SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Agaata wrote:Mój śpi w kokonie, a ja walczę z laktatorem... Acha, pani powiedziała, że jeśli będę ściągać po 20 ml to się nie zrażać, tylko próbować.
Laktator podczas ściągania zakrywamy pieluszką i nie patrzymy, nie przeliczamy mililitrów i nie denerwujemy się.
A kiedy ściągać? Po karmieniu? Z obu piersi?
A do następnego karmienia (3h) napełnia się?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:A co to za akcja Milky way??
Od wczoraj Julka nie spi w dzien, no chyba, ze 7 minutowki mozna nazwac snem. Moze to skok rozwojowy tylko, ktory 7 tygodnia czy 5 skoro urodzila sie 2 tyg przed terminem??
Godzine temu po dlugim lulaniu na rekach zasnela, nawet udalo mi sie ja odlozyc do lozeczka, szybko zabralam sie za robienin obiadu, bo kazda sekunda cenna i w tym pospiechu blacha mi upadla na kafelki i Julka sie obudzila z wielkim rykiem i wcale jej sie nie dziwie mam za swoja nieuwage
My szczepienie mamy w piatek. Szczepimy 6w1, pneumo i rota. Meningo po 1 roku i ospe tez.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Mam do Was pare pytan, bede wdzieczna jak sie wypowiecie
1. Czy macie pomysl co zrobic, by dziecko nie wybudzalo sie jak szumis sie wylaczy?
2. Czy w nocy macie zapalona lampke w pokoju, gdzie spi dziecko?
3. Czy do mysia butelek, laktatora itp uzywacie zwyklego plynu do mycia naczyn czy hipoalergicznego?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
mamasia wrote:themilkyway.pl tam szczegóły,ale po krótce to ogólnopolska akcja promująca kp,gdzie fotografowie z całej Polski uwieczniaja moment karmienia dziecka
I to umawiasz sie gdzies z fotografem i robi w plenerze zdjecie, tak?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
No właśnie mnie na razie o kartę NFZ nie pytali ale musze wyrobić. Czytałam na stronie ze do 3go miesiąca dziecko nie musi mieć więc mam jeszc trochę czasu.
W nocy mała śpi raczej ok.wysypiam się więc nie mogę narzekać. Jak śpi na mnie też potrafi ciągiem przespać więcej niż gdy śpi sama.zamowilam termofor i jak przyjdzie wypróbuję sposób Miru.
Teraz jesteśmy na spacerze. Cudowna pogoda wiec trzeba korzystać. Dziś o dziwo śpi. Wczoraj godzinę łazilam z nią na rękach a pchalam wózek bo taka ciekawa świata byłamiłego dnia kobiety!
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Agaata wrote:Jeszcze jedna rzecz - obliczanie ile dziecko powinno zjeść za 1 razem
waga dziecka x 150 / 8
czyli u mnie 3.530x150/8 = 66 ml - tak mi to wyliczała
Z tego wynika, ze powinna zjadac 90 ml, a jak jej tyle dam to awantura bo dalej glodna. Tak 120-130 to takie minimum.
A jak z odbijaniem? Jak zje 1 piers to na odbicie?
Bo ja po 1 piersi biore na odbicie i dopiero drugamałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Niecierpliwa
1. ja nie mam szumisia ale często włączam jej appke z telefonu- baby sleep sounds, zwykle 15min i wystarczy, jak się przebudza i coś gada to krzyczę z łóżka - szszszszsz no i to pomaga
2. ja mam zapaloną tylko jak karmię bo muszę widzieć czy dobrze łapie brodawkę
3. wyparzam za każdym razem a przed wyparzeniem po starym mleku myję Froshem do dziecięcych akcesoriów.
Maja ewidentnie polubiła bujak, sama się w nim buja, macha rękami, nogami i bardzo podoba się jej karuzela nad bujakiem z lustereczkami itpczasem około godziny leży. Dziś mam w planie użyć maty edukacyjnej, w końcu nie tylko rączki.
