Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymonirek wrote:Z farbowaniem czekam do konca 3 msc, ale poszczescilo mi sie i zafarbowalam ostatnio kilka dni przed tym jak dowiedzialam sie o ciazy.
Ja przy planowaniu stwierdziłam, że nigdy nie wiadomo jak to na dzidzie wpłynie i wróciłam do swojego koloru, żeby się nie denerwować -
nick nieaktualnymmalibu wrote:Nie należy mi się ani zasiłek, ani nic... Jedynie macierzyńskie potem 1000zł co miesiąc przez 52(chyba) tygodnie.
O to dziwna zasada. Mi tylko zasiłek chorobowy do dnia porodu, ale będę miała jak odłożyć. Najgorzej, że sporo trzeba za wynajem mieszkania płacić. -
pigułka wrote:I koniecznie trzeba bardzo dokładnie myć warzywa i owoce, zwłaszcza te gruntowe. A kiedy Ci lekarz zalecił kolejne badanie?
Po ostatniej wizycie mi nie zlecała, a toxo badałam kilka tygodni przed ciążą. Chyba sama z siebie po prostu zrobię. W czwartek idę do innej ginekolog, bliżej mojego miasta i zobaczymy co ona powie:)
Dziewczyny czy Was tez tak suszy? W sensie czy macie takie duże pragnienie? Ja non stop mam gardło sucheWiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 20:10
Luteina 100mg x 2
-
sabanek wrote:O to dziwna zasada. Mi tylko zasiłek chorobowy do dnia porodu, ale będę miała jak odłożyć. Najgorzej, że sporo trzeba za wynajem mieszkania płacić.
Jak to zasiłek chorobowy? Na L4 jesteś?
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
Witam dziewczyny
jestem w 7 tygodniu ciąży i strasznie się cieszę, to moja pierwsza ciąża, trochę się boje ale ciesze się, że nie jestem sama
Malika proszę o dodanie mnie na 25 sierpień 2016pigułka, monirek, malika89, Dominique88, kaarolaa, wwikunia93, Emma1985, Betty Boop lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyopóźniona wrote:To zasiłek rodzicielski dla bezrobotnych. Wprowadzili od stycznia 2016. Ja też z niego będę korzystać.
Jak to zasiłek chorobowy? Na L4 jesteś?
Tak mam zwolnienie lekarskie, myślałam szczerze, że trochę jeszcze popracuję zanim ktoś coś zacznie przeczuwać, ale dostałam plamień w pracy i ginekolog z racji tego, że pracuję fizycznie i są przeciwwskazania wypisała mi L4, a potem oczywiście nie przedłużyli mi umowy, bo to dwutygodniowe śmieciówki, więc nie miałam wyboru i siedzę w domu. Obiad chociaż na spokojnie ugotuję i o dzidzię zadbam oczywiście
-
aaniuskaa wrote:Po ostatniej wizycie mi nie zlecała, a toxo badałam kilka tygodni przed ciążą. Chyba sama z siebie po prostu zrobię. W czwartek idę do innej ginekolog, bliżej mojego miasta i zobaczymy co ona powie:)
Dziewczyny czy Was tez tak suszy? W sensie czy macie takie duże pragnienie? Ja non stop mam gardło suche
To jak już będziesz po wizycie to napisz mi proszę, co Ci powiedziała. Mój powiedział, że następne badanie w 3 trymestrze, ale nie wiem, czy nie zrobić wcześniej. Co do suszenia, to tak, suszy i skóra mega swędzi.
A co do farby to ja farbowałam Biokapem- ziołową farbą, a w drugim trymestrze poproszę, żeby mnie ktoś ufarbował już normalną, żebym tylko nie wdychała tego zapachu, bo moje siwki to ciężko, żeby coś złapało. -
SyHa nie martw sie moja siostra w ciąży miała Astme słabo kontrolowaną i wiele razy zdarzało sie że bardzo ciężko oddychała taki świszczący kaszel i oddechbo okd 28 tygodnia miała stwierdzona astmę a wcześniej jej lekarze mówili że to pewnie zadyszka bo była troszkę przy tuszy, na koniec miał tylko inhalator i co?urodziła zdrowa duża córkę która ma dzisiaj 5 latek i jest bardzo mądra i rezolutną dziewczynka
SyHa85 lubi tę wiadomość
-
sabanek wrote:Tak mam zwolnienie lekarskie, myślałam szczerze, że trochę jeszcze popracuję zanim ktoś coś zacznie przeczuwać, ale dostałam plamień w pracy i ginekolog z racji tego, że pracuję fizycznie i są przeciwwskazania wypisała mi L4, a potem oczywiście nie przedłużyli mi umowy, bo to dwutygodniowe śmieciówki, więc nie miałam wyboru i siedzę w domu. Obiad chociaż na spokojnie ugotuję i o dzidzię zadbam oczywiście
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 20:57
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021
-
smerfetka84 wrote:SyHa nie martw sie moja siostra w ciąży miała Astme słabo kontrolowaną i wiele razy zdarzało sie że bardzo ciężko oddychała taki świszczący kaszel i oddechbo okd 28 tygodnia miała stwierdzona astmę a wcześniej jej lekarze mówili że to pewnie zadyszka bo była troszkę przy tuszy, na koniec miał tylko inhalator i co?urodziła zdrowa duża córkę która ma dzisiaj 5 latek i jest bardzo mądra i rezolutną dziewczynka
Takich słów mi bylo trzeba. Dziekujepozostaje mi wierzyc w happy end
[/url]
-
opóźniona wrote:To należy Ci się z ZUSu zasiłek macierzyński. Wystarczy, że masz umowę do dnia porodu. Skoro jesteś na l4 to Ci się automatycznie przedłuża.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2016, 21:06
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
opóźniona wrote:To należy Ci się z ZUSu zasiłek macierzyński. Wystarczy, że masz umowę do dnia porodu. Skoro jesteś na l4 to Ci się automatycznie przedłuża.
No niekoniecznie. Musialaby sie konczyc po uplywie 3 miesiaca. No i umowa o prace tymczasowa niestety tak nie dziala. Ale zasilek rok 1000 zl jak najbardziej wg nowych przepisow.
Zdrowie najwazniejsze, tego za zadna kase nie kupisz.[/url]
-
Ja też mam jakiś sajgon ze spaniem w nocy. Od Wigilii nie przespałam ANI jednej nocy normalnie. A wczoraj to było jakieś apogeum. Poszłam spać o 24:00. Nawet szybko usnęłam ale już po 1 się obudziłam. Najpierw tylko na siusiu. Potem nie mogłam zasnąć, potem pić mi się chciało, potem z 5 razy znów siusiu, potem aż jakoś brzuch mi wydęło, więc po espumisan, nie pomagał, bolało...no to nospa, znów z 4 razy siusiu, potem jeszcze grubsza sprawa w łazience, jak wyszłam z łazienki to mnie wzięło na mdłości, no to napar z imbiru, potem jeszcze ze 3 razy siusiu, potem zimno, potem gorąco. Wiecie że zasnęłam po 5? I w sumie co noc tak mam. Czy śpię w dzień czy nie to w nocy nie mogę. A w dzień jak małe bobo usypiam. Już jestem zmęczona tymi nocami. Serio.
Jak już kiedyś pisałam ciążę prowadzę prywatnie u kochanej pani doktor. Ale mam kartę w Medicover a tam możliwość darmowych badań, więc muszę chodzić równolegle do ginekologa. No i dziś znów byłam (po skierowanie na genetyczne) i oczywiście znów się rozczarowałam.
U mojej dr wizyta trwa GODZINĘ (!), samo usg jest długie, powolne i dokładne. Dr omawia wszystko co widzi. Tłumaczy co jest gdzie, dlaczego coś może boleć, a dlaczego jakiś hormon tak czy siak działa. Pokazuje mi wszystko. Mimo że dzidzia w czwartek miała 1cm to pokazała mi główkę i tłów i rączki i pępowinkę.... wszystko. Każdy temat powoli omawia, waży, omawia zlecone leki.... Na serio jak wychodzę to jestem w skowronkach bo dr jest bardzo spokojna i napawa optymizmem.
Dzisiejsza wizyta w Medicover trwała równo 7 minut (liczyłam). W tym czasie zdążyłam wejść, powiedzieć o ciąży, dostać skierowania na badania, zrobić USG i cytologię (+rozebrać się i ubrać). Dr jak robił USG to nie wiem czy minute trwało. Powiedział że serce bije i koniec. Więc zapytałam ile ma dzidzia. Powiedział "dostanie pani zdjęcie, tam będzie". A zdjęcie dał mi już przy wyjściu z gabinetu.
No i tak w czwartek u mojej dr dzidzia miała równo 1cm i był to 7.0tc (zgadza się z OM i owulacją). A dziś 5 dni później 12,6mm i pokazało 7.3tc. Co mnie martwi bo jakby dzidzia mało rosła. Ale tłumacze sobie że inny sprzęt. Choć żałuje że nawet nie miałam okazji lekarza zapytać bo już mu się spieszyło.
No i zostałam na 2 tygodnie sama z tematem.Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
pigułka wrote:To jak już będziesz po wizycie to napisz mi proszę, co Ci powiedziała. Mój powiedział, że następne badanie w 3 trymestrze, ale nie wiem, czy nie zrobić wcześniej. Co do suszenia, to tak, suszy i skóra mega swędzi.
A co do farby to ja farbowałam Biokapem- ziołową farbą, a w drugim trymestrze poproszę, żeby mnie ktoś ufarbował już normalną, żebym tylko nie wdychała tego zapachu, bo moje siwki to ciężko, żeby coś złapało.
Dam znać
Ale jak się martwisz to zawsze możesz zrobić toxo na własną rękę. Ja nie wiem czy nie sprawdzę, bo jednak robiłam przed ciążą, a nie w ciąży.
Mnie też skóra swędziała wcześniej, teraz już nie, mam jakiś mega nawilżający balsam i jest lepiej trochę ale sucha jest nadal, jak papier..To samo na twarzy.Luteina 100mg x 2