SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
A co to za akcja Milky way??
Od wczoraj Julka nie spi w dzien, no chyba, ze 7 minutowki mozna nazwac snem. Moze to skok rozwojowy tylko, ktory 7 tygodnia czy 5 skoro urodzila sie 2 tyg przed terminem??
Godzine temu po dlugim lulaniu na rekach zasnela, nawet udalo mi sie ja odlozyc do lozeczka, szybko zabralam sie za robienin obiadu, bo kazda sekunda cenna i w tym pospiechu blacha mi upadla na kafelki i Julka sie obudzila z wielkim rykiem i wcale jej sie nie dziwie mam za swoja nieuwage
My szczepienie mamy w piatek. Szczepimy 6w1, pneumo i rota. Meningo po 1 roku i ospe tez.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 09:37
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
No, jestem już. U nas dzięki Bogu skończyło się na podejrzeniu zapalenia płuc
tylko solidny katar i wydzielina. Inhalujemy się, kropimy nos i odciagamy. U pediatry w ND naczekalismy się półtorej h wśród chorych dzieci. Martwilam się ze więcej coś zlapiemy. Pediatra nas odeslala do szpitala bo nie wiedziała czy zapalenie płuc. W ND cały dzień nie spała i nonstop płakała. Musi spać prawie na Siedząco. Sprawdził się leżaczek Z Lovi. Śpi w nim od 3 dni na drugim poziomie i nie na bujaku a na podporce
jest lepiej. Zaczęła ładnie spać. I nauczyła sie pić z butli
kupiłam nowa Nuka ze smoczkiem lateksowym bo tak poradziła starsza babka w sklepie i poszła na nią bez problemu a wcześniej nie poszła na Canpola, Mam i Chicco. Jestem przeszczesliwa bo moze jakoś uda się ten ślub
a w pt przymiarka a w ND Chrzciny syna bliźniaka P i P jest chrzestnym i Jedziemy w Kieleckie do Kurozwek bo stamtąd jest żoną bliźniaka i tam chrzest bo zjechali do Polski na 3 tyg aż do naszego ślubu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 09:49
mamasia, lys, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Czy Was też tak bolą cycki jak się mleko robi? Czasem mam wrażenie że mi odpadną.
Kupiłam wczoraj Juvit K+D w areozolu zdzierstwo- 28zł.. ale miła niespodzianka bo kolejka mega a babcia z lat 70 która stała przed nami oburzyła się że stoję w kolejce i wszystkich pogoniła żeby nas przepuścili. Jak w ogóle z tymi przywilejami już z wózkiem zamiast brzucha u Was?Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
My też miałyśmy średnia noc. Budziła się co godz a to troszkę zjeść a to na brzuszek ja wziąć i tak do 9. Wczoraj byłyśmy na 1 spacerku i dziś znowu idziemy. Jak na razie była bardzo grzeczna i spala. Zobaczymy co będzie dziś.
Amberla super ze okazało się nic poważnego.
Zdrówka wszystkim maluszkom i ich mamom!małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ja tak rozumiem moje dzieckoWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 13:57
Amberla, magda sz, Zetka, aaaaga, Ewa123, Aga89, mamasia, Martucha86, Laura, lys, Maniuś, Katarka, apaczka, Weridiana, Paula_071, jesslin87, witaminkab, kasiuleek, zabka11, Izuu, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Amberla ale super ze juz ok.
Mysza pisz co na chrzcinach.
Madzia ja nie laze za wiele ale zawsze prosze o pomoc z wozkiem i nie ma problemu.
Mojemu malemu zrobil sie maly syfek z ropa w miejscu szczepienia, peklo mu to i troche ropy wylecialo, teraz ma dziurke...Wasze tez po tym szpitalnym szczepieniu na gruzlice tak maja?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
A wczoraj miła sytuacja. Załatwialam bukiet i kwiaty na auto w kwiaciarni. Przyszłam z fotelikiem z Laura. Pani mnie pamiętała i szok. Patrzy na małą i zachwyca się i pyta ile ma. Ja ze 7 tygodni. Ona patrzy na małą na mnie i na małą i pyta ' jak Pani to robi ze tak Pani wygląda? ' ja ze mam ślub za 3 tyg wiec nie mam wyjścia ona ' jest Pani na diecie? ' ja ze nie bo nie mogę bo karmię piersią. Ona w szoku a ja że cóż, mam dwoje małych dzieci i ze może to to:) a mówiąc poważnie to widziała mnie w ubraniu a bez to niestety Różnica i nie wygląda to za fajnie
Zetka, mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Agata - a na jakiej podstawie stwierdzili ze nie dojadal? Ja mojego karmilam po 15-20 minut i kolejny raz chcial jesc po ok. 3h. Teraz co 2h chce. Wydluzylam karmienie do 30minut i wytrzymuje te 3h. Pokarm mam, wiec chyba powinien sie najadac? Wyglada jak pulpet. W piatek ide do internisty to go zdążę. Nie wiem skad taka zmiana u niego.
Paula, to sa rady dla dzieci przysypiających przy piersi, przestawianie go co 10 minut ma go dodatkowo wybudzać i pobudzić moją laktację. U mnie produkcja mleka spadła, ponieważ Młody ssał nieefektywnie, wisiał, ale słabo ssał i od razu piersi zareagowały zmniejszeniem ilości produkowanego mleka. U mnie bardzo mało przybrał w ciągu ostatnich 5 dni i na tej podstawie i podstawie zachowania można było stwierdzić, że nie dojada. Generalnie ciągle wisiał i nie dawał się odessać, po odessaniu płakał.
