X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 to jest zly przyrost???? Niech sie baba w leb puknie. Ponad 200g na tydzien to jak najbardziej dobry przyrost, a te krostki to pewnie tradzik niemowlecy i nie ma sensu sie katowac. Moze skonsultuj z innym lekarzem?

Aga89, małaMyszka, Weridiana, Izuu lubią tę wiadomość

• Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    A mam bardzo ważne pytanie. Kiedy Wasze pociechy zaczęły się uśmiechać? Moja jutro kończy 7 tygodni i nadal nic. Tylko przez sen się uśmiecha. Czekam z niecierpliwością na chwile kiedy się świadomie uśmiechnie. Jak najczęściej staram się sama do niej uśmiechać, dużo do niej mowie a ona nic. Czy powinnam się już martwić?

Mój w piątek (jak zaczął 8 tydzień) posłał mi pierwszy świadomy uśmiech, piszę świadomy, bo patrząc na mnie jak sobie "rozmawialiśmy", w sobotę posłał pierwszy mężowi :) Dzisiaj już normalnie gugamy do siebie i się dość sporo śmiejemy, cudowne uczucie :)

Myślę, że nie masz co się martwić, każde dziecko się rozwija swoim tempem i na pewno na dniach doczekasz się cudnego uśmiechu :)

niecierpliwa, Paula_071, Aga89, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    A mam bardzo ważne pytanie. Kiedy Wasze pociechy zaczęły się uśmiechać? Moja jutro kończy 7 tygodni i nadal nic. Tylko przez sen się uśmiecha. Czekam z niecierpliwością na chwile kiedy się świadomie uśmiechnie. Jak najczęściej staram się sama do niej uśmiechać, dużo do niej mowie a ona nic. Czy powinnam się już martwić?

Mój jeszcze też nie ogarnia uśmiechania się, a mamy dzieci z tego samego dnia. Owszem, uśmiecha się, ale moim zdaniem to nie jest kontrolowane. W ogóle jeszcze nie zdaje sobie sprawy, że ma ręce, bo wkłada je do oczu. Owszem, widzi już całkiem daleko, chętnie ogląda czarno-białe książeczki (polecam!), ale to wszystko jest mocno nieusystematyzowanie. Moim zdaniem nie ma co się przejmować, spokojnie mają jeszcze czas. A co do wagi, to mój ważył wczoraj 5170g (w dniu porodu 3200g) i każdy pediatra mówi, że jest łakomczuchem - jest w 75 centylu. Trzeba sprawdzić w statystykach, ale myślę, że Twoja córcia będzie w 50 centylu.

Aga89, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Laura Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co u Was?
    Czy wasze dzidzie zdrowe?
    Wszystko wporzadku?
    Nie wiem ile stron nie przeczytałam co u której słychać??

małaMyszka lubi tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga wg mnie spoko przyrost, moja w 6 tyg ważyła 5150 ale ona się urodziła duuża, wg mnie nawet za dużo, ale jak ona kup nie robiła to pewnie waży normalnie z 200 gram jak nie 300 mniej więc podobnie do Twojej.

Kasia kurde też bym się zmartwiła ale nie można się załamywać, będzie dobrze zawsze jakieś światełko w tunelu się pojawia jak już myśli się że jest zle. Trzymam kciuki żeby takie światełko szybko się pojawiło.

SŁUCHAJCIE MAMY KUPĘ!!! :) popłakałam się ze szczęścia. Maja leżała na kurce (poduszce do karmienia) i trzymała nogi na moich cyckach i stękała, napierała się, bąki szły że mało nie zemdlałam taki smrodzik i co naglę słyszę jak nawaliła, kupa po pachy ale cieszę się niezmiernie :) Sama w końcu dała radę :) Ciekawe czy to dzięki temu delicolowi i laximedowi i masażom :) aż lżejsza jest jak się nosi hehe

Paula_071, Aga89, Zetka, małaMyszka, Weridiana, niecierpliwa, mamasia, Martucha86, zabka11 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:

norma dla usmiechania się w reakcji na mowę, pieszczoty (tzw. usmiech społeczny) to 1-3 miesiąc

Aga89, Zetka, małaMyszka, Paula_071, Weridiana, niecierpliwa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa cieszę się, że się chociaż odgazowała!!!

