❤️Sierpień 21❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kika, życzę szybkiego powrotu do sił!
Mała Matylda super, że USG i cukry są w porządku! Dobrze, że masz plan, to zawsze uspokaja
BitterSweet pięknie wyglądasz
Agnieszkam zdrówka wam Mój 5-cio latek też ma katar i oczywiście też nie chce wyczyścić nosa..
KarolinaK też super, że wizyta ok i to nic poważnego! A co do tej przykrej sytuacji też bym się zdenerwowała.. Nie wiem jak wy ale ja, jak całe życie byłam raczej osobą bezproblemową, tak teraz jestem jednostką bojową. Wszystko, co jest nie tak, wyprowadza mnie z równowagi w ułamku sekundy i wybucham.
Bezsilna, super wyniki!
Patryśka, wiem co czujesz. Tak jak kiedyś wspominałam też miałam problemy z pęcherzykiem w poprzedniej ciąży. Od około 32tc dostałam zalecenie przyjmowania nospy 3xdziennie w celu rokurczania przewodów żółciowych. Głównymi składnikami diety stały się ryż, gotowana marchewka i czasami kurczak. Ważne jest też unikanie surowych warzyw i owoców. No i przy tych atakach kolki bardzo pomagał mi ciepły prysznic. Trzymaj sięWiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 15:38
bezsilna, Patryśka, aganieszkam, BitterSweetSymphony, Mała Matylda lubią tę wiadomość
-
I chciałam się z wami podzielić wiadomością, że mój mąż kupił dziecku wózek (to nic, że ja dalej nic nie kupuję i nie zbieram ).
Tak więc staliśmy się posiadaczami wózka MiluKids Starletbezsilna, Patryśka, Mała Matylda, Sto_krotka, BitterSweetSymphony, Sylwia_i_Niki, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a ja się chciałam z wami podzielić moim odkryciem. Wiecie, że w ciąży przysługuje na NFZ leczenie wszystkich zębów? Do tego można zrobić sobie zdjęcie kamienia i scaling raz na pół roku. Poszłam na czyszczenie i przegląd, okazało się, że mam 2 dziury i jedna już mi lekarka zrobiła od ręki. Dopłaciłam za lepsza plombę,bo chciałam, ale powiedziała mi, że w ciąży mogę całe leczenie mieć bezpłatnie 😀
Aaasti, aganieszkam, Mała Matylda, bezsilna, Sylwia_i_Niki, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość
-
Dzięki Babeczki, wiem, jakoś z tym bólem będę musiała sobie poradzić.
Glenka, pierwsze słyszę o tym, że za free można wyleczyć zęby. Ale podejrzewam, że tylko u dentystów co przyjmują na NFZ. A do takich to ciężko się dostać bo wszystkie terminy zajęte. Zanim by przyjęli to zdążyła bym urodzić.
Z koleżanką dziś rozmawiałam, boli ją ząb. Dostała termin na 1 lipca na NFZ🤦♀️ -
Kika, Agnieszkam duuużo zdrówka.
BSS piękny brzusio😍 elegancko się prezentuje w tej sukieneczce. Boże ja to ostatnio zdjęcie w piżamie wrzucilam😂
Gratuluję udanych wizyt i dobrych cukrów 👏
Aasti wózek bardzo ładny.
Patryśka współczuje bólu😔
Aaasti, Patryśka, BitterSweetSymphony, bezsilna, aganieszkam lubią tę wiadomość
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Karolina, cieszę się z pozytywnych wieści 🙂.
Bezsilna, gratuluję dobrego wyniku!
Aaasti, ładny ten wózek, życzę aby wszyscy użytkownicy byli zadowoleni 😉.
Patryśka, to bezpłatne leczenie zębów to na pewno tylko w gabinetach mających kontrakt z NFZ, ale w ciąży przysługują nam wizyty w terminie 7 dni od zgłoszenia się. Gwarantuje to ustawa "za życiem". Przy ustalaniu terminu u dowolnego specjalisty należy zaznaczyć, że jest się w ciąży, a jeśli mimo to zaproponują termin odległy powyżej tygodnia należy odwołać się do przepisów. Na ogół to wystarcza. Ja w ten sposób zorganizowałam sobie pierwszą wizytę u endokrynologa. Podobno jeśli powołanie się na ustawę nie pomaga warto poprosić o odmowę zachowania gwarantowanego terminu na piśmie i szybki termin jednak się znajduje. Tego nie miałam potrzeby testować.Aaasti, Patryśka, bezsilna lubią tę wiadomość
-
Patryśka wrote:
Glenka, pierwsze słyszę o tym, że za free można wyleczyć zęby. Ale podejrzewam, że tylko u dentystów co przyjmują na NFZ. A do takich to ciężko się dostać bo wszystkie terminy zajęte. Zanim by przyjęli to zdążyła bym urodzić.
