X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati Belgia wrote:
    No wlasnie u nas pani neonatolog powiedziala, ze po 36 tygodniu to plucka sa rozwiniete, dlatego tezsie dziwie...

Mam nadzieje, ze wiedza co robia chyba nas nie potruja ;)

zabka11, Pati Belgia, małaMyszka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:

Ja mysle ze raczej dziecku to nie zaszkodzi a w razie czego pomoze wiec nie mysl nad tym za duzo.

małaMyszka lubi tę wiadomość

• Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Nie malenstwu napewno nic nie bedzie :-) tylko sie zdziwilam bo w tym szpitalu co lezalam jest najlepszy oddzial neonatologiczny wiec 100% ufam lekarzom z tego oddzialu. Ale to, ze podali Ci sterydy, napewno nie zaszkodzi malenstwu.

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie_DE wrote:
    Ja mysle ze raczej dziecku to nie zaszkodzi a w razie czego pomoze wiec nie mysl nad tym za duzo.

Tez jestem tego zdania, a lekarka ktora mnie przyjmowala powiedziala, ze jej zdaniem porod blizej niz dalej i byc moze stad decyzja o sterydach. Mam tylko nadzieje, ze doczekam do terminu cc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 22:28

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeju ale się dzieje, szpitale, skurcze, czopy.. dziewczyny trzymajcie się w tych szpitalach, pewnie jeszcze dzień, dwa i kolejne bobasy będą..
    Mój dziś tak się kręci że chyba oszaleję, nie wiem co się tak rozbrykał, mam nadzieję że nie będzie się pchał za szybko i zaczeka jeszcze 2-3 tyg aż mama będzie gotowa... jadę jutro poszukać jakiś staników do karmienia i zabieram się za pakowanie torby..
    Spokojnej nocki!

1usawn15ju6q9qwm.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każde dziecko rozwija się indywidualnie, w wielu źródłach czytałam, że ostateczne dojrzewanie płuc odbywa się między 34 a 37 tygodniem ciąży, więc ten 34 tydzień to tylko teoria. Jedynym sposobem, aby ocenić czy płuca są dojrzałe czy nie jest wykonanie szeregu badań, dlatego lepiej podać sterydy.

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cc przeważnie wykonuje się na 14 dni przed terminem porodu. Tylko w P. Trochę z tym zwlekaja. Moja koleżanka ma termin porodu na 4.08 a cc 30.07 31.07. Szok.
    Ja mam na 8.08 TP i cc na 27-28.07 gdzie wg usg od 15 tc wychodzi termin porodu 28.07. Teraz też tak wyszedł i lekarz się śmiał ze będzie urodzony w terminie tylko przez cc...oczywiście każdy lekarz robi co uważa za stosowne ale im bliżej TP planowane cc tym wydaje mi się to mało odpowiedzialne- zabiegi na wariackich papierach- nie dla mnie. Nie chciałabym tak w biegu zawsze może coś się wydarzyć. Dlatego cieszę się że ja też mam w miarę wcześniej.
    Sterydy teraz tez mnie dziwią. Bo jak byłam w 35 tc na patologii to mi babka powiedziała ze sterydy nie będą już potrzebne - ale ja już byłam po od 33 tc.
    no ale oni ze skrajności w skrajność. Albo wszystko olewaja albo robią wszystko na wyrost i spuchlizne :)
    Ciesze się ze Andrzej kolo Ciebie skacze- miał zastępować panią dr :p

Czarnoruda gratulacje kochana. Pochwal się coś więcej na temat córeczki i oczywiście szybkiego wyjścia do domu ♥
    Mamy 3 chłopców i 2 dziewczynki ♥♡♥♡

niecierpliwa, Pati Belgia, małaMyszka lubią tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa ja uważam, że to świetnie, że dostałaś sterydy. Pęcherzyki płucne wykształcają się generalnie późno, niekiedy po 37 tc i wcale nie ma pewności, że w 34 tc czy 36 tc dziecko w razie czego będzie wydolne oddechowo, dlatego bardzo dobrze, że zapobiegają.

Tak jak już kiedyś pisałam, jak leżałam na patologii ciązy, to moja współlokatorka czekała na CC i miała w 38 tc podawane sterydy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 22:35

niecierpliwa, lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie dzis na wizycie u w przychodni rozwialy sie moje dylematy gdzie rodzic, .ao w Gliwicach cc robie 7 dni przed tp ani dnia wczesniej i powiedziala mi lekarka, ze jak zglosze sie zgodnie ze skierowaniem 28.07 to poloza mnie na oddzial, a cc 6.08 chyba, ze cos sie zacznie wczesniej dziac, wiec zostaje przy Pyskowicach.

• Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Niecierpliwa ja uważam, że to świetnie, że dostałaś sterydy. Pęcherzyki płucne wykształcają się generalnie późno, niekiedy po 37 tc i wcale nie ma pewności, że w 34 tc czy 36 tc dziecko w razie czego będzie wydolne oddechowo, dlatego bardzo dobrze, że zapobiegają.

