X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 to jest zly przyrost???? Niech sie baba w leb puknie. Ponad 200g na tydzien to jak najbardziej dobry przyrost, a te krostki to pewnie tradzik niemowlecy i nie ma sensu sie katowac. Moze skonsultuj z innym lekarzem?

Aga89, małaMyszka, Weridiana, Izuu lubią tę wiadomość

• Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    A mam bardzo ważne pytanie. Kiedy Wasze pociechy zaczęły się uśmiechać? Moja jutro kończy 7 tygodni i nadal nic. Tylko przez sen się uśmiecha. Czekam z niecierpliwością na chwile kiedy się świadomie uśmiechnie. Jak najczęściej staram się sama do niej uśmiechać, dużo do niej mowie a ona nic. Czy powinnam się już martwić?

Mój w piątek (jak zaczął 8 tydzień) posłał mi pierwszy świadomy uśmiech, piszę świadomy, bo patrząc na mnie jak sobie "rozmawialiśmy", w sobotę posłał pierwszy mężowi :) Dzisiaj już normalnie gugamy do siebie i się dość sporo śmiejemy, cudowne uczucie :)

Myślę, że nie masz co się martwić, każde dziecko się rozwija swoim tempem i na pewno na dniach doczekasz się cudnego uśmiechu :)

niecierpliwa, Paula_071, Aga89, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    A mam bardzo ważne pytanie. Kiedy Wasze pociechy zaczęły się uśmiechać? Moja jutro kończy 7 tygodni i nadal nic. Tylko przez sen się uśmiecha. Czekam z niecierpliwością na chwile kiedy się świadomie uśmiechnie. Jak najczęściej staram się sama do niej uśmiechać, dużo do niej mowie a ona nic. Czy powinnam się już martwić?

Mój jeszcze też nie ogarnia uśmiechania się, a mamy dzieci z tego samego dnia. Owszem, uśmiecha się, ale moim zdaniem to nie jest kontrolowane. W ogóle jeszcze nie zdaje sobie sprawy, że ma ręce, bo wkłada je do oczu. Owszem, widzi już całkiem daleko, chętnie ogląda czarno-białe książeczki (polecam!), ale to wszystko jest mocno nieusystematyzowanie. Moim zdaniem nie ma co się przejmować, spokojnie mają jeszcze czas. A co do wagi, to mój ważył wczoraj 5170g (w dniu porodu 3200g) i każdy pediatra mówi, że jest łakomczuchem - jest w 75 centylu. Trzeba sprawdzić w statystykach, ale myślę, że Twoja córcia będzie w 50 centylu.

Aga89, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Laura Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co u Was?
    Czy wasze dzidzie zdrowe?
    Wszystko wporzadku?
    Nie wiem ile stron nie przeczytałam co u której słychać??

małaMyszka lubi tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• magda sz Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga wg mnie spoko przyrost, moja w 6 tyg ważyła 5150 ale ona się urodziła duuża, wg mnie nawet za dużo, ale jak ona kup nie robiła to pewnie waży normalnie z 200 gram jak nie 300 mniej więc podobnie do Twojej.

Kasia kurde też bym się zmartwiła ale nie można się załamywać, będzie dobrze zawsze jakieś światełko w tunelu się pojawia jak już myśli się że jest zle. Trzymam kciuki żeby takie światełko szybko się pojawiło.

SŁUCHAJCIE MAMY KUPĘ!!! :) popłakałam się ze szczęścia. Maja leżała na kurce (poduszce do karmienia) i trzymała nogi na moich cyckach i stękała, napierała się, bąki szły że mało nie zemdlałam taki smrodzik i co naglę słyszę jak nawaliła, kupa po pachy ale cieszę się niezmiernie :) Sama w końcu dała radę :) Ciekawe czy to dzięki temu delicolowi i laximedowi i masażom :) aż lżejsza jest jak się nosi hehe

Paula_071, Aga89, Zetka, małaMyszka, Weridiana, niecierpliwa, mamasia, Martucha86, zabka11 lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:

norma dla usmiechania się w reakcji na mowę, pieszczoty (tzw. usmiech społeczny) to 1-3 miesiąc

Aga89, Zetka, małaMyszka, Paula_071, Weridiana, niecierpliwa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa cieszę się, że się chociaż odgazowała!!!

