X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 04:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama to dobrze ze Kubus przyjal tak ladnie nowe mleczko :)
    Moj spac nie moze bo ma wzdecis, meczy sie i wybudza :( co chwile sie budże i masuje mu brzuszek

Genoweffa ja tez nie pomoge. Na usg bioderek ide jak maly bedzie misl ok 6 tygodni dopiero..
    Madzia super, ze byliscie na spacerku! :) jednak sie udaje :)

genoweffa, Camille87, Magda2013 lubią tę wiadomość

• Niebieska Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadia wrote:
    Aaaa i jeszcze miałam się zapytać- jak myślicie, czy miesięczne dziecko nie jest za małe żeby robic trasy 150 km? Mamy jechac do teściów w nastepny weekend a ja sie troche boje ze to dla niej za daleko. Na razie robimy trasy do parku, na plaze, to max 30 km w obie strony. Któraś z Was juz gdzieś wyruszała?
    My np wczoraj pojechalismy na obiad i w drodze do parku Ala zaczęła sie strasznie drzeć, myslałam ze jest głodna, a ona biedna w foteliku chyba kupki nie mogła zrobić, bo jak wpadłam do domu i ja wyjełam to od razu był spokój i duszenie ;). Ale potem bidulka jeszcze długo się zanosiła, taki ryk był wcześniej. No i dlatego troche sie boje ją ciaglac tyle km. Z drugiej strony fajnie jak zacznie szybciej jeździc bo my dość dużo sie przemieszczamy, no i nie chce byc nadopiekuńcza matka co przez parę miesięcy siedzi z dzieckiem w domu :)
    Doradźcie! :)
    Ja byłam teraz u rodziny, 180 km, mały miał 3,5 tygodnia. Nic mu nie było, w podróży spał a zmiana miejsca dla niego niezauwazalna :-)

Nadia, Dodi, celia, Magda2013 lubią tę wiadomość

ckaiflw1up047qr9.png
  • aicha Ekspertka

Wysłany: 9 września 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEJ Mamusie. mam pytanie po jakim czasie odpadł waszym malcom kikut pępowiny? my mamy juz 2 tyg a dzid się jeszcze trzyma :( zastanawiam się czy to nie za długo... doradźcie jak o niego dbałyscie moze robię coś nie tak :(...

My staramy się nauczyć Madzie spać we własnym łóżeczku nielada wyzwanie ale czasem w dzień uda mi się ją ułożyć w łózeczku i uspać.. gorzej z nocą jest wtedy jakaś taka niespokojna...
    Przeczytałam bardzo ciekawy blog na którym mama 3 dzieciaczków doradza jak wypracować z dzieckiem różne nawyki min spanie itd....
    pisze, ze trzeba nakarmić dzidziusia pozwolić mu poczuwać w spokoju "gdy jest spokojny znaczy ze sie najadł" potem gdy zaóważymy pierwsze oznaki zmęczenia wziąć dziecko do łózeczka utulić dać ewentualnie smoka i pozwolić by zasnęło... wydaje się proste ale w praktyce różnie bywa.
    Ciężkkie te początki mam nadzieję, że uda mi sie przez to dzielnie przebrnąć. Jeszcze jak mala będzie przesypiać 3 h w nocy to bedę szczęśliwa... narazie budzi się różnie co 1,5 co godzine.
    Pozdrawiem :)

genoweffa, Dodi, celia, Magda2013 lubią tę wiadomość

ex2btv73sxgy8bfm.png
  • marderkowa Ekspertka

Wysłany: 9 września 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Aicha, Milce kukut odpadł po równo tygodniu, ale nie martw się na zapas, bo ponoć nawet trzy tygodnie może być- tak mi mówili w szpitalu. Pryskalismy raz dziennie octeniseptem, przecierając gazikiem i tyle.

A ja się przeziębiłam...i teraz mam mega cykora, żeby nie zarazić malutkiej...dziś do lekarza, zobaczymy co mi powie.

Miłego dnia!

