X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia, spoko. Pamietasz, miałysmy razem termin na 15go sierpnia. Ja juz "po", 4 tygodnie za wczesnie, a to tez nie dobrze. Spokojnie, córcia bedzie wiedziała kiedy przyjsc na swiat :D a teraz spedz czas na przykład idac do kina, bo jak Justysia sie urodzi to nie wiadomo kiedy pójdziesz do kina. Głowa do góry!

celia lubi tę wiadomość

relgcwa176gulxrh.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodi, on ze mna jedzie, ale mial na tyle ciezki tydziern ze on bedzie nie przytomny! Chce miec go dzis przy sobie, bo mi zle psychicznie, i chce go jutro przytomnego, nie wiemy ile to wszystko potrwa... niby masaz szyjki zadzialal i czop odszedl, ale wywolywanie nie jest naturalne wiec moze sie zejsc troche... momentami mam wrazenie ze jest zbyt uczciwy i odpowiedzialny :/ niby powiedzial ze postara sie urwac najpozniej o 3 ale ja w to watpie, to nie w jego stylu...

Celia, no on to samo mi mowi, pierwsze to fakt ze moze dorobic, a dwa nie chce szefa zostawiac z nawalem roboty bez ludzi... no i powiedzial ze faktycznie "obudzi" sie jak sie wszystko zacznie...

A lista przepiekna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 20:57

Dodi, celia lubią tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • mika1987 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celia u mnie tez niic:-) malutka sie wypina tylko:-) mialam ktg i ciszaa..aa i dowiedzialam sie ze u nas nie robi zzo..heh takze fajnie ze nie mm co liczyc na znieczulenie w razie w:-)

A juz tak ciemno na dworze..i deszcz pada..powoli idzie jesien..

celia lubi tę wiadomość

iv09krhme1fe56cn.png

f2w3rjjgc0akmsfq.png
  • Magda2013 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ale tu cisza,coraz mniej mam sie juz udziela :(

Quendi faktycznie porypane z tym terminem masz. Wspolczuje kochana,mam nadzieje ze synus postanowi jednak wyjsc wczesniej niz tego 28 :/ Co za dziwni lekarze i dziwnie to licZa..ale moze maja racje ? ciezko juz powiedziec.

Aggie nie denerwuj sie,mysle ze Twoj Darek to odpowiedzialny facet i nie wykreci Ci jakiegos numeru :)

Mila mam pytanie :) czy po karmieniu piersia musi sie odbic malej ? bo ja Maje karmie na lezaco i sama wypluwa cyca jak ma dosc i od razu zasypia. I ja tak zostawiam a za chwile przekladam do lozeczka. Nie wiem czy dobrze robie. A Ty jak robilas?

Quendi, Dodi, Aggie, celia, MILA lubią tę wiadomość

mjvydf9hx78lq90r.png
    822_20150427_223558.png
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratulacje!!! Wszystkim nowym mamusią. A oczekującym spokojnych i bezbolesnych porodów.

Wiecie, jestem zła, ze nie jestem sierpniowa, albo chociaż końcowo lipcowa, bo bardzo chciałam żeby Mila była spod znaku lwa, a tak jest raczkiem...

Jutro Mila skończy miesiąc, jest słodka i bardzo grzeczna, budzi się co trzy godziny na karmienie. Karmie mlekiem modyfikowanym + piersią. Piersią udaje się tylko wtedy gdy nakładam na brodawke takie nakładki na poranione sutki, inaczej mała nie chce ssać. Dzis bylismy na wizycie i wazy 3240 gram (urodziła się 2600) więc ładnie przybrała.
    Martwiłam się o to, że za rzadko robi kupe, ale pediatra dziś mnie uspokoiła mówiąc, że są dzieci, króre robią nawet raz na tydzień.
    Nie wiem jak u innych, ale u nas te początki są naprawde spoko, tzn jestem nie wyspana, ale byłam już u fryzjera, kosmetyczki, na zakupach. Myślę,że to zasługa tego, że Mila jest też na butelce a nie tylko na piersi.

