Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
amela, prezenty kupione, dom wysprzątany, choinka przystrojona. Ciasto będziemy piec we wtorkowy poranek. Potrawy zaczniemy przygotowywać w niedzielę, ostatecznie wszystko zostanie ukończone we wtorek.
Macie żywą choinkę? U Nas co roku sztuczna, wyłącznie żeby zachować tradycję. Nie ma u nas żadnych małych dzieci, cała rodzina w Wielkiej Brytanii, tylko ja i dziadkowie... Za rok będą wesołe święta z Juleczką/Kacperkiem
nezumi, ale Ci fajnieMILA lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -
Cześć Kochane Koleżanki ! mam do Was pytanie, może któraś z Was zna na nie odpowiedź i mi pomoże. Byłam wczoraj u lekarza, była to nasza pierwsza wizyta, ciąża przebiega prawidłowo, widziałam i słyszałam serduszko, jednak jak już wychodziłam lekarz zapisał mi duphaston, bardzo się zdziwiłam jakie miał ku temu podstawy, zapytałam go nawet w jakim to celu, ale odpowiedział mi "niech sobie pani bierze", zastanawiam się jaki jest sens to brać, nie miałam wcześniej badanej krwi na poziom progesteronu ( takiego badania tez mi nie zlecił), to jest moja pierwsza ciąża, nie plamie, wcześniej miałam zawsze regularne co do dnia miesiączki, owulacje, na prawdę nie wiem poco on mi to zapisał, wiem , ze niby nie zaszkodzi brać, ale jeżeli wszytko jest ok, to jaki jest sens ?! Nie chce podważać kompetencji tego lekarza,zwłaszcza, że jest to podobno bardzo dobry lekarz z tytułami, ale trochę mnie to zastanawia, że bez żadnych wcześniejszych badań zapisuje i każe brać. Co o tym sądzicie ??? Jestem wygłupiona, nie wiem co mam robić, czy brać czy nie, chyba sama zbadam sobie poziom progesteronu i jeżeli będzie w normie to nie będę tego brała, jak Wy byście zrobiły ??klaudia
-
Lanusia93 wrote:_Cleo_, akcja serca płodu powinna być widoczna zawsze, gdy zarodek przekracza 5 mm (CRL). Kiedy w końcu wybierasz się na USG? W którym tygodniu?
7 t 0d czyli zacznie sie 8tydzien:)
Opowiem co dzis u lekarzy debili(angoli) mowie sprobuje sie dostac do ginka na kase chorych jakos. Poszlam do lekarza(duzo musialam sue nagadac w recepcji by mniedzisprzyjeli) wchodze. Mowie jestem tu bo chce do ginekologa bo biore to-i nie wiem czy mam dalrj brac czy nie(dupek) lekarka oczy jak 5 zlofy-skad to masz. Od lekarza w pl. Poronilaskiedys. Nie. To czemu to lykasz? Bo lekarz kazal. Nie doginekologacienie wyslemy noe mialas poronien a to mozesz a nie musizz brac. To sa hormony na poronienia a i tak nie pomagaja. Dowidzenia
IMBECYLE -
nick nieaktualnyLanusia93 wrote:Dzień dobry kobietki :*
My już po USG. Serduszko bije i to jak ładnie, posłuchałam przez chwilkę, cudowny dźwięk, najpiękniejszy na świecie!
139 uderzeń na minutę
Maluszek ma już 11 mm, to odpowiada 7t2d, a ciąża jest 3 dni starsza, więc nie ma problemu. Pęcherzyk żółtkowy ma 4,3 mm, czyli prawidłowo, wszystko w normie.
Pięknie ustawił się do zdjęć, model mały
Delikatnie ruszył główką, ale szaleństw nie było, za wcześnie na jakieś akrobacje.
Poprosiłam ginka o więcej foteczek, bo chce rozdać rodzinie na święta i żeby coś dla nas zostało. Dostałam 10 zdjęć, jestem wniebowzięta
Jak mi się uda, wstawię najwyraźniejsze wieczorkiem
Cudowne wiesci Lanusia
Ja niestety nie slyszalam serduszka tylki widzialam, nie wiem czemu mi gin powiedzial ze we wczesnej ciazy nie wlacza sie dopplera a jedna Ty posluchalas .. no nic w styczniu poslucham i jaLanusia93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnykasika8303 wrote:Wyszło hcg : 9856 przy takich normach:
Normy hcg
Ciąża 1.3-2 tydzień mlU/ml 16 - 156
Ciąża 2-3 tydzień 101 - 4870
Ciąża 3-4 tydzień 1110 - 31500
Ciąża 4-5 tydzień 2560 - 99300
Ciąża 5-6 tydzień 23100 - 151000
Ciąża 6-7 tydzień 27300 - 233000
Ciąża 7-11 tydzień 20900 - 291000
Ciąża 12 tydzień 16684 - 127939
Ciąża 13 tydzień 10743 - 89074
Ciąża 14 tydzień 7895 - 70818
Ciąża 15 tydzień 6210 - 69173
Na to wskazuje że to 4-5 tc dopiero. Cudzie spraw aby tak było
Kochana piekny wynik !! Bedzie dobrze zobaczysz :* -
nick nieaktualnyWisienka tak strasznie mi przykro
A co lekarz na to? Bylas u gina ??
