X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja dzisiaj zadzwoniłam do Pani z poradni laktacyjnej, u której byliśmy dwa tygodnie temu. Chciałam dopytać w sprawie tych kupek Młodego - powiedziała, że rzadkie kupy nie są aż takie dziwne, ale to, że są pieniste, strzelające i ze śluzem wskazuje na jakiś problem. Ona doradza zrobić tak: przed każdym karmieniem ściągnąć laktatorem 1 fazę pokarmu - około 10-15 ml (jak się kolor i konsystencja zmieniają to już więcej nie ściągać) i przystawiać dziecko do piersi dopiero po ściągnięciu 1 fazy - bo ten pokarm zawiera dużo laktozy i być może jego układ pokarmowy jest przeciążony tą laktozą i nie daje sobie z nią rady. Jeśli będzie poprawa, to dac sobie spokój z dietami bezmlecznymi i alergiami, jeśli poprawy nie będzie, to odstawić nabiał na 2 tygodnie i obserwować. Jeśli to nie da odpowiedzi, to jeszcze szukać.

Problemy ze zrobieniem kupy to tzw. dyschezja niemowlęca - czasami pomaga zdecydowane, ale niezbyt mocne przyłożenie kciuka do odbytu, powiedziała, żeby próbować.

Może którejś z Was te porady też się przydadzą. :-)

niecierpliwa, małaMyszka, Izuu lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas problem jest "tylko" ze sluzem i to tez moze byc ten nadmiar laktozy?
    Podpowiedz laktatorki moze i dobra szkoda, ze tak trudna w wykonaniu, bo np jak dziecko spi nie wiem, o ktorej dokladnie bedzie jadlo, a jak sciagne i uplynie 15 minut to na nowo bedzie 1 faza, a jak mloda sie budzi to jest wrzask, bo glodna i na pewno nie da mi sciagnac nawet 10ml

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 10:17

Agaata, małaMyszka, Ewa123 lubią tę wiadomość

• Weridiana Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmine rozmawiaj i tlumacz , każdy ma inna wizje wychowywania dziecka, inne doswiadczenia. Zwlaszcza jesli pochodzimy z zupełnie innych domow , kultur.
    dasz rade :-)

Kwiauszek trzymam kciuki zeby juz bylo dobrze, a zmienialas jakos diete ze teraz jest lepiej?

Jesslin milo slyszec ze wszystko dobrze :-) nie martw się cc tylko patrz do przodu

Iys oby wszystko ladnie sie zagoilo

niecierpliwa, lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    U nas problem jest "tylko" ze sluzem i to tez moze byc ten nadmiar laktozy?
    Podpowiedz laktatorki moze i dobra szkoda, ze tak trudna w wykonaniu, bo np jak dziecko spi nie wiem, o ktorej dokladnie bedzie jadlo, a jak sciagne i uplynie 15 minut to na nowo bedzie 1 faza, a jak mloda sie budzi to jest wrzask, bo glodna i na pewno nie da mi sciagnac nawet 10ml

Niecierpliwa jej porady są właśnie często trudne w wykonaniu, po pierwszej poradzie pół dnia ryczałam, chciałam laktator wywalić przez okno, a mąż musiał wziąć dzień wolny. Teraz też mi będzie trudno, ale popróbuję, może się uda.

Przyłożyłam Młodemu ten kciuk do odbytu... potrzymałam 30 sekund, on się cały prężył i poszły dwie spore kupy, wprawdzie to nie wszystko, bo jeszcze się pręży, ale chociaż tyle.

niecierpliwa, małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata przykladasz tak jakbys chciala zatkac odbyt, tak?

Julka dzis zmylila przeciwnika. Przewaznie robi kupe przy karmieniu rano ok. 8, dzis tez prezyla sie, wyginala i w koncu zabralam piers i zajelam sie netem, a ona lezala na kolanach i robila swoje. Jak po 15 minutach sie uspokoila, to chcialam kontynuowac i zabralam do sypialni i poczulam mokro pod reka, pomyslalam, ze przesikala, a tu zrobila kupe po cichaczu :P
    W ogole 2 juz sie robia male, ale musimy wykonczyc paczke

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 10:55

Agaata, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jedyna rada to samemu decydować kiedy dziecko je i np wybudzać na karmienie no ale to może być trudne..

małaMyszka lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Agata przykladasz tak jakbys chciala zatkac odbyt, tak

Tak :-)

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad wrote:
    Chyba jedyna rada to samemu decydować kiedy dziecko je i np wybudzać na karmienie no ale to może być trudne..

Ja wybudzam tylko w ekstremalnych sytuacjach, np jak musimy gdzies wyjsc na dana godzine, ale od paru nocy opatentowalam, ze jak juz sie bardzo rzuca i kreci ok 5 to ja biore na takiego pol spiocha i wtedy nie wyje mi na przewijaku, bo jak sie sana obudzi z placzem, to ryk jest dotad az cycek nie zatka jej ust ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 11:17

• Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przewijam po jedzeniu.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już nie wyrabiam. Zasypia w dzień tylko z cyckiem w buzi. Smoki są bleeee. A jak odkładam to si budzi i tak dziś od 7 rano chyba 5 razy a pospał może z 15 minut :( już wymiękam.

małaMyszka, Izuu lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Ja przewijam po jedzeniu.

