X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️Sierpień 21❤️
Odpowiedz

❤️Sierpień 21❤️

Oceń ten wątek:
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka przede wszystkim regularne posiłki i 5 dziennie to podstawa. U mnie z tym był problem. Trzy posiłki, nieregularne, w międzyczasie jakaś kawa i przekąska. Potrafiłam rano zjeść śniadanie i to dość późno (a powinno być Max do 1h po wstaniu) i później do późnego obiadu nic albo coś bardzo mało wartościowego. Dietetyczka rozpisala mi dietę, ale nie było latwo, bo przygotowywanie tylu posiłków, zdrowo i energetycznie, przy malutkim dziecku w domu to nie lada wyzwanie. Na szczęście przepisy były dość łatwe i szybkie, bo o takie prosiłam. Warto tez podjadac cos zdrowego między posiłkami, np orzechy. No i więcej tłuszczu- oczywiście tego zdrowego (np dobrej jakości oliwy) dodawać do każdego talerza zupy, do kanapek, salatek. Wytycznych dostałam sporo i efekty przychodziły. Przykladowe Menu na 1 dzien: śniadanie: placuszki bananowe, 2 sniadanie: zupa krem, na Obiad przykladowo ryż z kurczakiem i szpinakiem, podwieczorek kasza jaglana z bananem i na kolację 2 grzanki z mozzarellą i pomidorem.

aganieszkam, Kleng lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2021, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, my chorzy z młodym już oboje 🙄 on już kończy antybiotyk i ma się lepiej a ja co? Teleporada we wtorek a jak nic mam zapalenie tchawicy, znam ten ból doskonale :/ mogę coś brać prócz prenalenu? W sensie jakiś syrop przeciwkaszlowy, albo coś na gardło, inhalacje, cokolwiek? Pomocy 😞

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 01:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkakarolka wrote:
    Cześć, my chorzy z młodym już oboje 🙄 on już kończy antybiotyk i ma się lepiej a ja co? Teleporada we wtorek a jak nic mam zapalenie tchawicy, znam ten ból doskonale :/ mogę coś brać prócz prenalenu? W sensie jakiś syrop przeciwkaszlowy, albo coś na gardło, inhalacje, cokolwiek? Pomocy 😞
    Miałam w ciąży zapalenie gardła i psikałam gardło Argentin-T, przynosił ulgę. Niektóre dziewczyny twierdzą, że można Tamtum verde w sprayu w ciąży

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Agnieszka przede wszystkim regularne posiłki i 5 dziennie to podstawa. U mnie z tym był problem. Trzy posiłki, nieregularne, w międzyczasie jakaś kawa i przekąska. Potrafiłam rano zjeść śniadanie i to dość późno (a powinno być Max do 1h po wstaniu) i później do późnego obiadu nic albo coś bardzo mało wartościowego. Dietetyczka rozpisala mi dietę, ale nie było latwo, bo przygotowywanie tylu posiłków, zdrowo i energetycznie, przy malutkim dziecku w domu to nie lada wyzwanie. Na szczęście przepisy były dość łatwe i szybkie, bo o takie prosiłam. Warto tez podjadac cos zdrowego między posiłkami, np orzechy. No i więcej tłuszczu- oczywiście tego zdrowego (np dobrej jakości oliwy) dodawać do każdego talerza zupy, do kanapek, salatek. Wytycznych dostałam sporo i efekty przychodziły. Przykladowe Menu na 1 dzien: śniadanie: placuszki bananowe, 2 sniadanie: zupa krem, na Obiad przykladowo ryż z kurczakiem i szpinakiem, podwieczorek kasza jaglana z bananem i na kolację 2 grzanki z mozzarellą i pomidorem.
    No to powiedzmy, że teraz przy diecie cukrzycowej mam takie wytyczne...i tak, ciężko o regularne, częste posiłki. Staram się. Np. przy usypianiu córki zasnęłam bez ostatniej kolacji i teraz właśnie jem kanapkę i wzięłam insulinę 🙈 później zasnąć nie będę mogła, ale cóż zrobię jak trzeba. Za to Młody fajnie skacze w brzuchu, to chyba jego godzina 😁

agulineczka lubi tę wiadomość

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    age.png

23dpt jest ♥️
    Starania od 10.2016r.
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2021, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aganieszkam wrote:
    Miałam w ciąży zapalenie gardła i psikałam gardło Argentin-T, przynosił ulgę. Niektóre dziewczyny twierdzą, że można Tamtum verde w sprayu w ciąży

Psikam tantum verde ale szału nie ma ☹️

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tantum verde, Uniben, płukanie gardła woda z łyżką wody utlenionej min 3 razy dziennie, dużo imbiru, Wit C, inhalacje z nebu dose

Trzymajcie dziewczyny kciuki za moje dzisiejsze polowkowe 🙂 stresik jest...

