☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
rozia wrote:Dziękuję, tak zrobię jeśli mój lekarz będzie mieć wątpliwości. W zasadzie jeszcze nie zadecydował i być może każe mi to ciągnąć do końca. A powiedz mi jeszcze robisz albo robiłaś we wcześniejszej ciąży częstsze badania trombocytów? Chodzi o ewentualną małopłytkowości.
Bardzo Ci dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ja jestem świeżakiem i doceniam, że dzielicie się dziewczyny swoimi doświadczeniami 💛
W poprzedniej ciąży polegaliśmy tylko na PLT z morfologi i przepływach maciczno-płodowych. Miałam całą ciąże profilaktyczną dawkę 0.4 + acard 150 do tego. Teraz będę musiała wykonać badanie na krzepliwość i znowu mieć konsultację z hematologiem i tu już nie chodzi o papier na podtrzymanie dawki tylko żeby dostać zastrzyki na ryczałt bo są drogie 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:21
rozia lubi tę wiadomość
-
Liyss🧚🏻 wrote:Zależy od hematologa. Ja w pierwszej ciąży byłam u hematologa i powiedział mi, żebym na próbę odstawiła heparynę i zobaczyła czy na usg będzie wszystko ok z dzieckiem, jeśli tak to mam odstawić całkowicie zastrzyki 🫠🫠 tak więc idiotyczna porada od hematologa na którego czekałam kilka miesięcy.
Ryzykował życiem i zdrowiem dziecka i Twoim. Zakrzepicę można dostać na każdym etapie ciąży. Mnie dopadło od 32tc a w 35tc już wiadomo co się wydarzyło. Najważniejsze że nic Wam się nie stało! 🙂
rozia lubi tę wiadomość
-
Falka93. wrote:Cześć! Ja bym się nie zastanawiała tylko robiła. Na testDNA możesz zamówić pakiet do domu i odesłać próbkę kurierem. Pierwsza ciąża poroniona i uznałam to za przypadek ale jak urodziłam martwe dziecko w 35 tyg i ledwo uszłam z życiem to napewno nie był przypadek. Zrobiłam test na trombofilię i wyszło PAI 1 + połowa MTHFR. W następnej ciąży dostałam leki przeciwzakrzepowe i mam syna.
Poleciałam szybko, bo w moim mieście jedna przychodnia współpracuje z testdna i zrobiłam wymaz, teraz tylko czekać na wyniki. Dziękuję najmocniej za pomoc w podjęciu decyzji!
Carrie12, rozia, Falka93., Kendiii, Ania899, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
O widzisz, ja się zdziwiłam, bo dostałam Clexane całkowicie za darmo. Też dawka 0,4Falka93. wrote:W poprzedniej ciąży polegaliśmy tylko na PLT z morfologi i przepływach maciczno-płodowych. Miałam całą ciąże profilaktyczną dawkę 0.4 + acard 150 do tego. Teraz będę musiała wykonać badanie na krzepliwość i znowu mieć konsultację z hematologiem i tu już nie chodzi o papier na podtrzymanie dawki tylko żeby dostać zastrzyki na ryczałt bo są drogie 🙂
Falka93. lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
16.12 beta 2756,40 mIU/ml
18.12 beta 5322,50 mIU/ml • progesteron 37,65 ng/mL
26.12 0,49cm ❤️
30.12 0,80cm 122/min • progesteron 38,47 ng/mL
20.01 ⏳👨🏻⚕️
06.02 prenatalne
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 3x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Liyss🧚🏻 wrote:Dziewczyny życzę lepszego samopoczucia 🙏🏻 u mnie dziś słońce więc pozytywnie idzie się nastroić.
Powodzenia na wizytach 🤞🏻czekamy na wieści
Co do picia może pokombinuję coś z sokami i smoothie.
U mnie najlepsze na mdłości jest zajadanie niestety.. kończy się to potem nadprogramowymi kg. Macie jakiś pomysł na przekąski? Ja aktualnie zajadam się mandarynkami i kuleczkami Nesquik 😆
U mnie też najbardziej pomaga jedzenie.
Z tym że ja o dziwo chudnę.
Ja ratuje się różnymi owocami (już idzie trzeci koszyk kiwi, dwa ananasy i nie zliczę ile kg cytrusów) i jogurtami, zawsze z tym jogurtem to mniej potem cukier spada.
