X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za dobre słowo. Jesteście nieocenione:* na wieczornym obchodzie dr podjął decyzję ze odpinamy kroplowke. Trzymajcie kciuki żeby skurczy nie było. Dobrej nocy !

psioszka11, Paula_071, Neyla, magda sz, zabka11, Laura, Martucha86, Pati Belgia, 0na88, Maniuś, Zetka, małaMyszka, lys, mamasia, sylwucha89, Weridiana, bosa, Y, futuremama, witaminkab lubią tę wiadomość

relgtv73gp3vr7ra.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzymamy kciuki za wszystkie!
    Karolina niedługo i Ty będziesz miała 2 tyg do porodu! Zleci zobaczysz- choć ja Wam powiem,że od piątku mam pić te 4 litry i piję, ale widzę,że wieczorem mam już opuchnięte nogi i ręce- chyba powoli zaczyna mi się już zatrzymywać, choć sikam co chwilę. Poza tym dziś też miałam kryzys0 rozpłakałam się i do męża mówię,że mam już dość,że chcę już urodzić, chcę nie czuć się jak słoń ograniczony, nic nie mogę koło siebie zrobić.
    Dodatkowo ta skóra ze stóp złazi masakrycznie- co mnie cieszy, ale i wkurwia ,bo znowu nie mogę sobie poradzić z jej skubaniem,bo brzuch mi przeszkadza.
    Serio chciałabym ,żeby było po wszystkim. Ale może to taki dzisiejszy kryzys.
    Spadam już do łóżeczka, spokojnej nocy :)

Paula_071, Zetka, małaMyszka, lys, Weridiana, futuremama lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka ja kupiłam w sklepiku z decoupage, pani mi akurat to zamawiała z hurtowni bo nie ma tego na co dzień ale natknęłam się ostatnio na firmę Paper Concept- mają stronę internetową, allegro i sklepy w wawie. Za tiul płaciłam 3,99 15cm na 9m za tasiemki płaciłam 1,70 za rolkę 6mm na 23m.

Ja się jakoś do czarnego koloru przy dziecku nie przemogę, wiem że na początek dobre są właśnie kolory czarny i biały ale no nie mogę się przemóc, wszystko musi być w pastelowych kolorach :) choć sama uwielbiam biel i czerń

Martucha ja zamawiałam tu do tego kupiłam też w jednym zamówieniu maxi cosi cabrio i adapterki
    http://dino.sklep.pl/nowy/baby-design-lupo-2015-spacerowka-gondola-kurier-gratis-p-20245.html?zenid=98db8f705aa8ee11bed6e450d68d73af

zabka11, Martucha86, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina - jak ciąża zdrowa, to można! Na szkole rodzenia wręcz zachęcali, bo to ćwiczy mięśnie dna miednicy i rozciąga krocze. I póki dziecko nie jest gotowe to prostaglandyny ze spermy nie otworzą szyjki.

Zapomniałam napisać, że mi też skóra ze stóp zaczęła złazić, a konkretnie zrobiła twarda i chropowata jak u starej baby, co sprzedaje sery (bez obrazy dla nikogo, ale taki widok mi utkwił w pamięci). Więc idąc za radą magdy sz. pomoczyłam dziś stopy, co było super przy tym upale i ściągnęłam pól kilo skóry, ale jeszcze dużo zostało. Jutro pewnie powtórzę zabieg. Dobrze, że jestem na wakacjach i mam czas na takie rozrywki, jak ściąganie skóry ze stóp na przemian z czytaniem o przygodach prokuratora Szackiego w Sandomierzu

No i była u nas niby burza, a dalej gorąco jak w psiarni. Na wieczornym spacerze spociłam się po 10 minutach, a po 15 już mi się nie chciało nigdzie iść, więc nażarłam się czereśni prosto z drzewa (deszcz umył), a potem znowu czytałam o Szackim... Uwielbiam wakacje!

magda sz, Paula_071, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

ijpbo7esx952zvu4.png
  • Martucha86 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona...właśnie skończyłam z Szackim :)!

małaMyszka, Hermiona lubią tę wiadomość

5fo2vs9.png
  • Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :-)

U mnie nadal skurcze ale nieregularne I nie bolesne wiec neszcze troche wytrzymam :-) musze stwierdzic, ze lezenie wogole mi nie ppdchodzi wiec nie leze. Ja poprostu nie umiem odpoczywac :-)

Kasiu ja tez sie balam panicznie odlaczenia kroplowy ale udalo sie :-) trzymam kciuki zeby I uCiebie sie troche uspokoilo :-)

Spokojnej nocki :-)

