SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
najlepiej zrobic odrazu 75 g glukozy , bo jezeli lekarz skieruje na 50 g i wyniki wyjda nie prawidlowe to kieruje dopiero wtedy na 75g a po co sie dwa razy meczyc z tym dziadostawem.
Madzik wg mnie masz wysoki wynik na czczo ( tu zalezy jak Cie lekarz zdiagnozuje - jeden zaleci po prostu odstawienie cukrow prostych i zakwalifikuje Cie jako stan przedcukrzycowy, a inny skieruje do poradni diabetologicznej) po godzinie i dwoch jest ok.
Edit :
mi stwierdzno cukrzyce przy wynikach :
na czczo - 74 ( normy mam podane od 70-99) czyli u Ciebie gorna granica normy - ale norma
po 1h - 177
po 2h - 173 ( i tu poleglam )
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 20:28
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a teraz nie śmiać się proszę, ale mam pytanie.
W weekend majowy wybieram się do Ojcowskiego PN.
Czy mogę zwiedzić Jaskinie Łokietka?
Była któraś z Was w tej jaskini? Raczej nie ma przeciwskazań do zwiedzania jaskiń prawda?
małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
magda sz wrote:No i udalo sie pomierzyc
pani doktor mowila ze zdrowa rybenka z niej i oby tak dalej:) zmierzyla tez na moja prosbe szyjke i dluuuga 47 mm takze jade ba te wakacje wyluzowana. Widzialam wszyystkie narzady Majeczki nawet nerki. Powiem Wam ze stracha mialam bo przede mna wyszla dziewczyna w zaawansowanej ciazy cala zaplakana i maz ja przytulal, mam nadzieje ze cokolwiek to jest skonczy sie dobrze ale cala sie telepalam ze strachu jak tan wchodzilam.Pozniej pochwale sie zdjeciem.
małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość
Syn, roczek.
Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. -
chcebycmama wrote:Dziewczyny a teraz nie śmiać się proszę, ale mam pytanie.
W weekend majowy wybieram się do Ojcowskiego PN.
Czy mogę zwiedzić Jaskinie Łokietka?
Była któraś z Was w tej jaskini? Raczej nie ma przeciwskazań do zwiedzania jaskiń prawda?
Ja bylam, ale jak dla mnie w niektorych miejscach zbyt klaustrofobicznie i dla mnie byl to stresikchcebycmama, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, inne są normy dla kobiet w ciąży. Obecnie zatwierdzone przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne to:
Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej na podstawie wynikow 75 g OGTT wed.ug IADPSG 2010 i WHO 2013
Na czczo 92-125
60. minuta >180
120. minuta 153-199
czyli prawidłowo jest jeśli na czczo jest poniżej 92, po godzinie poniżej 180, po dwóch godzinach poniżej 153.
Tu jest całe kompendium wiedzy, dla nas od strony 55: http://www.cukrzyca.info.pl/content/download/10888/166435/file/37906-51405-1-SM.pdf
edit: tak, mi się dentysta wpisał do karty ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 20:55
0na88, małaMyszka, magda sz, Weridiana lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
małaMyszka wrote:Ogarnęłam Was
Wyniki odebrałam
Glukoza:
na czczo - 77
po 1 godz. - 121
po 2 godz. - 89
FT4 - 14,26
mocz w normie, ale pH aż 7,5 - może to przez picie wszystkiego z cytryną...
morfologia:
białe krwinki - ponad normę - 11,8 (norma 4-10)
czerwone krwinki - 4,45 (norma 4-5)
hemoglobina - 13,3 (norma 12-16)
hematokryt - 39% (norma 37-47%)
płytki krwi - 214 (norma 140-400)
Nie jest najgorzej
Morfologia bardzo ładna, leukocyty w ciąży mają chyba inną normę niż standardowa - bodajże do 15 jest prawidłowo. Jeśli chodzi o mocz to Ty masz za bardzo zasadowy. Dla nas dobre jest lekko kwaśne PH, więc monitoruj to, czy w następnym badaniu moczu PH będzie w normie, czy nadal zbyt zasadowe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 22:03
-
nick nieaktualny
-
Cassie wrote:Odnosnie moczu, ja od poczatku mam mocz ph4 a wszystkie normy zaczynaja sie od ph5.
A co na to Twój lekarz?
Na pewno dieta wpływa na PH (mięsożercy niskie PH, weganie wysokie PH). Też przy odwodnieniu PH może być niższe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 21:11
-
maaadzik1207 wrote:A ja ph moczu mam 6.
No to zaczynam sie martwic:(
Normy generalnie są do 7, a jakie normy u Ciebie?
Poza tym jednorazowy wynik o niczym nie świadczy.
Bardzo często PH za niskie lub za wysokie jest tylko i wyłącznie powodowane dietą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 21:13
-
niecierpliwa wrote:Ja mam ph 7 to zle?? Lekarka nic nie powiedziala
Jak norma jest do 7 i Ty masz 7, to jest w porządku. Samo ph moczu o niczym jeszcze nie świadczy, ale jak jest np. podwyższone to jest to tylko sygnał żeby monitorować pozostałe parametry moczu czy są ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 21:18
-
A miałyście badane piersi? Dzisiaj gin na SR mówiła, że powinny być zbadane przez lekarza prowadzącego na pierwszej wizycie i w 3 trymestrze, bo są w ciąży są duże zmiany hormonalne i jeśli przed ciążą były jakieś zmiany w piersiach to teraz mogły się powiększyć, nawet jak kobieta o nich nie wiedziała. Mi nikt nie badał, a miałam torbiel w piersi rok temu. Umówiłam się na usg na początku maja dla spokoju ducha.
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula ja na pierwszej wizycie jakoś w 4 tyg. ciąży miałam badane piersi, ale nie usg, tylko palpacyjnie. Dobrze, że się umówiłaś na usg, lepiej sprawdzić i być pewnym.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 21:27
-
Byłam dzisiaj u endokrynologa, tsh-1,70
ft4 tez dobrze
glukoza-80 -myslałam ze bedzie wiecej bo wieczorem nażarłam sie żeberek w MIODZIE i ciast różnych a rano poszlam na krew;p
Boje sie tej cukrzycy ciążowej..małaMyszka, lys, magda sz, psioszka11 lubią tę wiadomość
-
lys wrote:Normy generalnie są do 7, a jakie normy u Ciebie?
Poza tym jednorazowy wynik o niczym nie świadczy.
Bardzo często PH za niskie lub za wysokie jest tylko i wyłącznie powodowane dietą. -
lys wrote:Do stomatologa w ciąży poszłyście na NFZ czy prywatnie?
w 1 trymestrze byłam na NFZ to lekarz mi powiedział, ze mam przyjść za 3 miesiące jeszcze raz do kontroli wtedy mi wpisze. Tydzień temu byłam prywatnie i babeczka mi wpisała.małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r.