Agata ja mam wrażenie że moja nigdy nie jest najedzona bo zawsze chce ssać.
niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
U mnie dziś pierwszy dzień sam na sam z Natalka. Ponad miesiąc był z Nami A. a od dziś musiał wrócić do pracy. Jestem trochę przerażona. Mała od 9:40 mnie angażuje. Najpierw ją nosiłam, później karmiłam a teraz próbuje uśpić żebym mogła się wykąpać bo chce później wyjść z nią na spacer. Ale ona zamiast iść spać to się wije i przebiera nóżkami. Do tego jeszcze mam dziś dużo mniej pokarmu - zjadła z 2 piersi gdzie do tej pory wystarczyło jej z jednej.
Coś czuje ze to będzie długi i ciężki dzień. Byle do 16 jak A. wróci z pracy...małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Julka ma hustawke, ale ewidentnie jej nie pasuje, moze jest jeszcze za mala na nia, ale posiedzi w niej z 5 minut i koniec zabawy, 250 zl psu w dupe
W ciagu dnia Julka zawsze zjada 2 piersi, ssie 10-20 minut kazda. W nocy tylko 1.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 11:38
maaadzik1207, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Niecierpliwa wkładaj ją codziennie na chwilę, moja na początku też nie lubiła, ale z każdym dniem co raz dłużej.
Taki mialam plan, ale raz zapominam o tym, a dwa nie chce mi sie na 5 minut jej wyciagacmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Wczoraj pisalyscie odnosnie kolezanli Ewy, ze czesto mamy przechwalaja swoje dzieci, a rzeczywistosc jest calkiem inna, u mnie otoz sytuacja jest odwrotna, ja sie boje pochwalic przed kims moje dziecko, bo jak tylko cos powiem to dostaje po dupie od niej
ainer85, Izuu, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Agaata wrote:
Spanie z dzieckiem powoduje wydzielanie się oksytocyny potrzebnej do produkcji pokarmu - śpimy z dzieckiem odwróconym plecami do siebie, jeśli przykrywamy kołdrą, to może być dziecko w samej pieluszce, jeśli jest ubrane to ma spać na kołdrze - w łóżku rodziców trzeba bardzo uważać na przegrzanie.
Czytałam raport odnośnie SIDS i jedną z przyczyn zgonu niemowląt jest spanie z rodzicami oraz układanie na kołdrach, sofach, poduszkach.Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Niecierpliwa, po każdym przestawieniu podnoszę go do pozycji pionowej i on wtedy odbija, jeśli przy ostatnim karmieniu zaśnie bardzo głęboko to nie ma konieczności odbijania go już na koniec.
Jeśli trochę uleje to nic się nie dzieje, niemowlaki mają nierozwinięty wpust żołądka i mają prawo nieduże ilości ulewać. Jeśli są to bardzo znaczne ilości - zgłosić się do lekarza.
Dziewczyny, ja tylko powtarzam to, czego się wczoraj dowiedziałam podczas 90 minutowej wizyty, ale ja mam to wszystko póki co jeszcze nie testowane, dopiero za jakiś czas będę mogła prześledzić rezultaty. Mój Młody nadal śpi w kokonie.
Acha mogę napisać jedno - po wczorajszym karmieniu w poradni spał od 20.30 do 1:30 w nocy, w tym był włożony do fotelika, przywieziony do domu, rozebrany i położony do łóżeczka. Nawet go już nie przewijałam, bo nie chciałam go wybudzać.niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
lys wrote:Czytałam raport odnośnie SIDS i jedną z przyczyn zgonu niemowląt jest spanie z rodzicami oraz układanie na kołdrach, sofach, poduszkach.
Lys, być może tak jest. Ja tego nie neguję, ja nie mam przekonania do takiego spania, ale z tego co słyszę coraz więcej osób to poleca. Ja dzisiaj wzięłam Młodego do łóżka na godzinę nad ranem.
Co do SIDS to oczywiście jest na ten temat wiele badań i podejrzeń, co ją wywołuje, ale ostatecznej przyczyny do dziś nie wyjaśniono.
Na pewno nie zaszkodzi uważać.niecierpliwa, Magd, małaMyszka lubią tę wiadomość