SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Ona - http://dino.sklep.pl/nowy/baby-design-lupo-2015-spacerowka-gondola-kurier-gratis-p-20245.html
Do tego maxi cosi cabrio szary
Ciekawa jestem jego straasznie bo kupiłam w ciemno, nie widziałam tego koloru na żywo.0na88, małaMyszka, kasiuleek lubią tę wiadomość
-
5ylwia wrote:Aaa no tak już 28 tydzień
dzisiaj idę na pierwsze zajęcia w szkole rodzenia
Co do formy to co prawda dzisiaj zaczynam III trymestr ale narzekać na brak energii nie mogęMam jej bardzo dużo i czuję się świetnie
Rano zrobiłam pranie, poleciałam do bankomatu, później do szpitala zapłacić za szkołę rodzenia, na działkę do siostry narwać szczawiu na zupę, wstąpiłam do cioci po jajeczka prosto z kurnika jeszcze cieplutkie
i obleciałam z mamą sklepy z sukienkami bo szuka na wesele
Wieczorem imprezka idziemy na 30 do kolegi
Teraz siedzę i zastanawiam się nad konkursami na wieczór panieński.. Za tydzień bratowa ma swoją imprezę i zdeklarowałam się, że siedzę w domu to przygotuję jakieś zabawy.. Dopiero dzisiaj sobie uświadomiłam, że to już za tydzień! Może macie jakieś pomysły?
i ja też 14.08
małaMyszka, 5ylwia lubią tę wiadomość
-
Sylwia ja z tego co pamietam to miałam kilka fajnych zabaw
Ogólnie mało pamiętam bo na "dzieńdobry" tak mnie schlały że musiałam pić samą wodę przez 2 godziny żeby przetrzezwieć.
Było między innymi tak:
- quiz - pytania i odpowiedzi ABCD, wcześniej koleżanka przeprowadziła wywiad z moim mężem i musiałam odgadnąć co on powiedział. Jak zgadłam dziewczyny piły kieliszek a jak nie zgadłam to sama musiałam pić
- napisałam list jak widzę siebie za 10 lat i schowałam do butelki, mam ją kiedyś rozbić i przeczytać list
- każda z dziewczyn przyniosła coś swojego- losowałam z worka i musiałam zgadnąć co jest której (jak zgadałam one piły a jak nie to tylko ja)
- erotyczne kalambury- to już pod koniec, ale ledwo powstrzymywałyśmy żeby się nie posikać ze śmiechu.
Maniuś, małaMyszka, Weridiana, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Tydzień 28
O Dziecku
Twoje dziecko waży już około 1,1 kg (2,5 funta) i mierzy około 25 cm (9,8 cali) od ciemienia do końca tułowia (CRL). Jego całkowita długość od główki do stópek to około 35 cm (15,75 cali).
Włosy na głowie stają się coraz dłuższe, a na twarzy znajdują się już rzęsy i brwi w całej okazałości. Dziecko potrafi mrugać oczkami. W dalszym ciągu przybiera na masie, a na jego ciele pojawia się coraz więcej tłuszczyku. Dziecko ma już w pełni wykształcone kubki smakowe, dzięki którym może odróżniać smaki, gorzkie, słodkie i kwaśne. Mózg rozwija się teraz bardzo intensywnie, produkuje biliony połączeń miedzy komórkami nerwowymi i jest już coraz mocniej pofałdowany. Dziecko lubi słuchać Twojego głosu – mów do niego jaknajczęściej i zachęcaj do tego swojego partnera.
W tym czasie lekarz prawdopodobnie będzie w stanie określić położenie Twojego dziecka w macicy. Może ono być już ułożone główką w dół, w pozycji gotowej do porodu. Jeśli jednak główka jest u góry, nie masz co się martwić, jest jeszcze dużo czasu i dziecko ma jeszcze sporo miejsca aby przekręcić się i zmienić pozycję. Twoje dziecko może odczuwać ból w takim samym stopniu co dziecko w pełni rozwinięte, po narodzinach.
O Tobie
W tym tygodniu rozpoczyna się trzeci trymestr ciąży. Większość kobiet do tej pory przybrała na wadze już pomiędzy około 7,5 a 11 kg i w ostatnim trymestrze przybędzie im jeszcze około 5 kilogramów. Regularny przyrost wagi trwa zazwyczaj aż do końca 36 tygodnia.
Z piersi może już zacząć sączyć się siara, klejącą wodnista substancja która pojawia się w piersiach przed pierwszym mlekiem. Będzie to pierwszy posiłek Twojego dziecka, zanim w drugą lub trzecią dobę z piersi popłynie mleko. Na powiększonych piersiach wyraźnie widać żyłki. W wyniku intensywnego wzrostu piersi mogą pojawić się na nich rozstępy. Nie zapominaj o nawilżaniu skóry piersi, brzucha, pupy i ud. Są to miejsca, które ze względu na zmianę kształtu są najbardziej narażone na rozstępy.
Od tego momentu będziesz zapewne odwiedzać swojego lekarza dwa razy w tygodniu zamiast raz w miesiącu, a po 36 tygodniu ciąży wizyty staną się jeszcze częstsze, a mianowicie raz w tygodniu.
W dalszym ciągu możesz odczuwać skurcze Braxtona Hicksa, które są skurczami treningowymi przygotowującymi macicę do prawdziwych skurczów porodowych. Możesz mieć również w tym czasie barwne sny z udziałem Twojego dziecka.
U niektórych kobiet w ostatnich miesiącach ciąży pojawia się nieprzyjemne uczucie w dolnych partiach nóg, coś w rodzaju niepohamowanej potrzeby ruchu nogami w momencie gdy starasz się odpocząć i zrelaksować. Jest to zazwyczaj najbardziej uciążliwe w czasie nocy. Jeśli uczucie to przynajmniej czasowo zanika gdy ruszasz nogami, to istnieje ryzyko że cierpisz na zespół niespokojnych nóg. Lekarze nie znają dokładnie źródła tego problemu, ale wiele kobiet w ciąży cierpi na tą przypadłość. Postaraj się pomóc sobie rozciąganiem i delikatnym masażem nóg oraz ogranicz kofeinę (pamiętaj, że nie tylko kawa zawiera kofeinę, czarna herbata i czekolada też ją posiadają). Możesz również porozmawiać z lekarzem czy rozsądne w Twoim przypadku jest zażywanie dodatkowej dawki żelaza, które czasami łagodzi tę dolegliwość.małaMyszka, Cassie lubią tę wiadomość
-
Z konkursów z wieczoru panieńskiego ja mialam quiz wiedzy o przyszlym mezu potem taniec z miotla . czy bede dobra pania domu i tu obieranie ziemniaka na czas zacerowanie skarpetki i mialam taki duzy plakat rysunek faceta a w reku jego wacka i po zawiazaniu oczu i zakreceniu musialam mu przypiac tego wacka zresztą reszta babeczek tez sie w to bawila taka ciuciubabka
Kumpela miala konkurs dla wszystkich lasek dmuchanie gumki na czas a potem na tym namalowanie podobizn facetow
Jw swojej przyjaciolce jak robilam panienski to na allegro kupilam takie karty z zadaniami i bylo duzo fajnych zadan np dla gosci zeby z produktów dostepnych pod reka stworzyc suknie slubna i tak w ruch poszla folia aluminiowa papier toaletowy obrus ojej ile smiechu bylomałaMyszka, magda sz, Weridiana, Maniuś, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Ja na panienskim miałam:
- kazda z dziewczyn dostałą 2 karteczki,na kazdej karteczce musiała napisac wspomnienie ze mną, potem wszystkie wrzuciły to do kapelusza i ja losowalam, czytałam na głos wspomnienie,potem musialam odgadnąć która to napisała i opowiedziec w całosci bo to było na zasadzie "mydło i słoik" no i musiałam sie domyslec o co chodzi:) fajne bylo, padałysmy ze smiechu
No i oczywicie, jak nie zgadłam to kieliszek;p
W klubie lososwałam karteczki z zadaniami, bylo np. znajdz faceta z wąsami i powiedz mu ze tez byś chciała mieć wąsy itp. padaczka totalna to była
Coś jeszcze bylo..ale nie moge przypomniec co...małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Ona - http://dino.sklep.pl/nowy/baby-design-lupo-2015-spacerowka-gondola-kurier-gratis-p-20245.html
Do tego maxi cosi cabrio szary
Ciekawa jestem jego straasznie bo kupiłam w ciemno, nie widziałam tego koloru na żywo.