Martucha86, Paula_071, Zetka, małaMyszka, lys, Weridiana, somebodytolove94 lubią tę wiadomość

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde nie wiem co zrobić w sensie gdzie złożyć skargę. Pisałam Wam kiedyś o tej szkole za moim oknem gdzie nauczyciele darli się do mikrofonów na lekcjach, no kilka maili z użyciem słowa- kuratorium i się uspokoiło. Teraz taka sprawa że kupili ławki i stoliki drewniane i stoją pod ogrodzeniem boiska- 15metrow od okien bloku, od kilku dni blokersy z gimnazjum/liceum urządzają sobie posiadówki na tych ławkach od 21 do 1 w nocy. Już kuzwa nie mogę słuchać tych bluzgów pijanych dzieci z mutacją. Muszę zamykać okno i spać w parówie bo inaczej się nie zaśnie a w moim bloku same głuche pizdy mieszkają co im to nie przeszkadza i jedyną osobą która dzwoni na policje jestem chyba ja... Myślałam żeby jutro pójść do spółdzielni żeby jakiś nakaz zamykania bramy na teren szkoły o 22 nałożyć bo wątpię że jak pójdę do szkoły to coś wskóram..

zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda sz- a jaki masz plan na przymocowanie karuzelki???? Kupujesz lub robisz stelaz ktory trzeba pezytwierdzic do sciany ?( cos na zasadzie tego:https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=karula%20z%20pomponami&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fmorinio.pl%2Fkaruzela-dla-malucha%2F&ei=C-GaVaH4BMK9ygO88pdA&bvm=bv.96952980,d.bGQ&psig=AFQjCNFKwLmSJdRSruLamNJ7f6rAHQJ54A&ust=1436299890758457)
    Czy moze planujesz to kolko na tasiemce przyczepic az do sufitu?????

Magda faktycznie sprobuj w spoldzielni, wspolczuje....u mnie ten plus ze baardzo zaciszne mamy osiedle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 22:25

małaMyszka lubi tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka myślałam żeby w sufit wbić maluśki gwoździk i przyczepić do niego żyłki jak do łowienia ryb albo tasiemki. To już po malowaniu ścian będę kombinować. No grunt to jakoś mało inwazyjne, maleńki gwozdzik-haczyk o średnicy 2mm powinien dać radę. Mam nad łóżeczkiem halogeny w suficie może uda się do nich zaczepić

U mnie też zaciszne osiedle w sumie to 90% emeryci ale blokery i tak skądś się złażą. Jak nie pomoże spółdzielnia to chyba zapłacę złomiarzom żeby przyszli w nocy i wynieśli te ławki na jakiś skup a z drewna niech zrobią sobie ognisko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 22:45

małaMyszka, zabka11, Paula_071 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, ale policja przyjeżdża czy nie? Ja bym napisała do szkoły, bo co ma spółdzielnia do ławek na terenie szkoły?

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjeżdża ale czuje się jak totalny moher jak tak dzwonię raz w miesiącu... szkoła jest na terenie osiedla więc chyba coś ma do gadania, zadzwonię jutro i zapytam czy w ogóle oni coś mogą, w tej szkole jest tak tępa sekretarka że jak kiedyś byłam tam z wcześniejszą sprawą to patrzyła się na mnie jak na ducha i nie wiedziała co ma zrobić zaczęła się jąkać więc machnęłam ręką i poszłam.

Jezu Maja mi zaraz rozwali brzuch, za każdym wybuchem dzikiego śmiechu za oknem tak mi daje w brzuch że sycze z bólu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 22:55

małaMyszka, Zetka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzwonie na policję z prośbą o interwencję. Na początku mówię, że zgłaszam anonimowo i podaje dokładne miejsce.
    Jakby komuś się wymknęło, że mieszkanka bloku dzwoni, to mam ochronkę, bo każda rozmowa jest nagrana a że zgłaszam anonimowo, to nie mogą ujawnić moich danych...

Często bywało, że dzwoniłam co piatek i sobotę i teraz tfu tfu cicho jest, bo wiedzą że miejsce spalone...

magda sz, Zetka, Weridiana lubią tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak do tego są nieletni i spożywają alkohol, to chcę tam być i zobaczyć jak gubią kapcie!!!!

magda sz, Malagosia lubią tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lys gdzie jesteś???

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza wszystkim, czy któraś się orientuje co , jak , gdzie i kiedy załatwić? Chodzi mi o nadanie PESELu, wniosku o becikowe, zasiłek na dziecko przy niskich zarobkach, skąd wydębić jeszcze kasę? Ubezpieczenie dodatkowe / grupowe, wniosek o macierzyński, wychowawczy, trzeba brać wszystko co możliwe... Bo ominie nas tysiak przez rok od 2016 roku, to teraz trzeba się wziąć za papiery...