Niecierpliwa - jeśli przystawię na 10 minut do jednaj to dziecko zjada pokarm 1 fazy i dochodzi do 2 fazy, jeśli ssie aktywnie, później 2 pierś, czyli znowu 1 faza i 2, później znowu 1 pierś i tam już ma tylko 2 fazę i z powrotem 2 pierś i znowu ma tam tylko 2 fazę, więc tej 2 fazy zje sporo.
Katarka na 4 piersi, to 1,2,1,2, mąż nie musi dawać, niech się nie martwi.niecierpliwa, Katarka, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Acha, pani powiedziała, że dziecko pięknie przybierało na początku bo to był czas nawałowy i nie była zbyt potrzebna szczególna technika przystawiania i większe zabiegi, teraz zwolnił, bo mało ssie, a zapotrzebowanie ma dużo większe, produkcja spadła, nawału już nie ma, tylko pokarm się na bieżąco produkuje i widać odbicie na wadze. Jeśli uda mi się poprawić technikę karmienia i zwiększyć ilość pokarmu to powiedziała, że szybko zacznie przybierać znowu.
Acha, dziecko po karmieniu ma być spokojne, nie płakać, nie szukać piersi, jeśli to robi - raczej jest nadal głodne.
Spanie z dzieckiem powoduje wydzielanie się oksytocyny potrzebnej do produkcji pokarmu - śpimy z dzieckiem odwróconym plecami do siebie, jeśli przykrywamy kołdrą, to może być dziecko w samej pieluszce, jeśli jest ubrane to ma spać na kołdrze - w łóżku rodziców trzeba bardzo uważać na przegrzanie.
Dzisiaj zrobiliśmy kokon w muślinowym otulaczu i włączyliśmy szum i póki co śpi.
Acha - pani powiedziała, że Miś Szumiś jest za słaby jeśli dziwecko jest wkurzone i trzeba włączyć coś mocniejszego - czyli najlepiej odkurzacz z telefonu. Jak już zaśnie - wtedy przejść na szumisia.
Chyba większość Wam powtórzyłam, trochę popróbuję, zobaczymy jakt o będzie.niecierpliwa, mamasia, aaaaga, apaczka, Weridiana, Paula_071, ainer85, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Agata dzięki za info. Tylko jak ja mam zrobić żeby ssał dłużej niż 10 minut jak mu się nie chce albo zasypia i przebieranie nie działa.
Co doradca to co innego
Mi mówiła żeby jedna pierś jedno karmienie.
A u Ciebie bylo 150g na 5 dni?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2015, 10:50
-
Agaata ja śpię z córką od samego początku czyli od szpitala, w domu robie tak ze na pzescieradle kładę jej kocyk i to jest jej "rewir" okrywam ja kocykiem a ja obniżam poduszkę i śpię jakby w jej nogach, jak sie kręci to glaszcze ja po nozce, główce, ona super śpi w nocy, ladnie je. Z pokarmem od dłuższego czasu nie mam problemu. Czasami śpi na mnie ale trochę sie boje ze ja zrzuce i ja sie nie wysypiam wtedy, ale ona jak śpi na mnie to potrafi nawet 5h spać ciągiem.
mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
50 gram w 5 dni przybrał.
Jeśli przysypia :
- dotknięcie palcem pod brodą - tam gdzie jest przyczep języka
- podpompowanie z piersi;
- udawanie zabierania sutka poprzez lekkie pociągnięcie;
Jak przestaje działać:
- odessać, podnieść dziecko do pozycji pionowej i dać 2 pierś
Ona powiedziała, że to są zalecenia dla mnie na teraz, jeśli uda nam się wyjść z problemu, to na pewno technika karmienia będzie inna. Może dlatego każda z nas ma inne zalecenia, bo każda ma inny problemniecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Ofka wrote:Jutro szczepienie. My dodatkowo szczepimy na roty, meningokoki, pneumo, ospe i inny krzusiec niz refundowany, jakis lepszy...no i nie pamietam co jeszcze. Jutro 700 zl mam wyskoczyc...
-
Agaata wrote:50 gram w 5 dni przybrał.
Jeśli przysypia :
- dotknięcie palcem pod brodą - tam gdzie jest przyczep języka
- podpompowanie z piersi;
- udawanie zabierania sutka poprzez lekkie pociągnięcie;
Jak przestaje działać:
- odessać, podnieść dziecko do pozycji pionowej i dać 2 pierś
Ona powiedziała, że to są zalecenia dla mnie na teraz, jeśli uda nam się wyjść z problemu, to na pewno technika karmienia będzie inna. Może dlatego każda z nas ma inne zalecenia, bo każda ma inny problem
Dla mnie tez by były dobre, tylko ciężko bo mój mały to leniuszek. A ja wcześniej często już przy każdym karmieniu pompowalam z piersi i pewnie też go to rozleniwilo.
Teraz wisi na mnie ale ssie jak smoczka bo zasnął. Jak tylko wyjmuje to się budzi.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Mój śpi w kokonie, a ja walczę z laktatorem... Acha, pani powiedziała, że jeśli będę ściągać po 20 ml to się nie zrażać, tylko próbować.
Laktator podczas ściągania zakrywamy pieluszką i nie patrzymy, nie przeliczamy mililitrów i nie denerwujemy się.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Jak ja nie cierpie lezec na brzuchu
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/33679d3bc004.jpg
Na plecach to inny temat
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8e0e6ec5940b.jpg
Cos ty mi matka zalozyla http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b46398e41c46.jpg
Albo mi to sciagniesz albo zjem dywan! http://naforum.zapodaj.net/thumbs/73f90d7a6440.jpg
Ja tak rozumiem moje dzieckoniecierpliwa, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość