WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka, ale uśmiechnięte słoneczko :-)

Migotkaa, Ofka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Jeszcze mówię mężowi rano "on nie może być głodny, bo jadł półtorej godziny temu" a mój mąż zadowolony "ale to przecież Twój syn, więc zapewniam Cię, że może już być głodny". Żarty się go trzymają, a mi się spaaaać chce...
    hehe,a to Ci mąż ;)

bzkxskf.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pomysł na fajne zdj ale to po drzemce Szymcia, pokaże Wam pózniej:)

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka słodziusi wesołek :)

Migotkaa lubi tę wiadomość

bzkxskf.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka ale duży już Szymcio:)

Widzę że prawie wszystkie dzieci mają jakieś kiepskie nocki ostatnio, mój ciągle leci wg swojego schematu czyli pobudki co 2 godz, czasem jest jedna przerwa 3 godzinna.. jestem już wykończona i obawiam się że jeżeli sama tego nie zmienię to on tak sam się nie przestawi.. doszły jeszcze problemy ze spaniem w dzień, chce spać tylko z cyckiem w buzi i na kolanach, każda próba przełożenia do łóżeczka kończy się rykiem, wieczorne usypianie wygląda podobnie..wczoraj usypiałam go 40 min w łóżeczku, 3 razy robiłam awanturę ale nie dałam się i w końcu zasnął..
    No i ja też stałam się dla niego numerem 1, mąż służy wyłącznie do zabawy a jak jest sytuacja kryzysowa typu zmęczenie to tylko mamusia pomaga.. wcześniej jak wybudzał się z płaczem to uspokajał się u męża na rękach a teraz nie ma opcji, wystarczy że wejdę do pokoju i coś powiem - od razu cisza.. no nie powiem, ciepło mi na sercu ale kiedy tu odpocząć..

Ale pomimo tego jestem chyba psychiczna bo myślę o drugim dziecku.. okresu ani widu ani słychu więc czekam na rozszerzenie diety i będzie trzeba pomału odstawiać od cyca..oj to będzie przeprawa..

I dziś kończymy 5 miesięcy:):) \

ok zbieram się na spacer, już mi słabo na samą myśl o tym ubieraniu..

Pulpecja, Laura, Migotkaa, Zetka, Martucha86, jesslin87, niecierpliwa, Paula_071, Katarka, magda sz, Maniuś, Weridiana, lys, mamasia, Amberla lubią tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Zetka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka mi też Twój suwak źle pokazuje.
    Super Szymek :)

Agata, dowcipny ten Twoj mąż :) to ja już wiem czemu mój tak często je :)

82doh371efo4yjxe.png
    82doh371ee36m5no.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm u mnie pokazuje ze ma 6 miesiecy:) dziekuje za miłe słowa w imieniu Szymonka:)

mamasia lubi tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do doradczyni laktacyjnej, żeby się poradzić w kwestii rozszerzania diety itp. Ona jak dla mnie ma bardzo bieżącą wiedzę, bo ciągle się dokształca i jak zwykle mnie nie zawiodła :-D

1. Częste budzenie się w nocy : charakterystyczne dla dzieci około 5-6 miesiąca życia, to jest prawidłowy odruch i tak powinno być - w tych miesiącach następuje ogromny skok rozwojowy jeśli chodzi o rozwój psychomotoryczny dziecka i mózg zwiększa zapotrzebowanie na tłuszcze nasycone (chyba dobrze zapamiętałam) - mleko nocne jest najbogatsze w te tłuszcze, dlatego dziecko często chce jeść w nocy - należy się przemęczyć, to nie będzie trwało wiecznie, ona wie, że były złote czasy spania po 8 godzin, ale teraz trzeba o tym zapomnieć, zacisnąć zęby i iść za potrzebami dziecka.

2. Dziecko, które ma 5/6 miesięcy nie pokazuje głodu tak, jak młodsze dzieci - teraz trzeba je bardzo wnikliwie obserwować, bo może być tak, że jak jest głodne, to nie będzie płakać - o głodzie w przypadku niemowląt w tym wieku często świadczy wysuwanie języka na dolną wargę, marudzenie. Jeśli dziecko słabo przybiera trzeba zwiększyć częstotliwość karmień ile się da.