Któraś może to ogarnia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 23:27

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Lys gdzie jesteś???

jestem jestem, tylko mam na głowie kilka spraw, więc podczytuję Was z opóźnieniem, no i weny do pisania też nie mam

Weridiana, małaMyszka, psioszka11 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    A tak poza wszystkim, czy któraś się orientuje co , jak , gdzie i kiedy załatwić? Chodzi mi o nadanie PESELu, wniosku o becikowe, zasiłek na dziecko przy niskich zarobkach, skąd wydębić jeszcze kasę? Ubezpieczenie dodatkowe / grupowe, wniosek o macierzyński, wychowawczy, trzeba brać wszystko co możliwe... Bo ominie nas tysiak przez rok od 2016 roku, to teraz trzeba się wziąć za papiery...

Któraś może to ogarnia?

Od 1. marca 2015 roku zmieniają się niektóre przepisy dotyczące formalności związanych z urodzeniem dziecka. Sprawdź, dokąd należy pójść, kiedy i co ze sobą zabrać, by otrzymać akt urodzenia, meldunek i numer PESEL.

Rejestracja narodzin

Aby otrzymać akt urodzenia dziecka, w przeciągu 21 dni od daty jego urodzin (czas wydłużono o tydzień) należy udać się do urzędu stanu cywilnego, właściwego dla miejsca urodzenia dziecka. Jest to szczególnie ważne, jeśli dziecko urodziło się poza miejscem zamieszkania rodziców. Szpital przesyła tam informację o porodzie. Do urzędu może pójść jedno z rodziców bądź ich pełnomocnik. W przypadku małżeństwa zakłada się, że ojcem jest mąż. Jeśli jednak rodzice dziecka nie są małżeństwem, mężczyzna musi złożyć oświadczenie o uznaniu ojcostwa a kobieta potwierdzić, że istotnie jest on ojcem i ma na to 3 miesiące.

Według nowych przepisów rodzice nie potrzebują żadnych dodatkowych dokumentów poza potwierdzającymi ich dane, czyli dowodu osobistego lub aktualnego paszportu. Przy czym w przypadku posłużenia się paszportem należy przedłożyć także zaświadczenie o aktualnym zameldowaniu z urzędu miasta lub gminy. Jeśli w imieniu rodziców występuje osoba trzecia, poza dokumentami tożsamości rodziców dziecka potrzebuje również pełnomocnictwa. Bezpłatnie otrzymuje się jeden odpis aktu urodzenia, nie trzy jak dotychczas.

Numer PESEL

Od 1. marca następują również zmiany, jeśli chodzi o nadawanie numeru PESEL. Dotychczas, aby go uzyskać, rodzic musiał, z otrzymanym uprzednio w USC aktem urodzenia, udać się do urzędu miasta lub gminy w miejscu zameldowania matki i tam starać się o nadanie numeru PESEL. Otrzymanie takiego numeru mogło trwać nawet 3 miesiące. Teraz sprawa jest prostsza: po sporządzeniu aktu urodzenia urząd stanu cywilnego sam o niego wystąpi i poinformuje rodziców o nadaniu.

Zameldowanie

Ta procedura również została uproszczona. Rejestrując noworodka, urzędnik zamelduje go od razu, w miejscu zameldowania stałego bądź tymczasowego rodziców lub u tego z rodziców, u którego dziecko będzie faktycznie mieszkało.

Nadanie imienia

Rodzice w czasie rejestracji mogą nadać swojemu dziecku dwa imiona. Należy pamiętać, że urzędnik może nie zgodzić się na imię, które jest ośmieszające, nieprzyzwoite czy w formie zdrobnienia. Może też nie przyjąć imienia, które nie wskazuje wyraźnie na płeć dziecka. W związku z tym, że nie ma wykazu imion zakazanych, sporo zależy od dobrej woli urzędnika. Rodzic może się jednak od jego decyzji odwołać, jeśli się z nią nie zgadza. Od 1. marca 2015 można nadać dziecku również imię obcobrzmiące z zachowaniem oryginalnej pisowni, przy czym skojarzenie z płcią dziecka musi zostać zachowane, jak w przypadku imion Mercedes, Kim czy Nicole.

Odpisy aktu urodzenia

Jeśli na jakimś etapie rodzic będzie potrzebował odpisu z aktu urodzenia, będzie mu teraz łatwiej. Wprowadzono bowiem przepis, który umożliwia uzyskanie odpisu metryki dziecka w dowolnym USC, niekoniecznie w miejscu jego urodzenia czy zamieszkania.