Ja dzis bylam na zakupach sporo lazenia i tak mnie krzyz boli ze musze lezec masakra
W sklepie dzis bylo mi tak niedobrze i mialam takie zawroty glowy ze o wlos nie zemdlalam
Ale prezenty kupione i to najwazniejsze..Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2013, 20:21
-
_Cleo_ wrote:7 t 0d czyli zacznie sie 8tydzien:)
Opowiem co dzis u lekarzy debili(angoli) mowie sprobuje sie dostac do ginka na kase chorych jakos. Poszlam do lekarza(duzo musialam sue nagadac w recepcji by mniedzisprzyjeli) wchodze. Mowie jestem tu bo chce do ginekologa bo biore to-i nie wiem czy mam dalrj brac czy nie(dupek) lekarka oczy jak 5 zlofy-skad to masz. Od lekarza w pl. Poronilaskiedys. Nie. To czemu to lykasz? Bo lekarz kazal. Nie doginekologacienie wyslemy noe mialas poronien a to mozesz a nie musizz brac. To sa hormony na poronienia a i tak nie pomagaja. Dowidzenia
IMBECYLE
Dupek i luteina wbrew temu co sądzi wiele kobiet w ciąży to nie jest panaceum na całe zło i lek "antyporonny". Działa tylko wtedy gdy są problemy z poziomem progesteronu. W Polsce lekarze wypisują to ciężarnym jako lek "uspokajający", bez badań progesteronu, tak "żeby się nie stresowała". Jeśli problem leży gdzie indziej niż w niskim progesteronie to luteina nie pomoże. Trzeba mieć tego świadomość.
Jeśli problem leży w zarodku, albo wadach np macicy to ani luteina, ani leżenie choćby z nogami do góry nie pomogą. To pewnie miała na myśli Twoja lekarka. Luteina i Dupek to nie są drażetki, a w Polsce lekarze tak to często traktują._Cleo_, Lanusia93 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczynki , nie nadrobię teraz Was u mnie przygotowania do świąt , jeśli chodzi o serduszko i jego bicie to nie zawsze lekarz włącza żeby się pacjentki nie denerwowały , ja np widziałam razem z mężem na usg dopochwowym pulsujące serduszko ,ale jak gin zrobił usg przez brzuch to obraz był zupełnie inny był tylko pęcherzyk i dźwięku też nie wykrył , ginek mi tłumaczył ,że na takim wczesnym etapie nie zawsze i nie każdy sprzęt wyłapie mimo to dowód ,że bije widziałam bo pikało na ekranie wyraźnie , także bez obawa
Klaudia - a może mówiłaś ,że np podbrzusze Cię pobolewa lub czujesz się jak na @ ? Wtedy też przepisują na mojej luteinie ,a raczej ulotce pisze ,że znosi samoistne skurcze macicy.
Ja byłam dziewczyny u drugiego gina na nfz , żeby badania za darmo zrobić , ten lekarz chyba się pomylił z powołaniem , usg trwało sekundę zobaczył ciążę i wyjął usg, nic nie zmierzył nic nie zbadał , wypisał skierowanie na badania bez moich danych bo mu się nie chciało wpisać ,a na koniec mi rzucił kartę ciąży i powiedział ,że mam sobie wypełnić , czubek i debil nie polecam nfz-uLanusia93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKobietka ja mam podobne wrazenia z wizyt na nfz i nawet jak mowilam mezowi zw moze pojde do lekarza zapytac o zapisanie luteiny refundowanej powiedzial zebym sie uspokoila i zebym wykupila na ta recwpte ktora mam on tez wie ze wiecej mnie to nerwow i stresu kosztuje niz to warte..swoja droga toprzykre ze zabieraja nam z wyplaty tyle kasy na skladki a co do czego do wazniejszych specjalistow chodImy prywatnie zazdroszcze dziewczynom ktore znalazly normalnych ginow na nfz..
A ja dalej zdycham z bolu krzyza ; ( i strasznie mi niedobrze bylak dzis w kfc i hot wingsy sie chyba odzywaja
Dobranoc Mamusie -
hej dziewczyny, klaudia ja bym nie brała na Twoim miejscu!!!, ja tez odtstawiałam luteinę, lekarze często wyolbrzymiają, a to jest natura, jak ma się utrzymać to się utrzyma, oczywiŚcie mozna naturze pomóc ale jak się coś dzieje a jak jest wszytsko w normie to po co się faszerować tabletkami??, to moja druga ciąża, przy pierwszej było wszytsko dobrze, żadnych leków a teraz moja ginka chciała mi heprynę dać ale zachowałam rozum i nie biore! luteinę dopoch też odstawiłam, co prawda miałam niski prog ( i chyba niepotrzebnie zbadałam) bo dobrzy lekarze powiedzą że normy dla progest są tak szerokie i NIEZBADANE do końca że ciąża może utrzymać się przy bardzo niskim a można poronić przy wysokim. to moje opinia. ja żyję z myślą że jest wszytsko dobrze i wierzę że w poniedziałek serduszko zobacze buziaki
Aggie, Niebieska lubią tę wiadomość