X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, powodzenia na wizytach dziewczyny :).
    A ja już dzisiaj po pobraniu krwi, od wczoraj jakaś nerwowa jestem - nie wiem czemu, brzuch mnie pobolewa :/..
    piszecie o tych badaniach i już się doczekać nie mogę polowkowych ..

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betty Boop wrote:
    jeeej nie strasz, to juz trzeba połozna wybierac? Ja to chyba jeszcze do konca nie wierze ze w ciazy jestem a co dopiero wybór połoznej. Ale taka, z która bede rodzila czy te co przychodzi na wizyty po urodzeniu bobasa? Nie nam sie na tym...

Zostawie ten termin na razie a jak doktorek powie ze za wczesnie to odwolam i przepisze sie na inny. Ona zawsze jest chetny przyjac swoje pacjentki nawet jak juz miejsca nie ma.

No ja musialam miec wybrana jak zakladali karte ciazy pierwsza wizyte u niej mam w 27 tyg ciazy nie bojcie sie to przewaznie sa cudne babeczki czesto tez prowadza szkoly rodzenia wiedza jak porod wyglada polozna srodowiskowa nie jest tylko po to zeby przyjsc po porodzie i udowodnic ze zle jest sprawowana opieka ale przed porodem rozmawiacie z nia o waszych obawach watpliwosciach mowi co warto wziasc do szpitala i daje liste wyprawki no takie naprawde fajne rzeczy uwazam ze warto mozna tez poczytac o poloznej srodowiskowej to fajna sprawa my mozemy sie tu wymadrzac ale zawsze lepiej zasiegnac opini eksperta to tylko moje zdanie oczywiscie

Betty Boop lubi tę wiadomość

hchyw1d370r6axb9.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jeszcze nie mam położnej. W ośrodku do którego chodziłam kilka lat temu to były położne w gabinecie ginekologa na zasadzie recepcji ale one tez ciężarne obsługiwały. Tutaj jest tylko ginekolog. Mi moja lekarka nic jeszcze nie mówiła o poloznej ale chyba warto podpytać na następnej wizycie.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • mmalibu Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Ja też poproszę kciuki o 17.30. Od rana sobie miejsca znaleźć nie mogę ze stresu :/
    No ja też... miałam sprzatać, ale ze stresu mnie aż brzuch boli... Gdzie tam 17.30... A to jeszcze 50km ode mnie...

relg6iyem5hi69f7.png
  • paola89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Spokojnie. Dzidziu w niepewności trzyma, żebyś potem niespodziankę miała :) Ja sama nie jestem pewna co do ruchów, bo są inne niż Dziewczyny opisują, u mnie to wygląda jakby jednorazowy "tik nerwowy" był, takie pojedyncze mocne "drgnięcie", co kilka sekund, ale magnez biorę i to nie znika, więc wychodziłoby, że to Bobas, ale zawsze w głowie siedzi ta niepewność...

Też miałam taki jakby tik nerwowy i wydaje mi się ze to dzidziol, gdzieś czytałam jak dziewczyna też tak opisywała ruchy.. dzieciak jeszcze nie ma kontroli nad rączkami i nóżkami .
    Teraz już wiem że to mała się wierci, już ruchy są inne :)

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • hella Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninka0111 wrote:
    No ja musialam miec wybrana jak zakladali karte ciazy pierwsza wizyte u niej mam w 27 tyg ciazy nie bojcie sie to przewaznie sa cudne babeczki czesto tez prowadza szkoly rodzenia wiedza jak porod wyglada polozna srodowiskowa nie jest tylko po to zeby przyjsc po porodzie i udowodnic ze zle jest sprawowana opieka ale przed porodem rozmawiacie z nia o waszych obawach watpliwosciach mowi co warto wziasc do szpitala i daje liste wyprawki no takie naprawde fajne rzeczy uwazam ze warto mozna tez poczytac o poloznej srodowiskowej to fajna sprawa my mozemy sie tu wymadrzac ale zawsze lepiej zasiegnac opini eksperta to tylko moje zdanie oczywiscie

A jak się chodzi prywatnie to też jest taka opcja? Bo zawsze myślałam, że położne są tylko jak się na nfz chodzi.

Maja <3
    ur. 8.08.2016 godz. 19:35 - SN
    ijpbcwa1yu1ccujy.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.sosrodzice.pl/do-czego-potrzebna-jest-polozna-srodowiskowa-czyli-co-nieco-o-wizytach-patronazowych/#article

Tu jest fajny link wyjasniajacy

Przepraszam ze sie tak madruje moze dlatego ze mam super polozna ktora uratowala mi zycie do poloznej mozna sie wybrac tez z mezem jezeli on chce byc przy porodzie a dowiedziec sie czegos wiecej zadzwonic o kazdej porze dnia i nocy jak cos by sie dzialo naprawde warto to wykorzystac☺

hchyw1d370r6axb9.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazda kobieta w ciazy i po porodzie ma prawo do poloznej srodowiskowej na nfz nie wazne czy chodzi do lekarza prywatnie czy na nfz

hchyw1d370r6axb9.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko się teraz zastanawiam gdzie ja tu położną znajdę. Bo po porodzie to na pewno ona znajdzie mnie.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie wydaje ze polozna do rodzenia wybiera sie jak wypelnia sie te wszystkie papierki czesto juz na porodowce o ile jest cos takiego do mnie przychodzily rozne nie mialam jednej ale pewnie jest to zalezne od szpitala...
    Moze jak ladnie poprosimy to Amanina podpyta mamy☺

hchyw1d370r6axb9.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1986 wrote:
    Tylko się teraz zastanawiam gdzie ja tu położną znajdę. Bo po porodzie to na pewno ona znajdzie mnie.