Becikowe

Becikowe to jednorazowy zasiłek dla rodziców nowo narodzonego dziecka. Kwota becikowego wynosi 1000 zł i przysługuje na każde narodzone, żywe dziecko. Jeśli urodzą się bliźniaki, rodzice otrzymają 2000 zł, jeśli trojaczki – 3000 zł. Od tej kwoty nie płaci się podatku i może ją odebrać rodzic dziecka bądź jego prawny opiekun. Żeby ją otrzymać dochód w rodzinie na osobę nie może przekraczać 1922 zł netto.

Aby ubiegać się o becikowe, należy przedstawić kilka dokumentów:

- wniosek o wydanie becikowego,

- odpis aktu urodzenia dziecka,

- ksero dowodów osobistych rodziców dziecka,

- zaświadczenie o tym, że matka przynajmniej od 10. tygodnia ciąży była objęta opieką lekarską i wykonała przynajmniej trzy razy obowiązkowe badania (wystawia lekarz bądź położna),

- zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach za poprzedni rok,

- oświadczenie o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne,

- oświadczenie o niepobraniu dotychczas becikowego na dane dziecko,

- dokument poświadczający uzyskanie dochodu a także poświadczający jego wysokość w miesiącu poprzedzającym.

Dokumenty należy złożyć w urzędzie gminy albo ośrodku pomocy społecznej, decyzja zostaje rozpatrzona w terminie do 30 dni. Czas na złożenie wniosku o becikowe rodzice mają do 12. miesięcy od urodzenia dziecka. Jeśli rodzina ma niskie dochody, może również starać się o samorządowe becikowe, przyznawane najuboższym, a także o zasiłek rodzinny.

Ubezpieczenie zdrowotne

Po porodzie należy też zgłosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego i społecznego. Powinien to zrobić jeden z rodziców w swoim miejscu pracy. Należy poinformować o tym pracodawcę i wypełnić druk ZUS ZCNA. Jeśli rodzic ma własną działalność, sam musi zgłosić dziecko do ubezpieczenia w ZUS, zaś w przypadku bezrobotnych, dziecko objęte jest ubezpieczeniem rodzica.

Opieka medyczna

Po porodzie należy wybrać poradnię, tam wypełnić formularz dotyczący deklaracji wyboru danej przychodni i lekarza podstawowej opieki zdrowotnej dla swojego dziecka. Po wypisie ze szpitala rodzinę odwiedzi położna na tzw. wizycie patronażowej, w czasie połogu powinno być takich wizyt co najmniej kilka. Położna oceni stan dziecka i matki, sprawdzi, jak rodzice sobie radzą, czy potrzebują pomocy. Udzieli również wskazówek dotyczących karmienia i pielęgnacji dziecka.

Źródło: http://lovi.pl/pl/rodzice/633

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 23:38

Neyla, niecierpliwa, małaMyszka, psioszka11, zabka11, Paula_071, Katarka, Aga89 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urlopy rodzicielskie w 2015 roku

Zmiany w prawie dotyczące urlopów zachodzące w ostatnich latach mogą wprowadzać zamęt. Kolejne zmiany zapowiadane są na 2016 rok. Dzięki naszemu kompendium będziesz na bieżąco, dowiesz się, na jakiego rodzaju urlop jako rodzic możesz liczyć.

Ustawa, która weszła w 2013 roku, wydłużyła urlop macierzyński i wychowawczy, zaś jako zupełną nowość wprowadziła urlop rodzicielski. Oto na jakich zasadach można z nich skorzystać:

URLOP MACIERZYŃSKI:

Jest to podstawowy urlop, przysługujący każdej kobiecie, która urodzi dziecko i jest zatrudniona na umowę o pracę.

Czas trwania:
    Urlop ten trwa zasadniczo 20 tygodni i zaczyna się z dniem urodzenia dziecka, jednak kobieta może z niego zacząć korzystać na 6 tygodni przed porodem. W przypadku ciąży mnogiej - urlop ten wydłuża się od 31 tygodni w przypadku bliźniaków aż do 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i większej liczby dzieci. Z części urlopu macierzyńskiego może skorzystać tata. Po 14 obowiązkowych tygodniach mamy, 6 tygodni może przejąć tata, o ile jest zatrudniony na umowę o pracę.

Odpłatność:
    Osoba, która przebywa na urlopie macierzyńskim, otrzymuje zasiłek macierzyński (bez względu czy jest to ojciec czy matka). Jeśli rodzice zdecydują się tylko na urlop macierzyński zasiłek wyniesie 100 % średniego wynagrodzenia z ostatniego roku.

