☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja prowadziłam cała pierwszą ciążę w Luxmed i byłam bardzo zadowolona. Akurat w moim mieście byly 3 gabinety i w jednym był kiepski sprzęt, w drugim 3d. Plusem też bylo to ze każde pobranie krwi było na umówioną godzinę. Teraz musze sie zdecydować gdzie prowadzę ciążę, na ostatniej wizycie byłam w szpitalu i obraz z usg był najbardziej wyraźny ale z kolei nie jestem przekonana do lekarza. Do poprzedniego nie pójdę bo na prywatne prowadzenie ciazy mnie po prostu nie stać w tym momencie.
Co do słodyczy to ja poczułam pierwsze kopniaki w 16 tyg i jak bywały dni bez nich to jadlam 2 lindorki i od razu się synek odzywał... xd
Mialam kilka dni praktycznie bez objawów, dzis w pracy turbo stres i nie wiem jak bedzie dalej. Mdlosci mi wróciły i chyba są najmocniejsze jak do tej pory.
Sigi133 lubi tę wiadomość
-
U mnie w mieście nie ma luxmedu ale mogę korzystać z placówek współpracujących. Więc możesz sobie przejzec czy u ciebie też takie są.Larnaka wrote:Aha, to nie wiedziałam ;/ mam pakiet z pracy i udało mi się umówić wizyty do lekarzy z bardzo dobrymi opiniami. Kurczę to nie wiem zastanowię się nad wizytą u kogoś spoza z luxmedu ...
Borowinka a jesteś może z W-wy i mogłabyś coś polecić? -
Dziękuję. A nie mam pieczątki na zdjęciu. A też chciałabym to ogarnąć . Żeby móc korzystać z labu gdzie nie ma kolejek.borowinka wrote:Umówiłam teleporade z położna, przed „wizyta” dodałam w plikach zdjecia mojej karty ciąży i kartę z wizyty potwierdzającej ciążę (położnej zależało żeby była pieczątka lekarza na zdjęciu) i tyle
Od razu wystawiła skierowanie na badania na cały okres ciąży i dodała, że jakby były potrzebne jakieś dodatkowe, to wystarczy zdjęcie zlecenia od lekarza prowadzącego ciążę i teleporada z położną w luxmed lub na czacie -
Hej Dziewczyny!
Bardzo się cieszę, że mogę dołączyć do Waszego grona. 🤗
W miniony piątek w 10+0 miałam trzecie USG, i wszystko wygląda w porządku.
Widzę, że wspominacie akurat o Luxmedzie. W moim wypadku Luxmed się sprawdza, bo ciążę prowadzę u lekarki, która pracuje też w klinice, w której miałam in vitro. Jest rzetelna i dokładna, zleca mi dużo badań i czuję się u niej bezpiecznie. Ale USG ma tam faktycznie jakość starego telewizora, i tego już doświadczyłam w dwóch gabinetach.
Poza tym widzę Locus i Misia114, że jesteśmy na podobnym etapie i widzicie jakąś poprawę- u mnie też od kilku dni jest trochę lepiej!
Koniec grudnia i początek stycznia były najgooorsze. Kiedy co trzeci dzień miałam siłę wyjść z domu, to na max 3500 kroków, poza tym miałam wilczy apetyt (z tego akurat się całkiem cieszę) i jednocześnie meczące mdłości, na szczęście bez wymiotów.
W piątek dostałam receptę na Bonjestę, ale tego samego dnia zaczęło być lepiej, i na razie nie biorę.
Locus, borowinka, Luna11, Misia114, Graficzka, Frajda, rozia, Falka93., Sigi133 lubią tę wiadomość
💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożona heparyna i Acard
♂Parametry nasienia poniżej normy ❌ || Kariotyp ✅
2x IUI ❌ || IVF: 09.2025
💉Punkcja: 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥰
🫧FET 19.11.2025
🫧β 6pdt 24,3 🫧β 10dpt 255
🫧6+3 CRL 0,6 cm 🫧8+3 CRL 1,77 cm 🫧10+0 CRL 3,18 cm

-
Chciałam też zapytać Was, pod jakim kątem wybieracie test NIPT (te z Was, które się na niego decydują!).
Ja planowałam zrobić Nifty Pro, ale wczoraj trochę o nim czytałam, i chyba już nie chcę: opcjonalnie, tak jak płeć, można wybrać "ustalenia przypadkowe", które właściwie nie do końca wiadomo, co mogą obrazować.
Z moim niepokojem nie podejdę chyba do testu, który w jednej z opcji ogóle coś takiego bierze pod uwagę, nawet gdybym odmówiła tych ustaleń.
Teraz myślę o Felia Karyo Plus albo Sanco, przed Panoramą w rozszerzonej wersji raczej mnie powstrzyma cena.
Ania899 lubi tę wiadomość
💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożona heparyna i Acard
🫧FET 19.11.2025