Liyss🧚🏻 lubi tę wiadomość
👩 30 lat (AMH 3,68, hormony w normie)
👨 30 lat (FSH 26, pojedyncze plemniki; AZF ✔️; kariotyp ✔️; CFTR ✔️ )
💑 od 11.2024
🌸 IVF #1
21.10.2025 – kwalifikacja do programu
24.10.2025 - start stymulacji
06.11.2025 - punkcja 🥚17 - 11 MII - 7 zapłodnionych -❄️ 3
03.12.2025 - transfer 🍍cykl sztuczny
10 dpt beta 243
12 dpt beta 526
22.12.25 5tc+3 USG GS,YS
07.01.26 7tc+5 USG ♥️ CRL 1,21

-
Ewelajna95 wrote:Poleciałam szybko, bo w moim mieście jedna przychodnia współpracuje z testdna i zrobiłam wymaz, teraz tylko czekać na wyniki. Dziękuję najmocniej za pomoc w podjęciu decyzji!

Super, bardzo się cieszę z podjęcia takiej decyzji ❤️
Ewelajna95, rozia lubią tę wiadomość
-
rozia wrote:O widzisz, ja się zdziwiłam, bo dostałam Clexane całkowicie za darmo. Też dawka 0,4
A mi gin nie chce przepisać i kazał podpiąć receptę od hematologa żeby tak było 🙁 Z synem też miałam za darmo ale tylko dlatego że była ta konsultacja z hematologiem 🙂 -
Ja to samo spokoj był a od wczoraj znowu się zaczęło.Kornej wrote:A mi na nudności pomagała herbata z sokiem imbirowym. Jedna z rana i druga wieczorem:)
Ogólnie od tygodnia mam względny spokój z dolegliwościami co oczywiście napełnia moją głowę złymi myślami. Ale chyba nie jestem jedyną , która tak ma -
Komanuss wrote:Ja to samo spokoj był a od wczoraj znowu się zaczęło.
Z objawami też mam bardzo różnie. Czasem mdli, a czasem nie. Są dni, kiedy przespałabym cały dzień i są też takie, gdy jestem pełna energii. Podobnie z bólem piersi - raz jest, a raz nie. Jedyne co to odrzuciło mnie od mięsa. -
Ja piszę o PAI homo, a czy jest tak samo niebezpieczna - nie mam pojęcia, ja się średnio w tym orientuję tak szczerze, wiem tylko, że powinnam brać witaminy metylowane przez te mutacje MTHFR i że nie mam jako takiej trombofili wrodzonej, ale moje skrzepy mogą się rozpuszczać znacznie wolniej niż u osób bez PAI i w ciąży to ma znaczenie. Tak samo wiem, że mój organizm gorzej toleruje podwyższone estrogeny i stąd też się bałam o zakrzepy, bo po miesiącu brania tabletek antykoncepcyjnych moje d-dimery miały przekroczoną normę prawie trzykrotnie.Larnaka wrote:Dziewczyny z PAI, czy Wy piszecie o PAI w wersji HOMO? Czy tak samo niebezpieczna jest hetero?
Larnaka lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
26.12 0,49cm ❤️
20.01 ⏳👨🏻⚕️
06.02 prenatalne
💉 Clexane 0,4

-
U mnie dokładnie to samo - nudności zjadam jedzeniem - też owoce, musy owocowe te wyciskane tubki z umiarem, jogurty naturalne z orzechami, migdałami czy suszonymi owocami, i na masę jem małe pomidorki (to jedna z moich ciążowych zachcianek i ogólnie pomidory mogłabym jeść non stop) 🍅Rozemocjonowana wrote:U mnie też najbardziej pomaga jedzenie.
Z tym że ja o dziwo chudnę.
Ja ratuje się różnymi owocami (już idzie trzeci koszyk kiwi, dwa ananasy i nie zliczę ile kg cytrusów) i jogurtami, zawsze z tym jogurtem to mniej potem cukier spada.👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
26.12 0,49cm ❤️
20.01 ⏳👨🏻⚕️
06.02 prenatalne
💉 Clexane 0,4

-
rozia wrote:U mnie dokładnie to samo - nudności zjadam jedzeniem - też owoce, musy owocowe te wyciskane tubki z umiarem, jogurty naturalne z orzechami, migdałami czy suszonymi owocami, i na masę jem małe pomidorki (to jedna z moich ciążowych zachcianek i ogólnie pomidory mogłabym jeść non stop) 🍅
Ooo ja pomidory też od samego początku, przetworzone, surowe, małe, duże...
U mnie w ostatnich dniach poprawa, zaczynam w końcu myśleć o jedzeniu! Choć nieduże porcje i głównie zimne albo świeże rzeczy typu owoce, ale jest postęp 😀
rozia lubi tę wiadomość
👱♀️26👱♂️24 🐈⬛🐈⬛
2 cs ⏸️
10dpo beta 28,3
12dpo beta 111
16dpo beta 928,1
2.01 3,7mm ❤️ -
Ja też mam mega chcice na owoce, czasem stanowią główne pożywienie w ciągu dnia 🙈 ciekawe że nie jestem sama!
