X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    rodziłam w 2014 i 2015 nie sądze, żeby skład mleka się zmienił, jedynie co to trendy się zmieniają w żywieniu. Każda robi jak uważa, to co jak mówisz przedpotopowe często mi i moim dzieciom pomagało. A woda to nie kranów tylko woda dostosowana dla noworodków np m jak mama z atestami i przegotowana. Więc skoro na takiej wodzie robisz mm i dziecku nie szkodzi to nagle bez dodatku mm zaszkodzi? wspaniała wiedza :) nic tylko przekazywać ją dalej :)

peace&love! ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    A skąd wniosek, że podawałam leki "od tak"? Konsultowałam z lekarzem, i to nie jednym.
    Zarówno jedna z lekarek, jak i konsultantka laktacyjna, uczulały mnie, żeby nie podawać dziecku samej wody, bo może to bardziej zaszkodzić niż pomóc.
    Jedynie jedna stara położna mi radziła tą wodę, ale radziła też dietę matki karmiącej, także mało była dla mnie wiarygodna :P
    Ja bym dopytała u neonatologa, nie poiłabym na własną rękę wodą ani nie rozcieńczała mleka (nawet na etykiecie jest często adnotacja, by tego nie robić), szczególnie że mówimy o wcześniaku.

Dooti, do piątku już blisko, może lekarz coś zaradzi!
    Zgadzam się z Tobą. Też bym nie rozcienczala mleka ani nie podawała wody. Lepiej skonsultować to.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka z pracy opowiadała że była kilka dni przed planowanym terminem porodu rano na wizycie u lekarza i powiedział jej że cisza. Wróciła do domu i cały dzień miała lekkie bóle miesiączkowe. W nocy zaczęły się skurcze a jak dojechała do szpitala to miała już takie rozwarcie że urodziła w godzinę. Ona mi mówiła, że nie wie co to są 3 fazy porodu. Z drugim poszło jeszcze szybciej, bo mąż nie zdążył nawet dojechać do szpitala. Niektórzy są chyba poprostu stworzeni do rodzenia dzieci :-) Ja żyję nadzieją, że i u mnie nie będzie najgorzej, bo inaczej to zwariować można.

justyna14, Leticia, pumka1990 lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    to Ty z wyjazdem do szpitala nie zwlekaj :)

Fajnie jakby to było dziedziczne ;) Moja mama ma 152 cm wzrostu, a tu się okazuje, że taka superwoman :)

Zaczęłam drążyć dalej, jak poszło z rodzeństwem (bo ja pierworodna). Mama na to: "no twoją siostrę to dłużej rodziłam, dali mi jakieś wspomaganie. 3 godziny to trwało od przyjazdu do szpitala. Z bratem był cięższy poród, bo był bardzo duży (4,2 kg) - aż 4 godziny go rodziłam."

pumka1990 lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie taka duchota ze wiatrak musiałam włączyć. szkoda, że klimy nie mamy w domu

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Fajnie jakby to było dziedziczne ;) Moja mama ma 152 cm wzrostu, a tu się okazuje, że taka superwoman :)

Zaczęłam drążyć dalej, jak poszło z rodzeństwem (bo ja pierworodna). Mama na to: "no twoją siostrę to dłużej rodziłam, dali mi jakieś wspomaganie. 3 godziny to trwało od przyjazdu do szpitala. Z bratem był cięższy poród, bo był bardzo duży (4,2 kg) - aż 4 godziny go rodziłam."
    wow! módl się, żeby takie porody były u Was dziedziczne :) najgorsza opcja jest nawet bardzo optymistyczna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 12:57

pumka1990 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczekam do piątku, ewentualnie jutro ma przyjść położna to też się skonsultuję. Być może faktycznie układ pokarmowy Antosia potrzebuje po prostu czasu, tak z dnia na dzień praktycznie dostał mm bo ten pokarm mi zanikl :( Póki co doraźnie zdecydowałam się na 1/4 czopka glicerynowego, włożyłam i zaraz razem z czopkiem wyszła kupka, a teraz niedawno kupka była już sama z siebie. Ach te kupkowe problemy...

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti, a dawno przeszliście całkiem na mm? Bo jeśli dopiero co, to problemy są w miarę normalne - przy takich zmianach (z kp na mm czy z jednego mm na inne) mogą być kupkowe rewelacje przez 2-3 dni.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Dooti, a dawno przeszliście całkiem na mm? Bo jeśli dopiero co, to problemy są w miarę normalne - przy takich zmianach (z kp na mm czy z jednego mm na inne) mogą być kupkowe rewelacje przez 2-3 dni.
    Tydzień temu we środę.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na problemy z brzuszkiem pomagały masaże i praca nóżkami, takie podkulanie i prostowanie.

Ania241188, Lavendova lubią tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Leticia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Tydzień temu we środę.

To chyba pozostaje czekać do piątku, może to rzeczywiście wina mleka i zmiana by pomogła.
    A tymczasem bezpiecznym i niekontrowersyjnym sposobem byłoby to, co proponuje E_mii. Nawet jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi.

U nas problem z wypróżnianiem pojawił się po przejściu z mieszanego karmienia na wyłączne kp. To się dzieciakom często zdarza, ale oczywiście trzeba sprawdzić.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mamy mówiły że na początku o niczym innym się nie mówi tylko o kupkach i takich rzeczach ;)

Położne mają często przestarzała wiedzę, zwłaszcza te starsze.

