X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Laura Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też już lśni Karolina :)
    Mamy przygotowane już wszystko. Dominisiowi tylko jeszcze ubierzemy łóżeczko tzn tata ubierze jak będziemy leżeć po porodzie w szpitalu bo ostatnio powiedział że on też chce coś zrobić dla synka :)
    Nawet torba spakowana, na reszcie :P bo coś mi nie szło z tym pakowaniem ale jest :)

Paula_071, Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja jeszcze jestem w trakcie dopakowywania :D ale juz kończe ;) Łóżeczko u nas też nie ubrane, stwierdzilam ze nie ma sensu zeby sie kurzylo, wiec wszystko wyprane,wyprasowane w szafie, tylko załozyc zostalo,ale to tez zrobi mój mąż:) wczoraj nawet sciany cifem wymyłam gdzie paluchy byly jakies poodbijane, książki kazda oddzielnie z kurzu, no wszysciutko wypucowane..az dziwnie bo bym chciala jeszcze cos miec do sprzątnięcia zeby troszke ta córcie pogodnic :P wczoraj jak to do męża powiedzialam to sie zaśmiał ze kotłownie moge sprzątnac :D haha

Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzilam codziennie na spacery, troche na pilce, meza molestowalam, przez kilka dni te liscie z malin pilam, nie raz tak kulo i podbrzusze sciskalo to myslalam ze sie szyjka otwiera a tu dupa, nasze dziecko ma inny plan. Ale moze cos z tych rzeczy jednak pomoglo ze przynajmniej skrocona jest.
    Dzisiaj od rana dol brzucha i kregoslup daje popalic ale jakiegos szczegolnego spinania sie calego brzucha nie czuje, wiec pewnie dalej niewiele sie tam dzieje.
    Patrzylam wczoraj na meza i stwierdzilam ze w wielu kwestiach jest podobny do swojego ojca. Pewnie nasz synus tez bedzie i juz teraz, nie spieszy sie na spokojnie przeciez e koncu wyjdzie, zdazy ze wszystkim :D

Aska87, Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Patrzylam wczoraj na meza i stwierdzilam ze w wielu kwestiach jest podobny do swojego ojca. Pewnie nasz synus tez bedzie i juz teraz, nie spieszy sie na spokojnie przeciez e koncu wyjdzie, zdazy ze wszystkim :D

aaa kurcze tak czytam Twojego posta i u nas też mąż do swojego ojca podobny... jejku jak nasz syn też taki będzie to nie dość że może za rok sie namyśli wyjść to jeszcze ja w tym domu oszaleje :) dwóch takich co zawsze mają czas nigdzie się nie śpieszy aaaa

Młoda Mama :), futuremama, witaminkab, małaMyszka lubią tę wiadomość

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Młoda Mama :) Koleżanka

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny! :)
    05.08.2015 o godz 4:15 siłami natury przyszedł na świat mój synek, ważył 3600g i 54cm długi :)
    Zaczęło się od tego, że we wtorek byłam na KTG i do tego badanie, rozwarcie 3 cm lub więcej, lekarz stwierdził,że nie może dobrze zbadać, bo dziecko mocno przyparte głowką. (Na poprzedniej wizycie były 4 cm, więc powiedział,że teraz pewnie jest więcej) Z racji tego, że ja po terminie to skierowanie do szpitala. Dojechaliśmy tam koło południa, przyjęcie, KTG, badania, rozwarcie 4-5cm. Zlecono zrobić test z oksytocyny po 16:00 to czekamy. Położna podłącza kroplówkę, co jakiś czas sprawdza czy wszystko ok, w końcu pyta czy czuję jakieś skurcze. No niestety nie, a powinnam? Mina położnej bezcenna i mówi, że w takim razie będzie bezbolesny poród :) Po tescie kolejne badanie, inna Pani doktor,mówi, że rozwarcie na 5,5 cm. prawie 6. Ja zadowolona, wszyscy zdziwieni, takie rozwarcie i nic nie czuje. Ide na swoja sale, ok. 21 kolejne KTG ja nadal nic nie czuje, kolejne badanie,znowu inna p.doktor i tu się okazuje, że jednak rozwarcie na 4cm. Ja załamana, że nic się nie dzieje, będą wywoływać i wgl. Wracam na sale i próbuje spać. Skurcze zaczęły się jakoś ok. godz 23:00. ok.00:00 zaczełam je liczyć, były już co 5 min. dosc mocne, o 00:40 zadzwoniłam po położną. Po raz setny KTG, gdzie przy każdym skurczu podnosiłam się na krzesełku do góry. Jakieś dziwne te skurcze były. Później znowu badanie i niespodzianka, rozwarcie na 8cm! :) Od razu telefon do męża. I kręcę się po porodówce, przy okazji okazało się, że te 'dziwne' skurcze to po prostu parte :) o godz. 3:15 odeszły mi wody, godzine pózniej urodziłam :) Gdyby nie bóle krzyżowe, to poród byłby super, a tak to moge 'tylko' powiedziec, ze było fajnie :D Synek rodził się z rączką przy buzi, dlatego mam jakieś tarcia i 2 szewki, obyło się bez nacięcia :) Oczywiscie cos za cos, bo jak sie domyslalam, nie odeszlo cale lozysko i trzeba bylo czyscic, ale dostalam po kablach, swiat zawirowal i nie czulam zadnego bolu :D Gorzej było kiedy sie okazalo, że synek musi dostawac ampycyline (dodatni GBS) :( Na szczesciew niedziele wrocilismy do domu i w koncu mozemy sie soba cieszyc! :)

W każdym bądź razie życzę każdej z Was tak szybkiego, łatwego porodu i tak wspaniałej położnej :) (kobieta anioł) i gratuluję wszystkim świeżo upieczonym mamusiom! ;)
    Niestety już Was nie nadrobię, ale postaram się być w miarę na bieżąco.
    Miłego dnia! :*

Aska87, 5ylwia, Laura, Kkarolinaaaa, Agaata, Neyla, Maniuś, Cassie_DE, 0na88, futuremama, kasiuleek, Paula_071, Ewa123, witaminkab, Aga89, zabka11, apaczka, niecierpliwa, monaaa85, AgaSad, Amberla, Weridiana, lys, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mloda mama gratulcje, piekny porod :)
    ja wlasnie czekam na opos ktg bylo pare skurczy po 110 i kilka po 90, prawie ich nie czulam. Jezusku niech sie rozkreca. Brzuch napiety non stop ok 40.

zabka11, Młoda Mama :), małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • 5ylwia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda Mama gratluacje! Super poród :)

Młoda Mama :), małaMyszka lubią tę wiadomość

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a mozecie powiedziec co złego jest w indukcji ze zawsze jest tyle strachu przed tym ?

(Pola szuka drugiej dziury, sama chce rozerwać brzuch..no cóż, orientacje w terenie ma po mnie ..)

Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • maaadzik1207 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Dziewczyny przy wypisie ze szpitala dostalam zalecenia dla siebie i dziecka i tak czytam to teraz, i pisze mi przy zaleceniach dla dziecka ze powinnam za 3-4 dni od wypisu zglosic sie do pediatry. Cholera ale po co ? takiego noworodka mam ciagnac do przychodni ?
    My po 2tyg mamy sie zgłosić na ważenie synka. A wy pewnie po 4 dniach.

małaMyszka lubi tę wiadomość

Rośnij kinderku ❤❤❤
    16udgywlq3r6pkjj.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda mama Gratuluję! :)

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Agaata Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Znowu zaczyna się piekielnie upalny dzień... No cóż, już się przygotowuję psychicznie na poród w tym upale...

Mnie w nocy bolał brzuch, już myślałam, że coś się rozkręca, ale póki co jeszcze nie. To dobrze, chciałabym urodzić za jakiś tydzień, nie wcześniej. No ale zobaczymy.

Ciekawa jestem co z Lys... Mam nadzieję, że się niedługo odezwie rozpakowana :-)

Młoda Mama, gratulacje! Zazdroszczę lekkiego porodu :-)

U mnie jeszcze nie jest wszystko przygotowane w pokoiku synka i już chyba tak zostanie, bo mi upały nie dają nic robić. Generalnie jest posprzątane, trzeba trochę poustawiać i będzie ok.

Miłego dnia!

