X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amela, prezenty kupione, dom wysprzątany, choinka przystrojona. Ciasto będziemy piec we wtorkowy poranek. Potrawy zaczniemy przygotowywać w niedzielę, ostatecznie wszystko zostanie ukończone we wtorek.
    Macie żywą choinkę? U Nas co roku sztuczna, wyłącznie żeby zachować tradycję. Nie ma u nas żadnych małych dzieci, cała rodzina w Wielkiej Brytanii, tylko ja i dziadkowie... Za rok będą wesołe święta z Juleczką/Kacperkiem <3
    nezumi, ale Ci fajnie :D

MILA lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • klaudia123 Koleżanka

Wysłany: 20 grudnia 2013, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane Koleżanki ! mam do Was pytanie, może któraś z Was zna na nie odpowiedź i mi pomoże. Byłam wczoraj u lekarza, była to nasza pierwsza wizyta, ciąża przebiega prawidłowo, widziałam i słyszałam serduszko, jednak jak już wychodziłam lekarz zapisał mi duphaston, bardzo się zdziwiłam jakie miał ku temu podstawy, zapytałam go nawet w jakim to celu, ale odpowiedział mi "niech sobie pani bierze", zastanawiam się jaki jest sens to brać, nie miałam wcześniej badanej krwi na poziom progesteronu ( takiego badania tez mi nie zlecił), to jest moja pierwsza ciąża, nie plamie, wcześniej miałam zawsze regularne co do dnia miesiączki, owulacje, na prawdę nie wiem poco on mi to zapisał, wiem , ze niby nie zaszkodzi brać, ale jeżeli wszytko jest ok, to jaki jest sens ?! Nie chce podważać kompetencji tego lekarza,zwłaszcza, że jest to podobno bardzo dobry lekarz z tytułami, ale trochę mnie to zastanawia, że bez żadnych wcześniejszych badań zapisuje i każe brać. Co o tym sądzicie ??? Jestem wygłupiona, nie wiem co mam robić, czy brać czy nie, chyba sama zbadam sobie poziom progesteronu i jeżeli będzie w normie to nie będę tego brała, jak Wy byście zrobiły ??

klaudia
  • MILA Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia skoro jest dobrze to jest dobrze :-) dał ci go dla bezpieczeństwa i tyle.Na pewno nie zaszkodzi a jedynie może pomóc ;-) DON;T STRESSS LASIA ;-)

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wISIENKO BARDZO MI PRZYKRO :-( PRZYTULAM

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • klaudia123 Koleżanka

Wysłany: 20 grudnia 2013, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienko, ja również bardzo Ci współczuje :(

klaudia
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka wiem co czujesz :(

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• _Cleo_ Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2013, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    _Cleo_, akcja serca płodu powinna być widoczna zawsze, gdy zarodek przekracza 5 mm (CRL). Kiedy w końcu wybierasz się na USG? W którym tygodniu?

7 t 0d czyli zacznie sie 8tydzien:)

Opowiem co dzis u lekarzy debili(angoli) mowie sprobuje sie dostac do ginka na kase chorych jakos. Poszlam do lekarza(duzo musialam sue nagadac w recepcji by mniedzisprzyjeli) wchodze. Mowie jestem tu bo chce do ginekologa bo biore to-i nie wiem czy mam dalrj brac czy nie(dupek) lekarka oczy jak 5 zlofy-skad to masz. Od lekarza w pl. Poronilaskiedys. Nie. To czemu to lykasz? Bo lekarz kazal. Nie doginekologacienie wyslemy noe mialas poronien a to mozesz a nie musizz brac. To sa hormony na poronienia a i tak nie pomagaja. Dowidzenia
    IMBECYLE

3jgxdqk3oy3a6qjc.png

9fe67c0f15.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cleo ci Angole to na serio debile !!! :-P

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cleo, ide o zaklad ze to pewnie Pakistanka albo cos w tym stylu? :P