Elleen, Sto_krotka, olkakarolka, aganieszkam, kluskaaa, Kika, Ola777 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2021, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomyliłam placówki i musiałam jechać na drugi koniec miasta do tej właściwej. Teraz już siedzę pod gabinetem już ponad godzinę, bo się spóźniłam sporo i będę mogła wejść jedynie między pacjentami, a dziś chyba wszyscy są i nikt nie zrezygnował z wizyty i nawet nie wiem jak długo będę jeszcze czekać.
    Od tego czekania mam już zgagę 😣
    Okropnie się czuje. Nie mogę zrezygnować z tej wizyty, bo mi skierowanie przepadło 😭

• olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2021, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka wrote:
    Tantum verde, Uniben, płukanie gardła woda z łyżką wody utlenionej min 3 razy dziennie, dużo imbiru, Wit C, inhalacje z nebu dose

Trzymajcie dziewczyny kciuki za moje dzisiejsze polowkowe 🙂 stresik jest...
    Dziękuję ❤️

Kciuki ❤️ ja dopiero 8 kwietnia idę 🙈 oszaleję do tego czasu, jeszcze nie wiem czy wyniki amnio będą przed świętami..

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • Sto_krotka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ❤️ Heart ❤️ wrote:
    Pomyliłam placówki i musiałam jechać na drugi koniec miasta do tej właściwej. Teraz już siedzę pod gabinetem już ponad godzinę, bo się spóźniłam sporo i będę mogła wejść jedynie między pacjentami, a dziś chyba wszyscy są i nikt nie zrezygnował z wizyty i nawet nie wiem jak długo będę jeszcze czekać.
    Od tego czekania mam już zgagę 😣
    Okropnie się czuje. Nie mogę zrezygnować z tej wizyty, bo mi skierowanie przepadło 😭
    I jak tam Heart, udało się już wejsc? 🙂

olkakarolka lubi tę wiadomość

2021 (4FET)💙
    2022 naturals 💔
    2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
    3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0
  • Patryśka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie coś od kilku dni boli prawa strona pod żebrami 🤦‍♀️
    Wyczytałam, że to może być wątroba. Straszne kłucie, rozrywanie.. aj..
    Bez opisywania szczegółów jeśli to wątroba to może być niebezpiecznie 🤦‍♀️
    Ach te internety.
    W środę mam dopiero do ginki.. ale wcześniej może do rodzinnego? Tylko wydaje mi się, że on nie jest taki kompetentny.. jest moim rodzinnym ze względu, że jest endokrynologiem i nic więcej mnie nie przekonuje do niego..
    Ach.. 🤦‍♀️

qdkke6yd12uga4lu.png
  • ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2021, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto_krotka wrote:
    I jak tam Heart, udało się już wejsc? 🙂

Udało się, dziękuję za troskę 😄

Jest zdrowa dziewczynka i termin znowu skorygowany, jest teraz aż na 18 sierpnia 💗

Po wyjściu z gabinetu msiałam pędzić do domu, bo starsza zaczęła niszczyć mieszkanie, a mąż musiał brać udział w telekonferencji i można tylko sobie wyobrazić co się działo 🙆 Jak przyjechałam do nie miałam ani chwili dla siebie. usnęłam razem z dzieckiem. Dopiero teraz odetchnęłam i nogę wreszcie napić się kawy i wreszcie obejrzeć zdjęcia dzidzi, bo na USG nie widziałam monitoru.

Edit:
    No i skończyła się moja kawa, mała się obudziła 🤦

Aaasti, aganieszkam, olkakarolka, Kika, Ola777, bezsilna lubią tę wiadomość

• Aaasti Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryśka, może masz problemy z pęcherzykiem żółciowym? Mi się to przydarzyło w poprzedniej ciąży a zaczęło się właśnie od bólów z prawej strony, później już wokół całej klatki.. i pamiętam, że internista mówił, że bardzo często przez zmiany hormonalne trafiają do niego kobiety w ciąży z tą przypadłością.
    Heart, super, że wszystko jest dobrze ♥️

• Kleng Koleżanka

Wysłany: 26 marca 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam polowkowe, wszystko jest dobrze, zdrowa dziewczynka. Z racji podwyższonego ryzyka trisomii21 w 1 trymestrze mam za miesiąc echo serca dzieciątka na NFZ. Ruchy są delikatne, a malutka raczej spokojna ;) Wg usg 1 trymestru termin 10.08. Kika proszę o dopisanie do listy ;)

Bardzo się bałam czy wszystko ok, bo na usg 1 trymestru mnie inna Pani nastraszyla. Teraz już jestem spokojna. Szyjka macicy dluga, w porządku. Wizyta u gina 8.04 a na nią biocenoza, morfologia, mocz i crp.