Z koleżanką dziś rozmawiałam, boli ją ząb. Dostała termin na 1 lipca na NFZ🤦♀️
Tak, tacy co mają kontrakt z NFZ, ale w ciąży mają Cię obowiązek przyjąć w ciągu 7 dni, a jak Cię boli ząb to jeszcze tego samego dnia (takie info w necie znalazłam u wynika to z zapisu w ustawie).
Mi termin proponowali w zasadzie z dnia na dzień.
Warto skorzystać, bo bez ciąży to refundują tylko leczenie przednich zębów 🤦♀️ -
Na nfz już byłam w sytuacji zapisywania się do dermatologa i neurologa, niestety nikt mi nie zaproponował terminu szybkiego z racji ciąży, ale nie naciskałam, bo mi się akurat nie spieszyło.
Z dentysty na NFZ mam traumę korzystać, mamy swojego "rodzinnego" dentyste i juz proponował mojemu mężowi, żebym przyszła po wpis do karty, miłe to było 🙂 Ale teraz to chyba nie jest obowiązkowe?
Muszę się Wam przyznać, że bardzo boje sie czegokolwiek kupić, ale tak mnie zachęciłyście Le Pampuchem, że zamówiłam kocyk! Ten na który chorowałam był wczoraj przeceniony 🤩https://lepampuch.pl/zielony-otulak-dziany-100-bambusowy-z-jonami-srebra
Wiem, że kolor mało letni, ale oszalałam 😜
Mój Mały chyba jest w poprzek, jak sie kładę to impreza raz po jednej raz po drugiej stronie, jakby 2 sztuki tam były 🤣 też tak macie?
Ps. Jutro mam wizytę. Pasowałoby zdecydować się między Rydygierem a Siemiradzkiego by wybrać szkolę/położna. A ja dalej nie wiem... 🤷♀️ naczytałam się opinii i trochę niektórymi zrazilam do tej polecanej położnej przez moja lekarkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2021, 19:51
Aaasti, Patryśka lubią tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej o dentyście za free jak musiałam wydać prawie tyś 🤦♀️
I moja gin chciała wpis do książeczki. Więc mam.
Ja położną mam póki co poleconą. Ale jeszcze nie dzwoniłam, nie umawiałam się z nią. Ona też prowadzi szkołę rodzenia w szpitalu w moim mieście. Ale póki boli mnie ten pęcherzyk, to najpierw chce z nim się uporać a później inne sprawy załatwiać. Zakupów nadal nie mam. Za to wiem, że chce wózek wielofunkcyjny żeby z gondoli złożyć spacerówkę. Ze względu na brak miejsca musi być najmniejszy a i bardzo mi się taki podoba 😊 -
Sto_krotka, bo Ty jesteś chyba z Krakowa? Mi polecono położną Agnieszkę Rerutko, chodziła do sąsiadki, która ma bliźniaki, mają zajęcia że szkoły rodzenia online. Jak do mnie przyjechała to okazało się, że była położną również u mojej lekarki prowadzącej jak urodziła Synka. A jak powiedziałam mojej Pani Doktor to stwierdziła, że wybrałam najlepszą położną jaką mogłam. Jak masz dylemat to może warto ją sprawdzić🤗
Sto_krotka lubi tę wiadomość
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
Elleen wrote:Sto_krotka, bo Ty jesteś chyba z Krakowa? Mi polecono położną Agnieszkę Rerutko, chodziła do sąsiadki, która ma bliźniaki, mają zajęcia że szkoły rodzenia online. Jak do mnie przyjechała to okazało się, że była położną również u mojej lekarki prowadzącej jak urodziła Synka. A jak powiedziałam mojej Pani Doktor to stwierdziła, że wybrałam najlepszą położną jaką mogłam. Jak masz dylemat to może warto ją sprawdzić🤗
A to ją wybrałaś do opieki i szkoły czy też porodu?2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
Czesc dziewczyny, raczej Was już nie nadrobię bo zatrzymałam się na połowie kwietnia 🙈 ale u nas póki co trwa majówka i jesteśmy bez zasięgu na wsi u rodziny. Tylko wifi tu łapie.
Przed wyjazdem młody ważył 670g. Po powrocie czeka mnie druga krzywa i już mi słabo..
