X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moi tesciowe dorobia sie 3 wnukow na raz i beda mieli juz 8, a moi rodzice 3...

bylam z malym na szczepeniu, juz ostatnie 16-18 miesiecy i teraz przerwa az do 6 r,ż, :) ale co sie cieszyc jak od sierpna znow sie zaczna wizyty szczepienne...ale narazie o tym nie mysle...jak zawsze wszyscy zachwyceni mlodym, lekarze, pielegniarki. nie moga sie nadziwic jak on wyszedl z tego wszystkiego...

a na obiad bedzie pomidorowa...

Ania_1986, Friend, pigułka, aaniuskaa lubią tę wiadomość

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    No ja też mam dylemat teraz bo kończę sam kwas foliowy i teraz mam brać zestaw- tam jest też jod 200. No ale chyba nie przedawkuję :)

chyba nie ale lekarza lepiej zapytaj

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    moi tesciowe dorobia sie 3 wnukow na raz i beda mieli juz 8, a moi rodzice 3...

bylam z malym na szczepeniu, juz ostatnie 16-18 miesiecy i teraz przerwa az do 6 r,ż, :) ale co sie cieszyc jak od sierpna znow sie zaczna wizyty szczepienne...ale narazie o tym nie mysle...jak zawsze wszyscy zachwyceni mlodym, lekarze, pielegniarki. nie moga sie nadziwic jak on wyszedl z tego wszystkiego...

a na obiad bedzie pomidorowa...

U moich rodziców drugie wnuczątko będzie, a u teściów pierwsze, więc już się boję co to teściowa nie wymyśli.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie poryczalam mamie przez telefon jak nigdy.
    Zrobi mi kluski ziemniaczane na 2 dni na obiad i jeszcze zakupy :-)

Dla mojej mamy to będzie 3 wnuczek/ wnuczka a dla teściów pierwszy.

kaarolaa, SyHa85 lubią tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to sobie troszke odpoczelam, jak bylam u rodzicow to ani raz nie zmienilam pieluchy mlodemu...nie mialam dzieki temu odruchu wymiotnego. pospalam sobie do 8, 9 ach...a od dzisiaj powrot do codziennosci, mlody pobudka o 6 wiec i matka wstala, kupa w pampersie powoduje, ze mnie rzuca strasznie, nie wymiotuje, ale mam odruch...obiadek gotowy przez mamusie, pyszny...jak szybko sie czlowiek do dobrego przyzwyczaja... :)

SyHa85, aniab91, Ania_1986, Rybaaaa, Dominique88 lubią tę wiadomość

• Friend Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na śniadania jem płatki owsiane z mlekiem. Czasami dodam miodu. Bardzo zdrowe dla mnie, dziecka, dla jelit itp.

Jak zaczęłam praktykować owsiankę na śniadanko to byłam wniebowzięta tak mi smakowała... teraz jak czuje jak się podgrzewa mleko to mam odruch wymiotny. Jem tyle ile mogę. Byle nie zwrócić tego z powrotem :-)

8p3ogov3mui4evm6.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jod mogę przedawkować? Biorę Jodid200 a mam zacząć brać kompleks witamin i tam też jest jod200. Zapomniałam zapytać głupia ja :/

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi endo mowil ze lepiej za duzo nie brac, ja mam w witaminach tylko 100 jodu i powiedzial ze to wystarczy zeby wiecej juz nie brac

• aniab91 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moze po prostu odstaw ten jodid skoro w witaminach tez jest 200 to nie ma chyba sensu podwajac dawki, tak samo jak odstawiasz kwas foliowy bo jest w witaminach. Ja nie biore dodatkowo jodu ani folika bo ciagle mysle ze im mniej tych tabletek i chemii tym lepiej a we wszystkim sa jakis substancje sklejajace skladniki.

SyHa85 lubi tę wiadomość

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    mi endo mowil ze lepiej za duzo nie brac, ja mam w witaminach tylko 100 jodu i powiedzial ze to wystarczy zeby wiecej juz nie brac

Mi endo przypisał 200. Wiem jak zrobię- będę brała w witaminach a jodid200 odstawie. Dawka zachowana, a jod to jod, no nie?

W ogóle te witaminy Omega Med Optima Forte zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu o 85%- mają na to badania. Przez jakieś super DHA.