-
My dzis na ostatniej wizycie w klinice.
Mamy 15mm małego człowieczka ❤️❤️❤️
Ciaza prz3biega prawidłowo, według Pani dr starsza o 2 dni ( jak kolwiek to interpretowac)
Prenatalne zaplanowane 12.02 prosze o wpisanie 😀
Locus, Luna11, borowinka, ŚWIEŻYNKA97, Falka93., Misia114, Graficzka, Frajda, Irynka, rozia, tunka, Sigi133, FlowerGirl lubią tę wiadomość
Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:( brak zarodków
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka 🥲
3 IVF 2❄️❄️
8.12.2025 po 4 latach przerwy ❄️3BB
(Accofil,Acard, Prograf, Neoparin, Prolutex, Utragestan, Papaveryna, Atosiban) I duzooo pozytywnej emocji🤣
5dpt beta 10,4 progesteron 16....
7dpt beta 45 progesteron 27
9dpt beta 122.2 progesteron 66
11 dpt beta 288.8 progesteron 71.4
14 dpt beta 1086.7 progesteron 30
21 dpt beta 20268.9 progesteron 90.9
31.12 mamy ❤️
Cudzie trwaj ❤️❤️❤️

-
Powodzenia dziewczyny jutro na wizytach 🍀♥️
Irynka lubi tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Podejrzenie niedomogi lutealnej (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz konsultacja pierwszorazowa ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA ⌛️
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne ⌛️
13.02 kontrola ⌛️

-
north_node wrote:Chciałam też zapytać Was, pod jakim kątem wybieracie test NIPT (te z Was, które się na niego decydują!).
Ja planowałam zrobić Nifty Pro, ale wczoraj trochę o nim czytałam, i chyba już nie chcę: opcjonalnie, tak jak płeć, można wybrać "ustalenia przypadkowe", które właściwie nie do końca wiadomo, co mogą obrazować.
Z moim niepokojem nie podejdę chyba do testu, który w jednej z opcji ogóle coś takiego bierze pod uwagę, nawet gdybym odmówiła tych ustaleń.
Teraz myślę o Felia Karyo Plus albo Sanco, przed Panoramą w rozszerzonej wersji raczej mnie powstrzyma cena.
Ja też mam właśnie dylemat. Dzisiaj byłam na usg i lekarka polecała mi właśnie nifty. Wcześniej myślałam o Sanco a teraz to już sama nie wiem. Macie jakieś doświadczenie?
north_node lubi tę wiadomość
-
Ja też zapisana na prenatalne - 12.02!
Przeżyłam dzisiaj jednak dużo stresu, przyszły moje badania (pierwsze, w ciąży) i o ile morfologia, glukoza i cała reszta wydaje się być ok to TSH wynosi 6,110 µIU/ml a FT4 0,90 ng/dl! Nigdy nie miałam problemów z tarczycą a pół roku temu moje TSH wynosiło 1,5 µIU/ml!
Udało mi się na szybko znaleźć endokrynologa - ginekologa który mnie przyjął jeszcze dzisiaj i dostałam letrox 75, który mam zacząć brać od jutra.
Oczywiście się martwię ale liczę na to, że zareagowałam wystarczająco szybko. -
Carrie12 wrote:Ja też zapisana na prenatalne - 12.02!
Przeżyłam dzisiaj jednak dużo stresu, przyszły moje badania (pierwsze, w ciąży) i o ile morfologia, glukoza i cała reszta wydaje się być ok to TSH wynosi 6,110 µIU/ml a FT4 0,90 ng/dl! Nigdy nie miałam problemów z tarczycą a pół roku temu moje TSH wynosiło 1,5 µIU/ml!
Udało mi się na szybko znaleźć endokrynologa - ginekologa który mnie przyjął jeszcze dzisiaj i dostałam letrox 75, który mam zacząć brać od jutra.
Oczywiście się martwię ale liczę na to, że zareagowałam wystarczająco szybko.
Carrie, zareagowałaś najszybciej, jak mogłaś ❤️
Po to pewnie są te obowiązkowe badania TSH przed 10. tygodniem, żeby wyłapać takie nieprawidłowości.
TSH to sygnał organizmu do produkcji hormonu tarczycy, co u Ciebie ma sens, bo FT4 jest niskie - ale chyba jeszcze w normie? Trzymam kciuki, żeby pierwsze szybko spadło, a drugie się podniosło. Kojarzę z wątku o in vitro, że TSH czasami bardzo szybko rosło dziewczynom we wczesnej ciąży, i że to się zdarza (ale oczywiście zawsze jest do zaopiekowania) - po zwiększeniu dawki hormonów równie szybko spadało.
Carrie12 lubi tę wiadomość
💁♀️91 🙋🏻♂️91
🫧FET 19.11.2025

-
Carrie, a jeszcze zapytam, czy bierzesz suplement z jodem?💁♀️91 🙋🏻♂️91
🫧FET 19.11.2025

-
north_node wrote:Carrie, a jeszcze zapytam, czy bierzesz suplement z jodem?
Tak! Biorę PRENACAPS multi 1, która ma jod w dawce 150 µg (100%). Zastanawiam się, nad zmianą na Health Labs Care Little Me - głównie ze względu na okropny zapach PRENACAPS (a mam okropne mdłości).
Te z Health Labs mają Jod w dawce 200 µg (133%).Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 21:00
-
Carrie12 wrote:Ja też zapisana na prenatalne - 12.02!
Oczywiście się martwię ale liczę na to, że zareagowałam wystarczająco szybko.
Dobrze, że zareagowałaś szybko - po wdrożeniu leków powinno się zaraz wszystko ustabilizować.
Ja dziś upuszczałam krew właśnie na te pierwsze badania i niestety głodówka i stres zrobiły swoje i pojawiły się pierwsze wymioty 🤢
Z niecierpliwością odliczam dni do piątkowej wizyty, a jeszcze bardziej do końca 1 trymestru 🙃
Carrie12 lubi tę wiadomość
👱♀️26👱♂️24 🐈⬛🐈⬛
2 cs ⏸️
10dpo beta 28,3
12dpo beta 111
16dpo beta 928,1
2.01 3,7mm ❤️ -
o, ja właśnie biorę HealthLabs LittleMe na zmianę z Pueria Uno active (każdy ma inne składniki, i pewniej się czuję, kiedy dostarczam organizmowi różnych).Carrie12 wrote:Tak! Biorę PRENACAPS multi 1, która ma jod w dawce 150 µg (100%). Zastanawiam się, nad zmianą na Health Labs Care Little Me - głównie ze względu na okropny zapach PRENACAPS (a mam okropne mdłości).
Te z Health Labs mają Jod w dawce 200 µg (133%).
Nie zauważyłam u mnie wpływu na mdłości od ekstraktu z imbiru w LittleMe, ale ostrzegam, że zapach też mają dość wyraźny i nieprzyjemny - choć nie ma pojęcia, jak pachnie Prenacaps.
Za to jakbyś zastanawiała się nad Omegą, to od tej Prenatal z HealthLabs nie zauważyłam odbijania rybą, a zdarzało się to przy innych. 🐟💁♀️91 🙋🏻♂️91
🫧FET 19.11.2025

-
Diewczyny, a od kiedy brać Puerie DUO? Czytam i czytam jak się liczy te tygodnie i już zgłupiałam, na opakowaniu jest od 13tygodnia i miałam plan zaraz zacząć brać od 12+0 ale sztuczna inteligencja mi podpowiada że mam zacząć od 13+0, znalazłam też na jakiejś stronie z tym suplementem że od 13 tygodnia - początku drugiego trymestru, co by było spójne z 13+0, ale już naprawdę sama nie wiem 🙈
Mi się przy puerii nic nie odbija i nie mają dla mnie zapachu te suplementy, odkryłam też wersję active i tak myślę że już z nimi zostanęWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia, 22:40
-
north_node wrote:Chciałam też zapytać Was, pod jakim kątem wybieracie test NIPT (te z Was, które się na niego decydują!).
Mam dokładnie te same przemyślenia. Moja lekarka twierdzi, że nie warto robić tych mega dużych pakietów. Z resztą mikrodelecje mogą być zupełnie niegroźne, a wprowadzą duży zamęt w głowie.
Chyba finalnie zdecyduję się na Sanco ze względu na łatwiejszą dla mnie dostępność.
-
Cześć dziewczyny, kolejny dzień bliżej drugiego trymestru! 🛳️
Ja czuję się gorzej bez mojego leku. Jakbym cofnęła się o tydzień. Mam zamiar póki co wytrwać bez niego, bo nadal minusy przeważają plusy. Muszę dzielnie czekać do lepszych czasów. Trzymajcie za mnie kciuki.
Co do TSH miałam problem w pierwszej ciąży - zanim umówiłam się do endokrynologa to wyrównało się samo.
rozia, borowinka, north_node, Sigi133 lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Podejrzenie niedomogi lutealnej (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz konsultacja pierwszorazowa ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA ⌛️
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne ⌛️
13.02 kontrola ⌛️

-
Powodzenia na wizytach dziewczyny! 🍀🍀🍀
Mam pytanie do osób biorących metforminę. Wczoraj na wizycie trochę podyskutowałam na ten temat z lekarzem i wiem że nic nie wiem. Kazał brać do 16 tyg ciąży ale że mi strasznie lecą na tym cukry w dół, nawet godz po posiłku jakbym była prawie na czczo co jest bardzo dziwne to zasugerowałam mu żeby zmniejszył mi dawkę z 750 na 500. Później powiedział żebym po prostu odatawiła to i zapomniał o tej recepcie na dawkę 500 bo się skupił na luteinie i heparynie. Już wczoraj do kolacji tą 750 podzieliłam na pół. Czy takie odstawienie z dnia na dzień jest ok? Na razie jak pisałam dzielę 750 na pół ale mam wątpliwości czy tak można i czy ta druga połowa tabletki będzie działać jeśli wezmę dziś do kolacji. Podniósł mi luteinę ze 100 na 200 x 2 choć progesteron jak najbardziej w normie (34,90).
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH