X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    euforia wrote:
    Dziewczyny mam chyba głupie pytanie:) Cały czas słyszę o badaniu prenatalnym czy to jest to samo co badanie przezierności karkowej?
    To badanie z przeziernoscia karkowa, to wlasnie usg genetyczne. Przy badaniach prenatalnych wykonuje sie jescze test pappa i jeszcse hcg ( ale to jakis inny test niz ten na potwierdzenie ciazy, bo jest trzykrotnie drozszy) i to jest najbardziej popularny test. Mozna wykonac tez test nifty (koszmarnie drogie) albo juz bardziej inwazyjne, ktore moga zagrazac ciazy.
    Generalnie w necie usg genetyczne czesto jest nazywane badaniem prenatalnym, choc samo stanowi 1/3 tego badania ;)
    PS. Sama uzywam tego zamiennie :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 18:23

euforia lubi tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka wrote:
    To badanie z przeziernoscia karkowa, to wlasnie usg genetyczne. Przy badaniach prenatalnych wykonuje sie jescze test pappa i jeszcse hcg ( ale to jakis inny test niz ten na potwierdzenie ciazy, bo jest trzykrotnie drozszy) i to jest najbardziej popularny test. Mozna wykonac tez test nifty (koszmarnie drogie) albo juz bardziej inwazyjne, ktore moga zagrazac ciazy.
    Generalnie w necie usg genetyczne czesto jest nazywane badaniem prenatalnym, choc samo stanowi 1/3 tego badania ;)
    PS. Sama uzywam tego zamiennie :p

Czyli rozumiem ze badanie prenatalne nie jest obowiązkowe?

Synek Mamusi :)
    f2w33e3kum1d34qa.png

• Griszanka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euforia, badanie prenatalne nie, chyba ze sa wskazania np. wady genetyczne w rodzinie.

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Malagosia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg gentyczne tez nie jest obowiazkowe

• sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz bardzo współczuję wymiotów.. myślę że wizyta u lekarza to bardzo dobry pomysł trzymam kciuki aby szybko minęły wszystkie dolegliwości. Koniecznie dawaj znać jak się czujesz.

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Wy decydujecie się na prenatalne czy tylko na genetyczne?

f2w33e3kum1d34qa.png

• sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym tygodniu ciąży wybieracie się na usg genetyczne? Moja gin powiedziała żebym zrobiła 2-5 lutego, a jak dzwoniłam do lekarza wykonującego powiedział że to już będzie trochę późno i wolałby żebym miała 26 stycznia.. wg om ciąża jest tydzień starsza niż na suwaczku może dlatego kazał wcześniej przyjść...

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • Malagosia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz wyznaczyl date pod koniec 13 tygodnia

• lys Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę robić 2 lutego to będzie mój 11 tydz. 6 dni
    26 stycznia mam normalną wizytę położniczą, więc będę wiedzieć ile wynosi crl, czy jest odp wielkości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 18:56

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    euforia wrote:
    A Wy decydujecie się na prenatalne czy tylko na genetyczne?

ja robię prenatalne, tak zwany test zintegrowany, czyli:

- wykonanie USG genetycznego,
    - testy biochemiczne (Pappa, betaHCG na aparacie Kryptor) wraz z oceną w programie FMF i wydrukiem

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malagosia wrote:
    Usg gentyczne tez nie jest obowiazkowe

A mi się wydaje, że jest właśnie obowiązkowe, tak samo jak badanie moczu, czy pomiar ciśnienia. W ciąży są obowiązkowe, albo może nazwijmy to niezmiernie ważne 3 usg, to genetyczne jest jednym z nich:

- w I trymestrze: między 11. a 14. tygodniem, gdy długość ciemieniowo - siedzeniowa płodu CRL waha się od 45 mm do 84 mm,
    - w II trymestrze miedzy 18. a 22. tygodniem
    - w III - między 28. a 32. tygodniem ciąży.

Inną sprawą jest, że nikt nikogo nie zmusi do wykonania tego badania, z reszta jak i jakiegokolwiek badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 19:17

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.mediconcept.pl/badania-prenatalne-p78.html
    Tu dosc fajnie opisano na czym polegaja badania prenatalne i kiedy je robic (miedzy 11-14 tc)
    Ja bede miala usg genetyczne 27 stycznia i bedzie to u mnie 12 tc + 5 dni.

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • euforia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę u swojego lekarza prowadzącego 2 lutego i wtedy już bedzie 13 tyg więc chyba muszę zrobić od razu badanie genetyczne. Dzwi mnie tylko fakt że do tego czasu żadnych badań jeszcze nie robiłam. Pyt o to lekarza a on że mamy jeszcze czas na badania.

f2w33e3kum1d34qa.png

• sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to będzie 12 tydzień i 1 dzień więc porównywalnie z wami, czyli nie doszukuje się już żadnych nieprawidłowości :) ciekawe czy lekarz zobaczy już jakiej płci dzieciątko noszę... niech ten czas szybciej leci ;)

lys na badania prenatalne dostałaś skierowanie na nfz czy wykonujesz prywatnie?

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malagosia wrote:
    Dziewczyny brala ktoras z was w ciazy paracetamol? Glowa mniw bardzo boli i niewiem czy sie meczyc czy ten paracetamol wziasc

Ja brałam w poniedziałek czopek z paracetamolem, ponoć szybciej działa i jest bezpieczniejsze dla dziecka.

lys, griszanka - dzięki za namiary. Skonsultuje się z moimi teściami w tej sprawie czy znają tych lekarzy. Ja zdecydowałam się w sumie tylko na usg, bez PAPPY i innych takich. Mam 27 lat, żadnych chorób genetycznych ani w mojej ani w męża rodzinie. A te testy nie dają gwarancji 100%. Zawsze po usg można zrobić bardziej inwazyjne badania. Nawet chyba na usg w 3d się nie zdecyduję.

Amberla lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euforia, wywnioskowalam ze chodzisz do dr Dariusza :) w ciąży z synkiem byłam u niego na wszystkich ważnych usg i na kilku po drodze. Faktycznie z płcią się nie pomylił. Planuje teraz na usg przezierność karkową omówić się między 11-13 tygodnie ale będę dzwonić dopiero w 10tc po wizycie. Nie wiesz jak teraz z terminami u niego?

Testy na płeć genialne, na pewno wypróbuję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 20:04

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiu, paracetamol można.

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nadrobilam Was :)

Podbrzusze mnie boli, wiem... ma prawo bolec bo wszystko sie rozciaga ale nie lubie jak mnie cos boli...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 20:44

• mamasia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    Ja dziś też byłam na USG :) Mój brzdąc ładnie urósł, mierzy teraz 16 mm :) a serducho mu waliło aż 180 uderzeń/min przez to że chyba ja taka zestresowana:P także jest wszystko w porządku :) Kamień z serca :) Od dziś już myślę tylko pozytywnie !!! I na nastepne USG to dopiero genetyczne

Pięknie :)! Moje bobo dziś miało 4,57 cm :) ale ta lekarka nie mierzy uderzeń serduszka także nie wiem jak bije, ale widziałam, że bije :) nawet jedną rączkę mi pokazało :)

Cassie, lys, sylwucha89, futuremama, Sana lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    Kochane! Jestem po wizycie!
    Moje maleństwo ma 2,59 cm, serduszko bije 171/min, łożysko pięknie się wykształca. Fikał jak mały sportowiec. Tatusiowi pomachał rączką, a mi fikał nóżkami. Dalej jestem na L4 do 5 marca, a następna wizytka 5 lutego o 8 rano!!!
    Oficjalnie mogę stwierdzić, że jestem SZCZĘŚLIWA!!!!!!!!!!!!!
    Trochę się uspokoiłam. Szkoda tylko, że nie udało mi się zrzucić paru kg i jest mi strasznie wstyd za moje 7 dych!!!!
    Niestety zrzucanie będzie od sierpnia...
    Dostałam skierowania na badania na następną wizytkę!!!!
    Jestem przeszczęśliwa!!!! Na przemian płaczę i się cieszę!!!!!!!!!!!!!!

Najśmieszniejsze było to, że każda franca po kolei wychodziła z biur, żeby zobaczyć czy jestem już w ciąży, czy już ją widać, czy mam kartę, czy dobrze wyglądam, najlepiej by było jakbym była brudna, śmierdząca, gruba jak wieprz, z tłustymi włosami i z miną jakby ktoś nasrał mi na głowę! Dobrze, że mogę od nich odpocząć. Zawiść, zazdrość i nienawiść tych kobiet jest nie do opisania.

Ekstra :) od początku chodzicie razem na usg? Czy pierwszy raz poszliście we dwoje?

bzkxskf.png
‹‹ 147 148 149 150 151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