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab91 wrote:
    To moze po prostu odstaw ten jodid skoro w witaminach tez jest 200 to nie ma chyba sensu podwajac dawki, tak samo jak odstawiasz kwas foliowy bo jest w witaminach. Ja nie biore dodatkowo jodu ani folika bo ciagle mysle ze im mniej tych tabletek i chemii tym lepiej a we wszystkim sa jakis substancje sklejajace skladniki.

Tak zrobię :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jest coś oprócz jodu, kwasu foliowego i wit. D3 w tych "miksach" witamin? Ja biorę wszystko osobno. Coś jeszcze jest istotne? Żelazo?

• pigułka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    A jest coś oprócz jodu, kwasu foliowego i wit. D3 w tych "miksach" witamin? Ja biorę wszystko osobno. Coś jeszcze jest istotne? Żelazo?
    Żelazo i DHA

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też endo mówiła, że skoro w witaminach jest jod, to już nic nie brać dodatkowo.

A co do mojego Hashi, to u mnie nietypowo właśnie, bo TSH, FT3, FT4 i anty TPO w normie (zawsze), a tylko anty TG zawyżone znacząco. Przez to dostałam skierowanie na USG i obraz tarczycy charakterystyczny dla Hashi, plus dwa małe guzki na tarczycy, nieonkologiczne. Także nie każdy idzie książkowo ;)

Ale też, co ciekawe przeciwciała mogą być podwyższone, bo organizm kiedyś przechodził jakąś chorobę autoimmunologiczną i to jest taki ślad po tym (u mnie na przykład w dzieciństwie wole młodzieńcze i kilkanaście lat leczenia tarczycy). Także równie dobrze może to nic nie być :) Najlepiej będzie to widać na obrazie USG.

Friend lubi tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Mi endo przypisał 200. Wiem jak zrobię- będę brała w witaminach a jodid200 odstawie. Dawka zachowana, a jod to jod, no nie?

W ogóle te witaminy Omega Med Optima Forte zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu o 85%- mają na to badania. Przez jakieś super DHA.

Bo oni mają DHA pozyskiwane bezpośrednio z alg, a nie tak jak większość tabsów, które pozyskują z rybek (które jedzą algi). Więc dostajesz bezpośrednio z alg - i nie są tak zanieczyszczone jak te od rybek.

SyHa85 lubi tę wiadomość

8p3ogov3mui4evm6.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiMK zdjęcie postaram się przesłać później, bo lecę robić obiad, a najpierw musiałabym uprzątnąć cały bajzel, żeby Cię nie przerazić;) Generalnie wygląda tak http://olx.pl/oferta/ceba-baby-komoda-kapielowa-przewijak-wanienka-polki-CID88-IDc7ZND.html tylko u mnie w dwóch miejscach ceratka puściła na szwach na kilku centymetrach. Ale sprawny i nadaje się, ale Ty chyba ze Szczecina, jak pamiętam, a ja tam nie bardzo chcę się bawić w wysyłanie tego, chyba że masz kogoś, kto mógłby Ci to podrzucić?

MiMK lubi tę wiadomość

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i z wanienki w ogóle nie korzystaliśmy jak coś :)

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie.. bo ja kupiłam Omega Med DHA - i to jest samo DHA i teraz szukam jakiś witamin, które nie mają w opakowaniu DHA - tylko same witaminki. Żelazo, jod, witamina D - któraś z Was może zna jakieś takie?

8p3ogov3mui4evm6.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola milo cie widziec znowu :)

Tak czytam o waszych problemach z jedzeniem i dochodze do wniosku, ze moja Marcelina to jest jednak wszystkożerna, co nie zjem- to jest ok :) i na wszystko mam ochote :)

kaarolaa, malika89 lubią tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • 33Karola33 Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Dziewczyny czy jod mogę przedawkować? Biorę Jodid200 a mam zacząć brać kompleks witamin i tam też jest jod200. Zapomniałam zapytać głupia ja :/
    Endo kazała odstawić jodid jeżeli tą dawkę przyjmuję w witaminach.

SyHa85 lubi tę wiadomość

Czekamy na drugie szczęście ♥ ♥
    f2w39jcg3kdjlap4.png
‹‹ 715 716 717 718 719 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