Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam i kapsułki z lovely i proszek, ubranka lecą w kapsułkach, a proszek mam do pieluszek wielorazowych.. i jakoś nie czuję zapachu specjalnie. Może jakiś lekko delikatny i tyle ale może to płyny tak czujecie?
Nasze ubrania piorę w kapsułkach z lidla Formil się nazywają i też nie mają intensywnego zapachu.
Kiedyś dawno jak prałam w proszkach to bez płynu ubrania były strasznie nieprzyjemne.. potem przeszłam na płyny do prania no a teraz kapsułki i zajmują o wiele mniej miejsca i są wygodniejsze w użyciuszkoda tylko, że nie da się kupić ich jakoś bardziej hurtowo bo tak strasznie dużo plastikowych pudełek się generuje.
Mi się podoba, że pada cały dzieńjest czym oddychać, słychać przyjemni szum cały czas i super mi się spało
pumka1990, Eilleen lubią tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
justyna14 wrote:nie daje się leków od tak dziecku, a zaparcia na są normalne, układ musi się dostosować. podaje sie tylko probityki i właśnie wode.
A skąd wniosek, że podawałam leki "od tak"? Konsultowałam z lekarzem, i to nie jednym.
Zarówno jedna z lekarek, jak i konsultantka laktacyjna, uczulały mnie, żeby nie podawać dziecku samej wody, bo może to bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Jedynie jedna stara położna mi radziła tą wodę, ale radziła też dietę matki karmiącej, także mało była dla mnie wiarygodna
Ja bym dopytała u neonatologa, nie poiłabym na własną rękę wodą ani nie rozcieńczała mleka (nawet na etykiecie jest często adnotacja, by tego nie robić), szczególnie że mówimy o wcześniaku.
Dooti, do piątku już blisko, może lekarz coś zaradzi!mi88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZolza_ wrote:Dobra niech wyłazi ta klucha. 3540 g to co by było jakbym miała ja przenosic??? Ledwo żyje, ale wszystkie wymiary na 38/39 tydzień.
Dokładnie to waga urodzeniowa mojej młodszej:)
Nie wiem jak wcześniaki ale do mm dzieci chyba powinny dostawać picie osobno, wode albo herbatke. W mleku matki najpierw leci "picie" a później jedzienie, natomiast mm jest tylko czystym posilkiem. Nie ma tam nawodnienia jak w mleku matki dlatego podaje się cos do picia. Czy to sie jakos zmienilo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 11:44
justyna14 lubi tę wiadomość
-
nesssssa wrote:To ja jestem jakaś nienormalna. Ja się nie mogę doczekać porodu z kilku względów.
Mam dość ciąży, chcę już zobaczyć bobasa a poza tym jestem mega ciekawa jak to czuć...
Pewnie jak się zacznie to szybko zmienię zdanie
Jedynie bobasa się nie mogę doczekać
-
Leticia wrote:Ja dawałam córce w takich przypadkach Espumisan, a w podbramkowych sytuacjach pół czopka glicerynowego.
Ale nie wiem jak to wygląda przy wcześniakach, może lepiej jednak dopytać specjalisty.
Edit: wiem też, że niektórzy przy mm "przepajają" wodą, ale z drugiej strony od tego się odchodzi w ostatnich latach i nie wiem jakie są aktualne wytyczne.