Dziewczyny, czy któraś z was jeszcze pracuje? Wiem, że sporo już na L4, ja chciałam trochę dużej popracować i zastanawiam się czy to dobry pomysł wziąć zwolnienie na tydzień lub dwa i potem jeszcze wrócić. Mam pracę biurowa, ale obecnie mój mózg jest jak kisiel i nie mogę się na niczym skupić, a energii mam 0...starania od 08.2024
👀 -
Larnaka wrote:Dziewczyny z PAI, czy Wy piszecie o PAI w wersji HOMO? Czy tak samo niebezpieczna jest hetero?
Ja mam PAI hetero i niestety przytrafiło się nieszczęście. Niby to połowa a jednak. -
zoltyjesiennylisc wrote:Ja też mam mega chcice na owoce, czasem stanowią główne pożywienie w ciągu dnia 🙈 ciekawe że nie jestem sama!
Dziewczyny, czy któraś z was jeszcze pracuje? Wiem, że sporo już na L4, ja chciałam trochę dużej popracować i zastanawiam się czy to dobry pomysł wziąć zwolnienie na tydzień lub dwa i potem jeszcze wrócić. Mam pracę biurowa, ale obecnie mój mózg jest jak kisiel i nie mogę się na niczym skupić, a energii mam 0...
Ja pracuję i jutro mam pierwszą wizytę u gin prowadzącego ( wcześniej miałam wizyty od lekarza in vitro). Chce powiedzieć , że od następnej wizyty chce już iść na l4. Miałam pracować dluzej ale mój mózg to kisiel, w robocie szykuje się istny armagedon i serio nie mam na niego siły… pracuje w obecnej firmie 8 lat i to moja pierwsza wywalczona ciąża także myślę o sobie
zoltyjesiennylisc, Carrie12, ŚWIEŻYNKA97, Ania899, Frajda, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Ja już po prenatalnych i wszystko ok
Mała ma już 6,2 cm 🍓 Kręciła się dziś i zasłaniała rączkami, ale udało się wszystko pomierzyć i sprawdzić. Badanie miałam przez brzuch, co było bardzo ekscytujące haha, jakbym na kolejny poziom weszła. Oddałam dziś też krew na pappę i dokupiłam jakieś dokładniejsze badanie na stan przedrzucawkowy, bo niestety mam historię u mamy, która leżała w szpitalu z tego powodu i lekarka powiedziała że mogę je dodatkowo zrobić, jesli chcę. Ale nie pamiętam nawet jak się nazywało, wszystkie wyniki do 10 dni roboczych.
Ja nie mam żadnych mutacji odnośnie trombofilii, tylko jedno mthfr hetero. Brałam clexane i acard przez historie poronień i mam schodzić z heparyny na koniec tego tygodnia. Tak samo odstawiam progesteron, jestem juz na polowie dawki. Acard mi zostawiła póki co ze względu właśnie na historię stanu przedrzucawkowego w rodzinie.
A co do owoców, to też mam ciągle na nie ochotę! Najlepiej mi wchodzą kiwi i nektarynkiWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:39
Luna11, Ewelajna95, Kornej, Mart0511, Falka93., rozia, Carrie12, Irynka, Locus, Misia114, ŚWIEŻYNKA97, Anilamk, Graficzka, Ania899, Frajda, Liyss🧚🏻, Sigi133 lubią tę wiadomość
-
Dostałam wyniki panoramy.
Ryzyka niskie, chłopiec 🩵. Tak się spodziewałam biorąc pod uwagę te szybsze męskie plemniki. Trochę mi szkoda, że ominą mnie lalki i wózki, ale hot wheels i lego też są ok
Widzę, że piszecie o jedzeniu: Ja muszę coś małego co 1-2h inaczej jest gorzej. Owoce i warzywa absolutnie nie, tak samo nabiał. Nadal przewaga u mnie pieczywa z masłem, trochę zupy, odrobinkę mięsa, ale później długo mi leży. Wczoraj próbowałam jajecznicy, ale ble. Ma zmieniony smak i dużo dla mnie smakuje goryczą.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:29
Mart0511, tortum, Luna11, Falka93., Misia114, ŚWIEŻYNKA97, rozia, Anilamk, Flora96, Ania899, Carrie12, Frajda, Liyss🧚🏻, Sigi133 lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 kontrola ⌛️