☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Pójść do sklepu i się położyć na test hahahaha
A są gdzieś stacjonarnie takie poduchy w dobrych cenach? Czy wszystkie zamawiacie przez internet? 🤔👩🏼 35 🧔🏻♂️ 37
cp 💔 2x cb 💔
💊 wit. B12, C, wit. D3, kwas foliowy, omega-3, magnez+b6,
✅ MUCHa, zespół antyfosfolipidowy, białko C i S, ANA1, ANA2 < 1:100; ASA, test CBA, immunofenotyp, homocysteina 7 📉 SonoHsg; fragmentacja DNA 6% ✔️
❌ Kir AA, mutacja MTHFR A1298C, antytrombina III, 06-09.25 r. walka z e.coli.
od 11.25 r.
~ monitorowane cykle
21.12 ⏸️ 🌟 ktoś tu chce być 🥹
9dpo beta 53, prog 37
11dpo beta 179, prog 47
13dpo beta 461
21dpo beta 13682 🌱prog. 40
7.01- jest🐣 CRL 0,4 cm i bije❤️
27.01 - 2,40 cm Gumisia 🧸
20.02 - 5,90 cm wiercipiętka 👣
🙏

-
Nie wiem czy gdzieś są stacjonarnie, bo ja zamawiałam przez internet i to w dodatku nie w Polsce w ogóle, także nie polecę żadnego konkretnego sklepu, ale mogę polecić kształt litery U. Wg mnie meeega wygodna, podpiera i z przodu i z tyłu, trochę jak w takim kokonie. Jesli ktoś nie ma klaustrofobii i lubię być otulony to wydaje mi się, że ten kształt będzie odpowiedni😊
Piret lubi tę wiadomość
-
Jutro dopiero idę do lekarza to zobaczę co powie ale w pierwszym trymestrze brałam mama dha . Tam nie ma żelaza. Ale z tego co pamiętam to chyba w 1 trymestrze nie zalecają. Ciekawe czy coś zmieni jutro.rozia wrote:A czy bierzecie witaminy prenatalne z żelazem? Bo ja właśnie nie i muszę się lekarza zapytać o to, bo u mnie też już zaliczony spadek, trochę większy niż u Ciebie - z 13.2 na 11.7 i też się trochę zmartwiłam, że to tak poleciało, mimo wysokiej ferrytyny
rozia lubi tę wiadomość
-
rozia wrote:A czy bierzecie witaminy prenatalne z żelazem? Bo ja właśnie nie i muszę się lekarza zapytać o to, bo u mnie też już zaliczony spadek, trochę większy niż u Ciebie - z 13.2 na 11.7 i też się trochę zmartwiłam, że to tak poleciało, mimo wysokiej ferrytyny
Ja biorę witaminy z żelazem od 2 tyg. Też miałam spadek hemoglobiny z 15 do 12,6. W przyszłym tyg mam sprawdzić czy nowe witaminki coś mi poprawiły wyniki
rozia lubi tę wiadomość
-
Hej, nie mogę się doczekać dzisiejszej wizyty. Ostatni raz widziałam bobasy w szpitalu na początku lutego, ale w międzyczasie kupiłam polecany przez Was detektor tętna płodu bardziej z ciekawości lub w ramach eksperymentu 🤭 Trudno jest złapać jedno tętno, zazwyczaj słychać więcej niż jedno na raz. Ale kilka razy się udało, może zależy od ułożenia dzieci 😌
Jeśli chodzi o poduszkę to od początku ciąży śpię na poduszce z Jukki w kształcie „C” i mogę polecić, jest bardzo wygodna. Jednak jeśli miałabym kupić jeszcze raz to chyba zdecydowałabym się na kształt „U” żeby móc łatwiej przewrócić się na drugi bok podczas spania i nie zostać bez poduszki 😃
Mamy zrobione listy imion i nawet udało się wybrać top 3, @martakam u nas też w topce dla dziewczynek jest Matylda🩷