Pozdrawiam!

genoweffa, Dodi lubią tę wiadomość

relgcwa176gulxrh.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka dodi i sylka gratuluje w końcu te nasze uparciuchy ostatnie bo ostatnie ale wylazły :)

Ja nawet czasu piernąć nie mam teraz mam 2-kę i ogarnąć wszystko graniczy z cudem :)
    Nam też jeszcze kikutek nie odpadł wisi sobie :)
    A jeśli chodzi o smoki to różnie z dzieciaczkami moja Julka za chiny nie chce smoczyska tylko łapki do buzi tka i chciałaby siedzieć cały dzień przy cycuniu :( a kiedy ogarnąć resztę :( No cóż mam nadzieje ze takie początki tylko a potem wypracujemy co nieco :)

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • aicha Ekspertka

Wysłany: 9 września 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczyny... martwie się położna kazała dość drastycznie przy każdym przewijaniu traktować kikut patyczkiem nasączonym w octenisepcie i tak też robimy narazie nic nie ropieje ładnie staram się go doczyścić ale nie chce dziad odpaść no nic poczekamy :)

musze jeszcze scierać z języczka bialy nalot z mleka gazikiem żeby zapobiegać pleśniawkom... któraś z was tak robi??

Mika 28 podziwiam cię ja mam ja jedną i mało czasu na cokolwiek.... Madzia zasnęła po godzinnej drzemce dałam jej cyca i zasnęła dalej... już spi z pół godzinki dała mi zjeść obiad pewnie niedługo znowu wstanie na sygnale :)

powiem wam szczerze, wydaje mi się że Madzia nie należy do niegrzecznych dzieci tzn narazie odpukac nie dręczą nas kolki w miare ładnie usypia, ma gorsze dni ale ogólnie z tego co czytam u innych czasem bywa gorzej to pomimo tego nachodza mnie takie chwile ze płakac się chce czy dam sobie rade że jestem złą mama że jej nie rozumie:( ajjj mam nadzieje że przejdzie mi to szybko.

celia lubi tę wiadomość

ex2btv73sxgy8bfm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aicha, grzesiowi kikut odpadł w 10 dniu. Jakoś szczególnie o niego nie dbaliśmy. A skoro nic się nie babrze, to trzeba cierpliwie poczekać. Gdzieś czytałam, że to od grubości pępowiny zalęzy, kiedy odpada kikut.

Mika_28, mój też najchętnie cały dzień by na cycku wisiał. Nawet jak już usypia i cieszę się, że trochę pośpi, to ostatnio się budzi po max.30 min. i krzyczy. Uspakaja się dopiero gdy dostanie swego cycunia. Smoczki wypluwa, choć czasami udaje mi się zmyłka i trochę pociamka smoka i wtedy tez się uspakaja.

Dodi lubi tę wiadomość

• seneka Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda27 wrote:
    Kama to dobrze ze Kubus przyjal tak ladnie nowe mleczko :)
    Moj spac nie moze bo ma wzdecis, meczy sie i wybudza :( co chwile sie budże i masuje mu brzuszek

Genoweffa ja tez nie pomoge. Na usg bioderek ide jak maly bedzie misl ok 6 tygodni dopiero..
    Madzia super, ze byliscie na spacerku! :) jednak sie udaje :)

Ruda u mnie też mały ma wzdęcia tak stęka że o mało oczy mu na wierzch nie wyjdą, polecam BOBOTIC to są kropelki na wzdęcia cakowicie bezpieczne dziecko wydala je z kałem, położna mówiła żeby stosować do 3m bo niestety chodzbysmy sie starały uwazac na to co jemy to brzdace i tak maja wzdęcia. Odkąd to stosuje mały się tak nie pręży i elegancko załątwia i co najważniejsze JEST SPOSKOJNIEJSZY I DŁUŻEJ ŚPI NP. W NOCY tak więc polecam!
    Dzieci chętnie to łykają bo smak ma malinowy

Ruda27 lubi tę wiadomość

qq873e5erivgw16d.png
  • Dodi Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aicha Amelce kikut odpadl wczoraj czyli po tygodniu rownym i tez jakos specjalnie go nie traktowalam a jedynie rano i wieczorem psikalam oktaniseptem i wycieralam patyczkiem. Moze za czesto go "moczysz" i nie ma szans wyschnac i sie zasuszyc :-/
    powiem szczerze ze nikt mi nic na temat jezyczka nie mowil i nie przecieram go ale im wiecej czytam Waszych wypowiedzi tym bardziej zaczynam sie doszukiwac pewnych objawow :-( zapytam w pt polozna.
    Jesli chodzi o spanie w lozeczku to ja dokladnie tak robie tzn karmie mala, czekam przy cycku az glebiej zaanie a potem odkladam do lozeczka ale to tylko na noc do pierwszego karmienia w zasaszie bo potem Amelka zostaje z nami w lozku a w ciagu dnia lezy w kolysce :]

