X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka mi rehabilitant powiedzial 2 tygodnie temu jak powiedzialam, ze Julka obkreca sie tylko z plecow na brzuch, a odwrotnie juz nie, to powiedzial, ze martwilby sie, gdyby sie obkrecala z brzucha na plecy na tym etapie, wiec spokojnie ;)

małaMyszka lubi tę wiadomość

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:
    Mamusie chłopców, sory za głupie pytanie ale wczoraj się zaczęłam zastanawiać przy kapieli Szymka, jak bardzo u Waszych maluchów ściągacie napletek? ja nie wiem czy mój mały nie ma jakiejś wady..

W ogóle. Teściu rozmawiał z ordynatorem chirurgii i mówi, że wg najnowszych norm nie należy naciągać napletka, bo robią się potem blizny.

Agaata, małaMyszka lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Migotka mi rehabilitant powiedzial 2 tygodnie temu jak powiedzialam, ze Julka obkreca sie tylko z plecow na brzuch, a odwrotnie juz nie, to powiedzial, ze martwilby sie, gdyby sie obkrecala z brzucha na plecy na tym etapie, wiec spokojnie ;)

Nie rozumiem. Mój obraca się tak i tak. Ja przestałam się czymkolwiek przejmować, każde dziecko rozwija się inaczej.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Maniuś Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :)
    Ja byłam dzis robic krzywa cukrowa po porodzie...zabieralam się za to ponad miesiąc ale w końcu poszlam...prosze o kciuki za dobre wyniki :)
    Wyniki będą juz dzis po 15 a i przy okazji oddalam krew takze do badania czy nie mam anemii...wlosy wypadają garściami...
    Małego zostawiłam z mężem i tesciowa!!!ale ponoc byl grzeczniutki :)
    Miłego dnia życzę :)

lys, AgaSad, 0na88, Paula_071, Laura, jesslin87, magda sz, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

zrz69vvjbeicd46f.png
    Synek 19.08.2015 ❤️
    Synek 05.05.2017 ❤️
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka z tego co piszesz wszystko jest ok.

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dopiero na boczek zaczęła się obracać i to tylko w jedną stronę. Szczerze mówiąc tez się tym nie martwię. Ma jeszcze czas na to wszystko.

AgaSad, 0na88, Paula_071, jesslin87, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka ja też nie naciągam, również słyszałam że nie powinno się.
    Mój nie przekręca się z pleców na brzuch ale odwrotnie kilka razy mu się udało, mocno leży na boku więc już pewnie niedługo będzie się przetaczał.. za to na brzuchu pupa w górę i próbuje się przemieszczać, śmiesznie to wygląda jak się tak siłuje.

Zapowiadają ochłodzenie.. buuu.. nie cierpię mrozów..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm.. to wychodzi na to ze sobie wkrecam..

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa wrote:
    No właśnie to czy odpowiednio to robię kurde... niby więcej sie juz nie da tylko teraz nie wiem czy to tak ma być czy może on ma ta fizjologiczną stulejkę

No ale jeśli ma fizjologiczną stulejkę to jest ok, fizjologia to nie patologia :-) Pokaż lekarzowi, to się wypowie.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    W ogóle. Teściu rozmawiał z ordynatorem chirurgii i mówi, że wg najnowszych norm nie należy naciągać napletka, bo robią się potem blizny.

Paula zdaje się, że wcale nie wg takich najnowszych, wg mnie to już od dawna są takie zalecenia.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nam właśnie też zabronili ściągać napletek ... tylko tak delikatnie, i to kilka razy w szpitalu powtarzali i później pediatra też tak mówiła że jak za mocno się będzie ściągać to właśnie porobią się te zrosty i blizny, że tam do któregoś roku dziecka to ma się samo unormować a jak wtedy jeszcze będzie stulejka to dopiero jakaś interwencja