Muszę teraz ogłosić informacje o ciąży w rodzinie, bo czekalismy do polowkowyvh. Ciekawe jak zareaguje corka, prawie 4 l. :) W brzuszku mam 90cm, pod szerszym ciuchami mało widać.

Elleen, Kika, aganieszkam, Aaasti, agulineczka, bezsilna, olkakarolka, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość

• Agi83 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratulacje udanych wizyt. Ja juz po polowkowych i czekam na wizyte u swojej gin i chwile prawdy na temat szyjki. Nasza dzidzia juz ma 340g i jak na razie wszystko ok :)

Elleen, aganieszkam, bezsilna, olkakarolka, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny ale macie urocze brzuszki! Ja niby praktycznie zamykam listę, a mój mam wrażenie, że jest taki duży 😂 aż strach co będzie dalej 🙈

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i niestety moje obawy się potwierdziły, wody przy dolnej granicy normy, dlatego taki malutki brzuch, z córką miałam większy :(
    Ale poza tym wszystko super, szyjka też dobra, długa, zamknięta.
    Muszę pić więcej wody, może przez to mam te skurcze bo jestem odwodniona... No nic, na połówkowych okaże się, czy jest ok.

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    age.png

23dpt jest ♥️
    Starania od 10.2016r.
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga pij duzo zeby dzidzia mogła rosnac.
    U mnie skracania szyjki ciag dalszy 3mm w 3 tyg wychodzi 1mm na tydz. Obecnie jest ok 3,5 wiec ok.

aganieszkam lubi tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Patryśka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka pij, pij..jak nie wodę to inne soki. Ja mam takie parcie na picie, że czasami na wieczór mam wrażenie, że pęknę. Wychodzę z domu i już chce mi się pić. Idę spać, napije się, położę i znów chce mi się pić jak bym nie piła sekundę temu 🙈

Cudnie dziewczyny, że wszystko dobrze u Was z Dzieciaczkami ❤️🥰🥰

qdkke6yd12uga4lu.png
  • Patryśka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaasti wrote:
    Patryśka, może masz problemy z pęcherzykiem żółciowym? Mi się to przydarzyło w poprzedniej ciąży a zaczęło się właśnie od bólów z prawej strony, później już wokół całej klatki.. i pamiętam, że internista mówił, że bardzo często przez zmiany hormonalne trafiają do niego kobiety w ciąży z tą przypadłością.
    Heart, super, że wszystko jest dobrze ♥️

A jakie zalecenia miałaś??
    Być może, że to pęcherzyk bo jedno i drugie w jednym miejscu jest.
    Rodzinny lekarz będzie ok czy mam szukać jakiegoś specjalisty??

Na szczęście nie boli mnie cały czas ale momentami aż bardzo. I niepokoi mnie to..

qdkke6yd12uga4lu.png
  • Aaasti Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryśka wrote:
    A jakie zalecenia miałaś??
    Być może, że to pęcherzyk bo jedno i drugie w jednym miejscu jest.
    Rodzinny lekarz będzie ok czy mam szukać jakiegoś specjalisty??

Na szczęście nie boli mnie cały czas ale momentami aż bardzo. I niepokoi mnie to..
    Zalecono mi dietę wątrobową (czyli lekkostrawna, uboga w tłuszcze) oraz przyjmowanie no-spy w razie bólu. W sumie u mnie skończyło się na tym, że w ok.35tc trafiłam do szpitala z całkowitą niedrożnością pęcherzyka, trochę mnie podreperowali, żeby do porodu dotrwać, a później niedługo po porodzie miałam zabieg usunięcia tego niesfornego pęcherzyka. A co do lekarzy i badań to warto zrobić USG jamy brzusznej. Dobry radiolog wyłapie sporo rzeczy 😉 No i myślę, że to dobry czas na tego typu badania, bo macica sięga dopiero wysokości pępka, więc nie przysłania jeszcze tak wielu narządów :)
    No i tak jak u ciebie, nie bolało ciągle, tylko w najmniej oczekiwanych momentach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2021, 20:21

‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