X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wykonczy mnie ten kaszel :-( nie pamietam kiedy tak mialam :-( albo inaczej. Zawsze juz na sterydach wziewnych w takim stadium bylam. Mam tylko nadzieje ze dzidzis jest tam dzielny...

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • monirek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Dziewczyny wykonczy mnie ten kaszel :-( nie pamietam kiedy tak mialam :-( albo inaczej. Zawsze juz na sterydach wziewnych w takim stadium bylam. Mam tylko nadzieje ze dzidzis jest tam dzielny...
    Napewno dzielnie czeka, az Ci sie polepszy :) niedlugo zacznie dzialac antybiotyk, powinno byvc lepiej :)

04.12.2014 - 7 tc :(
    22.07.2015 - 6 tc :(:(
    07.01.2016 - Maleństwo ma juz 1,5 cm :)

09.08.2016 23:55 - na świat przyszła moja kochana Córeczka<3
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniuskaa wrote:
    Mam to samo! Całe życie cera tłusta, a wręcz łojotokowa..teraz sucha i to jeszcze jak! Nawilżam ale mam wrażenie, że marne skutki odnoszę :(
    Okazuje się, że nie miałam nigdy toxoplazmozy i muszę szczególnie uważać na mięso aby było zawsze dobrze dogotowane, mam unikać też salami i różnych rodzajów szynek np. parmeńskiej.
    I koniecznie trzeba bardzo dokładnie myć warzywa i owoce, zwłaszcza te gruntowe. A kiedy Ci lekarz zalecił kolejne badanie?

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka123 wrote:
    Wszyscy to wiedza, poza moim ginekologiem na nfz.....

Niestety, ale hiv, hcv, toxo i różyczka nie są badaniami obowiązkowymi, a jedynie zalecanymi przez PTG. Więc za niewystawienie skierowania lekarzowi nikt głowy nie urwie, bo on nie ma obowiązku... Niestety, trafiłaś na lekarza, co liczy każdy grosz. Na badania muszą wydać z tego co zarobią, a im mniej skierowań wystawią, tym większy ich zarobek.. Taki nasz problem sprywatyzowanej publicznej służby zdrowia... :/

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co to nie miałam badan na hiv ani różyczkę. Ale toxo juz tak.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi jeśli wiecie oczywiście, jesli ja mam - a mąż +, córka ma +, to teraz jak będę w ciąży to co może się stać? jest jakieś zagrożenie że może wystąpić poronienie? albo coś innego?

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • monirek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy moze dojsc do poronienia to nie wiem, ale konflikt jest. Powinnas zglosic to lekarzowi. Powinnac dostac zastrzyk i bedzie ok :)

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pigułka wrote:
    Zawsze można napisać pismo do NFZ na jakiej podstawie lekarz odmówił Ci badania albo zadzwonić do Rzecznika Praw Pacjenta. Ale czasem właśnie szkoda nerwów. Moja mama kiedyś też interweniowała u kierownika przychodni i pomogło. Ogólnie to jest bardzo przykre, że siedzą w niektórych przychodniach takie konowały, które myślą, że dalej jest PRL i że im wszystko można. A są na prawdę świetne przychodnie na NFZ, gdzie idziesz i nie masz najmniejszych problemów z załatwieniem czegokolwiek. Najgorzej jest w małych miejscowościach, gdzie ludzie nie mają żadnego wyboru :(

Ja mieszkam na wsi i u nas jest tylko jeden ośrodek. Jednak co do badań nie ma problemu wręcz przeciwnie lekarz wysyła na sile nawet jak się nie chce.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monirek wrote:
    Czy moze dojsc do poronienia to nie wiem, ale konflikt jest. Powinnas zglosic to lekarzowi. Powinnac dostac zastrzyk i bedzie ok :)

mimo ze dostałąm jakiś zastrzyk po porodzie?

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • olenka_30 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Możecie polecić jakąś poduszkę ciążową? Chodzi mi o te kształty: C,J i inne? Chcę kupić, ale pomyślałam,że najpierw się Was poradzę :)

Ja kupiłam w poprzedniej ciąży cebuszkę i bardzo sobie chwalę-tak do spania jak i jako kojec żeby dziecko sie nie sturlało z łóżka(i wiele innych zastosowań).Ile to ona już nie przeszła z moim dzieckiem,targa ją wszędzie :) W środku ma takie mini granulki,ktore dopasowują się do ciała.

zrz6ha00p3dcbi9k.pngkm5scwa1h2a88bf4.png
    dqpri09knt769ltz.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Canario wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi jeśli wiecie oczywiście, jesli ja mam - a mąż +, córka ma +, to teraz jak będę w ciąży to co może się stać? jest jakieś zagrożenie że może wystąpić poronienie? albo coś innego?

jestem w tej samej sytuacji. Ja mam rh(-), maz ma rh(+), corka ma rh (+), w czasie pierwszej ciazy dostalam zastrzyk z immunoglobiny antyD i zaraz po porodzie. To profilaktyka przy konflikcie serologicznym. Teraz jestem w drugiej ciazy i gin powiedzial, ze skoro dostalam te dwa zastrzyki to drugi dzidzius jest chroniony. Ozywiscie bede miala co jakis czas badane z krwi antyciala, czy nie wytwarzam. Takze spokojnie, napewno w pierwszej ciazy otrzymalas te zastrzyki..

