 16 tc wrócić do tego samego żelaza10.2024 rozpoczęcie starań
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
08.01 2,8cm szczęścia

-
Liyss🧚🏻 wrote:Byliśmy u niej! Cudowna kobieta 🥰 może na drugich prenatalnych się spotkamy na korytarzu 😆
A w jakim mieście? Bo my w Częstochowie 🙉😊
I dlaczego z folianow schodzisz z 800 na 400?
Ja planuje zostac przy 800 ciagle 🤔😃
U mnie bakterie i pasma śluzu 26 stycznia byly pojedyncze, za to fosforany bardzo liczne 🤔 ale gin bez komentarza 🤔
U mnie tez wtedy ferrytyna 30, a hemoglobina 13.5 dlatego pewnie nic o żelazie nie wspomniała 🤔
Jesli chodzi o detektor, to moj bym powiedziala z tym tętnem cos świrował. Raz pokazywał 135, za chwilę 35 🤔 wiec nie wiem o co chodzi 🤔
Dzidzie słyszeliśmy lekko po prawo od środka, bo jeszcze typowo po prawo i po lewo mozna wychwycić tętnice biodrowe, co tez posłuchaliśmy 😅 ( tak bardziej na wysokości jajników)
zoltyjesiennylisc lubi tę wiadomość
👱♀️29 ♥️ 33👦
10.2025 💔
05.12 ⏸️
08.12 beta 73.4
10.12 beta 72.6
12.12 beta 115
15.12 beta 424
17.12 beta 860
30.12 1.1cm i ♥️
Rośniemy 🥹♥️