Zetka mam nadzieję, że pani dr wie, że nietolerancja laktozy a skaza białkowa to zupełnie co innego. Przy nietolerancji laktozy żadne diety nie mają sensu, bo niezależnie od tego co jesz ona i tak jest składnikiem mleka kobiecego, możesz jeść wszystko bez laktozy albo w ogóle nic nie jesc, a w pokarmie laktoza bedzie - to jest cukier. Generalnie nl zdarza się b. rzadko.

Skaza białkowa to alergia na białka - najczesciej krowie ale nie zawsze - które przenikaja z naszego pozywienia i tutaj dieta ma sens, jesli dziecko jest uczulone.

Aga, Paula mój sie usmiecha czesto w reakcji na mowe i pieszczoty od okolo 1,5 tygodnia.

Aga89, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    My też dziś byłyśmy na szczepieniach (6 w 1, pneumokoki i rotawirus). Moja córeczka dzielnie to zniosła, plakala tylko chwilę po zastrzykach. Teraz grzecznie śpi u mnie na brzuchu.

Niestety są też gorsze wieści, Natalcia za mało przybiera na wadze. Przez 3 tygodnie nie urosła w klatce piersiowej a na wadze przybrała tylko 630 gram. Pani doktor mnie opieprzy la ze źle karmie dziecko. Ja karmie na żądanie, w dzień najczęściej to przerwa ok 3 godzin w nocy ok 4-5 godzin do tego cyca ssie zawsze powyżej 15 minut i ssie aktywnie bo oproznia pierś . Wydawało mi się ze jest ok ale według Pani doktor przyrost jest za słaby i mam karmić co 1,5 godziny i w nocy wybudzac :-( Mała jutro kończy 7 tygodni a dziś ważyła 4730g
    Pytalam siory i mowi ze norma to 170 w tydzien. A jest lekarzem rodzinnym i na codzien ma niemowlaki.

Aga89, małaMyszka, Weridiana, niecierpliwa, zabka11 lubią tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Niecierpliwa cieszę się, że się chociaż odgazowała!!!

Zetka mam nadzieję, że pani dr wie, że nietolerancja laktozy a skaza białkowa to zupełnie co innego. Przy nietolerancji laktozy żadne diety nie mają sensu, bo niezależnie od tego co jesz ona i tak jest składnikiem mleka kobiecego, możesz jeść wszystko bez laktozy albo w ogóle nic nie jesc, a w pokarmie laktoza bedzie - to jest cukier. Generalnie nl zdarza się b. rzadko.

Skaza białkowa to alergia na białka - najczesciej krowie ale nie zawsze - które przenikaja z naszego pozywienia i tutaj dieta ma sens, jesli dziecko jest uczulone.

Aga, Paula mój sie usmiecha czesto w reakcji na mowe i pieszczoty od okolo 1,5 tygodnia.

Tak wie :) Z laktozą dokładnie tak jak napisałaś mówiła, a ze skazą u nas nie ma podstaw do tego żeby ją podejrzewać, dlatego nie zaleciła diety eliminacyjnej :)

Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka to super!!! To ciesz się jedzeniem sera i kawą z mlekiem!

Zetka, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Zetka to super!!! To ciesz się jedzeniem sera i kawą z mlekiem!

Właśnie piję :)
    A na pielgrzymkę pójdę jak mój smoka zatrybi! :-) Podałam maczanego w mleku i dupa :/ Espumisan gdzieś wetknęłam i cholera znaleźć nie mogę :/

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi kochane jesteście :-) do tej pory jak przychodziła położna i ważyła mała to tez mówiła ze ładnie przybiera. W takim razie naprawdę nie wiem o co chodzi tej lekarce. Chyba tak jak niecierpliwa pisze trzeba będzie zasięgnąć opinii innego lekarza.