"Odklejanie się napletka jest procesem naturalnym i samoistnym.
    U niemowląt występuje tzw fizjologiczna stulejka czyli okres gdy napletek nie jest fizjologicznie zsuwany i tak ma być! Jest to zjawisko normalne i nie wymagające żadnej interwencji.
    W okresie noworodkowym napletek oraz nabłonek żołędzi są zbudowane ze wspólnej blaszki wewnętrznej napletka. W tym czasie skóra jest mało podatna na rozciąganie a gwałtowna interwencja np. zsuwanie napletka, może doprowadzić do powstania pęknięć skóry. Uszkodzenia napletka, gojenie się i zabliźnianie doprowadza do utraty elastyczności skóry co często jest przyczyna powstania stulejki.
    Z informacji jakie znalazłam wynika że po 3 roku życia u 90% chłopców napletek jest odprowadzany w całości lub częściowo, bez ingerencji osób trzecich. U 1% napletek w pełni odkleja się w okresie dojrzewania, co również nie jest nieprawidłowością.
    Często rodzice, położne, a nawet lekarze pierwszego kontaktu próbują niemowlakom ściągnąć napletek. Działanie takie jest absolutnie nieprawidłowe z medycznego i pielęgnacyjnego punktu widzenia!"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2015, 11:44

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny:) to będe robić tak jak do tej pory, bardzo delikatnie:) poprostu żeby tylko umyć delikatnie:)

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo... U Pauli Narazie spokój :) trzymam kciuki żeby na stałe :) w razie biegunki naprawdę polecam ten ORS 200.dopiero po nim się prawdziwie poprawiło i zakleilo :)
    Laura dziś na szczepieniu. Ma 65 cm i waży równe 6 kg. Niby podwoiła wagę ale jest w najniższych centylach i przez msc i 9 dni przybrała tylko 350 gram. Na tym etapie to jednak zdecydowanie za mało. Aż takie spowolnienie może być ale później. Ja mówię że nie Płacze ze je a potem jest uśmiechnięta, bawi się... pani dr powiedziała że czasem ma dzieci które nie komunikują ze są głodne i nie dojadaja i ze po wadze to dopiero widać - ze spadają albo nie przybywają. Mamy 5 msc i 5 dni... Zaczynamy włączać warzywa i kaszki...

lys, niecierpliwa, jesslin87, Paula_071, mamasia, Weridiana lubią tę wiadomość

• Amberla Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O w pupę.. waga 3 centyl...

• aaaaga Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja trzymamy kopytko miedzy palcami i wacikiem myje wzdłuż do ujścia i samo ujście tez nic nie sciagam ani nie naciagam czy kopytka waszych synkow tez są takie grube i wyglądają trochę jak gruszka do Gory nogami jakby to inaczej wytłumaczyć no i juz preferuje ptaszk jedna strone chociaż staram sue układać w pieluszce prosto
    A i kierujecie ptaszka na dol czy do gory?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2015, 11:54

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaga ja daje na dół bo inaczej by się zaraz przesikał, tak samo jak by miał na bok, ot takie moje obserwacje

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez na dol ale kiedyś mi się obilo o uszy ze do gory ale czemu to nie wiem

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Nie rozumiem. Mój obraca się tak i tak. Ja przestałam się czymkolwiek przejmować, każde dziecko rozwija się inaczej.

Powiedzial, ze na to jeszcze za wczesnie, ale wiadomo kazde dziecko rozwija sie w innym tempie

• gianna88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pediatra zawsze mówi żeby delikatnie raz dziennie przy kąpieli ściągać napletek, ja tego nie robię.

W Gdańsku dziś zimno ze hoho... Młody smacznie śpi w wózku a ja zamarzam... Brr nie lubię.

Macie jakiś dobry, sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe? :)

atdcpx9izbdly3tt.png
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba jednak chodzi o sciaganie tego napletka na sile. Ja naciagam tak, zeby wymyc ten "serek", ktory tam sie zbiera. Nie wiem jak jest, ale moje dziecko mialo zrost wlasnie przy ujsciu cewki, kiedy pekl to go bardzo bolalo. To moje pierwsze dziecko i nawet nie wiedzialam, ze ma opuchnietego siusiaka - wlasnie wygladalo to jak gruszka, dopiero pediatra mi o tym powiedziala.
    A z tym pieluchowaniem siusiaka do gory, to kiedys Cassie pisala o wodniaku. W szpitalu raz polozna mu tak zapiela pieluche, ze siusiak byl w gore - i byl to ostatni raz, bo dziecko mokre po sama szyje ;)

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
‹‹ 2797 2798 2799 2800 2801 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