Jak tak robilam to mocno ulewala

• lys Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też dziś idziemy szczepić 6w1 i pneumokoki. Postanowiliśmy, że na rota nie szczepimy - mam nadzieję, że nie będziemy żałować tej decyzji.
    Generalnie też się stresuję, jestem za szczepionkami, ale nawet najlepsze umysły mogą być zmącone przez innych. Jak byłam w szpitalu to oczywiście trafiłam na dziewczynę, która bardzo odradzała szczepionkę 6w1. Moja siostra z kolei uparła się na te pneumokoki, że dlaczego teraz, a nie później. No, cholera jak mnie wkurza, jak ludzi zaczynają mi wmawiać teorie antyszczepionkowe, spiskowe, manipulacyjne i inne chore rzeczy.
    Z innej beczki - byłam dziś na kontroli u dentysty (w ciąży nie byłam ani razu) zęby perfekt, więc zrobiłam tylko fluoryzację :)

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Neyla Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w nocy karmię na śpiocha...ładnie wcina, przewijam też na śpiocha. Dopiero około 2-3 w nocy mała się wybudza i muszę z nią tańcować godzinkę, lub dwie zanim znowu padnie. Dzisiaj pięknie zassała smoka :D powoli może się do niego przyzwyczai i na spacer będzie można normalnie wyjść. Ostatnio też na śpiocha ją na spacer biorę, a jak się budzi i wyje, to biegnę do domu.

O tej dyschezji, to już pisałam tydzień temu, moja Julka strasznie przy tym wyła, ale teraz już jest dobrze. Nauczyła się już jak puszcza się bąki. U nas skok rozwojowy...wczoraj spędziłyśmy prawie cały dzień w łóżku na spaniu i wiszeniu na cycusiu. Czekam na pierwsze świadome uśmiechy.

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • niecierpliwa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka duzo sily! Na pewno to tylko taki dzien ;)

Ja chcialam isc na spacer, godzine temu juz stelaz wyjetkam z piwnicy wszystko na7zykowane, a panna spi od 2,5h. Szumisia juz wylaczylam, u sasiadow remont i wiertara od godziny chodzi, ale jej to nie rusza, a czarne chmury nadciagaja

małaMyszka, Zetka, Weridiana lubią tę wiadomość

• Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neyla wrote:
    Ja w nocy karmię na śpiocha...ładnie wcina, przewijam też na śpiocha. Dopiero około 2-3 w nocy mała się wybudza i muszę z nią tańcować godzinkę, lub dwie zanim znowu padnie. Dzisiaj pięknie zassała smoka :D powoli może się do niego przyzwyczai i na spacer będzie można normalnie wyjść. Ostatnio też na śpiocha ją na spacer biorę, a jak się budzi i wyje, to biegnę do domu.

O tej dyschezji, to już pisałam tydzień temu, moja Julka strasznie przy tym wyła, ale teraz już jest dobrze. Nauczyła się już jak puszcza się bąki. U nas skok rozwojowy...wczoraj spędziłyśmy prawie cały dzień w łóżku na spaniu i wiszeniu na cycusiu. Czekam na pierwsze świadome uśmiechy.

A jak ją do smoczka przekonałaś? Ja już mam trzy modele, dziś mąż kupi jeszcze dwa i nie wiem kurcze ale on nie chce.
    Pediatra kazała mi przykładać tetrą smoczka, ale ja przytrzymuję ręką a on wypluwa. No masakra normalnie.

Do tego jak co chwile ciumka tego cycka to ani pośpi, ani się nie najada, bo tylko popiję pierwszą fazę. A mi cycki głupieją.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 11:47

małaMyszka, Izuu lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane, Maja od 22 śpi, co prawda budziła się ze 4-5 razy na jedzenie. Tyle w nią wpoiłam że teraz odsypia wczorajszą noc i dzień bo bardzo mało spała.
    Ale słyszę że już się budzi, akurat jak posprzątałam kuchnię i zjadłam :)

Pół nocy stękała przez sen więc pewnie też się nie wyspała..jak i ja.
    Spróbuje ją tym kciukiem..może coś wyjdzie.

Nadal krwawie.. to chyba okres bo zaczęło mnie boleć jak na okres no i od razu poród się przypomina.

Zetka, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka może smaruj czymś tego smoczka? glukozą albo espumisankiem (moja bardzo lubi ten smak)

Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • KasiaeN. Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!!! U nas załamka. Wczoraj Adam stracił dużego zleceniodawcę.bez niego jesteśmy w czarnej dupie bo stałych zleceń brak. Musimy się wyprowadzić z obecnego mieszkania bo nie damy rady go utrzymać.ja będę musiała wcześniej wrócić z maciezynskiego niż myślałam. Oszczędności mamy na jakies 3miesiace a dalej nie wiem co zrobimy :(generalnie od wczoraj płakać mi się chce ale nie chce bardziej dołować Adama.ehhhh co za życie.

relgtv73gp3vr7ra.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój dziś strasznie senny ale oczywiście zasypia tylko na rączkach a jak próbuje położyć to się wybudza.. on się wyspi a ja znowu nic nie zrobię. . Mąż stara się ogarniać chatę ale wiadomo jak to faceci mają inne poczucie estetyki

aaaaga, małaMyszka lubią tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    A jak ją do smoczka przekonałaś? Ja już mam trzy modele, dziś mąż kupi jeszcze dwa i nie wiem kurcze ale on nie chce.
    Pediatra kazała mi przykładać tetrą smoczka, ale ja przytrzymuję ręką a on wypluwa. No masakra normalnie.

Do tego jak co chwile ciumka tego cycka to ani pośpi, ani się nie najada, bo tylko popiję pierwszą fazę. A mi cycki głupieją.

Podawałam do skutku, raz załapywała, a raz miała odruchy wymiotne. Dzisiaj jak po karmieniu nadal jęzorkiem mieliła i szukała cyca, to jej podałam dla odmiany smoczka z taką dużą kuleczką na końcu. Od razu załapała i ciumkała. Położyłam spać i jak wypadł, to płakała, wiec do snu wyjmuję. Modlę się żeby to nie było jednorazowe :)

Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
‹‹ 2172 2173 2174 2175 2176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