s1985 lubi tę wiadomość

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • monirek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Canario wrote:
    mimo ze dostałąm jakiś zastrzyk po porodzie?
    Tak jak pisze Domi powinno byc ok, jak dostalam immunoglobuine po porodzie, tylko ko trolowac trzeba antyciala:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po wizycie u endo, zadowolony z wynikow, dawka odpowiednia i musimy miec to pod kontrola...teraz wizyta w polowie lutego i mam zrobic tylko tsh...

pigułka, SyHa85 lubią tę wiadomość

• MiMK Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka123 wrote:
    Alishia u mnie tez witaminy poteguja mdlosci, mam jeszcze troche w opakowaniu, biore tylko na wieczor. Jak skoncze op to tez chyba zaczne brac sam kwas foliowy.
    Ja od 3msc przed zajściem do dziś biorę tylko folik, żadnych witamin mi nie kazał lekarz właśnie żeby nie podrażniac rzoladka i nie wymiotowac. Działa! Mamy 9tc i ami jednej wizyty w kibelku ;)

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

Już nie możemy się doczekać !
  • smerfetka84 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek ja do porodu też mam z krwiodawstwa takim kwitek karteczkę z odpisem jaka masz grupę krwi ,fentypy, przeciwciała itdz pieczątka krwiodawstwa i pieczątka laboranta który wykonał badanie, ja oddawałam krew i miałam krew kartę ale ja zgubiłam a ja tez można mieć do porodu jak ktoś ma

8p3odqk33osvn44r.png
    f2w3rjjge5i6k7nj.png
  • MiMK Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alishia wrote:
    nawet nie wiecie jak ja bym chciała chociaż co drugi dzień chodzić do toalety. wody piję bardzo dużo... już przed ciążą miałam problem z zaparciami mam nadzieję, że niedługo mi przejdą...
    Jeju dziewczyny ja bym się przestraszyła, ja cake życie chodzę "na 2" około 3-4 razy dziennie, zawsze rano po kawie, potem po 2 śniadaniu i po obiedzie obowiązkowo, w ciąży tak samo, raz mnie zatkało po obiedzie i bolał brzuch ale kinder maxi king czekoladowe pomogło. Jak kiedyś mi się zdarzył problem to pomogli kakao na ciepło chociaż mówią ze czekolada zatrzymuje...

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

• smerfetka84 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek jak masz krew karte to może być mi tak mój gin powiedział bo tam jest potwierdzona twoja grupa krwi :)

8p3odqk33osvn44r.png
    f2w3rjjge5i6k7nj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    smerfetka84 wrote:
    Sabanek jak masz krew karte to może być mi tak mój gin powiedział bo tam jest potwierdzona twoja grupa krwi :)

Właśnie nie mam karty wyrobionej tylko złożony na pół kawałek kartonika z wydrukowaną grupą krwi, zero pieczątek, ale w sumie to i tak mi zbędne, bo już 3 razy mnie w krwiodawstwie cofali, bo albo anemia, albo ciśnienie ;). I tak już krew na to badanie oddałam, to już po problemie :) Tyle dobrze, że mam plus, mój K też ma plusa, nie pamiętam jak to się dziedziczy ale dziecko też chyba będzie miało plus, bo rodzice u nas obojga też mieli ;)

A co do witamin- zawsze wolałam naturalne, z owocków, może dlatego się tak dobrze czuję. :) A słyszałam też, że żeby witaminy w tabletkach "zadziałały", to trzeba najpierw spożyć prowitaminę, czyli np. świeży soczek albo owoc.

• MiMK Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Ja byłam dziś oddawać krew do badań, ledwo pobrała 2,5 próbki i się poddała ;) pozostałe próbki pobierały mi na leżąco, bo mnie prawie zmiotło. Mówią, że mam bardzo niskie ciśnienie, co jest dziwne, bo przed lekarzami mi zawsze trochę skacze w górę. Wczoraj na kontroli miałam 110/70, czyli podobnie jak zawsze.

A u Was nie było z pobieraniem problemów? Możliwe, że to od tego, że byłam na czczo?

A co do cery- przed ciążą idealna, teraz bardziej mnie wysypuje, ale drobne krostki :)
    Ja w sobotę byłam na czczo i pobrala mi 6 próbek. A mam problem bo "nie mam żył" ale jak już znalazła to nawet słyszałam jak krew płynie ;)

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

• MiMK Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka123 wrote:
    I to prosilam o skierowanie na rozyczke bo napewno nie chorowalam a nie wiem czy bylam szczepiona. I co? Jajeczko....
    Jak masz możliwość sprawdź w swojej karcie w przychodni rodzinnej. Ja miałam szczepienie ponad 13 lat temu a szczepienie niby działa 10 lat powiedziała żeby lepiej się zaszczepić ale przez 3 msc nie można zajść w ciążę, ja na to ze podejrzewam ze właśnie jestem w ciąży to powiedziała żeby nie chodzić do markerów itp gdzie dużo ludzi żeby się nie zarazić.

MiMK

5djy43r8q08hakby.png

‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