Tak jak już kiedyś pisałam, jak leżałam na patologii ciązy, to moja współlokatorka czekała na CC i miała w 38 tc podawane sterydy.
    To dziwne bo wszedzie pisza I kazdy gin powoe, ze 37 tydzien to ciaza donoszona.... wiec sterydy w ciazy donoszonej???

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mi lekarka powiedział że będzie umawiać mnie na cc bliżej terminu porodu ale może dlatego że jeszcze liczy że się odwróci.. też nie chciałabym tak na wariata tej cesarki robić..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati Belgia wrote:
    To dziwne bo wszedzie pisza I kazdy gin powoe, ze 37 tydzien to ciaza donoszona.... wiec sterydy w ciazy donoszonej???

Tu wg lekarzy donoszona to 38tc skonczony. Niestety na usg nie sa w stanie ocenic czy pluca sa roziniete w pelni. Kilku lekarzy juz mi mowilo, ze to loteria - moze byc tak, ze w urodzone w 34/35 tc sobie poradzi oddechowo, a moze byc i tak, ze urodzone w 37/38 trafi pod respirator

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 22:42

Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość

• Agaata Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, tak jak już kiedyś tu dyskutowałyśmy - dla mnie ciąża donoszona to 38+0, a to co piszą w internecie, to niekoniecznie sprawdza się w życiu. Dla mnie 3 tyg przed terminem to nie ma pewności, że dziecko nie będzie miało cech wcześniaczych.

niecierpliwa, ainer85, futuremama, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mi wtedy w szpitalu powiedzieli, ze płuca to najmniejsze zmartwienie, bo nawet jak nie sa do konca wyksztalcone to mozna ladnie je "unormowac" po porodzie (mowie o dziecku po 36 tygodniu). Ponoc wazniejsza jest glowa - wiekszosc dzieci urodzonych przed 38 tygodniem ma wylew (mikrowylew), i chodzi o to by byl jak najmniejszy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2015, 22:58

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zgadzam z Agaatą, jest wiele badań, które poruszają te zagadnienia. Osobiście chciałabym, aby moja córka posiedziała w brzuszku do 10-11 sierpnia, to będzie u mnie 38+6 - 39+0 czyli optymalny czas na wyjście.

niecierpliwa, Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja uwazam ze te 38 to jednak bezpieczniejsze, nigdy nie wiadomo czy ciaza przypadkiem nie jest mlodsza pare dni. Czarnaruda urodzila prawienw 37 i niunia lezy w inkubatorku. Takze jak sie da to niech siedza maluszki do tego 38.

Powiem Wam ze ja sie zdziwilam ze mi nie dali zadnej kroplowki takiej jakby co, ale tu nikomu nic nie daja widze. Czulabym sie bezpieczniej jakby mala dostala te sterydki. Narazie sie oszczedzam jak moge do tego 38.

Agaata, niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    I mi wtedy w szpitalu powiedzieli, ze płuca to najmniejsze zmartwienie, bo nawet jak nie sa do konca wyksztalcone to mozna ladnie je "unormowac" po porodzie (mowie o dziecku po 36 tygodniu). Ponoc wazniejsza jest glowa - wiekszosc dzieci urodzonych przed 38 tygodniem ma wylew (mikrowylew), i chodzi o to by byl jak najmniejszy.

Paula, ja wiem, że dla ginekologa/położnika to najmniejsze zmartwienie, bo po porodzie się martwi neonatolog/pediatra o to jak takiego maluszka wyprowadzić. Oczywiście w wielu przypadkach jest ok, ale wolałabym jednak żeby zdrowiem mojego dziecka w ruletkę nie grali jakby co.

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co jest najgorsze, ze to maz pakowal walizke do szpitala i ja nie umiem nic znalezc, nie wiem gdzie co jest :P

Agaata, lys, mamasia, futuremama, witaminkab, małaMyszka lubią tę wiadomość

• psioszka11 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszę więcej jutro. Dziś tyle, że po 12h wstałam i się wykapalam.Ciągnie brzuch cholernie, krwawie też więc miodu nie ma, ale jak dziecko leży przy Was to wszelki ból znika.

lys, mamasia, Agaata, niecierpliwa, sylwucha89, magda sz, Paula_071, gosia.b, kasiuleek, Weridiana, Ewa123, ainer85, gianna88, Griszanka, Lady Savage, futuremama, aaaaga, Y, Maniuś, witaminkab, Aga89, Katarka, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa teraz to się uśmiałam. :-) Czyli życiowe rady położnych ze szkoły rodzenia, że to mąż powinien spakować torbę do szpitala właśnie się nie sprawdziły. No o tym nie pomyślałam, że później ja nie będę mogła nic znaleźć. :-D

lys, niecierpliwa, futuremama, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
‹‹ 1653 1654 1655 1656 1657 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