SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Julka spi w kolysce do pierwszego karmienia, potem zasypia na cycku i zostaje ze mna w lozku, ale mam do siebie o to wyrzuty ze nie jestem konekwentna i ide na wlasna wygode, bo nie mam sily w nocy brac jej na odbicie, nosic i od nowa usypiajc, choc powtarzam sobie co wieczor, ze tak bede robic, a potem jak widze, jak ona tak slodko spi to nie chce jej budzic.
W ciagu dnia spi w kolysce, w lozeczku lub w gondoli jak wrocimy ze spaceru i spiWiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 12:01
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Macie te poduszki rogale z ciąży? Mi się on bardzo przydaje przy małej. Zawsze wkładam go do łóżka jak ją karmię, ją kładę w środek z przodu kładę się ja (bo na leżąco w większości ją karmię)górną część rogala wsadzam pod ramię i dolną wsadzam miedzy nogi, z tyłu za nią jest ta część podłużna rogala więc tatuś jej nie zgniecie. Bez rogala śpię jak mamy całe łóżko dla siebie i mogę się odsunąć od niej żeby jej nie zgnieść. No i zawsze na boczku. Mama mnie wkurzyła bo miała fazę żeby ją na pleckach kłaść- bo on wtedy tak ładnie śpi z rączkami do góry. Jak ją położyłam na płasko pół godziny po karmieniu tylko na chwilę żeby ją przebrać to takiego wieloryba strzeliła że dzięki Bogu byłam przy niej bo zachłysnęła się bardzo, tak się sama tym przestraszyła że płakała ze strachu a ja razem z nią. Na pleckach to ją kładę jak jest po karmieniu z 1,5h i była dużo noszona w pionie no i też mam ją na oku wtedy.
-
niecierpliwa wrote:Wczoraj pisalyscie odnosnie kolezanli Ewy, ze czesto mamy przechwalaja swoje dzieci, a rzeczywistosc jest calkiem inna, u mnie otoz sytuacja jest odwrotna, ja sie boje pochwalic przed kims moje dziecko, bo jak tylko cos powiem to dostaje po dupie od niej
-
Niecierpliwa - szumis u nas włączony sporadycznie.
Myje z zwykłym płynie.
Śpi narazie u nas w koszu Mojżesza wiec lampka tylko ta malutka od Angelcare na karmienie. Jak mąż przewija to wtedy nocna lampka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 12:15
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Mam do Was pare pytan, bede wdzieczna jak sie wypowiecie
1. Czy macie pomysl co zrobic, by dziecko nie wybudzalo sie jak szumis sie wylaczy?
2. Czy w nocy macie zapalona lampke w pokoju, gdzie spi dziecko?
3. Czy do mysia butelek, laktatora itp uzywacie zwyklego plynu do mycia naczyn czy hipoalergicznego?
2.mamy włączoną lampkę nocna z niebieskim delikatnym światłem
3. myję w żelu do mycia butelek Dzidziuśniecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Mam do Was pare pytan, bede wdzieczna jak sie wypowiecie
1. Czy macie pomysl co zrobic, by dziecko nie wybudzalo sie jak szumis sie wylaczy?
2. Czy w nocy macie zapalona lampke w pokoju, gdzie spi dziecko?
3. Czy do mysia butelek, laktatora itp uzywacie zwyklego plynu do mycia naczyn czy hipoalergicznego?
Szumis jeszcze nie dotarl
Nie lampka zgaszona zapalam na karmienie
Uzywam dzidziusia myje i wyparzam za kazdym razem nakladki na sutki i jak uzywam butelki sterylizuje raz dziennie wszystko co uzywalamniecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ja zapłaciłam za poradę 120 zł, wiem, że są też po 150 zł. Z przyjazdem do domu 200 zł, ale myślę sobie, że jeśli teraz się uda wyprowadzić tą laktację to zamówię też poradę do domu, żeby mnie pani nauczyła wygodnie siadać do karmienia, bo mnie plecy bolą.
Zetka, lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Julka ma hustawke, ale ewidentnie jej nie pasuje, moze jest jeszcze za mala na nia, ale posiedzi w niej z 5 minut i koniec zabawy, 250 zl psu w dupe
W ciagu dnia Julka zawsze zjada 2 piersi, ssie 10-20 minut kazda. W nocy tylko 1.
u nas to samo, kupiliśmy bujak, a mała po 5 minutach ryk. może musi jeszcze podrosnąćmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:I to umawiasz sie gdzies z fotografem i robi w plenerze zdjecie, tak?
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Agaata wrote:Lys, być może tak jest. Ja tego nie neguję, ja nie mam przekonania do takiego spania, ale z tego co słyszę coraz więcej osób to poleca. Ja dzisiaj wzięłam Młodego do łóżka na godzinę nad ranem.
Co do SIDS to oczywiście jest na ten temat wiele badań i podejrzeń, co ją wywołuje, ale ostatecznej przyczyny do dziś nie wyjaśniono.
Na pewno nie zaszkodzi uważać.
Oczywiście, że wszyscy to polecają bo dzieci łatwiej zasypiają i lepiej śpią z mamusią, czy rodzicami. Moja u mnie na rękach, czy na kolanach pół dnia może przespać, czasem otworzy oko i zerka czy jestem, czasem trzyma rączkę na moim ciele, żeby mnie czuć. Rozumiem potrzebę bliskości, ale i tak odkładam do łóżeczka, gdzie przesypia max 1,5h i musi być w kółko lulana na rękach.
Wiadomo każdy robi jak uważa, ale warto zwrócić uwagę na ten problem.
Ja wolę się męczyć, ale zapewnić 100% bezpieczeństwa.
Z raportu sids wyszło im, że właściwe sids (czyli nie wiadomo czym powodowane) w większości dotyczy wcześniaków, bądź dzieci które miały jakieś problemy zdrowotne, komplikacje po porodach itd. Wiele zgonów też mylnie wrzucana do worka z sids to uduszenie, bądź zakrztuszenie spowodowane złym układaniem dzieci do snu, czyli np. na kołdrach, albo na brzuchu bez nadzoru, albo przykrytych kołdrami, albo w łóżku z rodzicami. Zalecają cienki kocyk, albo śpiworek na ramiączkach, żadnych poduszek, ochraniaczy, maskotek w łóżeczkach i materac specjalny dla dzieci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 13:15
-
Oj też mam problem z wygodnym siedzeniem podczas karmienia plecy bola jak cholera uzywam tej poduszki rogala z ciąży ale jak Artek zaczyna sie wiercic to matka dostosowuje sie do niego i siedzi garbata
Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Może kogoś zainteresuje, jak bezpiecznie owijać dziecko, jak bezpiecznie układać do snu i o układaniu na brzuszku:
http://www.sidsandkids.org/wp-content/uploads/SIDS042-L-Safe-Sleeping-Wrapping-6pp-DL-Rollfold-Single-Pages-LR1.pdf
http://www.sidsandkids.org/wp-content/uploads/SIDS053-Safe-Sleeping-Long-Brochure-Updates-web.pdf
http://www.sidsandkids.org/wp-content/uploads/SIDS042-L-Safe-Sleeping-Tummy-Time-6pp-DL-Rollfold-Single-Pages-LR1.pdfWiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 13:26
Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
My śpimy z Dominisiem i mamy włączone ledy ze sloneczkiem w nocy.
Od poniedziałku dostaje Debridat po 5 kropelek. Wczoraj ulewał mniej a dzisiaj jeszcze nie ulał a je po 15, 20 minut i śpi po godzinie, 2,5 nawet do 3 godzin i budzi się na karmienie.
Mamy nadzieje że Debridat nam pomoże i nie będzie już ulewał.
Przez dwa tygodnie przybrał 600 gram
Karmimy tylko piersią i pijemy 2 razy dziennie herbatke Hippa na laktacje.
Dominiś usypiając ssie cyca jak smoczka.
Budzi się raz w nocy około 3ciej i póżniej około 6tej lub 7mej na karmienie a zasypia około 24tej.
Żeby nie te ulewanie to bym się nie martwiła bo tak jest bardzo grzecznym dzieckiem tylko je i śpioczywiście nie chcę przechwalić bo może być tak jak dziewczyny piszą że teraz przechwale i się odmieni
Aaaa i w poniedziałek odleciał nam pępuszekmałaMyszka lubi tę wiadomość