Ja wybralam w swoim osrodku zdrowia innym niz chodze do ginekologa tam gdzie mam lakarza rodzinnego

hchyw1d370r6axb9.png
  • hella Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja poczekam aż wyjaśni się sprawa z moim kredytem. Wtedy poszukam ośrodka zdrowia bliżej nowego mieszkania i tam dopytam o położną :)

Ninka0111 lubi tę wiadomość

Maja <3
    ur. 8.08.2016 godz. 19:35 - SN
    ijpbcwa1yu1ccujy.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    No ja też... miałam sprzatać, ale ze stresu mnie aż brzuch boli... Gdzie tam 17.30... A to jeszcze 50km ode mnie...
    Trzymam kciuki

hchyw1d370r6axb9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w przychodni, do której się zapisywałam, żeby do rodzinnego chodzić, to tam jest też deklaracja położnej środowiskowej. Nie w każdym ośrodku zdrowia są. Wiem, że po porodzie trzeba im zgłosić, że się dziecko urodziło i wtedy ona ma kilka wizyt chyba odbyć u nas.

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninka0111 wrote:
    Ja wybralam w swoim osrodku zdrowia innym niz chodze do ginekologa tam gdzie mam lakarza rodzinnego

W moim ośrodku to na pewno nie ma położnej.

Wiem że w szpitalu w którym chcę rodzić jest tak że położne mają swoje dyżury. Moja siostra miała jedną położną na spółkę z kolezanką, ale jakby więcej kobiet w tym czasie rodziło to by mysiała podzielić ten czas na kilka babeczek. Więc nie wiem czy na dyżurze jest jedna czy jak.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    U nas w przychodni, do której się zapisywałam, żeby do rodzinnego chodzić, to tam jest też deklaracja położnej środowiskowej. Nie w każdym ośrodku zdrowia są. Wiem, że po porodzie trzeba im zgłosić, że się dziecko urodziło i wtedy ona ma kilka wizyt chyba odbyć u nas.

Ja w ogóle słyszałam takie historie że położne miały przychodzić do domu i się nie zjawiały , a potem z owego ośrodka dzwonili że kobieta ma przyjść i podpisać że połozna u niej była. Śmiech na sali

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za kciuki :-*
    My w końcu po. Nasza córcia jest zdrowa, wszystkie narządy w porządku, łożysko wysoko na tylnej ścianie. Waży 430 g. Wg usg 20t+5d.
    Rodzice przeszczęśliwi <3 Tatusiowi bardzo spodobał się nosek - taka malutka kuleczka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 10:11

hella, sabanek, Ania_1986, Klaudia90, kaarolaa, Penelope30, oLena31, Ninka0111, pigułka, paola89, opóźniona, malika89, alicjaaaa, blondyna5555, Rudi88, _cherryLady, SyHa85, Lulu83, Nelk, Betty Boop, Kw14tuszek, Aśka_gdańsk lubią tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Dziękuję dziewczyny za kciuki :-*
    My w końcu po. Nasza córcia jest zdrowa, wszystkie narządy w porządku, łożysko wysoko na tylnej ścianie. Waży 430 g. Wg usg 20t+5d.
    Rodzice przeszczęśliwi <3 Tatusiowi bardzo spodobał się nosek - taka malutka kuleczka :-)

Gratulacje :) Wy już takie pulpety w środku nosicie ;) Moje ostatnio 209g ważyło tylko, ale gin mówi, że to dość sporo. Kurczę ja jakoś zapominam zawsze o to łożysko zapytać, a gin sama nie powie wcześniej, tak samo z serduszkiem, sprawdziła dopiero w 11tygodniu ;)

Ooo o moim już niejedna osoba powiedziała, że jak kotek wygląda, ten nosek taki typowy :)

Rybaaaa lubi tę wiadomość

• klaudus026 Znajoma

Wysłany: 23 marca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie i okazało się że mam zapalenie pęcherza stąd te bóle w dole brzucha ;( Lekarz podejrzał też na USG płeć maluszka i powiedział że może być to chłopczyk bo chyba widać siusiaka ale na razie nie nastawiam się bo sprzęt był bardzo słabej jakości. Myślę że więcej okaże się na badaniach połówkowych 4 kwietnia :)
    Kochane polecacie na połówkowe USG 3D? Jest stówa różnicy i nie wiem czy się decydować.
    Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące dzisiaj ;*

oLena31 lubi tę wiadomość

klz90tc72ps3n294.png
  • Alishia Przyjaciółka

Wysłany: 23 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 22 tygodniu :) podobno zaczynam 6 miesiąc jeju jak ten czas leci.... moja dzidzia ostatnio spokojna mało się rusza ale daje o sobie znać :) tak się cieszę z córeczki :)

sabanek, oLena31, Ninka0111, alicjaaaa, Rudi88 lubią tę wiadomość

km5s3e3kznhovlx5.png

570770d4ee425.png

Czekamy na naszą córeczkę <3
‹‹ 944 945 946 947 948 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