Piekny !małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość
-
Przyszła moja paczka ze smyka
prawie godzina zeszła na rozpakowywaniu i oglądaniu, tylko kto teraz powstały bałagan ogarnie...
Może dziś dostarczą też paczkę z C&A, ach nie mogę się doczekać!
Ps. nie wiem jak ja to zrobiłam, ale zamówiłam śpiworek 85 cm, a to megggaaaaa wielkie jestheheeh teraz muszę kupić jeszcze jeden malutki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 14:51
małaMyszka, niecierpliwa, zabka11, mamasia, Neyla lubią tę wiadomość
-
Miru lepiej idź do lekarza (do szpitala), z tym oddychaniem i ciśnieniem to nie żarty.
Również jeśli chodzi o maleństwo, to nagłe zmiany w aktywności są niepokojące, brak ruchu ale również jego nadmiar.
Zwłaszcza że masz wadę serca
pozdrawiam i życzę zdrówkamałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Dzięki za pomysły
Znalazłam fajne pytania na znajomość pana młodego i pytania o ich związekw weekend zaatakuję brata niech odpowiada
Wykorzystam też Wasze rady i myślę, że starczy bo najpierw jedziemy na gokarty (ja oczywiście tylko w roli fotografa), później spotykamy się w wynajętym apartamencie tam będzie czas na konkursy i wypad do klubu
Zabawy w klubie mogę przygotować ale niestety nie będę wiedzieć jak poszło bo z tym brzucholkiem do klubu się nie wybierammagda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Pod koniec dwudziestego ósmego tygodnia ciąży dziecko waży już ponad kilogram i mierzy ok. 36 cm (wymiar CHL). Całe ciało płodu intensywnie rośnie, a w ośrodkowym układzie nerwowym zachodzą kolejne zmiany, mózg dziecka przybiera pofałdowaną powierzchnię i tworzą się bruzdy i zakręty mózgowe. Dojrzewają płuca i wydzielają coraz większe ilości surfaktantu – czyli substancji zapobiegającej zapadaniu i sklejaniu się płuc w czasie wydechu. Jest go jednak jeszcze zbyt mało, by dziecko urodzone w tym czasie mogło oddychać samodzielnie.
To ja tradycyjnie wklejam 28tydz.z parenting.pl
magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja panieńskiego nie miałam bo siedziałam w domku z synem. Jak czytam to aż wam zazdroszczę. Super wspomnienia.
Lys to super:) ja miałam dostawę we wtorek ale tak dużo nie zamawiałam:)
Magda_sz śliczny wózek!
lys, magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Coraz więcej czerwcowek się rozpakowuje za miesiąc zaczną lipcowki a później my. No bo niektóre z nas mają terminy na początek sierpnia to i ciaza donoszona będzie gdzieś na początku lipca lub w połowie. Masakra
Tak się ciesze ze dotarlysmy do tego momentu praktycznie wszystkie które tu były od początku.
Nie wiem jak Wy ale ja się już nie mogę doczekać śledzenia która poleci z nas na porodowke
My też chcemy kupić leżaczek bujaczek ale trzeba patrzeć które można stosować od którego miesiąca.