Mam nadzieję, że uda się dziś potwierdzić płeć dzieci bo planujemy za kilka tygodni takie małe „gender reveal” w formie obiadu dla najbliższej rodziny i formie domówki dla znajomych 😊
Piret, Misia114, Carrie12, rozia, Irynka, ŚWIEŻYNKA97, Flora96, martakam, Luna11, tunka, Locus, Sigi133, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
👩🏻95 👦🏻95 🦮
starania o pierwszego Bąbla od 10.24
05.25 cb 💔
08.25 11tc (8tc)💔
26.11 ⏸️ beta (72h): 19 ⮕ 114 ⮕ 532
16.12 na USG trzy malutkie, bijące serduszka ❤️❤️❤️
📏 30.12 1,5cm, 1,6cm i 1,6cm
📏 20.01 4,3cm, 4,3cm, 4,3cm
trojaczki jednojajowe 👶🏻👶🏻👶🏻
📏 27.01 5,5cm, 5,7cm, 5,8cm
badania prenatalne: ryzyka niskie 😮💨
📏 03.02 7,4cm, 6,9cm, 7,5cm
⏳ 24.02 kolejna wizyta

-
rozia wrote:My dla chłopca mamy 4 imiona, które nam się podobają i też się dowiedziałam, że brzydkie i żebyśmy się jeszcze lepiej zastanowili, bo takie jakieś staromodne i mało spotykane (Hubert, Robert, Albert i Paweł - bo mój mąż ma drugie imię). U nas ogólnie jest dużo dzieci od mojego i męża rodzeństwa i nie chcemy powielać tych imion, więc trochę to dla nas wyzwanie 🙈
Ja też już powoli wracam do ćwiczeń. Wcześniej mnie jeszcze wygonili i kazali przyjść po 14tc, więc jestem już zapisana na jogę i do trenerki. No i mam nadzieję, że słońce już u nas zagości na stałe i wjadą dłuższe spacery regularnie. Ale jak znajdziecie jakiś fajny pilates lub jogę to chętnie też przyjmę 💛
Jestem w trakcie nadrabiania zaległości bo cały weekend nie wchodziłam na forum, ale pozwoliłam sobie odpowiedzieć bo jeśli będzie chłopiec to też myślimy o imieniu Hubert
rozia, borowinka, Carrie12, Luna11 lubią tę wiadomość
P🙍🏻♀️32 | M🙍🏻♂️33 | K 👶🏼2 | G🐈3
Starania od 7.2025

19.12.2025 - 25 mIU/ml - 11 dpo
22.12.2025 - 113,7 mIU/ml - 14 dpo
29.12.2025 - 1524,5 mIU/ml - 21 dpo
31.12.2025 - 3505,6 mIU/ml - 23 dpo
09.01.2026 - OM 7+0, CRL 6,55 mm i ❤️
23.01.2026 - OM 9+0, CRL 19,96 mm 🧸
06.02.2026 - OM 11+0, CRL 32,53 mm
16.02.2026 - OM 12+3, CRL 5,84 cm - prenatalne -
Co do żelaza to pijecie herbatę +\- 2h przed i po posiłku? To też zaburza wchłanianie. W pierwszej ciąży piłam dużo herbaty i pamiętam od 2 trymestru musiałam brać żelazo bo mi spadła ferrytyna i hemoglobina. Ale nie wiem czy to nie był zbieg okoliczności, w tej ciąży staram się nie pić herbaty prawie w ogóle 🙊
-
Pytanie mam czy wam lekarz kazal robic cytologie w ciazy? Mam zrobiona rok temu nie mialam niestetyvwyniku na ostatniej wizycie i nie wiem czy powtqrzac twraz nq swiezo czy wystqrczy ta roczna? Jak to u was bylo?Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:( brak zarodków
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka 🥲
3 IVF 2❄️❄️
8.12.2025 po 4 latach przerwy ❄️3BB
(Accofil,Acard, Prograf, Neoparin, Prolutex, Utragestan, Papaveryna, Atosiban) I duzooo pozytywnej emocji🤣
5dpt beta 10,4 progesteron 16....