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2013, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    Dzień dobry kobietki :*
    My już po USG. Serduszko bije i to jak ładnie, posłuchałam przez chwilkę, cudowny dźwięk, najpiękniejszy na świecie! <3
    139 uderzeń na minutę :)
    Maluszek ma już 11 mm, to odpowiada 7t2d, a ciąża jest 3 dni starsza, więc nie ma problemu. Pęcherzyk żółtkowy ma 4,3 mm, czyli prawidłowo, wszystko w normie.
    Pięknie ustawił się do zdjęć, model mały <3
    Delikatnie ruszył główką, ale szaleństw nie było, za wcześnie na jakieś akrobacje.
    Poprosiłam ginka o więcej foteczek, bo chce rozdać rodzinie na święta i żeby coś dla nas zostało. Dostałam 10 zdjęć, jestem wniebowzięta :D
    Jak mi się uda, wstawię najwyraźniejsze wieczorkiem <3

Cudowne wiesci Lanusia :)
    Ja niestety nie slyszalam serduszka tylki widzialam, nie wiem czemu mi gin powiedzial ze we wczesnej ciazy nie wlacza sie dopplera a jedna Ty posluchalas .. no nic w styczniu poslucham i ja :D

Lanusia93 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2013, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:
    Wyszło hcg : 9856 przy takich normach:

Normy hcg
    Ciąża 1.3-2 tydzień mlU/ml 16 - 156
    Ciąża 2-3 tydzień 101 - 4870
    Ciąża 3-4 tydzień 1110 - 31500
    Ciąża 4-5 tydzień 2560 - 99300
    Ciąża 5-6 tydzień 23100 - 151000
    Ciąża 6-7 tydzień 27300 - 233000
    Ciąża 7-11 tydzień 20900 - 291000
    Ciąża 12 tydzień 16684 - 127939
    Ciąża 13 tydzień 10743 - 89074
    Ciąża 14 tydzień 7895 - 70818
    Ciąża 15 tydzień 6210 - 69173

Na to wskazuje że to 4-5 tc dopiero. Cudzie spraw aby tak było

Kochana piekny wynik !! Bedzie dobrze zobaczysz :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2013, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka tak strasznie mi przykro :(
    A co lekarz na to? Bylas u gina ??

Ja dzis bylam na zakupach sporo lazenia i tak mnie krzyz boli ze musze lezec :( masakra
    W sklepie dzis bylo mi tak niedobrze i mialam takie zawroty glowy ze o wlos nie zemdlalam :(
    Ale prezenty kupione i to najwazniejsze..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2013, 20:21

• celia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienko, tulę mocno :( Wiem co przeżywasz, niestety.

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
  • Lillenka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Cleo_ wrote:
    7 t 0d czyli zacznie sie 8tydzien:)

Opowiem co dzis u lekarzy debili(angoli) mowie sprobuje sie dostac do ginka na kase chorych jakos. Poszlam do lekarza(duzo musialam sue nagadac w recepcji by mniedzisprzyjeli) wchodze. Mowie jestem tu bo chce do ginekologa bo biore to-i nie wiem czy mam dalrj brac czy nie(dupek) lekarka oczy jak 5 zlofy-skad to masz. Od lekarza w pl. Poronilaskiedys. Nie. To czemu to lykasz? Bo lekarz kazal. Nie doginekologacienie wyslemy noe mialas poronien a to mozesz a nie musizz brac. To sa hormony na poronienia a i tak nie pomagaja. Dowidzenia
    IMBECYLE

Dupek i luteina wbrew temu co sądzi wiele kobiet w ciąży to nie jest panaceum na całe zło i lek "antyporonny". Działa tylko wtedy gdy są problemy z poziomem progesteronu. W Polsce lekarze wypisują to ciężarnym jako lek "uspokajający", bez badań progesteronu, tak "żeby się nie stresowała". Jeśli problem leży gdzie indziej niż w niskim progesteronie to luteina nie pomoże. Trzeba mieć tego świadomość.
    Jeśli problem leży w zarodku, albo wadach np macicy to ani luteina, ani leżenie choćby z nogami do góry nie pomogą. To pewnie miała na myśli Twoja lekarka. Luteina i Dupek to nie są drażetki, a w Polsce lekarze tak to często traktują.

_Cleo_, Lanusia93 lubią tę wiadomość

ckai3e3kxad05tjw.png

gg64anlirmc029it.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Je u mnie na śląsku śnieg powoli sypie ciekawe czy do świat się ostoi

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• kobietka26 Koleżanka

Wysłany: 20 grudnia 2013, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczynki , nie nadrobię teraz Was u mnie przygotowania do świąt , jeśli chodzi o serduszko i jego bicie to nie zawsze lekarz włącza żeby się pacjentki nie denerwowały , ja np widziałam razem z mężem na usg dopochwowym pulsujące serduszko ,ale jak gin zrobił usg przez brzuch to obraz był zupełnie inny był tylko pęcherzyk i dźwięku też nie wykrył , ginek mi tłumaczył ,że na takim wczesnym etapie nie zawsze i nie każdy sprzęt wyłapie mimo to dowód ,że bije widziałam bo pikało na ekranie wyraźnie , także bez obawa ;)

Klaudia - a może mówiłaś ,że np podbrzusze Cię pobolewa lub czujesz się jak na @ ? Wtedy też przepisują na mojej luteinie ,a raczej ulotce pisze ,że znosi samoistne skurcze macicy.

Ja byłam dziewczyny u drugiego gina na nfz , żeby badania za darmo zrobić , ten lekarz chyba się pomylił z powołaniem , usg trwało sekundę zobaczył ciążę i wyjął usg, nic nie zmierzył nic nie zbadał , wypisał skierowanie na badania bez moich danych bo mu się nie chciało wpisać ,a na koniec mi rzucił kartę ciąży i powiedział ,że mam sobie wypełnić , czubek i debil nie polecam nfz-u

Lanusia93 lubi tę wiadomość

Kobietka;)
    uwo9s65g3x7q2j7w.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2013, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietka26 ja po moich przejściach w życiu nie pójdę już do gina na NFZ!!!!

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2013, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietka ja mam podobne wrazenia z wizyt na nfz i nawet jak mowilam mezowi zw moze pojde do lekarza zapytac o zapisanie luteiny refundowanej powiedzial zebym sie uspokoila i zebym wykupila na ta recwpte ktora mam ;) on tez wie ze wiecej mnie to nerwow i stresu kosztuje niz to warte..swoja droga toprzykre ze zabieraja nam z wyplaty tyle kasy na skladki a co do czego do wazniejszych specjalistow chodImy prywatnie :/ zazdroszcze dziewczynom ktore znalazly normalnych ginow na nfz..

A ja dalej zdycham z bolu krzyza ; ( i strasznie mi niedobrze bylak dzis w kfc i hot wingsy sie chyba odzywaja :(
    Dobranoc Mamusie <3

• Macca Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2013, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka, tak mi przykro Kochana. Wiem, żadne słowa nie ukoją teraz Twojego bólu... Przytulam mocno.

3jgxe6hhu1fhfd0i.png
    1o4uky9zj69e3xdg.png
  • MMA Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2013, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, klaudia ja bym nie brała na Twoim miejscu!!!, ja tez odtstawiałam luteinę, lekarze często wyolbrzymiają, a to jest natura, jak ma się utrzymać to się utrzyma, oczywiŚcie mozna naturze pomóc ale jak się coś dzieje a jak jest wszytsko w normie to po co się faszerować tabletkami??, to moja druga ciąża, przy pierwszej było wszytsko dobrze, żadnych leków a teraz moja ginka chciała mi heprynę dać ale zachowałam rozum i nie biore! luteinę dopoch też odstawiłam, co prawda miałam niski prog ( i chyba niepotrzebnie zbadałam) bo dobrzy lekarze powiedzą że normy dla progest są tak szerokie i NIEZBADANE do końca że ciąża może utrzymać się przy bardzo niskim a można poronić przy wysokim. to moje opinia. ja żyję z myślą że jest wszytsko dobrze i wierzę że w poniedziałek serduszko zobacze :) buziaki

Aggie, Niebieska lubią tę wiadomość

uwo9gov3korvf4ga.png
‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