Czego mi brakuje? wyjścia do kina, serio, poszłabym sobie na jakiś film, tak z męzem w spokoju. Moze to głupie, ale takie małe marzenie, mimo, że Małą kocham ponad wszystko!

Dodi, pekinka82, celia, MILA lubią tę wiadomość

relgcwa176gulxrh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quwndi piwrwsze slysze zeby twrmin porpdu ustalac na podstawie usg z 14tyg :/
    Jesli juz to z pierwszego usg... ale tepaki :/ oby Hubis wiedział kiedy zostal poczety ;-)

Celia jak to powiedziala moja polozna w szpitalu "weszlo to i wyjdzie" :P
    Na kazda z nas przyszla pora i przyjdzie na was :D

A mnie zaxzely dwa zeby bolec no jak nie urok to sraczka :/

marderkowa, Dodi, celia lubią tę wiadomość

• Dodi Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie ja mam nadzieję, że Darek ogarnie się o czasie i niepotrzebnie się jeszcze tym denerwujesz :) przecież chyba nie ominie faktu przyjścia na świat ukochanej coreczki ;)

Magda rzeczywiście coraz mniej nas tutaj, ale ja staram się to zrozumieć, bo sama nie wiem jak to będzie kiedy i u nas pojawi się w końcu Nowy członek rodziny :P

mika1987 w tej sytuacji musisz szybko i sprawnie urodzić, by nawet na myśl nie przyszło Ci, że nie masz opcji skorzystania ze znieczulenia :P tego Ci życzę :)

marderkowa super, że nie masz żadnego problemu z Milą :) oby tak dalej...

Kamila jak nie zęby to sraczka? :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 21:30

Camille87, celia, Magda2013 lubią tę wiadomość

29.04.13(8t 2d) [*]/kolejna szansa 24.11.13relgh371jzp75q9n.png
    1995fd7a4d57bc6e.png
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila, karmisz piersią? jak Wam idzie? co ile Kubuś je? jak jego pępuś?

relgcwa176gulxrh.png
  • mika1987 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie..jak z tym terminem?bardziej liczy sie ten z usg?

iv09krhme1fe56cn.png

f2w3rjjgc0akmsfq.png
  • mika1987 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Dodi:-) mam ndzieje ze nie przenosze jakos tej ciazy..jestem waska w biodrach i im mniejsza mala tym lepiej dla mnie..

Dodi lubi tę wiadomość

iv09krhme1fe56cn.png

f2w3rjjgc0akmsfq.png
  • Niebieska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie bójcie się porodu, to można wytrzymać. Trzeba skupić się na oddechu i naprawdę odpoczywać pomiędzy skurczami. Ja myślałam że będzie gorzej i cały czas czekałam na ten moment. A tu nagle urodzony klusek. Czas szybko leci, nie ma co patrzeć na zegar. A skurczom mówić "odplywaj". Jutro postaram się coś napisać więcej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 21:38

marderkowa, Dodi, Lanusia93, karm3lka, Aggie, celia, MILA, Magda2013 lubią tę wiadomość

ckaiflw1up047qr9.png
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mika1987 wrote:
    No wlasnie..jak z tym terminem?bardziej liczy sie ten z usg?

Mi na zadnej wizycie gin nie mówił o terminie na podstawie USG, zawsze tylko na podstawie OM.

Acha, jutro idziemy na sesje z Milką, juz nie moge sie doczekać.
    Dziewczyyny robicie tez takie sesje?
    Idziemy do kolezanki: http://www.milenamichno.com/galeria-fotografia-rodzinna-szczecin/noworodki-fotograf-szczecin.html

relgcwa176gulxrh.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór <3

09.08 o godz. 18:40 na świat przyszła moja córeczka- Lilianna Gabriela. Waga 3700 g , długość 56 cm, 10 pkt Apgar.
    Poród był wywoływany, jako że miałam od dwóch dni skurcze w miarę regularne, ale były one zbyt słabe, by rozkręcić na poważnie akcję porodową. O 13:00 miałam rozwarcie 2 cm. Podano mi oksytocynę, skurcze wciąż były zbyt słabe, chociaż sięgały 80% na KTG, ale jeśli chodzi o ból były niczym w porównaniu do tego co nastąpiło później :D Od 13:00 do 16:00 leżałam pod KTG z oksytocyną, położna zauważyła, że na skurczu małej spada i zupełnie zanika tętno, kazała wdychać tlen. Niestety, nie zawsze to pomagało, wspomniała o cesarce, wezwała lekarza. Zbadał mnie, nadal 2 cm.
    O 16:00 przebił pęcherz płodowy i to był początek porodu. Skurcze natychmiast się nasiliły. Były co 3-4 minuty, megabolesne, jęczałam z bólu, ale musiałam leżeć na lewym boku, żeby obserwować tętno.
    O 16:30 rozwarcie 3-4 cm. Skurcze potworne, położna pozwoliła mi się podnieść i pobujać przy łóżku, było nieznacznie lepiej, siostra masowała mi kręgosłup na skurczu, pomagała sama świadomość, że jest ktoś przy mnie.
    O 17:00 przyszedł P., ledwie znosiłam ból, jego obecność i słowa: "Oddychaj, oddychaj" działały na mnie gorzej niż ból, który przychodził w szczycie skurczu. O 17:30 zbadali mnie. Rozwarcie 7 cm. Wygoniłam osoby towarzyszące, nie chciałam, żeby ktokolwiek był przy mnie, tak bolało, położyłam się na łóżku i błagałam co chwilę o coś przeciwbólowego (nie mieli niczego...) i o cesarkę... Krzyczałam, że nie dam rady, że naprawdę nie dam rady przeżyć ani jednego skurczu więcej, żeby mi pomogli. Zostałam z położnymi, wspierały mnie, pokazały mi jak oddychać i tylko dzięki temu znosiłam każdy kolejny skurcz, który pojawiał się już co 2 minuty. O 18:00 skurcze były co minutę i trwały minutę, bólu nie chcę wspominać, najgorsza trauma w moim życiu. Rozwarcie 9 cm. Lekarz siedział i przysłuchiwał się jak Liluni bije serduszko. Leżałam na lewym boku i myślałam, że umieram, momentami byłam bliska utraty świadomości. Oddychałam, tylko o tym byłam w stanie myśleć. O 18:25 zbadał mnie lekarz. Usłyszałam: "Rozwarcie 10 cm, główka wstawiona w kanał, możemy przeć", a ja zastanawiałam się o co mu chodzi o.O Rozłożyli to łóżko, na którym leżałam. Zapytałam czy mogę przeć w innej pozycji, np. kucając, ale za chwilę było mi to obojętne, chciałam mieć to po prostu za sobą. Co chwilę dopytywałam, czy teraz będę miała tylko skurcze parte, czy tamte już nie wrócą... Na myśl o jeszcze jednym skurczu odpływałam. Od 18:25 do 18:40 parłam (te skurcze parte w porównaniu do rozwierających to największa ulga jaką doświadczyłam w swoim życiu). O 18:40 wyskoczyła ze mnie mała, śliska istotka, największa miłość i radość mojego życia <3

I wiecie co? Natychmiast zapomniałam o bólu :D

Od 18:40 do 19:00 rodziłam łożysko, nie chciało wyjść samo, nie umiałam przeć bez skurczu, więc pomogły mi naciskając brzuch. Było zwapniałe. Poza tym okazało się, że mała miała bardzo krótką pępowinę, stąd te spadki tętna.