7dpt beta 45 progesteron 27
9dpt beta 122.2 progesteron 66
11 dpt beta 288.8 progesteron 71.4
14 dpt beta 1086.7 progesteron 30
21 dpt beta 20268.9 progesteron 90.9
31.12 mamy ❤️
12.02. Prenatalne OK, ryzyka niskie 🥰
Dziewczynka 🥰
Cudzie trwaj ❤️❤️❤️

-
Kasiak621 wrote:Pytanie mam czy wam lekarz kazal robic cytologie w ciazy? Mam zrobiona rok temu nie mialam niestetyvwyniku na ostatniej wizycie i nie wiem czy powtqrzac twraz nq swiezo czy wystqrczy ta roczna? Jak to u was bylo?
Ja też miałam rok temu i na jednej z wizyt ostatnio znowu miałam kontrolę. Więc tak, mi lekarka kazał zrobić i mowila że właśnie robi się co roku 🙂Starania od 11.2022
Aktualnie przyjmuje: Euthyrox 75, Clexane, progesteron, kwas foliowy metylowany, aspiryna 150mg, żelazo, witamina B i D
JA (31)
12.02 - 7.1 cm, prenatalne
16.01.2026 - 2.14cm i bijące serduszko ❤️
1.12.2025 ovitrelle, 11.12 ⏸️
09.2025 MTHFR homozygota, homocysteina ok
Zespół lepkiej płytki krwi, niska krzepliwosc
05.2025 i 07.2025 - 2 x biochem, 1 po ovitrelle
04.2025 ferrytyna do poprawy
09.2024 - wyniki CD138+ :odczyn 2/1 d.p.w
->Tarivid, Metronidazol 10 dni
08.2024 - badanie drożności jajowodów - ok
09.2023 - niedoczynność tarczycy, TSH 3.5 - aktualnie kolo 1
On: 32 lata
04.2025 - super wyniki, morfologia 10% (!!!)

-
Lekarka pytala na 1 wizycie o cytologie, usg piersi i dentystę. Ja cytologie akurat robiłam w grudniu bo potrzebowałam do styczniowego in vitro także miałam zrobione już w ciąży gdy o niej nie wiedzialamKasiak621 wrote:Pytanie mam czy wam lekarz kazal robic cytologie w ciazy? Mam zrobiona rok temu nie mialam niestetyvwyniku na ostatniej wizycie i nie wiem czy powtqrzac twraz nq swiezo czy wystqrczy ta roczna? Jak to u was bylo?
-
Co do żelaza to ja biore od jakiegoś czasu Prenatal na drugi trymestr i tam jest 30mg żelaza. Ale zobaczymy w morfologii czy to jakoś wpłynęło
A co do cytologii to miałam robiona w sierpniu i lekarz powiedział że już nie muszę.
A skoro otworzył się kącik badań to ja mam pytanko, miałyscie robione badania na: VRDL, antygen HBs, przeciwciała anty RH i paciorkowiec? Bo mam je w karcie ciąży ale nikt w sumie mi nie zlecał.
A druga rzecz, czy każda z was robiła glukozę pod obciążeniem w 1 trymestrze czy tylko dziewczyny z czynnikami ryzyka?starania od 08.2024
👀
14 TC, dziewczynka 🩷 -
Ja miałam robione badania na vdrl i antygen hbs. Na przeciwciała anty rh nie miałam, bo mam krew rh+, paciorkowca też nie miałam.