Zetka mam nadzieję, że pani dr wie, że nietolerancja laktozy a skaza białkowa to zupełnie co innego. Przy nietolerancji laktozy żadne diety nie mają sensu, bo niezależnie od tego co jesz ona i tak jest składnikiem mleka kobiecego, możesz jeść wszystko bez laktozy albo w ogóle nic nie jesc, a w pokarmie laktoza bedzie - to jest cukier. Generalnie nl zdarza się b. rzadko.

Skaza białkowa to alergia na białka - najczesciej krowie ale nie zawsze - które przenikaja z naszego pozywienia i tutaj dieta ma sens, jesli dziecko jest uczulone.

Aga, Paula mój sie usmiecha czesto w reakcji na mowe i pieszczoty od okolo 1,5 tygodnia.

Aga89, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    My też dziś byłyśmy na szczepieniach (6 w 1, pneumokoki i rotawirus). Moja córeczka dzielnie to zniosła, plakala tylko chwilę po zastrzykach. Teraz grzecznie śpi u mnie na brzuchu.

Niestety są też gorsze wieści, Natalcia za mało przybiera na wadze. Przez 3 tygodnie nie urosła w klatce piersiowej a na wadze przybrała tylko 630 gram. Pani doktor mnie opieprzy la ze źle karmie dziecko. Ja karmie na żądanie, w dzień najczęściej to przerwa ok 3 godzin w nocy ok 4-5 godzin do tego cyca ssie zawsze powyżej 15 minut i ssie aktywnie bo oproznia pierś . Wydawało mi się ze jest ok ale według Pani doktor przyrost jest za słaby i mam karmić co 1,5 godziny i w nocy wybudzac :-( Mała jutro kończy 7 tygodni a dziś ważyła 4730g
    Pytalam siory i mowi ze norma to 170 w tydzien. A jest lekarzem rodzinnym i na codzien ma niemowlaki.

Aga89, małaMyszka, Weridiana, niecierpliwa, zabka11 lubią tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Niecierpliwa cieszę się, że się chociaż odgazowała!!!

Zetka mam nadzieję, że pani dr wie, że nietolerancja laktozy a skaza białkowa to zupełnie co innego. Przy nietolerancji laktozy żadne diety nie mają sensu, bo niezależnie od tego co jesz ona i tak jest składnikiem mleka kobiecego, możesz jeść wszystko bez laktozy albo w ogóle nic nie jesc, a w pokarmie laktoza bedzie - to jest cukier. Generalnie nl zdarza się b. rzadko.

Skaza białkowa to alergia na białka - najczesciej krowie ale nie zawsze - które przenikaja z naszego pozywienia i tutaj dieta ma sens, jesli dziecko jest uczulone.

Aga, Paula mój sie usmiecha czesto w reakcji na mowe i pieszczoty od okolo 1,5 tygodnia.

Tak wie :) Z laktozą dokładnie tak jak napisałaś mówiła, a ze skazą u nas nie ma podstaw do tego żeby ją podejrzewać, dlatego nie zaleciła diety eliminacyjnej :)

Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka to super!!! To ciesz się jedzeniem sera i kawą z mlekiem!

Zetka, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Zetka to super!!! To ciesz się jedzeniem sera i kawą z mlekiem!

Właśnie piję :)
    A na pielgrzymkę pójdę jak mój smoka zatrybi! :-) Podałam maczanego w mleku i dupa :/ Espumisan gdzieś wetknęłam i cholera znaleźć nie mogę :/

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi kochane jesteście :-) do tej pory jak przychodziła położna i ważyła mała to tez mówiła ze ładnie przybiera. W takim razie naprawdę nie wiem o co chodzi tej lekarce. Chyba tak jak niecierpliwa pisze trzeba będzie zasięgnąć opinii innego lekarza.