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie pozegnalam gosci po tygodniowej wizycie i czas wziac sie za sprzatanie. Pranko- jedno z wielu-juz sie robi. Jak na zlosc dzisiaj mnie boli krocze. Wczoraj mialam skurcze co 10 minut, ale po zmianie pozycji przeszly. Julka juz ma swoj harmonogram dnia. Dzisiaj musze przygotowac ciuszki rozm. 62, tak na wszelki wypadek, jakby corcia okazala sie byc "dorodna" pyzka :) Juz nie moge sie jej doczekac :D

16.08 moja mama ma urodziny...moze uda sie wstrzelic z prezentem?

Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, ja się bardzo boję indukcji, dokładnie podania oksytocyny, bo to po prostu potęguje bóle porodowe. Jak ostatnio byłam na KTG i lekarka mi je opisywała, to zapytałam o ZZO, a ona mi powiedziała wprost - "jeśli nie będziemy w Panią wlewać oksytocyny to poród da Pani radę znieść bez ZZO, ale jeśli będzie taka potrzeba, to ZZO koniecznie" - domyślam się więc, że jest po prostu trudniej.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • ekropka Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Ja dziś idę do chirurga... Mały miał mała przepukline pepkowa i ma krótkie wedzidelko :( chyba dzisiaj mu ju podetna - ja chyba umrę :(

Miru, często zanim podejmie się decyzję o podcięciu wędzidełka próbuje się innych metod rozciągających, w tym masaż. Może chirurg najpierw pokieruje Was do logopedy. Co prawda różne są szkoły i różni lekarze. Jedni chcą od razu podcinać (co moim zdaniem tez nie jakiś super rozwiązaniem, bo tak czy siak po podcięciu język tez trzeba rehabilitować u logopedy. A rehabilitacja jest potrzebna by w miejscu cięcia nie zrobiła się za gruba blizna, która zamiast poprawić pogorszy sytuację) inni najpierw próbują wędzidełko rozciągnąć. Bez wpływu tez nie jest stopień skrócenia wędzidełka. Im krótsze tym szybciej trzeba reagować(wtedy zaleca się jak najszybsze podcięcie), bo dziecko nie jest w stanie połykać i jeść poprawnie, a później będzie ciężko ten nieprawidłowy nawyk zniwelować. Z kolei w przyszłości będzie miało problem z wymową wszystkich głosek detalizowanych (gdzie język musi unieść się do wałka dziąsłowego za górnymi ząbkami)
    W każdym razie Miru nie martw się tym, lekarz czy logopeda będą wiedzieli co zrobić:) będzie dobrze:)

Ps. jeżeli to zabrzmiało jak wymądrzanie się, to przepraszam :) chciałam tylko uświadomić, bo lekarze tez nie zawsze o wszystkim mówią. A i z zawodu jestem logopedą, więc te tematy nie są mi obce :) W razie czego służę radą :)

niecierpliwa, Weridiana lubią tę wiadomość

myblrs2.png
    zljss1v.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nam na SR położna właśnie mówiła że poród w wodzie :) sielanka, poród naturalny do przeżycia ale poród z oksytocyną boli pierońsko :/
    ale to też zapewne zależy bo każda kobieta jest inna i każdy poród jest inny

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • ekropka Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla mamuś:)

U mnie nadal nic się nie dzieje, kurcze a jestem już taka zmęczona tym brzuchem :/

myblrs2.png
    zljss1v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru 5 lekarzy ogladalo wedzidelko mojego dziecka bo jest za krotkie. Ale powiedzieli mi ze nie beda mu tego ruszac.
    Glowa do gory.

Bilurbina spada, do wagi urodzeniowej brakuje tylko 85g no i mamy zgode na wyjscie!

Paula_071, 0na88, mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mloda mama gratulacje!

Karolina ja nie rozumiem strachu przed indukcja. Mialam, przezylam. Od poczatku do konca 9godz z dzieckiem na reku. Nie wspominam tego jakos dramatycznie.
    Pare kroplowek zastrzyki masaz szyjki i zyje ;)

maaadzik1207, Młoda Mama :), małaMyszka lubią tę wiadomość

• Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha czyli to w sumie poród jak poród- u kazdej kobiety wyglada inaczej :) mi to wsio rybka czy bede miala oxy czy nie, wolałabym nie ale ze wzgledu ze chcialabym juz urodzić :P

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam porod z oksytocyna , podlaczyli mi ja co prawda po podaniu ZZO i praktycznie skurczy nie odczuwalam , dopoki parte nie przyszly ;-)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
‹‹ 1872 1873 1874 1875 1876 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