Krzywą cukrową pewnie robiły dziewczyny z czynnikami ryzyka, bo w sumie w pierwszym trymestrze nie jest to badanie obowiązkowe, standardowo wykonuje się je dopiero ok 24-28tc -
Kasiak621 wrote:Pytanie mam czy wam lekarz kazal robic cytologie w ciazy? Mam zrobiona rok temu nie mialam niestetyvwyniku na ostatniej wizycie i nie wiem czy powtqrzac twraz nq swiezo czy wystqrczy ta roczna? Jak to u was bylo?
U mnie bardziej skomplikowana sytuacja, bo miałam pobieraną cytologię 10 dc przy okazji podglądu owulacji. Wynik bardzo długo nie przychodził (już wiedziałam o ciąży). Dostałam info z luxmedu, że próbka była niestabilna i nie da się zbadać.
Pobrano mi kolejny wymaz i po dwóch dniach przyszedł wynik tej pierwszej i był prawidłowy. A po 2 tygodniach wynik tego powtórnego badania i już wykryto nieprawidłowe komórki nabłonkowe o nieokreślonym znaczeniu. Na szczęście to najłagodniejsza forma zmian. W zaleceniach badanie HPV i kontrola za 12 miesięcy. Dzisiaj miałam pobierany wymaz w kierunku HPV, na szczęście udało się na NFZ. Mój gin mówi, że mam się nie stresować i to najpewniej nic poważnego i nie ma HPV. Więc zgodnie z zaleceniem nie przejmuję się zbytnio i teraz czekam 4 tyg. na wynik.
-
Chodzi o te przeciwcialq czy jest konflikt. Jak to miałam ale oboje mamy rh+ więc to tylko upewnienie się że mój organizm nie wytwarzazoltyjesiennylisc wrote:Co do żelaza to ja biore od jakiegoś czasu Prenatal na drugi trymestr i tam jest 30mg żelaza. Ale zobaczymy w morfologii czy to jakoś wpłynęło
A co do cytologii to miałam robiona w sierpniu i lekarz powiedział że już nie muszę.
A skoro otworzył się kącik badań to ja mam pytanko, miałyscie robione badania na: VRDL, antygen HBs, przeciwciała anty RH i paciorkowiec? Bo mam je w karcie ciąży ale nikt w sumie mi nie zlecał.
A druga rzecz, czy każda z was robiła glukozę pod obciążeniem w 1 trymestrze czy tylko dziewczyny z czynnikami ryzyka? -
Ja teraz brałam pregnę start/plus, dha, kazała mi nie zmieniać do tego 16 tyg, być moze to ma wpływ na krzepliwość krwi.
Co do kocyków na cieplejsze dni lub pomieszczenia polecam Colorstories, mamy dwa, świetnie też sprawdzają się na prezent.
-
Oj to nie dla mnie. Mi się na starość coś porobiło i musi być bawełna. A szkoda. Z hm miałam do karmienia ale wogle mi biustu nie trzymał. Kupiłam z alles bodajżei był rewelacyjny. Ale coś koło ,,200zl dałam, więc tani nie bylMisia114 wrote:90% poliamid, 10% elastan. Jest przyjemny w dotyku, jak dla mnie w porządku. Miałam już okazję go nosić przez cały dzień i nie mam mu nic do zarzucenia
-
rozia wrote:Jak zależy Wam na bardziej naturalnym składzie jeśli chodzi o biustonosze, to ja zamówiłam taki z Esotiq, są na wyprzedaży https://esotiq.com/pl/pl/biustonosz-do-karmienia-blissy-bezowy-42887-80X
Na rozmiary trzeba polować, ale po zapisaniu się do powiadomień bardzo możliwe, że się pojawią (tak było, jak ja kupowałam). Wzięłam rozmiar większy i jest ok. Też się fajnie naciąga, więc jak biust urośnie to powinien być ok.
Niestety te Rossmannowe M w mojej okolicy są już wyprzedane, więc szukałam alternatywy 😊
Z esotiq mam problem z fiszbinami. Wbijają mi się od zewnętrznej strony, aż rany robią ..