Lys ja bym bardzo chciała żeby to był trądzik albo jakieś potowki a nie alergia. Sama starałam się poczytać w necie jak to rozróżnić i zdjęcia oglądałam ale nie potrafię. U Nas jest ryzyko ze mała odziedziczyła alergie po mnie. Mam AZS i wziewne :-(

Magdasz u Nas tez dziś była mega kupa :-) Natalka odrazu pod kran a ciuszki do prania. Jak otworzyłam pieluche to nie wiedziałam od czego zacząć :-) Istny armagedon. Młoda robi mi jedna kupę na 24-36 godzin. Dużo się przy tym na stekala i na płacze ale jak już idzie to po same pachy :-)

Paula moja tez jeszcze jakby nie łapała ze to są jej rączki. Czasami tak się okłada nimi po głowie a później się rozgląda zdziwiona co się stało. Najbardziej mnie śmieszy jak przypadkiem wyda z siebie jakiś dziwny dźwięk lub pisk i wtedy też nie ogarnia co to :-) Pozostaje Nam czekać na te świadome uśmiechy :-)

Zetka, małaMyszka, Paula_071, Weridiana, Maniuś lubią tę wiadomość

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka a jakie smoczki podawalas? Moja np nie lubi tych anatomicznych czy ortodontycznych (nie wiem jak one się prawidłowo nazywaja) wypluwa je w mgnieniu oka. Za to uwielbia smoczki Lovi :-) gdyby nie one to wisiałaby 24 h na cycu :-P dziś kupiłam jej Aventu będziemy popołudniu testować. Jak nie będzie jej pasował to już więcej nie będę kombinować i zostane przy Lovi :-)

3jgxskjohz999gbw.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A które Lovi?

Ja mam MAM, avent w kształcie kropli i Difrax. Wszystkie silikonowe.
    A ten Lovi czymś się różni?
    Możesz podać linka bo już głupia jestem :)

Dziś jeszcze zamówiłam dwa Canpolu kauczukowe.
    Mam i Difrax mają taką kuleczkę na końcu, a Avent jest płaski jak kropelka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 15:54

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka dzięki za info :-) coś się chyba w takim razie tej lekarce w głowie popierniczylo :-P

Paula piszesz ze Tomek jest na 75 centylu a lekarka powiedziała (bez sprawdzania nigdzie) ze Natalka jest ze swoją waga w dolnej granicy siatki centylowej. Później aż sama poszukam w necie i to sprawdzę.

Sorry dziewczyny ze tak wale tymi postami zamiast zmieścić się w jednym ale pisze z komórki i tak mi wygodniej bo jak pisze bardzo długie posty to często mi się kasuje :-D

małaMyszka, Izuu lubią tę wiadomość

3jgxskjohz999gbw.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem w sumie czy na ten moment centyle mają już aż taką wielką wartość, bo mój się urodził 2900 i teraz waży 4200, więc w którym jest centylu? Ale przyrost ma dobry.

Minumalny przyrost to ok. 25 g/dzień. To przelicz sobie Aga - 600/21 - około 28,5 g - jest w normie.

Aga89, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój się uśmiecha bardzo świadomie.Rano zaciesza w głos jak wstaje i się do niego mówi. Cały dzień zresztą jak gadam to rechocze. Cudowny widok. Poza tym czas leci.Zaczął 3miesiąc życia. Trzyma już sam prawie główkę.Ma bardzo dużo siły i na brzuchu na przewijaku to już odpycha się do raczkowania .Masakra jakaś:) Widzi dobrze również kolory także z daleka.Strasznie urósł tu u rodziców.Nie chce już być noszony na rękach bo mu niewygodnie i 2x zasnął nam już sam w łóżeczku.
    Spacery są już przyjemnością spacerowka zdała egzamin i chodzimy codziennie po 2-3h i śpi.Dziś przyszedł śpiwór Do wózka i jestem bardzo zadowolona.
    Top tyle pochwal mojego dziecka.

Aga89, małaMyszka, niecierpliwa, Weridiana, mamasia, Martucha86, Maniuś, 0na88, zabka11 lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka proszę
    http://lovi.pl/pl/produkty/7/Dynamiczny+smoczek+uspokajaj%C4%85cy

Zetka, małaMyszka, Izuu, zabka11 lubią tę wiadomość

3jgxskjohz999gbw.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    Zetka proszę

Dzięki, to taki też zakupimy :) Zbankrutuję na smoczki :)

małaMyszka, Aga89, niecierpliwa lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    Zetka proszę
    Mam ten niebieski z chłopczykiem z misiem

Aga89 lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
‹‹ 2174 2175 2176 2177 2178 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