A teraz... Jesteśmy razem, jest przekochana, bardzo grzeczna, dużo śpi, pięknie je. Kocham ją najmocniej na świecie <3

Dodi, karm3lka, Aggie, marderkowa, pekinka82, Camille87, le'nutka, Sylka, celia, MILA, Magda2013 lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Dodi Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mika z tego co słyszałam to tylko 5% kobiet rodzi w terminie z OM, ale ile w tym prawdy to nie wiem bo nie wnikałam ;) ja staram się nie trzymać sztywno tej daty (chyba że będzie po terminie to zacznę świrować :P)i mimo to, ze jestem jedną z ostatnich to czekam :)

Niebieska zazdroszczę porodu i życzę Wszystkim oczekującym i sobie samej by przebiegły u nas tak lajtowo jak m.in. u Ciebie :) wpadaj częściej, jeśli tylko Wojtuś na to pozwoli <3

Niebieska, celia lubią tę wiadomość

1995fd7a4d57bc6e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebiesk gratuluje takiego podejscia! A ile trwala u Ciebie I faza porodu?
    U mnie mimo bardzo bolesnych skurczy rozwarciw stanelo na 6 cm i jak doatalam zop to nagle rozwarcie na 9cm i polozna sama mi przyznala racje ze akurat podjelam sluszna decyzję ze znieczuleniem :) dlugotrwale skurcze nie sa za dobre dla dziecka...

Marderkowa karmilam piersia ale teraz przerwlalam bo zlapalam wirusa, biore leki na biegunke ktorych nie wolno brac w czasie karmienia ..
    Maz karmi synka mm co ok 4 godziny i maly zjada ok 60-70ml na jedno karmienie. Jak karmilam piersia to nie wiedzialam ile zjadal ale chyba nie dojadal bo plakal i ssal raczki ewidentnie glodny :( laktatorwm odciagam po ok 60ml z kazdej piersi a to i tak nie wszystko :)

Niebieska, marderkowa, MILA lubią tę wiadomość

• Dodi Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia kolejny piękny opis porodu, dziekuję :) no i oczywiście gratuluję po raz kolejny Małego ale zarazem Największego szczęścia <3

Ciekawi mnie jedno... Jak Wy jesteście w stanie co do kilku minut opisać co się po kolei działo? ;)

Lanusia93, celia lubią tę wiadomość

1995fd7a4d57bc6e.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodi, podczas skurczów nie byłam w stanie myśleć i musiałam sobie czymś zająć głowę, żeby nie zwariować, patrzyłam na zegarek w ważniejszych momentach- tj. przebicie pęcherza, badanie rozwarcia, rozpoczęcie parcia :)

Dobrej nocki! <3

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • pekinka82 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marderkowa....Widzę, tzn czytam...że też masz tak jak ja wcześniaczka :)

Mój też robi kupke raz dziennie lub raz na dwa dni...Ale jak już zrobi ...to się zesruta:) po same kostki :) :) :)

Muszę umówić się na drugą wizytę u okulisty...Bo na usg bioderek juz się zapisałam z małym.

marderkowa, Dodi, celia lubią tę wiadomość

• marderkowa Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mam wczesniaczka, urodzona w 35 tygodniu, 2600 gram, 49 cm, Apgar 8,8,9.
    USG bioderek mielismy dziś, jest OK.
    Okulista do powtórzenia za miesiąc.
    Mila nie robiła kupy 3 dni! ale też jak już robi to pieluchy nie starcza hihi
    Pekinka, karmisz piersią czy mieszanką?

Dodi, celia, MILA lubią tę wiadomość

relgcwa176gulxrh.png
  • pekinka82 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój tez z 35 t.3d.
    Waga 2400 , 50 cm... 9 punktów.

Mój jest karmiony butelką... Ściągam pokarm i karmię też bebilonem dla wcześniaków. I zastanawiam się nad bebilonem na kolki i zaparcia.

marderkowa, celia lubią tę wiadomość

‹‹ 1764 1765 1766 1767 1768 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