Genoweffa w kwestii bioderek tez nie pomoge bo dopieeo pojdziemy sie badac miedzy 4 a 6 tygodniem ;-)

Mika28 poczatki sa zawsze trudne bez wzgledu na ilosc dzieci tak wiec napewno niedlugo sie ogarniesz i qyrobicie aobie jakis rytm dnia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 15:51

Magda2013, genoweffa lubią tę wiadomość

29.04.13(8t 2d) [*]/kolejna szansa 24.11.13relgh371jzp75q9n.png
    1995fd7a4d57bc6e.png
  • celia Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Aicha nic się nie martw nam odpadł chyba w 16 dniu. Ale pod koniec trzymał się na jednej nitce ;)

Marderkowa nic się nie martw, że mogłabyś zarazić maleństwo. Natura tak to sprytnie wymyśliła, że w mleku matki są przeciwciała. No chyba, że nie karmisz piersią. Trzymaj się <3

Mika28 u mnie Justynka też nie chce smoczka ssać, chyba nie ma co zmuszać ;)

Na usg bioderek wybieramy się między 6 a 8 tygodniem.

U nas dziś sielanka, mała śpi po 3h i nie marudzi ... NA RAZIE ;)
    Ale wczoraj było ciężko, obiad zjadłam o 18, gdy M wrócił z pracy ;)

Dodi, genoweffa lubią tę wiadomość

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki sierpniówki!
    Nam dziś mała dała popalić. Po kapieli wczoraj zasnęła ładnie. Ale obudziła sie o północy, nakarmilam ją no i niestety ani myslała spać...Tak myślałam ze moze tak byc, bo w ciagu dnia spała po 4, a nawet 4,5h. Od północy jojczenie i płacz i w koncu nie dalismy rady, o 2 w nocy znów karmienie, no i znowu jojczenie do 3. Później na szczęście zasnęła. Spała do 6, potem znów pobudka po 9. Ale te 3h wyjete w środku nocy odczuwam :). Tymbardziej że młoda w nocy zwykle zjada i od razu idzie spać. A dzis nic nie pomagało. Oczy jak 5 zł i uspokajała sie tylko na rękach :), jak mogła sobie obserwować otoczenie. Mam nadzieję ze dziś bedzie lepiej. No i przyzwyczaiła nas juz do tego ze spi spokojnie co najmniej po 3h, tak samo w dzien jak i w nocy. No i generalnie nie marudzi, jest bardzo spokojna. Czasem sie obudzi i widze w kamerce jak sobie patrzy w dal i o czymś mysli :D, ale nie kwękoli, odpoczywa sobie sama.

Aicha- jeśli chodzi o kikut to tez słyszałam ze moze odpaść trochę pózniej. Jak nie ma infekcji, to nie ma się co przejmować ;)
    A nalot z jezyka my przecieramy gazikiem, tak samo wycieramy jej wacikiem usta zeby sie zadne plesniawki nie zrobiły od mleka.

A jeśli chodzi o usg bioderek to konsultowałam się z babeczka z trójmiasta która to robi i mozna robic po 4 tygodniu, my idziemy 23 wrzesnia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aicha nam kikut odpadl po niecalych 3 tygodniach i nic sie nie stalo w zwiazku z tym ;-) byc moze dlatego tak dlugo bo go nie ruszalam a dodatkowo kapiac go moczylismy.. dopiero jak polozna go tak porzadnie pomerdala to zaczal stopniowo odpadac :)

Marderkowa dokladnie jak celia pisze - masz teraz przeciwciala wiec karm tylko dokladnie myj rece przed kontaktem z corcia i wiadomo nie kaslac nie kichac przy niej ;-)

Kubus po dwudniowej fazie marudzenia troche sie uspokoil ;-) dzis w nocy ladnie spal, dzien tez calkiem ladnie :) niedawno uspalam go w lozeczkh czytajac mu bajki :D

My na usg bioderek idziemy 17 wrzesnia a 23 mamy szczepionki :)

Mam pytanie - czy ktoras z was kupowala na allegro chuste do noszenia dzieciaczkow? Mozecie polecic jakas? Sprzedawce? Chcialabym kupic ale jak kacie jakas sprawdzona to bylabym wxzieczna :-)

genoweffa, celia, Dodi lubią tę wiadomość

• Magda2013 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a ja dzis sie nic nie wyspalam :( wstawalam w nocy 3 razy ale jedno niewyspanie goni kolejne i sie to niestety kumuluje :( znowu dzis w dzien niespokojna jakas jest..nie spi od 13. Nie wiem o co jej chodzi. Jestem dzis wykonczona. Czuje ze znowu powalczy do 21 jak wczoraj.