Lys ja bym bardzo chciała żeby to był trądzik albo jakieś potowki a nie alergia. Sama starałam się poczytać w necie jak to rozróżnić i zdjęcia oglądałam ale nie potrafię. U Nas jest ryzyko ze mała odziedziczyła alergie po mnie. Mam AZS i wziewne :-(

Magdasz u Nas tez dziś była mega kupa :-) Natalka odrazu pod kran a ciuszki do prania. Jak otworzyłam pieluche to nie wiedziałam od czego zacząć :-) Istny armagedon. Młoda robi mi jedna kupę na 24-36 godzin. Dużo się przy tym na stekala i na płacze ale jak już idzie to po same pachy :-)

Paula moja tez jeszcze jakby nie łapała ze to są jej rączki. Czasami tak się okłada nimi po głowie a później się rozgląda zdziwiona co się stało. Najbardziej mnie śmieszy jak przypadkiem wyda z siebie jakiś dziwny dźwięk lub pisk i wtedy też nie ogarnia co to :-) Pozostaje Nam czekać na te świadome uśmiechy :-)

Zetka, małaMyszka, Paula_071, Weridiana, Maniuś lubią tę wiadomość

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka a jakie smoczki podawalas? Moja np nie lubi tych anatomicznych czy ortodontycznych (nie wiem jak one się prawidłowo nazywaja) wypluwa je w mgnieniu oka. Za to uwielbia smoczki Lovi :-) gdyby nie one to wisiałaby 24 h na cycu :-P dziś kupiłam jej Aventu będziemy popołudniu testować. Jak nie będzie jej pasował to już więcej nie będę kombinować i zostane przy Lovi :-)

3jgxskjohz999gbw.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A które Lovi?

Ja mam MAM, avent w kształcie kropli i Difrax. Wszystkie silikonowe.
    A ten Lovi czymś się różni?
    Możesz podać linka bo już głupia jestem :)

Dziś jeszcze zamówiłam dwa Canpolu kauczukowe.
    Mam i Difrax mają taką kuleczkę na końcu, a Avent jest płaski jak kropelka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 15:54

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka dzięki za info :-) coś się chyba w takim razie tej lekarce w głowie popierniczylo :-P

Paula piszesz ze Tomek jest na 75 centylu a lekarka powiedziała (bez sprawdzania nigdzie) ze Natalka jest ze swoją waga w dolnej granicy siatki centylowej. Później aż sama poszukam w necie i to sprawdzę.

Sorry dziewczyny ze tak wale tymi postami zamiast zmieścić się w jednym ale pisze z komórki i tak mi wygodniej bo jak pisze bardzo długie posty to często mi się kasuje :-D

małaMyszka, Izuu lubią tę wiadomość

3jgxskjohz999gbw.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem w sumie czy na ten moment centyle mają już aż taką wielką wartość, bo mój się urodził 2900 i teraz waży 4200, więc w którym jest centylu? Ale przyrost ma dobry.

Minumalny przyrost to ok. 25 g/dzień. To przelicz sobie Aga - 600/21 - około 28,5 g - jest w normie.

Aga89, małaMyszka lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój się uśmiecha bardzo świadomie.Rano zaciesza w głos jak wstaje i się do niego mówi. Cały dzień zresztą jak gadam to rechocze. Cudowny widok. Poza tym czas leci.Zaczął 3miesiąc życia. Trzyma już sam prawie główkę.Ma bardzo dużo siły i na brzuchu na przewijaku to już odpycha się do raczkowania .Masakra jakaś:) Widzi dobrze również kolory także z daleka.Strasznie urósł tu u rodziców.Nie chce już być noszony na rękach bo mu niewygodnie i 2x zasnął nam już sam w łóżeczku.
    Spacery są już przyjemnością spacerowka zdała egzamin i chodzimy codziennie po 2-3h i śpi.Dziś przyszedł śpiwór Do wózka i jestem bardzo zadowolona.
    Top tyle pochwal mojego dziecka.

Aga89, małaMyszka, niecierpliwa, Weridiana, mamasia, Martucha86, Maniuś, 0na88, zabka11 lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Aga89 Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka proszę
    http://lovi.pl/pl/produkty/7/Dynamiczny+smoczek+uspokajaj%C4%85cy

Zetka, małaMyszka, Izuu, zabka11 lubią tę wiadomość

3jgxskjohz999gbw.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    Zetka proszę

Dzięki, to taki też zakupimy :) Zbankrutuję na smoczki :)

małaMyszka, Aga89, niecierpliwa lubią tę wiadomość

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89 wrote:
    Zetka proszę
    Mam ten niebieski z chłopczykiem z misiem

Aga89 lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
‹‹ 2174 2175 2176 2177 2178 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