Mam straszny problem z biustonoszami i butami. -
Luna11 wrote:Carrie, rozumiem Cię, bo przed ciążą mój rozmiar to 70E i nie jestem w stanie kupić biustnosza, który ma rozmiarówkę XS-XL. Tak jak Tobie powiększyły mi się piersi, a obwód jest taki sam. Kupiłam biustonosze ciążowe z Bonprix. Wzięłam swój rozmiar. Pod biustem jest w miarę ok, a miseczki są bardzo elastyczne i jak je naciągam, to jest jeszcze dużo miejsca.
https://www.bonprix.pl/biustonosz-do-karmienia-piersia-bez-fiszbinow-2-pary/p-853495/950031/?type=image&category=379&return=ref&sizeId=1360&utm_content=BH%27s&landmark=Entry&typ=PLA&anbieter=googleshopping&aktion=PL_PLA_WOW_NC&version=169681391643_2636735055&matchkey=21882565129&gad_source=1&gad_campaignid=21882565129&gbraid=0AAAAADkU8g3FM27Y2QHF-urKkF3zWMHpH&gclid=CjwKCAiAkvDMBhBMEiwAnUA9BRqYWgYp1eLdtMxiYE8rkARacaxpaHPfkytySgxW6uN40G5i5FBJRxoCxC0QAvD_BwE
Te są dla mnie najwygodniejsze. Mam te i te czarne.
A ta miseczka jest taka całkiem miękka? Sutki się będą odznaczały? Bo ja mam z tym zwykle problem. Nie lubię usztywnianych a w tych miękkich właśnie sutki się odznaczają.
Mam teraz mega super biustonosz z Triumpha ale przydaloby się większy delikatnie kupic -
Zazuzi wrote:A ta miseczka jest taka całkiem miękka? Sutki się będą odznaczały? Bo ja mam z tym zwykle problem. Nie lubię usztywnianych a w tych miękkich właśnie sutki się odznaczają.
Mam teraz mega super biustonosz z Triumpha ale przydaloby się większy delikatnie kupic
Tak, jest całkowicie miękka. Zależy od temperatury, pory dnia itd. Czasem się odznaczają, czasem nie. Teraz głównie noszę swetry czy bluzy, więc to nie jest problem. Natomiast faktycznie, ciekawa jestem jak będzie później.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:50
Carrie12 lubi tę wiadomość
-
Już po wizycie, wszystko ok 😊 Jedno z dzieci jest nadal mniejsze, ale lekarz uspokajał że na razie jest w porządku, nie ma zespołu przetoczenia (czyli żaden płód nie podbiera drugiemu), po prostu podzieliły się tak łożyskiem i te nierówności zawsze będą w ciążach jednokosmówkowych. Jajniki nadal duże ale nie urosły ani nie zmalały, dostałam zmianę z duphastonu na luteinę. Dodatkowo 3x dziennie magnez (oprócz supli).
Od teraz wizyty co 2 tygodnie no i mamy potwierdzoną płeć (nadal zostawiam dla siebie) ❤️ Kolejna wizyta 13.03📆
Piret, ŚWIEŻYNKA97, Sigi133 lubią tę wiadomość
👩🏻95 👦🏻95 🦮
starania o pierwszego Bąbla od 10.24
05.25 cb 💔
08.25 11tc (8tc)💔
26.11 ⏸️ beta (72h): 19 ⮕ 114 ⮕ 532
16.12 na USG trzy malutkie, bijące serduszka ❤️❤️❤️
📏 30.12 1,5cm, 1,6cm i 1,6cm
📏 20.01 4,3cm, 4,3cm, 4,3cm
trojaczki jednojajowe 👶🏻👶🏻👶🏻
📏 27.01 5,5cm, 5,7cm, 5,8cm
badania prenatalne: ryzyka niskie 😮💨