DODATKOWY URLOP MACIERZYŃSKI:

Jest to urlop nieobowiązkowy, przyznawany na wniosek rodzica.

Czas trwania:
    Urlop ten trzeba wykorzystać bezpośrednio po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego. W przypadku jednego dziecka trwa on 6 tygodni, dwóch lub więcej – 8 tygodni. Urlopem dodatkowym rodzice mogą dysponować, może wykorzystać go matka lub ojciec po 14-20 tygodniach urlopu podstawowego wykorzystanego przez matkę. Rodzice mogą się też nim podzielić.

Odpłatność:
    Ten dodatkowy urlop jest płatny na takich samych zasadach jak podstawowy urlop macierzyński.

URLOP OJCOWSKI:

To rodzaj urlopu przysługującego jedynie ojcu dziecka zatrudnionemu na umowę o pracę.

Czas trwania:
    Ten urlop nie jest obowiązkowy i przysługuje jedynie ojcu dziecka. Wniosek o urlop należy złożyć na 7 dni przed planowanym początkiem. Czas jego trwania to dwa tygodnie i należy je wykorzystać zanim dziecko skończy rok życia. Tata może z niego skorzystać bez względu na to, czy mama pozostaje na urlopie macierzyńskim.

Odpłatność:
    Na urlopie ojcowskim przysługuje zasiłek w wysokości 100 % wynagrodzenia (średnia z ostatniego roku)

URLOP RODZICIELSKI:

Urlop ten jest nowym rozwiązaniem, został wprowadzony w połowie 2013 roku z datą obowiązywania od początku. Mogą z niego skorzystać zarówno mama jak i tata, po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i dodatkowego.

Czas trwania:
    Urlop ten trwa łącznie 26 tygodni i od rodziców zależy, jak się nim podzielą. Mogą być na urlopie rozdzielnie i podzielić go na części (maksymalnie trzy) ale mogą także być na urlopie równocześnie czyli maksymalnie 13 tygodni.

Odpłatność:
    Jeśli rodzic chce od razu skorzystać z urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego, powinien na dwa tygodnie przed planowaną datą porodu zgłosić to pracodawcy, wtedy za cały ten okres przysługiwać będzie zasiłek w wysokości 80 % średniego wynagrodzenia. Jeśli tego nie zrobi w terminie, za urlop macierzyński otrzyma 100 % wynagrodzenia, a w razie chęci wzięcia urlopu rodzicielskiego dostanie wówczas 60 % pensji.

URLOP WYCHOWAWCZY:

Jest to urlop, z którego może skorzystać tak mama jak i tata dziecka. Urlop ten można wziąć do ukończenia przez dziecko 5 lat.

Czas trwania:
    Wymiar tego urlopu to maksymalnie 36 miesięcy, można go wziąć w całości lub podzielić na najwyżej 5 części. Rodzice mogą z niego korzystać równocześnie chociaż maksymalnie przez trzy miesiące.

Odpłatność:
    Urlop wychowawczy nie jest płatny.

Większość tych urlopów dotyczy osób na etacie, jednak mogą z nich skorzystać również osoby, które są zatrudnione na umowę zlecenie oraz prowadzące własną działalność, o ile tylko opłacają składkę chorobową.

W SKRÓCIE:
    Rodzice mogą obecnie sprawować opiekę nad nowonarodzonym dzieckiem przez 52 tygodnie. Mają do dyspozycji:

20 tygodni urlopu macierzyńskiego (z czego 6 może wykorzystać ojciec)
    6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego
    2 tygodnie urlopu ojcowskiego
    26 tygodni urlopu rodzicielskiego

Źródło: http://lovi.pl/pl/rodzice/619

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 23:54

Neyla, psioszka11, małaMyszka, zabka11, Katarka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2015, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaeN. wrote:
    Dziękuję Wam za dobre słowo. Jesteście nieocenione:* na wieczornym obchodzie dr podjął decyzję ze odpinamy kroplowke. Trzymajcie kciuki żeby skurczy nie było. Dobrej nocy !
    Kciukam mocno! :)

bzkxskf.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2015, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaką książkę/poradnik możecie polecić dla "zielonej" mamy. Chodzi mi najbardziej o pierwszy rok życia dziecka, począwszy od pielęgnacji, poprzez choroby, szczepienia, karmienie itd
    Najlepiej coś takiego, gdzie jest zebrane wszystko w jednej pozycji i podzielone tematycznie.

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 1473 1474 1475 1476 1477 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