Mam ogromną nadzieję, że starszak bez problemu pójdzie do żłobka po tak długim czasie nieobecności..Aaasti, Elleen lubią tę wiadomość
-
Ja korzystam z dentysty na nfz teraz w ciąży, bo i lepsze materiały nam się należą i wszystko za free, byłam już 2 razy- czyszczenie i leczenie, teraz mam jeszcze jedną wizytę i koniec z terminem nie było problemu, ale tu u mnie normalnie jest to ok 1.5mies, więc jeśli ktoś nie zaniedba, to spokojnie można poczekać
Kupiłam dziś dzieciom buty, hura! Mogę odetchnąć 😂🙈 teraz 17.05 mam usg, tak mnie zapisali na nfz, bo nie było miejsc 🤦♀️ dobrze, że chodzę też prywatnie... I 17 pewnie pójdę też na glukoze bo 21 wizyta, także krzywą będę robić chyba ostatnia 😁bezsilna, Aaasti, Patryśka lubią tę wiadomość
-
Sto_krotka wrote:O dziękuję wpisuję w wyszukiwarkę i akurat jest w tym samym centrum opieki okołoporodowej co ta położna, którą moja lekarka poleca czyli tu http://www.beatamarzec.com/program-zajec
A to ją wybrałaś do opieki i szkoły czy też porodu?
U nas na lokalnej grupie dla mam na Fb mnustwo kobiet ją poleca. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2021, 08:11
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
Dziewczyny też mam nadrabiania w czytaniu. Ja też miałam dwa dni temu krzywa i wyniki 85/160/140 więc lekarz na wizycie wczoraj stwierdził że ok. Kolejna wizyta 24 maja i znów zlecone następne badania z krwi i posiew. Często są te wizyty. Was też męczy takie chodzenie na badania i wizyty? Może to już zmęczenie materialu, bo w domu większość czasu wyjątkowo wymagająca 4 latka. Byle do sierpnia!
Patryśka, Aaasti, bezsilna, Mała Matylda, BitterSweetSymphony lubią tę wiadomość
-
Sto_krotka wrote:Na nfz już byłam w sytuacji zapisywania się do dermatologa i neurologa, niestety nikt mi nie zaproponował terminu szybkiego z racji ciąży, ale nie naciskałam, bo mi się akurat nie spieszyło.
Z dentysty na NFZ mam traumę korzystać, mamy swojego "rodzinnego" dentyste i juz proponował mojemu mężowi, żebym przyszła po wpis do karty, miłe to było 🙂 Ale teraz to chyba nie jest obowiązkowe?
Muszę się Wam przyznać, że bardzo boje sie czegokolwiek kupić, ale tak mnie zachęciłyście Le Pampuchem, że zamówiłam kocyk! Ten na który chorowałam był wczoraj przeceniony 🤩https://lepampuch.pl/zielony-otulak-dziany-100-bambusowy-z-jonami-srebra
Wiem, że kolor mało letni, ale oszalałam 😜
Mój Mały chyba jest w poprzek, jak sie kładę to impreza raz po jednej raz po drugiej stronie, jakby 2 sztuki tam były 🤣 też tak macie?
Ps. Jutro mam wizytę. Pasowałoby zdecydować się między Rydygierem a Siemiradzkiego by wybrać szkolę/położna. A ja dalej nie wiem... 🤷♀️ naczytałam się opinii i trochę niektórymi zrazilam do tej polecanej położnej przez moja lekarkę.
Też się wahałam między tymi szpitalami. Siemiradzkiego polecał bardzo mój lekarz bo tam pracował, teraz przeszedł na Ujastek. Ale opinie i warunki w Siemiradzkiego do mnie nie przemawiają, znam też kilka osób co tam rodziło i nie poleca. Rozważyłam wszystkie Krakowskie szpitale, zobacz sobie na stronę "gdzie rodzić" i tam jest fajna statystyka. I mimo podłego jedzenia i długim oczekiwaniu na IP znowu wybieram Rydygiera. Zastanawiałam się nad Ujastkiem, opinie dobre z pierwszej ręki ale zmienił się tam teraz ordynator (ponoć przeszedł z Kopernika) i jak masz pozytywnego covida to rozdzielają z dzieckiem mimo straszenia prawnikami i test robi każdy, szok...
Jeśli miałabym urodzić przedwcześnie albo byłyby kompikacje to Ujastek a jeśli w terminie to Rydygier. No chyba że się coś do tego czasu na Ujastku zmieni.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2021, 10:40
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Oj tak.. już meczy to chodzenie na badania i ciągłe oddawanie krwi..
Do tego ogólnie ciężko się robi. Ciężko mi wejść na 4 piętro. Ciężko przespacerować się. Ja jestem z tych co zawsze szybko chodzą mimo, że nie odczuwałam tego. A teraz odczuwam, że zwolniłam 3-krotnie. Przez te różne bóle moja aktywność spadła i taka ociężała się czuje..
Chciała bym już żeby był sierpień. Przemęczać się z porodem i zacząć funkcjonować jak wcześniej 😅
Jeszcze 3miesiace i 1dzien u mnie a ja już narzekam 🤦♀️ -
Ponoć na Żeromskiego w Krakowie jest darmowe badanie wzroku dla kobiet w ciąży. Będę dzwonić i dam znać. Ponoć jak ma się cukrzycę to się można załapać ale na ich stronie czytałam, że każda ciężarna może w 3 trymestrze 🤔
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r.