Najlepiej skonsultować z lekarzem.

Mała na mm też miała problemy z kupką jak przeszliśmy tylko na mm. Pomagałam jej w ten sposób że jak widziałam że chce kupę to podkurczalam nóżki do brzuszka i kupa lzej szła.
    Wiem że za często czopka nie można bo może się przyzwyczaić do tego i sam nie będzie robił.

Leticia lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laticia wow!

To ja u nas zadnego dziedzictwa nie chce haha... moja mama jak skurcze ruszyly jej w piatek to urodzila mnie w niedzielne poludnie rakze ten...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak swoją drogą, to dawno żadnego porodu tu nie było ;)
    To jak, która chętna? ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Z tego, co mi zgodnie powiedziały lekarka i konsultantka laktacyjna, aktualna wiedza medyczna nie zaleca podawania wody niemowlakom. Mleko modyfikowane jest wciąż mlekiem, a żołądek noworodka nie jest przystosowany do przyjmowania wody, nie mówiąc już o ziołach :P
    Konsultantka laktacyjna jak jej powiedziałam, że położna kazała dawać noworodkowi koperek, to stwierdziła, że "nóż się w kieszeni otwiera" jak słyszy jakie "przedpotopowe bzdury" opowiadają położne kobietom.
    Być może lata temu, gdy mm miało inny skład niż teraz, woda była mniejszym złem. Jednak mleko modyfikowane też ulega zmianom i udoskonaleniom.

Jak to nie jest żołądek dziecka przystosowany do przyjmowania wody?? A wody plodowe? A do mm jest przytosowany? I niby trzeba byc przysrtosowanym przyjmowania wody skoro to podstawowy składnik ludzkiego organizmu? :O
    Te konsultantki laktacyjne to nie lekarze i nie bogowie. Lekarze niezaleznie w dwoch krajach zalecali mojej corce na mm pić wode lub herbatkę.

justyna14, pumka1990 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    czy któraś z Was ma nietolerancję laktozy? czy można to nabyć w ciąży albo w średnim wieku od tak?

Można to tak jakby nabyć. Kiedy dorosly człowiek przestaje pic mleko czyli laktoze zanika u niego enzym laktaza który trawi ten mleczny cukier. Mozna to pozniej odwrócić pijac malutkie dawki mleka systematycznie zwiększając.

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Z tego, co mi zgodnie powiedziały lekarka i konsultantka laktacyjna, aktualna wiedza medyczna nie zaleca podawania wody niemowlakom. Mleko modyfikowane jest wciąż mlekiem, a żołądek noworodka nie jest przystosowany do przyjmowania wody, nie mówiąc już o ziołach :P
    Konsultantka laktacyjna jak jej powiedziałam, że położna kazała dawać noworodkowi koperek, to stwierdziła, że "nóż się w kieszeni otwiera" jak słyszy jakie "przedpotopowe bzdury" opowiadają położne kobietom.
    Być może lata temu, gdy mm miało inny skład niż teraz, woda była mniejszym złem. Jednak mleko modyfikowane też ulega zmianom i udoskonaleniom.
    Dokładnie to samo słyszałam.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam po prasowaniu lovela wyparowała i został tylko delikatny zapaszek.
    NIENAWIDZĘ prasować. Myślałam, że małe ciuszki to luzik, a się grzebię z tym i grzebię.
    Kręgosłup napitala nawet jak prasuję na siedząco.

Przez te przeprowadzki i remonty zgubiłam ciuszki...pamiętam takie ładne kupiłam w h&m i nie mogę ich znaleźć :D

Pytałam mamę o to jak ona mnie rodziła. Na pewno nie po terminie, raczej wcześniej albo w terminie.
    Niestety poród miała ciężki ze mną, ale ja nie byłam z maluszków :D

Ech idę wieszać kolejne pranie, teraz pieluszki, ręczniczki itp.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Meneksze Przyjaciółka

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    O rety, 4 rozmiary?! Współczuję...
    Będą Ci wywoływać poród przed terminem? Czy na obserwację chcą Cię wziąć?

Najprawdopodobniej wywolywac, mam cukry na czczo podwyzszone, a w zasadzie to na granicy normy. Mala 1,5 tugodnia temu wazyla juz 3kg wiec ze wzgledu na jej wage moja ginekolog chce zeby rozwiazanie bylo wczesniej.

7v8rs65g42xgdjhc.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    To nam w de polozna na szkole rodzenia mowila zeby mm robic na normalnej przegotowanej kranowce zadnej wodzie butelkowanej ;) (akurat o fopajaniu nie rozmawialismy ale wiem ze co polozna to inne zdanie wiec najlepiej metoda prob i bledow intuicja matki robic to co samej uwaza sie za sluszne) zdziwilo mnie wlasnie to z ta woda bo wiem ze szwagierka mieszkajaca w pl zafixowana byla ze woda do przegotowania do mleka dla dziecka tylko i wylacznie butelkowana a tutaj sie smieja i mowia ze jak do gotowania to zwykla kranowka
    Ja gotowałam kranówkę. Mamy dodatkowo filtry założone.
    Koleżanki tak samo robiły.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 1082 1083 1084 1085 1086 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