-
Lavendova wrote:Dokładnie to waga urodzeniowa mojej młodszej:)
Nie wiem jak wcześniaki ale do mm dzieci chyba powinny dostawać picie osobno, wode albo herbatke. W mleku matki najpierw leci "picie" a później jedzienie, natomiast mm jest tylko czystym posilkiem. Nie ma tam nawodnienia jak w mleku matki dlatego podaje się cos do picia. Czy to sie jakos zmienilo?7w3d 💔 -
Ja coraz bardziej sie stresuje porodem, jakoś do niedawna było mi to wszystko jedno, po prostu wiedziałam że musze urodzić i tyle. A ostatnio boje sie tego że to przyjdzie tak z zaskoczenia, a ja uwielbiam mieć wszystko poplanowane, i że wpadne w panike. Jak o tym myśle to aż mnie ściska w żołądku:/ boje sie że sobie nie poradze sama z dzieckiem w szpitalu, wiem że od tego są położne żeby pomóc, ale jakoś chciałabym wszystko sama tam umieć zrobić, a nie wiadomo jaka będe po porodzie. W ogóle jak myśle o tym pobycie w szpitalu to robi mi sie słabo, mam nadzieje że wszystko będzie dobrze i będe tam tylko te dwa dni bo jak dłużej to chyba będzie ze mną źle:/ boje sie że dziecku coś sie stanie przy porodzie:( mam nadzieje że rzeczywistość będzie lepsza niż teraz mi sie wydaje17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Mleko matki zastępuje zarówno picie jak i jedzenie. Mm to tylko jedzenie. Dlatego daje się oddzielnie albo wodę, albo rumianek, koperek coś do picia na bazie wody. Dzięki temu unikamy zatwardzenia, które często jest niczym innym jak zwykłymi gazami dlatego niektóre piszą że miały przepisany Espumisan
Wszystkie leki na gazy wzdęcia kołki są po 28 dniu życiu dziecka i mimo że są bez recepty powinno się je podawać po konsultacji z lekarzem. Więc polecanie tu komuś leków na zatwardzenia u noworodka to trochę nie na miejscu. Pierwsze 3 MSC układ trawienny się kształtuje i niestety tego nie da się ominąć. Łagodzić można naturalnie a osobiście wolę dać ciut wody niż od razu ładować leki. I nie chodzi o przestarzałe metody ale o zdrowy rozsądek.7w3d 💔 -
Z tego, co mi zgodnie powiedziały lekarka i konsultantka laktacyjna, aktualna wiedza medyczna nie zaleca podawania wody niemowlakom. Mleko modyfikowane jest wciąż mlekiem, a żołądek noworodka nie jest przystosowany do przyjmowania wody, nie mówiąc już o ziołach
Konsultantka laktacyjna jak jej powiedziałam, że położna kazała dawać noworodkowi koperek, to stwierdziła, że "nóż się w kieszeni otwiera" jak słyszy jakie "przedpotopowe bzdury" opowiadają położne kobietom.
Być może lata temu, gdy mm miało inny skład niż teraz, woda była mniejszym złem. Jednak mleko modyfikowane też ulega zmianom i udoskonaleniom.Carolline lubi tę wiadomość
-
edytkaa93 wrote:Ja coraz bardziej sie stresuje porodem, jakoś do niedawna było mi to wszystko jedno, po prostu wiedziałam że musze urodzić i tyle. A ostatnio boje sie tego że to przyjdzie tak z zaskoczenia, a ja uwielbiam mieć wszystko poplanowane, i że wpadne w panike. Jak o tym myśle to aż mnie ściska w żołądku:/ boje sie że sobie nie poradze sama z dzieckiem w szpitalu, wiem że od tego są położne żeby pomóc, ale jakoś chciałabym wszystko sama tam umieć zrobić, a nie wiadomo jaka będe po porodzie. W ogóle jak myśle o tym pobycie w szpitalu to robi mi sie słabo, mam nadzieje że wszystko będzie dobrze i będe tam tylko te dwa dni bo jak dłużej to chyba będzie ze mną źle:/ boje sie że dziecku coś sie stanie przy porodzie:( mam nadzieje że rzeczywistość będzie lepsza niż teraz mi sie wydaje
to tylko krótki etap a potem całe zycie na poznawanie i kochanie się
edytkaa93, Leticia lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
Ja tez mam mleczko lovela i potwierdzam ze zapach zaraz po praniu jest dosc intensywny, jak ubranka wyschna juz mniej, a jak wyprasowalam to nic nie czulam.
Piszecie o problemach ze snem, ja nie spie od polowy marca. 3-4 godziny na cala noc to wszystko. W dzien nie moge zasnac. Nogi mi puchna bez znaczenia na pogode, normalnie nosze 38, a teraz mam 42...
Nie przytylam jakos bardzo duzo, bo 8kg. Z czego polowa to chyba ta opuchlizna kostek. Mam wrazenie ze w obwodzie sa wielkosci kolan.
Dzis sroda, jak Mała sie nie zdecyduje sama wyjsc to za tydzien w srode mam sie zglosic do szpitala.