3. Gluten - nie ma już okienka immunologicznego - żadne badania nie potwierdziły jego przydatności, należy gluten wprowadzić w granicach 6 miesięcy, poobserwować, czy wszystko ok i nie kombinować z tym za bardzo. Podać na początek trochę, jeśli jest ok to normalnie później takimi kaszami karmić.

4. Kolejność wprowadzania produktów do diety dziecka - tendencja na dzień dzisiejszy jest taka, że nie ma żadnego znaczenia od czego zaczynamy - czy od warzyw, czy owoców, czy od kaszek. Można robić tak jak nam się podoba - obserwować też dziecko - w końcu jedzenie to dla niego też ma być przyjemność a nie przykry obowiązek.

5. Zalecenie mojej lekarki, żeby za około tydzień lub dwa wprowadzić dziecku po łyżeczce kaszki dziennie wcale nie jest głupie - bo dzięki temu dziecko zacznie się uczyć jeść - ta łyżeczka kaszki ani go nie utuczy ani mu nie zaszkodzi, bardziej chodzi o to, że pozna nowy smak i nową konsystencję. I ona nie widzi w tym żadnego problemu.

6.Zgadza się z moją lekarką co do tego, że jeśli dziecko chcemy podtuczyć to podajemy kaszę, a jeśli troszkę przyhamować ze wzrostem to podajemy warzywa, bo są mało kaloryczne.

7.Zaleca na pierwszy raz podać kleik ryżowy.

8. Kaszą nie karmi się z butelki, tylko łyżeczką, ona nie widzi powodów, dla których kasza miałaby być podawana z butli - nie jest to zbyt zdrowe dla dziecka.

9. Picie z kubka typu doidy cup, do picia woda, nie soki.

Tyle się dowiedziałam, więc przekazuję :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2016, 12:00

Aska87, witaminkab, aaaaga, Paula_071, Pulpecja, niecierpliwa, Katarka, magda sz, Maniuś, Weridiana, Martucha86, apaczka, lys, Zetka, gianna88, jesslin87, mamasia, AgaSad, małaMyszka, Amberla lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha i jeszcze jedno:

Po wprowadzeniu pokarmów karmienie piersią ma być jak wcześniej - na żądanie - mleko z piersi podajemy przed posiłkiem i po posiłku :-)

lys, gianna88, jesslin87, Maniuś, małaMyszka, Amberla lubią tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata, fajna poradnia :)

JEśli chodzi o rozszerzanie diety, to czytałam ostatnio znowu o BLW i mi się to podoba, pasuje mi jakoś do mojego podejścia. Głownie to założenie, żeby poczekać, aż dziecko będzie gotowe na samodzielne jedzenie, a nie wyznaczanie arbitralnie, kiedy zacząć rozszerzanie diety.
    Przeskoczyłam parę ston, wiadomo już co u Żabki?

U nas śliczna pogoda, może się wybierzemy na spacer jak się mała zbudzi? Choć powinnam raczej malować tę szemraną półkę. W świetle dziennym wygląda jeszcze gorzej.

Mieszkam na malutkim osiedlu (3 budyneczki na 10 rodzin) i mam 2 sąsiadki z dziećmi z 2015 roku. I co popatrzę przez okno (np. teraz) to któraś z nich chodzi z wózkiem po tym zamkniętym (niestety) osiedlu, podjazdem tam i z powrotem. Widok jest żaden, z jednej strony nasze domki, z drugiej - zaorane pole. Nie wiem, o co im chodzi. Kawałek dalej jest ciekawsza okolica, np. łąka na której pasą się osły, ale one tam nie chodzą. W życiu by mi się nie chciało ubierać i wychodzić z domu po to, żeby łazić żółwim krokiem po parkingu :/

Agaata, Paula_071, Pulpecja, magda sz, jesslin87, Amberla lubią tę wiadomość

ijpbo7esx952zvu4.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermiona, ja zamierzam też "trochę" karmić BLW, ale to za jakiś niedługi czas i tylko co któryś posiłek na początek.

Zazdroszczę pięknej pogody, w WAW lipa totalna, szaro, buro, ponuro i sennie.

Też nie kumam łażenia po parkingu, nie kumam też stania we własnym ogrodzie w wózkiem, ja bym padła z nudów - ja muszę być w ruchu, musi mi się krajobraz zmieniać :-)

Hermiona lubi tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po każdym karmieniu odbijam nawet po warzywkach odbije mu się ładnie :).
    Już tak było że po cycu w nocy nie odbijałam i kładłam i za każdym razem Dominiś robił tak jak by chciał zwymiotować to zaraz go podnosiłam i odbijało mu się od razu. Więc tera odbijam nawet w nocy.
    Dzisiaj trzeci dzień jak nie ma kupy :/, nigdy tak nie było.....

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata to jakbys z tym glutenem radzila?? Ja poki co podaje pol lyzeczki manny do zupki, to jak dlugo tak powinnam robic??

A w ogole to jak zawsze rzetelna notatka :)

Zetka, aaaaga lubią tę wiadomość

• Agaata Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa, jak nic się nie dzieje to chyba ok z tym glutenem, z tym, że ona radziła, żeby ten gluten bliżej 6 msc jednak.

Edit: ale to pewnie porada dla kp, bo się później dietę rozszerza.
    Niecierpliwa, pewnie możesz normalnie podawać kaszki glutenowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2016, 12:35

niecierpliwa lubi tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata, fajnie to wszystko spisalaś :-)
    Hermiona, a jaką farbę masz? Ja malowałam meble akrylową i było ok. Wałkiem wyszło równo i dobrze. Może ta farba na mrozie była albo coś i się zważyła po ogrzaniu?

201508091565.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mysle z 2 tygodnie jeszcze dodawac ta manne, a potem juz normalnie

• Laura Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest mała kupka :)

Martucha86, Zetka, jesslin87, Maniuś lubią tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Katarka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaata wrote:
    Hermiona, ja zamierzam też "trochę" karmić BLW, ale to za jakiś niedługi czas i tylko co któryś posiłek na początek.

Zazdroszczę pięknej pogody, w WAW lipa totalna, szaro, buro, ponuro i sennie.

Też nie kumam łażenia po parkingu, nie kumam też stania we własnym ogrodzie w wózkiem, ja bym padła z nudów - ja muszę być w ruchu, musi mi się krajobraz zmieniać :-)

Heheh, ja właśnie stoję pod domem :P Ale tylko dlatego, że boli mnie gardło i w każdej chwili mogę wejść do przedsionka, tam jest jednak trochę cieplej, a wózek mam cały czas na oku :) Normalnie spaceruję po okolicy :)

lb17w98.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heja,
    Byłyśmy na szczepionce, Maja nawet się nie zczaiła że szczepionka była także duma mnie rozpiera.
    Z plecami lepiej, wczoraj mąż wymasował, spałam z niunią we 2 i nie musiałam pół nocy na jednym boku.

Maja waży 7655, szok bo byłam pewna że ponad 8- czuć jak się nosi dużą zmianę,a tu tylko 7655, przybiera 600 na miesiąc czyli ok. W końcu tempo zmalało bo już się bałam że jak będzie miała rok to będzie ważyć 15 kg.

Noc tragiczna, Agata to by się zgodziło z tym 5/6 miesięcy że dziecko się budzi częściej, u mnie jak znalazł przykład :/ jestem mega zombie bo od 4 nie śpię, ta się obudziła po 8 ale od 4 w zasadzie przy cycku. No i od 8 nie chce spać...

Drugi dzień dietki, jest ok, uwielbiam kasze wiec może nie będę chodzić wściekła. Lekarka mówiła że jak przestanę jeść chleb ale na jego miejsce wskoczy inny posiłek i jak przestanę jeść słodycze to mi laktacja nie zaginie. Taka dieta typu zdrowa żywność niskotłuszczowa na pewno nie zaszkodzi laktacji. Dojadłam właśnie kaszkę z kurczakiem i papryką -pycha :) Dziś sałatka gyros na obiad z tym że jogurt zamiast majonezu.

Idę uspać potwora i sama odeśpię.

niecierpliwa, Pulpecja, apaczka, jesslin87, Maniuś, mamasia, Migotkaa, Amberla lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa ale żart się księdzu udał.....niech wezmie koło i jebnie się w czoło, może jemu cycki wyrosły?

Weridiana, niecierpliwa, Martucha86, apaczka, Pulpecja, Laura, jesslin87, Maniuś, Migotkaa, Amberla lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
‹‹ 3010 3011 3012 3013 3014 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