SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Karolina ja tez sie nie balam ale jak polezalam tydz na patologii i sie naogladalam to masakra. To sie wykanczajace, procedury sie ciagna, czasem cale noc pod ktg, albo na czczo na oksy i po kilki takich dniach nie masz sily rodzic, czasem konczy sie przez to kleszczami albo cc bo kobieta nie daje rady juz.
No mam dobre wiadomosci, lekarz powiedzial ze szyjka i macica gotowe do porodu, dzidzia niziutko, odpowiednie napiecie macicy, luzno w szyjce, szyjka 5mm skrocona, powiedzial ze akcja powinna sie rozkrecic do dwoch dni... No zobaczymy.Laura, Aska87, Paula_071, witaminkab, zabka11, Neyla, Maniuś, mamasia, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
hej.
bylam dzis rano na ktg skorczy brak, tetno malego super. w czwartek kolejny zapis. jesli nie urodze do niedzieli w poneidzialek mam sie stawic i wywolujemy..Weridiana lubi tę wiadomość
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
-
magda sz wrote:Karolina ja tez sie nie balam ale jak polezalam tydz na patologii i sie naogladalam to masakra. To sie wykanczajace, procedury sie ciagna, czasem cale noc pod ktg, albo na czczo na oksy i po kilki takich dniach nie masz sily rodzic, czasem konczy sie przez to kleszczami albo cc bo kobieta nie daje rady juz.
No mam dobre wiadomosci, lekarz powiedzial ze szyjka i macica gotowe do porodu, dzidzia niziutko, odpowiednie napiecie macicy, luzno w szyjce, szyjka 5mm skrocona, powiedzial ze akcja powinna sie rozkrecic do dwoch dni... No zobaczymy.Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
-
0na88 wrote:ja mialam porod z oksytocyna , podlaczyli mi ja co prawda po podaniu ZZO i praktycznie skurczy nie odczuwalam , dopoki parte nie przyszly
u nas nawet nie ma ZZOmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Aska87 wrote:u nas nawet nie ma ZZO
Aśka a po wprowadzeniu tych nowych przepisów od 1 lipca, że każda rodząca ma prawo do bezpłatnego ZZO, to nie jest tak, że szpital musi to oferować pacjentkom? Bo właśnie zastanawiam się jak to jest?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
0na88 wrote:Katarka ja tak robie , karmie cycem i dokarmiam MM. Coraz wiecej pokarmu mam w piersiach wiec staram sie ograniczac MM ( no ok , oprocz nocnej flachy w nocy - najwygodniej mi wtedy podac butle).
A jakie masz mm? I czy ewentualne dokarmianie mm przy karmieniu piersią trzeba skonsultować z lekarzem? W ogóle pomyślałam sobie, że taka butla mm jest dobra na wyjście, ale na opakowaniu jest napisane, że po przygotowaniu w ciągu godziny trzeba je wykorzystaćmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagda i porod sn bez indukcji moze trwac i 3 dni albo i jeden i wcale nie jest powiedziane ze ni zakonczy sie cc vaccum czy kleszczami. Tego nikt nie jest w stanie przewidziec.
Rozumiem ze widzialas i slyszalas ale wierz mi to nie jest az tak tragiczne na jakie wyglada.
Glowa do gory!Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 09:58
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Agaata wrote:Aśka a po wprowadzeniu tych nowych przepisów od 1 lipca, że każda rodząca ma prawo do bezpłatnego ZZO, to nie jest tak, że szpital musi to oferować pacjentkom? Bo właśnie zastanawiam się jak to jest?
w teorii.... u nas nie ma anestezjologów podobnoniby ordynator cały czas negocjuje ale też nie każdy anestezjolog chce się podejmować ZZO
tak mi ostatnio moja gin tłumaczyła ...
-
Katarka wrote:A jakie masz mm? I czy ewentualne dokarmianie mm przy karmieniu piersią trzeba skonsultować z lekarzem? W ogóle pomyślałam sobie, że taka butla mm jest dobra na wyjście, ale na opakowaniu jest napisane, że po przygotowaniu w ciągu godziny trzeba je wykorzystać
Bebilon 1 z prenutra to mleko jadla od urodzenia bo jak dzieci nie dojadaly to polozne dokarmialy wlasnie tym mlekiem , wiec ciagne je dalej tylko juz w mniejszej ilosci.
Na spacer czy zakupy planuje wlasnie butle zabierac , ale to inaczej bede robic . Do termosa wezme przygotowana wode + osobno proszek i przygotowywac bede jak mala zglodnieje bo tak z gotowa butla to duzo bysmy nie zalatwily bo mialabym tylko 1-2 godzin na jej podanie
Ja jakos do publicznego karmienia piersia nie jestem przekonana , ale zazdroszcze kobieta ktore to robia - nawet bluzek nie mam do karmienia ;/małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Aska ja ostatnio dopytywalam o zzo i nie dogadali się z NFZ (twierdzi ordynator,ze to NFZ się wycofal) i u nas aktualnie zzo jest tylko z przyczyn medycznych nie ma na życzenie rodzącej. Jak to się ma do nowych przepisów to nie mam pojęcia, ale niestety tak to wygląda.
Aska87, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
0na88 wrote:Dziewczyny przy wypisie ze szpitala dostalam zalecenia dla siebie i dziecka i tak czytam to teraz, i pisze mi przy zaleceniach dla dziecka ze powinnam za 3-4 dni od wypisu zglosic sie do pediatry. Cholera ale po co ? takiego noworodka mam ciagnac do przychodni ?
Ja mam w zaleceniach 7-10 dni, wizyte mam jutromałaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Ja mam w zaleceniach 7-10 dni, wizyte mam jutro
Przejde sie do tej przychodni w takim razie , mala zostawie babci pod opieka i dowiem sie co i jak , musze deklaracje jeszcze wypelnic co do przychodni , pediatry... i zadzwonic do szpitala zeby wiedzieli gdzie karte szczepien przeslac .
-
Katarka wrote:A jakie masz mm? I czy ewentualne dokarmianie mm przy karmieniu piersią trzeba skonsultować z lekarzem? W ogóle pomyślałam sobie, że taka butla mm jest dobra na wyjście, ale na opakowaniu jest napisane, że po przygotowaniu w ciągu godziny trzeba je wykorzystać
Ja poza domem tez karmic nie chce, nie umiem sie przelamac, ale zawsze biore butle z odciagnietym i wode.0na88, Katarka, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ja miałam wywoływane oksytocyna skurcze po tym jak moje naturalne ustały. U mnie ból pp oksy był nieporównywalnie większy niż podczas moich naturalnych skurczy. Ale każdy reaguje inaczej. Na porodowce były dziewczyny, które po oksytocynie nic nie czuły. Także głową do góry, nie ma co się na zapas zamartwiac.
staraczka24, apaczka, małaMyszka lubią tę wiadomość
Ewa123 -
Miałam oxy 3razy w tym przy drugim porodzie skurcze się same zaczely a blolalo jak przy oxy wiec nie widzę zbyt różnicy. Oxy podają by szybciej sie zaczely parte bo bez tego można sie dlugo męczyć a oxy to jest taki pomocnik. Ja 3 razy rodziłam bez zoo bo tu nie maja:/
-
Co do karmienia to my póki co wychodzimy na krótkie spacerki około godzinne wiec nie było potrzeby żeby mala karmić. Ale też bym miała z tym problem. Mam wielki biust, 75F w tej chwili i najzwyczajniej głupio by mi było wywalac takie wymiona na widok publiczny
No ale z drugiej strony chyba trzeba się będzie przełamać, bo jednak chodzenie z butla kiedy mam pokarm w cycku jest trochę bez sensu
Ewa123 -
Ona ja karmie normalnie cycem w miejscu publicznym. Staram sie usiasc gdzies z boku i jeszcze przykrywam pielucha tetrowa by nie bylo tak widac. Albo w aucie siadam i karmie:)
0na88, apaczka, Cassie_DE, Ewa123, Paula_071, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Laura cukry mi sie unormowaly , nie mierze juz systematyczne raczej od przypadku - wczoraj zjadlam 8 pierogow z borowkami , plus popijalam to kawa zbozowa z mlekiem ( w ciazy po 5 pierogach cukier mialam w okolicach 170 ) wczoraj po tym calym zestawie 118.
Mam nadzieje ze cholerstwo sie odczepilo.apaczka, Laura, Maniuś, małaMyszka lubią tę wiadomość