Juz tak blisko do spotkania z nasza córeczką.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 12:28
-
Leticia wrote:Z tego, co mi zgodnie powiedziały lekarka i konsultantka laktacyjna, aktualna wiedza medyczna nie zaleca podawania wody niemowlakom. Mleko modyfikowane jest wciąż mlekiem, a żołądek noworodka nie jest przystosowany do przyjmowania wody, nie mówiąc już o ziołach
Konsultantka laktacyjna jak jej powiedziałam, że położna kazała dawać noworodkowi koperek, to stwierdziła, że "nóż się w kieszeni otwiera" jak słyszy jakie "przedpotopowe bzdury" opowiadają położne kobietom.
Być może lata temu, gdy mm miało inny skład niż teraz, woda była mniejszym złem. Jednak mleko modyfikowane też ulega zmianom i udoskonaleniom.nic tylko przekazywać ją dalej
7w3d 💔 -
Meneksze wrote:Piszecie o problemach ze snem, ja nie spie od polowy marca. 3-4 godziny na cala noc to wszystko. W dzien nie moge zasnac. Nogi mi puchna bez znaczenia na pogode, normalnie nosze 38, a teraz mam 42...
Nie przyrulam jakos bardzo duzo, bo 8kg. Z czego polowa to chyba ta opuchlizna kostek. Mam wrazenie ze w obwodzie sa wielkosci kolan.
Dzis sroda, jak Mała sie nie zdecyduje sama wyjsc to za tydzien w srode mam sie zglosic do szpitala.
Juz tak blisko do spotkania z nasza córeczką.
O rety, 4 rozmiary?! Współczuję...
Będą Ci wywoływać poród przed terminem? Czy na obserwację chcą Cię wziąć?
-
To nam w de polozna na szkole rodzenia mowila zeby mm robic na normalnej przegotowanej kranowce zadnej wodzie butelkowanej
(akurat o fopajaniu nie rozmawialismy ale wiem ze co polozna to inne zdanie wiec najlepiej metoda prob i bledow intuicja matki robic to co samej uwaza sie za sluszne) zdziwilo mnie wlasnie to z ta woda bo wiem ze szwagierka mieszkajaca w pl zafixowana byla ze woda do przegotowania do mleka dla dziecka tylko i wylacznie butelkowana a tutaj sie smieja i mowia ze jak do gotowania to zwykla kranowka
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Właśnie rozmawiałam z moją mamą o porodzie i dowiedziałam się, że urodziła mnie w 2 godziny od przyjazdu do szpitala!
Pytam, czy w nocy miała jakieś skurcze, a ona na to: "no tak tylko siku mi się ciągle chciało i pół nocy łaziłam. Ale jak mnie lekarka zbadała, to już miałam chyba 7 czy ileś". No spoko, biorę taki poród w ciemno
justyna14, Cccierpliwa, Flowwer, DobrejMysli, pumka1990, Kasiaja, Eilleen, Carolline lubią tę wiadomość
-
U nas za to mówili na szkole rodzenia żeby przepajać wodą jak karmi się mm bo jak tego nie będziemy robić to będą właśnie zaparcia. Też mówiła coś takiego, że mleko matki to najpierw kompocik a później jedzenie, a mm to od razu ''kotlecik''. Także co osoba to inna opinia.
justyna14, pumka1990 lubią tę wiadomość
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Cccierpliwa wrote:To nam w de polozna na szkole rodzenia mowila zeby mm robic na normalnej przegotowanej kranowce zadnej wodzie butelkowanej
(akurat o fopajaniu nie rozmawialismy ale wiem ze co polozna to inne zdanie wiec najlepiej metoda prob i bledow intuicja matki robic to co samej uwaza sie za sluszne) zdziwilo mnie wlasnie to z ta woda bo wiem ze szwagierka mieszkajaca w pl zafixowana byla ze woda do przegotowania do mleka dla dziecka tylko i wylacznie butelkowana a tutaj sie smieja i mowia ze jak do gotowania to zwykla kranowka
7w3d 💔 -
Leticia wrote:Właśnie rozmawiałam z moją mamą o porodzie i dowiedziałam się, że urodziła mnie w 2 godziny od przyjazdu do szpitala!
Pytam, czy w nocy miała jakieś skurcze, a ona na to: "no tak tylko siku mi się ciągle chciało i pół nocy łaziłam. Ale jak mnie lekarka zbadała, to już miałam chyba 7 czy ileś". No spoko, biorę taki poród w ciemno
7w3d 💔