Madzia śliczny ten wózeklys, 5ylwia, Maniuś, magda sz, Cassie, niecierpliwa, Neyla, Laura, małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Miru wrote:W aptece go kupisz. Na internecie tez. Lub w sklepie zielarskim.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Weridiana wrote:Miru lepiej idź do lekarza (do szpitala), z tym oddychaniem i ciśnieniem to nie żarty.
Również jeśli chodzi o maleństwo, to nagłe zmiany w aktywności są niepokojące, brak ruchu ale również jego nadmiar.
Zwłaszcza że masz wadę serca
pozdrawiam i życzę zdrówka
Chyba pójdę po niedzieli. Niestety w weekend w szpitalu nic nie robią i nie badają. Mam nadzieje ze tylko zrobią kontrolne usg. Albo uda mi się do innego lekarza na poniedziałek na to usg 4 d.Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
futuremama wrote:Dzięki, bo szczerze mówiąc nie wpadł mi w oko sam olejek, tylko ewentualnie jako dodatek (mieszanka jakaś) ale bedę musiała lepiej sie przyjżeć.
U mnie go w aptece nie było na stanie ale zamówiła wieczorem i na drugi dzień już było.
Ten olejek to właśnie do smarowania krocza ale ma wiele zastosowan.
Do leczenia rozstępów , łuszczycy, innych chorób skórnych i bardzo łagodzi skórę noworodka np jak jest sucha ale ma potowki. Ja smaruje nim brzuch. Nie klei się j a k oliwka ale rozprowadza się jak olej. Nie jest tłusty i nie ma zapachu. Bardzo łagodzi swiad skóry na brzuchu jak i na piersiach czy sutkach.Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Rozwój dziecka w 28 tygodniu
Dziecko w dwudziestym ósmym tygodniu ciąży osiąga około 37 cm wzrostu. Meszek płodowy na ciałku maluszka zanika, pozostając jedynie na pleckach i ramionach. W dalszym ciągu rosną włosy i paznokcie, choć jest to sprawa dość indywidualna – jedne dzieci rodzą się zupełnie łyse, a inne mają urocze loczki, które jednak z czasem wypadają i są zastępowane w pierwszym roku życia przez właściwe włosy.
U większości chłopców jądra z jamy brzusznej zstępują przez kanał pachwinowy do moszny, choć niektórzy chłopcy rodzą się z jądrami w jamie brzusznej. U dziewczynek wykształcone są już wszystkie narządy rozrodcze, w badaniu USG dobrze widać wargi sromowe większe.
W dwudziestym ósmym tygodniu następuje bardzo intensywny rozwój mózgu. Do tej pory powierzchnia mózgu była płaska – obecnie rozwija się na niej charakterystyczne pofałdowanie. Można już rozpoznać sześć warstw kory mózgowej. Trwa rozpoczęty proces mielinizacji włókien nerwowych. Można zaobserwować fazę snu REM (rapid eye movement – sen z szybkim poruszaniem oczu), co wskazuje, że dziecko może mieć już sny. Dziecko coraz lepiej reaguje na bodźce z zewnątrz, głównie na głos i dotyk – udowodniono, że czuły głos matki potrafi obniżyć tętno dziecka na tym etapie ciąży, działa więc nań uspokajająco.
Zmniejszająca się przestrzeń wokół dziecka powoli zaczyna uniemożliwiać
dotychczasowe swobodne koziołkowanie, natomiast nadal przekręca się ono i wykonuje wiele ruchów kończynami oraz precyzyjne ruchy mimiczne. Angażują one do pracy różne partie mózgu, dzięki czemu powstają nowe połączenia między komórkami nerwowymi oraz wzorce pamięciowe ruchów. Większość odruchów wrodzonych jest już widoczna, np. odruch ssania, poszukiwanie pokarmu, odruch kroczenia, odruch chwytny.
Dziecko zaczyna też oddychać regularnie. Wcześniej ruchy oddechowe pojawiały się spontanicznie, w nieregularnych odstępach. Obecnie jego oddech reprezentuje aktualny poziom aktywności. Podobnie zaczyna regularnie ziewać - o ile wcześniej można było zaobserwować pojedyncze ziewnięcia, tak teraz pojawiają się całe cykle ziewania, gdzie po jednym ziewnięciu następuje kolejne.
