Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Paulka123 wrote:Mam do Was takie pytanie: mam umowe o prace do konca lipca. Termin porodu powiedzmy 4 sierpien. We wrzesniu prawdopodobnie ale nie ma jeszcze oficjalnej info, moj caly oddzial likwiduja. Wiec uwowa przedluzy mi sie max do dnia porodu a dalej zostane bez pracy.... czy nalezy mi sie jakis zasilek albo cos takiego? maz jest mundurowym i slyszalam ze wtedy sie nie nalezy to 1000zl na mies. Wiecie cos na ten temat?
Kochana ja jestem w podobnej sytuacji, mąż w wojsku, ja nie pracuje. Becikowe na pewno się nie należy, bo tam jest dochód, a biorą pod uwagę wszystkie dodatki itp.
Też zastanawiam się nad tym 1000zł, nie słyszałam, żeby tam był wymóg dochód.Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Paulka123 wrote:Mam do Was takie pytanie: mam umowe o prace do konca lipca. Termin porodu powiedzmy 4 sierpien. We wrzesniu prawdopodobnie ale nie ma jeszcze oficjalnej info, moj caly oddzial likwiduja. Wiec uwowa przedluzy mi sie max do dnia porodu a dalej zostane bez pracy.... czy nalezy mi sie jakis zasilek albo cos takiego? maz jest mundurowym i slyszalam ze wtedy sie nie nalezy to 1000zl na mies. Wiecie cos na ten temat?
SyHa85 lubi tę wiadomość
-
mmalibu wrote:Jako bezrobotnej matce należy się 1000zł macierzyńskiego przez 52 tygodnie. Mąż może zarabiać miliony i nie ma to znaczenia.
Tak to rozumiem według nowej ustawy od 2 stycznia 2016.
Dzięki kochana za infoMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 09:47
-
-
Jeśli umowa kończy się po 3 mcu ciąży, to przedłuża się automatycznie do dnia porodu. A skoro w dniu porodu istnieje stosunek pracy to masz prawo do zasiłku macierzyńskiego. -
Betty Boop wrote:Witajcie
Nie wiem czy dobrze zrobilam ale własnie zakupilam sobie na allegro ten detektor tetna płodu. Zastanawialam sie długo, zeby sie nie stresowac niepotrzebnie itd az w koncu ogladalam, ogladalam i kliknelam KUP TERAZKupilam taki za 130zł z przesyłką Angel Sound.
Betty ja mam ten sam detektor, tętno znalazłam ok. 12-13 tygodnia, trochę się trzeba było naszukać, ale się udało, trzeba bardzo nisko pod pępkiem.Martynka30, Betty Boop lubią tę wiadomość
-
Rybaaaa wrote:Jeśli umowa kończy się po 3 mcu ciąży, to przedłuża się automatycznie do dnia porodu. A skoro w dniu porodu istnieje stosunek pracy to masz prawo do zasiłku macierzyńskiego.Alicja- nasza księżniczka
ur. 5.08.2016
Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017 -
Karo Em wrote:Betty ja mam ten sam detektor, tętno znalazłam ok. 12-13 tygodnia, trochę się trzeba było naszukać, ale się udało, trzeba bardzo nisko pod pępkiem.
Ja znalazłam po prawej stronieMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Ale mnie kusicie tym detektorem
A co do 'macierzyńskiego' dla kobiet bez pracy to teraz jest tak, że jeśli mama nie pracuje (musi być raczej zarejestrowana jako bezrobotna) lub jest studentką to przysługuje jej 1000zł, chyba też dotyczy to kobiet na umowach 'śmieciowych'. Tylko trzeba złożyć odpowiedni wniosek o te pieniążki ale to chyba dopiero jak maluch się urodzi
Nie ważne czym zajmuje się Wasz mąż/partner.
Ale miałam ciężką noc, masakra! Raz siku, raz susza w buzi, potem jestem głodna, nad ranem jeździło mi w jelitach jak na rozwolnienie. Wstałam rano i specjalnie poszłam do kuchni ugryźć cokolwiek bo aż mnie żołądek bolał..od razu skończyło się zwrotem. No ale na szczęście mam tak raz na 2/3 dni. Teraz jedynie mnie trochę żołądek boli ale udało mi się zjeść śniadanie.
Betty_boop cytomegalię też przeszłam ale toxo nie i chyba zrobię badanie jeszcze raz bo wtedy robiłam kilka tygodni przed ciążą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2016, 10:22
Betty Boop lubi tę wiadomość
Luteina 100mg x 2
-
Dzień dobry z rana
Przyjechała moja podusia ciążowaŚliczna jest
Poranek przywitał mnie czystym śluzem bez żadnych zanieczyszczeńSyHa85 lubi tę wiadomość
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
pigułka wrote:Malika zamawiałaś z gemini? Długo szła? Ja dalej czekam na swoja...
Ja zamawiałam z genimi w niedzielę i jeszcze jej nie mam.
Piguła a Ty też zamawiałaś z genimi?Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
pigułka wrote:Tak, w sobotę i nawet maila jeszcze nie było, że wysłali.
Ja też nie mam, oni generalnie się nie śpieszą, kiedyś przysyłki nie miałam ponad tydz, napisałam do nich i tam Pani mnie poinformowała, że aktualnie ich stan przygotowań paczki to 72 godz robocze!!! bo mają mało ludzi.
Jak zamawiałam to mieli 48 godz, ale roboczych
Piguła sprawdź dziś pocztę wieczorem tak 19-20 jest szansa, że dziś już Tobie wyśląMama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Martynka30 wrote:Ja też nie mam, oni generalnie się nie śpieszą, kiedyś przysyłki nie miałam ponad tydz, napisałam do nich i tam Pani mnie poinformowała, że aktualnie ich stan przygotowań paczki to 72 godz robocze!!! bo mają mało ludzi.
Jak zamawiałam to mieli 48 godz, ale roboczych
Piguła sprawdź dziś pocztę wieczorem tak 19-20 jest szansa, że dziś już Tobie wyślą -
monirek wrote:Dziewczyny a podacie linka do tych poduszek? Moze tez sobie kupie
http://www.aptekagemini.pl/mh-kojec-niebieski-classic.html
Moje 2 koleżanki mają i bardzo sobie chwalądlatego ja zamówiłam ten model, tylko na przesyłkę trochę już z Pigułą czekamy
pigułka lubi tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz