SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
euforia wrote:Dziewczyny mam chyba głupie pytanie:) Cały czas słyszę o badaniu prenatalnym czy to jest to samo co badanie przezierności karkowej?
Generalnie w necie usg genetyczne czesto jest nazywane badaniem prenatalnym, choc samo stanowi 1/3 tego badania
PS. Sama uzywam tego zamiennie :pWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 18:23
euforia lubi tę wiadomość
-
Griszanka wrote:To badanie z przeziernoscia karkowa, to wlasnie usg genetyczne. Przy badaniach prenatalnych wykonuje sie jescze test pappa i jeszcse hcg ( ale to jakis inny test niz ten na potwierdzenie ciazy, bo jest trzykrotnie drozszy) i to jest najbardziej popularny test. Mozna wykonac tez test nifty (koszmarnie drogie) albo juz bardziej inwazyjne, ktore moga zagrazac ciazy.
Generalnie w necie usg genetyczne czesto jest nazywane badaniem prenatalnym, choc samo stanowi 1/3 tego badania
PS. Sama uzywam tego zamiennie :p
Czyli rozumiem ze badanie prenatalne nie jest obowiązkowe? -
W którym tygodniu ciąży wybieracie się na usg genetyczne? Moja gin powiedziała żebym zrobiła 2-5 lutego, a jak dzwoniłam do lekarza wykonującego powiedział że to już będzie trochę późno i wolałby żebym miała 26 stycznia.. wg om ciąża jest tydzień starsza niż na suwaczku może dlatego kazał wcześniej przyjść...
-
euforia wrote:A Wy decydujecie się na prenatalne czy tylko na genetyczne?
ja robię prenatalne, tak zwany test zintegrowany, czyli:
- wykonanie USG genetycznego,
- testy biochemiczne (Pappa, betaHCG na aparacie Kryptor) wraz z oceną w programie FMF i wydrukiem
-
Malagosia wrote:Usg gentyczne tez nie jest obowiazkowe
A mi się wydaje, że jest właśnie obowiązkowe, tak samo jak badanie moczu, czy pomiar ciśnienia. W ciąży są obowiązkowe, albo może nazwijmy to niezmiernie ważne 3 usg, to genetyczne jest jednym z nich:
- w I trymestrze: między 11. a 14. tygodniem, gdy długość ciemieniowo - siedzeniowa płodu CRL waha się od 45 mm do 84 mm,
- w II trymestrze miedzy 18. a 22. tygodniem
- w III - między 28. a 32. tygodniem ciąży.
Inną sprawą jest, że nikt nikogo nie zmusi do wykonania tego badania, z reszta jak i jakiegokolwiek badania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 19:17
-
Ja mam wizytę u swojego lekarza prowadzącego 2 lutego i wtedy już bedzie 13 tyg więc chyba muszę zrobić od razu badanie genetyczne. Dzwi mnie tylko fakt że do tego czasu żadnych badań jeszcze nie robiłam. Pyt o to lekarza a on że mamy jeszcze czas na badania.
-
U mnie to będzie 12 tydzień i 1 dzień więc porównywalnie z wami, czyli nie doszukuje się już żadnych nieprawidłowości
ciekawe czy lekarz zobaczy już jakiej płci dzieciątko noszę... niech ten czas szybciej leci
lys na badania prenatalne dostałaś skierowanie na nfz czy wykonujesz prywatnie? -
Malagosia wrote:Dziewczyny brala ktoras z was w ciazy paracetamol? Glowa mniw bardzo boli i niewiem czy sie meczyc czy ten paracetamol wziasc
Ja brałam w poniedziałek czopek z paracetamolem, ponoć szybciej działa i jest bezpieczniejsze dla dziecka.
lys, griszanka - dzięki za namiary. Skonsultuje się z moimi teściami w tej sprawie czy znają tych lekarzy. Ja zdecydowałam się w sumie tylko na usg, bez PAPPY i innych takich. Mam 27 lat, żadnych chorób genetycznych ani w mojej ani w męża rodzinie. A te testy nie dają gwarancji 100%. Zawsze po usg można zrobić bardziej inwazyjne badania. Nawet chyba na usg w 3d się nie zdecyduję.Amberla lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Euforia, wywnioskowalam ze chodzisz do dr Dariusza
w ciąży z synkiem byłam u niego na wszystkich ważnych usg i na kilku po drodze. Faktycznie z płcią się nie pomylił. Planuje teraz na usg przezierność karkową omówić się między 11-13 tygodnie ale będę dzwonić dopiero w 10tc po wizycie. Nie wiesz jak teraz z terminami u niego?
Testy na płeć genialne, na pewno wypróbujęWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 20:04
-
nick nieaktualny
-
Aga89 wrote:Ja dziś też byłam na USG
Mój brzdąc ładnie urósł, mierzy teraz 16 mm
a serducho mu waliło aż 180 uderzeń/min przez to że chyba ja taka zestresowana:P także jest wszystko w porządku
Kamień z serca
Od dziś już myślę tylko pozytywnie !!! I na nastepne USG to dopiero genetyczne
Pięknie! Moje bobo dziś miało 4,57 cm
ale ta lekarka nie mierzy uderzeń serduszka także nie wiem jak bije, ale widziałam, że bije
nawet jedną rączkę mi pokazało
Cassie, lys, sylwucha89, futuremama, Sana lubią tę wiadomość
-
małaMyszka wrote:Kochane! Jestem po wizycie!
Moje maleństwo ma 2,59 cm, serduszko bije 171/min, łożysko pięknie się wykształca. Fikał jak mały sportowiec. Tatusiowi pomachał rączką, a mi fikał nóżkami. Dalej jestem na L4 do 5 marca, a następna wizytka 5 lutego o 8 rano!!!
Oficjalnie mogę stwierdzić, że jestem SZCZĘŚLIWA!!!!!!!!!!!!!
Trochę się uspokoiłam. Szkoda tylko, że nie udało mi się zrzucić paru kg i jest mi strasznie wstyd za moje 7 dych!!!!
Niestety zrzucanie będzie od sierpnia...
Dostałam skierowania na badania na następną wizytkę!!!!
Jestem przeszczęśliwa!!!! Na przemian płaczę i się cieszę!!!!!!!!!!!!!!
Najśmieszniejsze było to, że każda franca po kolei wychodziła z biur, żeby zobaczyć czy jestem już w ciąży, czy już ją widać, czy mam kartę, czy dobrze wyglądam, najlepiej by było jakbym była brudna, śmierdząca, gruba jak wieprz, z tłustymi włosami i z miną jakby ktoś nasrał mi na głowę! Dobrze, że mogę od nich odpocząć. Zawiść, zazdrość i nienawiść tych kobiet jest nie do opisania.
Ekstraod początku chodzicie razem na usg? Czy pierwszy raz poszliście we dwoje?