W dwudziestym ósmym tygodniu dziecko może zmienić swoją pozycję na „główkową”, tj. skierowaną główką w dół, co przygotowuje je do porodu. Jeśli tak się nie stanie, będzie miało jeszcze kilka tygodni, żeby się obrócić. Jeśli jednak w ciągu tych kilku tygodni się nie obróci, to z czasem stanie się zbyt duże, by tego dokonać, a wtedy konieczne może być cięcie cesarskie.
Dolegliwości ciążowe w 28 tygodniu
Macica systematycznie się powiększa i teraz sięga mniej więcej 7 cm powyżej linii pępka. Od początku ciąży powinnaś przybrać na wadze pomiędzy 8 a 11,5 kg, ale jeśli przybrałaś nieco mniej lub nieco więcej, to nie ma powodu do niepokoju. W ciągu dalszej ciąży brzuch będzie rósł o około jeden centymetr tygodniowo, a ty będziesz nadal przybierać niemal pół kilograma na tydzień.
W dwudziestym ósmym tygodniu coraz częściej możesz odczuwać skurcze przepowiadające, tak zwaneskurcze Braxtona-Hicksa. Dzięki tym lekkim napinaniom, macica przygotowuje się do ciężkiej pracy, jaką jest akt porodu. Jeśli nie zapisałaś się jeszcze do szkoły rodzenia, a to twoja pierwsza ciąża, to czas najwyższy. Nauczysz się między innymi ćwiczeń przygotowujących mięśnie do porodu, które wspomogą twoją macicę i ułatwią dziecku przyjście na świat.
Coraz częściej będą pojawiać się bóle pleców, spowodowane coraz cięższym brzuchem. Podobnie będzie ci niezmiernie trudno znaleźć wygodną pozycję do spania – nawet spanie na boku będzie coraz mniej wygodne. W wyniku niewyspania, trudności z nabieraniem powietrza i konieczności noszenia ciężkiego brzucha, towarzyszyć ci może permanentne zmęczenie, które w ciągu kolejnych tygodni będzie nabierać intensywności.
Obok bólów pleców coraz większa macica i brzuch powodować będą dalsze utrudnienie sprawnego poruszania się, spłycenie oddechu i zaburzenia trawienia – pojawiać się mogą zgaga, wzdęcia, zatwardzenia. Ograniczone ukrwienie jelit, spowodowane uciskiem macicy, może powodować hemoroidy. Pamiętaj o regularnym i zdrowym odżywianiu się, jedz dużo owoców, warzyw, błonnika, pełnowartościowych mięs. Unikaj obfitych, wysokokalorycznych posiłków.
Stopniowo powiększać się mogąobrzęki nóg i stóp, będziesz cierpieć na nocne skurcze łydek lub stóp, związane ze zmianami hormonalnymi oraz wysysaniem z twojego organizmu mikroelementów i minerałów przez rosnące dziecko. Możesz też zacząć chrapać. Częste zmiany nastrojów połączone z pojawieniem się syndromu wicia gniazda sprawią, że staniesz się nieznośną domowniczką. Remont pokoju dziecinnego czy zakupy ekwipunku dla malucha z pewnością poprawią twój humor i natchną optymizmem. Pamiętaj też, by dużo rozmawiać z najbliższymi o swoich potrzebach, dolegliwościach i obawach związanych z macierzyństwem.
Jeśli do tej pory nie został przeprowadzony test tolerancji glukozy, należy go jak najszybciej wykonać w celu wykluczeniacukrzycy ciążowej lub jej potwierdzenia. Szybkie wdrożenie leczenia dietą lub insuliną obniża ryzyko powikłań związanych zcukrzycą, takich jak makrosomia płodu, czyli nadmierna waga urodzeniowa dziecka.
małaMyszka lubi tę wiadomość