Ale zaliczylysmy dzis pierwszy sukces- Maja z brzuszka przekrecila sie na plecki :D

Aicha nam kikut odpadl po 1,5 tyg ale niestety wdala sie infekcja i wyladowalam z mala w szpitalu :( ale juz jest ok :) Tez psikalam octaniseptem.

Maja w nocy spi w lozeczku. Jak sie budzi przewijam ja,karmie, lulam chwile i odkladam do lozeczka i zasypia. Nieraz sie przebudza pare razy wtedy znowu daje jej cyca,troche go possie i jak zasnie znow odkladam do lozeczka.

Na usg bioderek tez dopiero sie wybieram :)

genoweffa, Dodi, celia, Ruda27 lubią tę wiadomość

mjvydf9hx78lq90r.png
    822_20150427_223558.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila, ja też się za taką chustą rozglądałam. Póki co nie mogę się zdecydować, bo nie wiem czy nie będę miała problemu żeby to założyć :P

Magda, gratulacje dla malej :) Spory sukces :)

Magda2013 lubi tę wiadomość

• Dodi Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda super, że Maja się obraca już z brzuszka na plecy :)
    ja Ci powiem, że czasem mam stracha jak karmię małą w nocy bo oczy mi się klapują same i czasem mam wrażenie, że nie wiem kiedy zasypiamy :/ do łóżeczka oczywiście z powrotem Jej nie kładę chociażby z tego względu :)

Kamila super, że u Kubusia już coś lepiej :) oby tak już zostało &&&&&

Nadia ja własnie najbardziej boję się takiej sytuacji, że Amelcia miałaby nie spać przez pół nocy :/ jak mam godzinę karmić to padam na ryj a jakbym tak miała mieć takie nocne czuwanie to masakra....

Camille87, genoweffa, celia, Magda2013 lubią tę wiadomość

1995fd7a4d57bc6e.png
  • aicha Ekspertka

Wysłany: 10 września 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytam rózne broszurki które dostałam, wszędzie zachęcają do odkladania dziecka do łózeczka staram się do tego stosować ale w nocy sie poddaje... wczoraj męczyłam się z malą 4 h w końcu padła mi w łóżku balam sie ze jak ja odłożę to w ogóle nowy nie prześpie :(
    Chciałabym się przytulić w nocy do męża ale z 2 strony co z moim maleństwem... Jak sobie z tym radzicie???

ex2btv73sxgy8bfm.png
  • Magda2013 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aicha ja robie tak:

Jak mala w nocy sie przebudzi,wtedy ja najpierw przewijam,potem wkladam do rozka i biore do karmienia. Jak sie naje to przewaznie od razu zasypia. Jeszcze chwile ja potrzymam na rekach w tym rozku,troche pobujam,szumie jej do uszka i za jakies 2-3 minutki odkladam delikatnie do lozeczka. Spi w rozku. Nieraz sie udaje za 1 razem ja uspic..a nieraz jak sie przebudzi wtedy znowu przykladam ja do piersi i powtarzam te kroki :)

A nad ranem kolo 6 biore ja juz do lozka :) i spi ze mna bo maz sie wyniosl do innego pokoju. Wroci do mnie na weekend :D

Dzis po poludniu tez bedziemy cwiczyc lezenie na brzuszku :)

A dzisiaj bylam z nia u lekarza w zwiazku z tym uczuleniem na czole. Wyszlo na to ze to atopowe zapalenie skory i mam odstawic nabial.Wczoraj nic nie jadlam z nabialu i dzis jakby lepiej wyglada to czolo. Kupilam tez w aptece krem Atoperal Baby.

Dodi, aicha, celia lubią tę wiadomość

mjvydf9hx78lq90r.png
    822_20150427_223558.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda te strupki zolte to uczulenie? Nie ciemieniucha??

• Dodi Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lo matko.... Co tu taka cisza???? :-/

1995fd7a4d57bc6e.png
  • aicha Ekspertka

Wysłany: 11 września 2014, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez zerkam tu czasem a tu pustki... My sie karmimy od 3 co półtora godz. A po kapieli mała spała od 19:45 do24 supr. Potem do 3 potem juz 4 5 6 i nie umi juz zasnąć :-(

ex2btv73sxgy8bfm.png
‹‹ 1828 1829 1830 1831 1832 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